Doping bekentenis ex-schaatser

Discussie in 'Lange baan' gestart door Oxylus, 11 jul 2008.

  1. Tess

    Tess New Member

    JJ Leeuwengh is sinds december 2007 coach bij de KNSB zou die dan echtr zo stom zijn om nu een boekje open te doen. Dat zullen ze hem namelijnk absoluut niet in dank afnemen.

    Voor mij gaat het steeds meer lijken op een "broodje aap" verhaal. Gewoon een grapjas die weleens wil zien wat er gebeurt als je zoiets op internet plaatst.

    Ook wel een pikant detail is dat "zijn verhaal" dat wel hier op het forum staat, en waarin een Gerard word genoemt, niet meer op het wielerprikbord is terug te vinden. De site's "geen stijl" en "SkatePodium" spreken niet over dit stuk verhaal en hebben er ook geen link naar.
  2. Cobus

    Cobus New Member

    Radio 538 heeft net ook aandacht geschonken aan dit verhaal een heeft met Dr. Nikkels gebeld.

    Deze geeft aan dat het een broodje aap verhaal is. In het verhaal wordt gemeld dat de sporter 3 jaar is begeleid door deze doktor, echter heeft hij maar 2 jaar in de schaatssport gezeten. Verder blijkt er al vaker onder de naam van Dr. Nikkels rare verhalen over dit soort zaken in de wereld te zijn gebracht.
  3. Kimmy

    Kimmy New Member

    Ik heb het ook gehoord vanmorgen op de radio. Dit geeft wel aan hoe makkelijk je een verzonnen verhaal onder de aandacht van de media kunt brengen. Ik kan ook wel verzinnen dat ik een ex-schaatser ben die doping heeft gebruikt en anoniem wil blijven. Dit wordt dan gewoon gebracht door de media. Die trekken blijkbaar zo'n verhaal gewoon niet na. Degene die dit verzonnen heeft zal wel lol hebben aangezien veel mensen nu over zn verhaal praten, die heeft mooi zn zin. Het is ook vervelend voor de schaatsers waarvan de namen nu worden genoemd!
  4. Monique

    Monique Well-Known Member

    Vanaf het begin had ik al het broodje aap idee, en dat blijkt dan nu te kloppen. Ben wel benieuwd wie dan dit vehaaltje heeft verzonnen en of deze persoon überhaupt iets met schaatsen te maken heeft (gehad). Misschien een mislukte schaatser die op deze manier zijn gram probeert te halen?
  5. Lars-Lover

    Lars-Lover Active Member

    Ik vond het verhaal ook meteen erg vaag, maar ja, in de 1e instantie had het op zich waar kunnen zijn..Maar die stukken, die daar op volgden, waren al een stuk minder geloofwaardig.

    Zou best kunnen dat het 1 of andere mislukte schaatser is. Of gewoon een flauwe grapjas..Mja ik vind het wel een behoorlijk zieke manier van aandacht trekken om zo'n stom verhaal te verzinnen :eek:
  6. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik hoorde gisteren op de tennisbaan dat er ook een boek werd genoemd dat uit zou zijn gebracht? 'Doping in het schaatsen'? Zou dus zeker nav dat berichtje van die 'ex schaatser' zijn geweest?
  7. Tess

    Tess New Member

    Je ziet nu echt op elke paina, waar een beetje over schaatsen wordt gesproken, dit verhaal staan. Heb ook nog even naar het verhaal van radio 538 zitten kijken. En daarin beweerd die dokter Nikkels dat Marianne Timmer in zijn tijd nog niet bij Spaar Select zat. Maar naar mijn weten zat zij er al wel bij. Dat spreekt elkaar dus wel weer erg tegen.
  8. Beggar

    Beggar New Member

    Ik heb de tijd nog meegemaakt dat er alleen maar geschaatst werd als het gevroren had. Daarna kwamen er kunstijsbanen en daarna overdekte kunstijsbanen. Er kwamen snellere pakken en er kwamen klapschaatsen. We vonden het allemaal prachtig! We gingen met veel meer mensen veel vaker naar het schaatsen kijken. Toen werd het commercieel interessant en konden ook schaatsers tegen flink veel geld van hun hobby hun beroep maken. MAAR DAN MOETEN ZE OOK WEL STEEDS SNELLER GAAN! Wij maken van de winnaars halfgoden en -godinnen. Zij moeten aan onze verwachtingen voldoen. Ja, als dat niet kan op een bruine boterham met pindakaas en een extra banaan, wat doe je dan?

