Rijden schaatsers te weinig wedstrijden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 16 dec 2015.

  1. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Wat de tv uitzendingen betreft kan je best wel een goed punt hebben. Je ziet bijvoorbeeld in het skiën dat ze de top 30 eerst laten gaan en meestal stopt de uitzending dan. Het podium is dan bepaald en de tv kijkers gaan weer verder.

    Of je er meer publiek mee krijgt? Dat denk ik niet. Als je ergens uren voor reist wil je ook een programma hebben dat daar tegenover staat. Ik heb hier ook al diverse reacties gezien van mensen die aangeven dat als het programma wordt ingekort dat ze niet meer willen komen (naar Thialf vanuit Zuid-Holland). Als dat in NL op deze manier wordt ontvangen vraag ik me af hoe je meer publiek gaat krijgen buiten NL om. Wij leven in een klein land met korte reistijden. Als je 500 km moet rijden zoals in de VS dan wil je ook wel iets kunnen zien.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Eelco: ik denk dat Amerikanen en anderen uit grote landen minder met reistijd zitten. En ze zitten nog altijd liever lang in de auto voor 2 uur topsport, dan voor 2 uur dweilen, 3 uur b sport en 1 uur topsport. Sterker nog: die uren dweilen zullen als veel vervelender worden ervaren dan de reistijd, denk ik.

    Dat we hier in Nederland vrij bekrompen denken over reistijd moet je niet teveel over de wereld projecteren. Ik zelf vind alles binnen 2,5 uur rijden trouwens vlakbij. Ben laatst nog even van Alphen aan den Rijn naar Keulen gereden voor een kerstmarkt, prima te doen.
  3. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    @Hakkie2 Ik ben benieuwd.

    De Amerikanen houden wel van een dagprogramma. Kijk ook naar het honkbal.
    ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
  4. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Twee dingen zie ik hier door elkaar hen spelen:
    - rijden schaatsters te weinig wedstrijden, en
    - ze zouden juist meer keren per weekend moeten uitkomen.

    Punt is dat schaatsen een tijdsport is. Je rijdt niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen de tijd. Of meer: tegen die tijden die jij of je collega in het verleden al eens neergezet hebben.....onder perfecte omstandigheden. Uitgerust zijn hoort daar nadrukkelijk bij.
    Met meerdere heats per weekend, ik ben daar erg voor, krijg je dus altijd mindere prestaties. op de 500 nog niet, op de 1000 al een beetje, en de derde 1500 zal toch duidelijk minder zijn. Dat is alleen weer te voorkomen, als je van drie keer 1500 een 45oo maakt en daar weer wereldrecords e.d. gaat vaststellen.

    Een leuk idee zou dan ook dit zijn: we houden niet drie of vier keer dezelfde afstand, maar vier keer een verschillende. Die tijden tel je bij elkaar op, natuurlijk wel gecorrigeerd voor het feit dat de verschillen op een langere afstand groter zijn. Zo komen de schaatsers toch vier keer uit in een weekend. De overall winnaar noem je dan wereldkampioen

    Hetzelfde geldt voor een lang seizoen houden of een seizoen met enkele hoogtepunten: wanneer je dan niet de overall winnaar de beste noemt, maar je legt het zwaartepunt van een heel jaar in die ene wedstrijd, kijk dan niet gek op als er schaatsers zijn die zich richten op die ene wedstrijd.
  5. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Dat is dan in wezen toch een soort van allround wedstrijd?
    Het schaatsen van tegenwoordig is toch meer gericht op specialisatie, dus niet schaatsers op diverse afstanden/disciplines uit laten komen.
    Ik zie een Jan Smeekens echt geen 5 km rijden, zeker niet als hij een nog 3 andere afstanden moet rijden.:)

    Het idee op zich vind ik wel interessant maar of het ook reëel is waag ik te betwijfelen.
  6. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Misschien kun je er dan wel een teamsport van maken, stel een groep van bijv 4 personen samen die ieder een afstand rijdt waar hij/zij goed in is, bijv teams bestaande uit een 500m, een 1000m, een 1500m en een 5km rijder en tel die tijden bij elkaar op, het team met de beste tijd wint.
    Zo kun je toch in een weekend verschillende afstanden laten rijden maar die allemaal in het teken van een overall klassement staan.

