Sporters van het jaar 2015

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 16 mrt 2015.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Wat is knapper, zeven olympische medailles in Friese folklore of nul olympische medailles in een mondiale topsport?
  2. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Wat denk je zelf beste vriend Leenstrafan ?

    7 olympische medailles in friese folklore is niet echt een prestatie van wereldformaat he , het zijn nu eenmaal geen 7 zwem of atletiek medailles

    ja als het 7x goud was geweest, ok dan had ik de vlag uitgehangen maar onze grote vriend Sven is tot nu toe vooral die schaatser die minstens 3x naast het goud greep en dat weet hij zelf ook heel goed hoor. Als je gelooft dat Sven blij is met die 7 olym medailles dan ken jij Sven niet

    Op dit moment is Dafne de grootste van de 2 , maar faalt Dafne volgend jaar in Rio volledig dan is ze dat niet meer
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Oké, dus eigenlijk ben ik een groter sportman dan Sven Kramer? Want ik heb geen zeven medailles in Friese Folklore en ik heb nog nooit gefaald op de Olympische Spelen?!

    Dat vind ik een aparte logica. Zelf kijk ik namelijk altijd alleen naar prestaties die iemand wel haalt, als Dafne volgend jaar geen Olympische medailles zou halen blijven haar WK-medailles en EK-titels gewoon staan en maakt het haar geen "kleiner" sporter, hooguit laat ze de kans liggen om echt een absolute legende te worden.
  4. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Ik denk dat iedereen hier gewoon denkt, Olympisch goud in welke sport dan ook, is altijd beter dan een WK titel (ook al is die WK titel behaald in een grote mondiale sport). En ja, een aantal schaatsers hebben wel al Olympisch goud, Dafne nog niet.

    Maar niet lullig bedoeld. Ik denk dat meer mensen naar het WK atletiek hebben gekeken, dan naar de Olympische Spelen schaatsen. Dus ja, is Dafne dan bekender? Dat mag iedereen voor zichzelf in vullen ;)

    Toch hoop ik dat Dafne volgend jaar succesvol is. Maar ben ik de enige die na haar bekendmaking volgend seizoen ook te gaan verspringen, een beetje twijfels daarbij heeft gekregen? Ze wil het voor de fun erbij doen, maar is dat het juiste om te doen in een olympisch jaar? Naar mijn mening had ze beter zich volledig kunnen focussen op de sprint. Ga lekker na Rio verspringen. Dat is althans mijn idee.

    Ach, zo zie je maar, iedereen heeft een andere mening ;)
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ze is zevenkampster he, dat kan ze blijkbaar niet helemaal loslaten. En om te kunnen verspringen moet je ook sprinten. Er zijn vaker toppers geweest die het combineerden. Kan best. Ik acht haar juist vanwege haar zevenkamp-achtergrond wel in staat om dat verspringen zo te doen dat het sprinten er beter van wordt én ze plezier houdt in de sport.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Een van de belangrijkste elementen van topsport is dat je tussen alle trainingen, onthoudingen, trainingen, supergezond eten en trainingen ook nog een beetje de lol en de ontspanning er in moet houden. Door af en toe aan het einde van je sprint in een bak zand te springen kan je misschien makkelijker de lol blijven zien.

    En misschien moet ze het wel combineren, Carl Lewis won in 1984 de 100, de 200, de 4×100 én het verspringen en dat maakte hem een van de allergrootste sporters ooit... Jesse Owens deed dezelfde vierslag in 1936...
    strawbale, Tuttifrutti en EenBrabander vinden dit leuk.
  7. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Beste Leenstrafan je denkt veel te simpel.

    Jij denkt ik tel gewoon alle olym medailles van iemand op en dan krijg je de grootste sporter ooit , maar dat gaat natuurlijk niet op

    Je moet ook kijken naar de mondialiteit vd sport, de uniekheid van een prestatie

    Iedereen weet dat ik Sven een top gozer vind ,
    maar het gaat mij te ver om hem de grootste sporter te noemen

    Dat hij 100x wereldkampioen kan worden en tig keer OK maakt hem niet de grootste .
    Een wk titel krijgt daardoor juist minder waarde

    Dafne , Epke , Ranomi moeten de beste van de wereld zijn, Sven hoeft slechts de beste van een paar Friezen te zijn dat is nogal een verschil he

    Sven is 1 van de grootsten in een heel kleine sport , zo simpel is het en meer moeten we er niet van maken

    Maar de prestaties van heel veel andere Nlse topsporters is vele malen groter dan wat meneertje Kramer tot nog toe heeft gepresteerd
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    @kritischkijker24 :