    Ik volg het schaatsen al enkele decennia. Ik vind het een prachtige sport. Als t.z.t. mocht blijken dat kampioen X of kampioene Y dat geworden is met behulp van stimulerende middeltjes, dan zal ik denken: ja, dan had ik hem of haar maar niet moeten opjutten.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Je vergeet dat er al door de Oostduitse dames in de jaren 80 is gepakt. Ze deden dat door kleine hoeveelheden te nemen zodat ze nooit betrapt konden worden. Ging er toen om om Oost Duitsland op de sportkaart te zetten.
    Ik vind je conclusie dat het publiek de schaatsers (sporters) min of meer aanspoort om te gaan gebruiken wel erg kort door de bocht. De sporter is daar nog steeds zelf voor verantwoordelijk, al zal hij/zij onder druk gezet die stap misschien wel (moeten) maken. Ik denk trouwens dat het nog steeds mogelijk is om schoon te winnen. Degenen die gebruiken zijn volgens mij sporters die nooit iets hebben gewonnen of ooit wel wonnen, maar niet meer hun oude niveau komen.
  10. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Niet iedereen is vrij om te beslissen. Wat vroeger in de DDR gebeurde gebeurd nu ook in China. Ik geloof niet dat de sporters een keuze hebben, maar dat het door het systeem opgelegd wordt. Als er een keuze was dan zouden er veel meer naar buiten treden en het openbaar maken. Ik geloof ook dat er gewonnen kan worden zonder doping. Toch ben ik er van overtuigd dat er doping gebruikt wordt in de schaatssport. Overal waar we zeggen oh die prestatie is onmenselijk, komt later altijd uit dat er doping in het spel is. Wielrennen is een bekend voorbeeld en waarom zou er in wielrennen wel gebruikt worden en in het schaatsen niet. De mensen zijn echt niet anders. Iedereen wil winnen en er wordt veel geld verdient. Ik geloof niet dat er alleen eerlijke mensen in de schaatssport zitten. Erg jammer, maar soms is de waarheid een beetje harder.
    Ik vind het wel jammer dat veel dopinggevallen van het verleden niet naar boven komen. Wat vroeger in de DDR gebeurd is, daardoor zijn vele andere sporter het dupe geworden en waren net naast het podium. Hierdoor zouden deze mensen in ere hersteld moeten worden.
  11. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik vind dat bericht de grootste onzin. Ik zou ook wel zo'n stukje kunnen schrijven. Ik snap niet dat iedereen het zo oppakt, ik geloof er helemaal niks van. En als het toch waar blijkt te zijn dan zien we dat vanzelf zien. Ik mag dan naïef zijn maar ik geloof niet dat er (op grote schaal) doping wordt gebruikt in de schaatssport, ook om dat het zo'n technische sport is en omdat ik denk dat het daardoor minder loont dan bij duursporten zoals wielrennen.
  12. em1205