    Zomaar een brainstorm van mij:D.
    Laatst bewerkt: 20 dec 2015
    Yuskov vindt dit leuk.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dit vind ik een gaaf idee. Ik zou dan wel toelaten dat een team een rijder op meerdere afstanden mag inzetten, omdat sommige landen maar één of twee echt goede schaatsers hebben. Dan zou je met de huidige krachtsverhoudingen deze teams krijgen:
    Vrouwen:
    Nederland met Ter Mors (500m), Leenstra (1500m), Ter Mors (1000m) en Joling (3000m)
    Verenigde Staten met Bowe (500m), Richardson (1500m), Bowe (1000m) en Richardson (3000m)
    Rusland met Fatkulina (500m), Shikhova (1500m), Fatkulina (1000m) en Voronina (3000m)

    Mannen:
    Nederland met Verbij (500m), Nuis (1500m), Nuis (1000m) en Kramer (5000m)
    Rusland met Kulizhnikov (500m), Yuskov (1500m), Kulizhnikov (1000m) en Yuskov (5000m)
    Canada met Dutton (500m), De Haître (1500m), De Haître (1000m) en Bloemen (5000m)

    of op de traditionele vierkamp:
    Vrouwen:
    Nederland met Ter Mors (500m), Joling (3000m), Leenstra (1500m) en Kleibeuker (5000m)
    Verenigde Staten met Bowe (500m), Richardson (3000m), Bowe (1500m) en Richardson (5000m)
    Rusland met Fatkulina (500m), Voronina (3000m), Shikhova (1500m) en Voronina (5000m)

    Mannen:
    Nederland met Verbij (500m), Kramer (5000m), Nuis (1500m) en Bergsma (10.000m)
    Rusland met Kulizhnikov (500m), Rumyantsev (5000m), Yuskov (1500m) en Rumyantsev (10.000m)
    Canada met Dutton (500m), Bloemen (5000m), De Haître (1500m) en Bloemen (10.000m)
    JohnZero vindt dit leuk.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Yuskov: en probeer er nu eens 8 landen (4 ritten per afstand lijkt me toch wel een minimum) van te maken... Dat wordt al een stuk lastiger. Laat staan als je 8 ritten per afstand wil, 16 landen dus.

    Maar goed, voorlopig verandert er helaas weinig. Nog geen ingrijpende voorstellen gezien voor het komende ISU congres waardoor ik zou verwachten dat de supporters nou wel weer komen.
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Mannen: Noorwegen, Polen, België, VS, Zuid-Korea, Duitsland
    Vrouwen: Duitsland, Canada, Japan, China, Polen, Noorwegen

    Moet lukken.
  10. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Inderdaad zijn er landen die niet over de benodigde 4 specialisten beschikken om elke afstand individueel in te vullen, dan dus een rijder voor 2 afstanden, alleen ligt daar, denk ik, weer het probleem dat je dan rijders krijgt die iets minder scherp zijn dan van de teams die wel 4 rijders kunnen inzetten, die hoeven immers maar 1 afstand te rijden.
    Het voordeel van het door mij geopperde idee is ook nog eens dat je niet aan een bepaalde volgorde gebonden bent, je hoeft dus niet, zoals met een allroundkampioenschap, met een 500 meter te beginnen, je kunt elke willekeurige volgorde nemen. je kunt bijvoorbeeld met een 5km beginnen en met een 1500 meter eindigen.
  11. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    Als je dan insteld dat elk 10 uit maximaal 3 schaatsers mag bestaan dan heb je dat alle teams 1 iemand hebben die dubbel rijdt. Kleinere teams kunnen 2 mensen inzetten.


    www.passion-for-skating.com
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Een jaar of 10 geleden werd er al geëxperimenteerd met vierkampworldcups.
    Zie hier.


    Uitslag destijds was (kleine vierkamp, dus 500,3000,1500,5000)
    1 Parra
    2 Verheijen
    3 Uytdehaage
    4 Postma
    5 Callis
    6 Kibalko
    7 Romme
    8 Marshall
    9 De Jong
    10 Heythausen

    Zou dit niet nog steeds potentie hebben? Ik vraag het me af. Door het toevoegen van nieuwe onderdelen als TS en mass start, houden schaatsers minder tijd over voor de traditionele onderdelen. Eerlijk gezegd zie ik Kramer eerder een TP en mass start dan zo'n vierkampje rijden bij een world cup.
    G1ant vindt dit leuk.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik denk ook dat we, helaas gezien de geschiedenis, de toekomst van het schaatsen niet in meer allrounden moeten zien. Al zou een fenomeen als de Tour de Ski of de Vierschansentournee nog moeten kunnen werken.

    Ik zie dan toch echt meer in de teamonderdelen qua toekomst. Je land aanmoedigen en ook de toppers die ook die teamonderdelen doen vaker zien, dat werkt over het algemeen wel bij een wat algemener publiek.
  14. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Leuk filmpje. Heb een paar ritten gekeken en het valt me op dat veel zaken die nu een rol spelen 13 jaar geleden eigenlijk ook al aan de hand waren. Zo heeft Herbert het bijvoorbeeld over de verminderde Noorse belangstelling na het stoppen van Adne Sondral, dat het Zweedse schaatsen sinds Tommy Gustafson eigenlijk ook zo goed als dood is en over de plannen van de ISU om het allrounden wat spannender te maken.

    Aan de andere kant zijn de tijden tegenwoordig een heel stuk sneller (met Yuskov en Mantia gaan we nu richting 1:44 als winnende tijd op laaglandbanen, toen reed Parra met 1:47 een baanrecord) en zijn de verschillen ook kleiner. Op alle fronten is het niveau gewoon een heel stuk hoger dan 13 jaar geleden.