    Friese Folklore...
    laten we eens de uitslagen van de afgelopen 10 WK's allround erbij pakken. Friezen staan cursief.
    2015 Kramer - Yuskov - Pedersen
    2014 Verweij - Blokhuijsen - Yuskov
    2013 Kramer - Bøkko - Swings
    2012 Kramer - Blokhuijsen - Verweij
    2011 Skobrev - Bøkko - Blokhuijsen
    2010 Kramer - Kuck - Bøkko
    2009 Kramer - Bøkko - Fabris
    2008 Kramer - Bøkko - Davis
    2007 Kramer - Fabris - Verheijen
    2006 Davis - Fabris - Kramer
    Juist. De enige Fries die in de afgelopen 10 jaar medailles won op het WK allround is Sven Kramer. Verheijen, Blokhuijsen en Verweij komen niet uit Friesland.

    Laten we Kramer eens wegdenken. Dan zouden de kampioenen zijn:
    Davis - Fabris - Bøkko - Bøkko - Kuck - Skobrev - Blokhuijsen - Bøkko - Verweij - Yuskov
    NUL Friezen!
    Maar wel twee Amerikanen, een Noor, twee Russen, twee Nederlanders en een Italiaan! Wat een variatie! Wat internationaal!
    Het is dat we Kramer hebben, maar anders zou het allroundsucces voor Nederland toch minder zijn.

    Zo'n zelfde rijtje kun je ook maken op de WK afstanden. Dan heb je Bergsma erbij.
    Postma, Zandstra en Ritsma zijn allang gestopt. Dan hebben we Bob de Vries en Stroetinga nog en dan houdt het qua mannen wel op. Bij de vrouwen is er nog @leenstrafan Marrit Leenstra.
    En dat was het qua Friese topschaatsers. (Keulen-Deelstra kwam ook uit Friesland, okee, true, maar dat is lang geleden).

    Eh, Friese folklore? Hoezo alleen maar Friese folklore?
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nee, ik tel niet simpel olympische medailles op, natuurlijk vind ik een olympische medaille of wereldtitel in de ene sport groter dan de andere. Vorige winter won Rusland in eigen land het medailleklassement met 33 medailles waarvan 13 keer goud. De ijshockey-mannen verloren echter in de kwartfinale van Finland en ik kan me zo indenken dat de meeste sportliefhebbende Russen zo tien of twintig medailles in schaatsen, bobsleeën en biatlon zouden inleveren voor een gouden ijshockey-medaille.

    Op de Zomerspelen zijn de "belangrijkste" medailles volgens mij die op de grote teamsporten (voetbal, volleybal, basketbal mannen) en die op de koningsnummers zwemmen en atletiek (100, 200 en 4×100 meter). Als je gewoon zou zeggen dat een (gouden) olympische medaille van Dafne Schippers op de 100 meter sprint gelijk staat aan een hele mand vol olympische schaatsmedailles, dan zou ik dat prima begrijpen en (afhankelijk van de grootte van de mand) het nog met je eens zijn ook, maar er zijn twee punten waar ik je niet volg:
    1. Je stelt dat olympische schaatsmedailles weinig waard zijn, zelfs zo weinig dat iemand die in een andere sport geen olympische medailles wint, maar één keer een wereldtitel groter is. Dan vind ik dat je correctiefactor te extreem is. In het schaatsen kan je redelijk makkelijk meerdere medailles winnen, enerzijds door het feit dat het zoals alle wintersporten minder internationaal is dan de grote zomersporten, anderzijds omdat er veel titeltoernooien zijn. Je gaat mijns inziens voorbij aan het feit dat Kramer veel medailles kon winnen, en er dan ook heel veel gewonnen heeft. Acht EK-medailles waarvan zeven goud, 26 WK-medailles, waarvan 22 goud en zeven olympische medailles, waarvan drie goud. Dafne Schippers heeft één wereldtitel en nul olympische medailles. Als ik kijk naar de Olympische Spelen, wat in beide sporten het hoogst haalbare podium is, zie ik zeven medailles in een kleine sport als een grotere prestatie dan een twaalfde plaats in een grote sport.
    2. Je stelt dat Dafne Schippers nu groter is, dan ze volgend jaar zou zijn als ze geen medaille in Rio wint. Dat volg ik niet. De enige manier waarop een sporter mijns inziens in grootheid kan dalen is door onsportief gedrag te vertonen, bijvoorbeeld in uitspraken of vals spel (doping). Als Schippers nu zou stoppen met atletiek (waar hopelijk geen sprake van is), blijft ze voor mij altijd die wereldkampioene die vroeg met haar sport stopte en als ze in Rio tegenvalt dan is ze nog altijd die Nederlandse die in een fabelachtige tijd wereldkampioene werd op de 200 meter. Dat neemt niemand haar meer af. Ze kan voor mij nog veel groter worden, maar niet meer veel kleiner. En stel nou dat ze komende zomer geblesseerd raakt en daardoor de OS mist, maakt haar dat dan ook een minder grote atlete dan ze nu volgens jou is?
    Laatst bewerkt: 14 sep 2015
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Kun je voetbal alsjeblieft uit dit rijtje halen? En dan misschien de roeien 8 toevoegen. Verder is bij hardlopen de 200m minstens net zo groot als de 4x100m.
    Bastiaan83 vindt dit leuk.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De Mexicanen waren in de zomer van 2012 anders in het hele land volstrekt uitzinnig na het veroveren van de olympische voetbaltitel. En bij de vrouwen is het OS voetbal qua grootte vergelijkbaar met het WK.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Bij de vrouwen dan weer wel, maar vrouwenvoetbal is geen echt grote sport. En de mannenvoetbal olympische titel is gewoon de minst belangrijke olympische titel die je kunt halen. Weet jij welke grote voetballers er olympisch kampioen zijn? Argentinië won de titel met Messi, Di Maria, Aguëro, Riquelme. Maar toch niemand die zich dat herinnert als je aan die spelers denkt?