    Maar een vierkamp World Cup gaat niet werken, denk ik. Daar is geen eer te behalen en daar kun je 1500 meterspecialisten ook niet wakker voor maken.
    LeeMoZovski, G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Probleem bij teamonderdelen is dat de kans op winst voor Nederland zo groot is.
    De Keizer vindt dit leuk.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dat valt juist wel mee. Bij goed samenwerken kunnen andere landen juist tegen NL op. In NL gaat de top nooit heel veel tijd steken in de teamonderdelen. En bijvoorbeeld Italië eerder en nu Japan laten zien dat de som van 3 schaatsers soms meer is dan de drie individuele schaatsers.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik vind het nu een probleem dat elke Worldcup een beetje op elkaar lijkt. Zelfde soort banen. Vaak dezelfde afstanden. Als je, als voorbeeld, in Inzell Joeskov met 1,5 seconde verschil een 1500 meter ziet winnen, en ze rijden een week later dezelfde afstand in Heerenveen, dan vind ik het niet zo spannend. Ik denk dat in dat soort wedstrijden afzeggingen ook meer opvallen. Als wedstrijd A en B precies hetzelfde zijn qua soort afstanden, maar aan wedstrijd B doen zes toppers niet mee, dan voelt het toch al snel als een slap aftreksel.

    Ik zou zorgen voor afwisseling tussen de wedstrijden en meer een eigen karakter voor elke wedstrijd. Elke wedstrijd moet iets unieks hebben. Dan krijg je misschien net zo veel afzeggingen, maar zal het (denk ik) minder bepalend zijn voor het gevoel.

    Even hardop denken... nog niet heel goed uitgewerkt...

    Worldcup 1: Traditionele afstanden: 500, 1000, 1500, 3/5 in Calgary
    Worldcup 2: Moderne onderdelen: Teamsprint, massastart, TP, 500 meter en 1500 meter nieuwe stijl (met knock-out rondes) in de VS
    Worldcup 3: Kleine vierkamp. (Kwalificatie voor het WK allround). Plus massastart en TP. Afstanden van kleine vierkamp tellen niet als losse afstanden. In Noorwegen, Duitsland of Rusland.
    Worldcup 4: Traditionele afstanden: 500, 1000, 1500, 3/5 op een buitenbaan in bijvoorbeeld Polen of Italië
    Worldcup 5: Lange afstanden (5/10 en een lange puntenkoers), in Nederland
    Worldcup 6: Moderne onderdelen (zie 2) in Azië.
    Worldcup 7: Sprintnummers, in Azië. Met een nieuw onderdeel, gebaseerd op de keirin in het baanwielrennen.
    Worldcup 8: Finale. Alle onderdelen. (50% van de jaren in Nederland, 50% van de jaren elders in Europa)

    Ook een overkoepelend klassement, waar je echt je best voor moet doen en waarvoor je weinig moet laten schieten of afstanden moet rijden die je niet helemaal liggen. Kan voor sommigen een doel zijn. Of misschien een wereldranglijst, waar ook de titeltoernooien bij horen.

    Rijders zullen vanzelf gaan overslaan. Sprinters missen 3 en 5. Stayers missen 7. De één heeft meer met de traditionele afstanden, de ander meer met moderne onderdelen. Bij 2 en 6 doet Kramer misschien niet mee. Nou en? Ik denk dat dat in zo'n opzet niet zoveel uitmaakt.

    Daarnaast is het heel belangrijk voor dit plan dat het aantal toernooien naar beneden gaat zodat World Cup wedstrijden meer belang krijgen en meer ruimte in de agenda. EK allround afschaffen. WK afstanden, WK allround en WK sprint allen eens in de twee jaar.
    Svenfan1, Joris180 en EenBrabander vinden dit leuk.
  18. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    In zo een geval kun je die 3 toernooien ook samenvoegen en maak er 1 WK van waarin zowel de WK sprint, als het WK allround en de WK afstanden worden gehouden, zal een iets langer tv programma worden maar dan hoeft men niet van hot naar her te reizen om al die toernooien los van elkaar te rijden. Het enige waar dit naar mijn mening voor dient is de commercie, 3 losse toernooien is meer commercie.
    Maak er een 5-6 daags toernooi van waarin iedere discipline wordt verreden, lijkt mij dat het heus wel te doen moet zijn om er een goed schema van te maken.


    Elk verreden afstand zal dan tweemaal gelden, respectievelijk voor de sprint plus afstanden en allround plus afstanden.
  19. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Dat is dus zo ongeveer het Noorse plan, maar die willen het wel ieder jaar en verspreid over 10 dagen.

    Zie het topic "Ideale schaatskalender", link:
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Volgens mij gaan een WK afstanden altijd bijten met een vierkamp. 90% zal voor de WK afstanden gaan. De combinatie WK allround en sprint zou wel kunnen.

Deel Deze Pagina