    De OS of het wk onder de 21 zijn vergelijkbaar in het voetbal.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Is vrouwenvoetbal veel kleiner dan vrouwenvolleybal, vrouwenbasketbal en vrouwenhandbal?

    Als je duizend sportliefhebbers over de hele wereld vraagt welk land de olympische voetbaltitel in 2008 of 2012 won, en daarna welk land de landentitel boogschieten, kanovaren K-4, badminton, synchroonzwemmen of waterpolo won, dan denk ik dat meer mensen het voetbal weten (hoewel je bij badminton en synchroonzwemmen een goede kans hebt door het meest voor de hand liggende land te gokken).

    Er zijn zoveel meer mensen die Lionel Messi kennen dan een willekeurige Kroatische waterpolospeler, dat er ook meer mensen die olympische titel zullen kunnen opnoemen.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar laat 100.000 voetballiefhebbers een groot toernooi noemen waar ze van hebben genoten, dan denk ik dat er nog geen 100 een Olympisch toernooi noemen. Voetbal is gewoon niet groot op de OS. En zeker niet zo groot als Basketbal (of IJshockey op de winterspelen).
    SprintMaster en Bastiaan83 vinden dit leuk.
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Zolang de beste voetballers niet aan de OS deelnemen, heeft een Olympische titel voetbal veel minder waarde dan andere Olympische titels.
    SprintMaster en Bastiaan83 vinden dit leuk.
  16. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    olym voetbal heeft geen waarde , het is leuk mee genomen maar de WK titel is altijd het aller belangrijkste en hoogste .
    ook de EK titel is in voetbal vele malen hoger / belangrijker dan de olym titel

    net als in bv tennis

    tegenwoordig komen alle top tennissers wel opdraven op de Spelen, in tegenstelling tot 10 jaar terug maar een GS winnen is altijd belangrijker dan de Olympische titel winnen
  17. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Dat komt omdat voetbal de grootste over de wereld is. Maar die mensen kennen Lionel Messi niet vanwege zijn deelname aan de OS. Ze kennen hem van het WK voetbal en/of het spelen bij Barcelona.

    Zoals Mjosaman goed zegt, de beste spelers van een land doen niet eens met de Spelen mee, dat zegt genoeg over de waarde van een olympische titel. Het is inderdaad meer te vergelijken met een WK onder 21 jaar.

    Met de rest van je rijtje ben ik het wel eens.
  18. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Jongeman jij hoeft mij niets over de schaatsen te vertellen

    Ik zat al met mijn schrijfblok op de bank rondetijden bij te houden, toen jij nog niet eens geboren was

    Friese folklore moet je niet te letterlijk nemen : Het is een gezegde voor sport die voornamelijk door Nederlanders wel of niet afkomstig uit friesland wordt beoefend en gewonnen
  19. Duif

    Duif Well-Known Member

    Helder, daarom noemen we in het vervolg basketbal, ijshockey en honkbal Amerikaanse folklore ! En eigenlijk is voetbal ook maar een soort van Engelse folklore die een beetje uitgewaaierd is over de rest van de wereld.
  20. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Klopt jij hebt het begrepen

    Dart is ook een vorm van engelse folklore

    We moeten ook niet denken dat folklore iets negatiefs is , het is juist iets om trots op te zijn
    Wij zijn toch maar de aller beste van de hele wereld in onze eigen folklore sport !

Deel Deze Pagina