    em1205 New Member

    Ook bij een technisch onderdeel als de 100 en 200 meter hardlopen is veelvuldig doping gebruikt (waar meer ? ). Dus doping is niet alleen voor duursporten profijtelijk. Er zijn ook in de schaatssport diverse verdachte zaken geweest, oa. de Oost-duitse dames, Smokkel van Rusland naar Noorwegen van verboden waar (Guljajev en een Noorse schaatser ). Ook door Nederlandse atleten zijn wel eens onverwachte resutaten gehaald.
  13. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik vind schaatsen nog veel technischer dan de loopnummers met atletiek. Ik zeg ook niet dat het niet profijtelijk is, maar veel minder dan bij andere sporten naar mijn gevoel. Ik weet dat het in het verleden wel is voorgekomen en ook nog in het recente verleden met Kotyuga. Die laatste opmerking van jou is een verdachtmakende suggestie die niet hard kan worden gemaakt. Ik heb gewoon het idee dat er in de hedendaagse schaatssport geen doping wordt gebruikt.
  14. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    In de schaatssport wordt wel degelijk gebruikt. Als je gelooft dat de schaatssport clean is ben je wel heel naief. Natuurlijk wordt er gebruikt, precies zoals bij alle andere sporten. In China is het systeem zoals vroeger in de DDR. Daar vallen alle topsporters onder, dus ook de schaatsers. Verder is het gewoon de kunst van goed testen. Vroeger werd er bij het wielrennen ook niemand gevonden??? Was super clean vroeger natuurlijk !!!!!!!! hahaha. Nu weten we wel beter. Prestaties waar iedereen zegt oh dat is toch onmenselijk, daar moet je gewoon ?????? bij plaatsen. Precies als bij Ricco dit jaar. Je ziet het toch. Nou bij het schaatsen zie je het toch ook. Of zijn we allemaal blind
  15. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Je doet hele mooie uitspraken, maar heb je er bewijs voor? In het schaatsen wordt er ook goed getest, ik zie in Thialf na een wedstrijd heel veel schaatsers die nog naar de dopingcontrole moeten.
  16. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Je doet hele mooie uitspraken, maar heb je er bewijs voor? In het schaatsen wordt er ook goed getest, ik zie in Thialf na een wedstrijd heel veel schaatsers die nog naar de dopingcontrole moeten.[/quote]

    Natuurlijk heb ik geen bewijzen, anders had ik dat moeten melden bij de WADA. Maar overal zijn controles. En wielerploeg Astana kontroleert zelf ook. Worden wekelijks gecontroleerd zeggen ze. Toch worden ze gepakt op doping. Het is niet zo dat je gepakt wordt bij doping als je gebruikt. Je wordt gepakt als je dom gebruikt. Je over waardes heen gaat wat is toegestaan. Als je de regels goed leest en inleeft weet je precies wat je kunt doen en wat niet. Vooral de niet georganiseerde team hebben kans gepakt te worden. Vooral de goed begeleide teams kunnen de waardes zo perfekt timen dat het precies nog in het groene bereik is. Zo is het toch met de wielrenners ook. De meeste gebruiken, alleen sommige gebruiken gewoon dom en lopen tegen de lamp. Jaren lang is Ulrich gekontroleerd, niemand die wat opgevallen is, tot een inval gedaan wordt en bloed van Ulrich gevonden wordt. Wie gelooft nu nog dat Ulrich onschuldig is? Riis heeft bekend, maar is nooit betrapt geweest. Vroemen is betrapt geweest, maar werd stil gehouden door de bond. Kom laat je niets wijs maken. Doping wordt overal gebruikt, ook in het schaatsen. Zulke heilige boontjes zijn schaatser echt niet.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Probleem is dat er altijd nieuwe middelen op de markt komen waarvan het gebruik (nog) niet kan worden aangetoond. Voorbeeld nav de recente dopinggevallen in het wielrennen: in 2004 kwam er een nieuwe generatie EPO op de markt. De Tour de France van dat jaar werd door Armstrong opvallend makkelijk gewonnen (net zoals de ronde van 2005 overigens), nadat hij het jaar ervoor de ronde bijna had verloren. Volgens mij kan dit geen toeval zijn.
    In het schaatsen kan ik een reeks namen opnoemen die 1 jaar of 1 kampioenschap goed waren en daarna nooit meer.
    Goeljajev (1987), Flaim (1988), Schöfisch (OS 1984), Zinke (OS 1992), Boden (OS 2002). Verder heb ik altijd grote vraagtekens gehad bij Niemann vanwege de grote voorsprong op de concurrentie die ze steeds had.
  18. fred

    fred Member

    Het irritante van zulke beweringen; het tegendeel valt niet te bewijzen. En ja, de gevallen uit het verleden zijn bekend, tot en met Kotyuga, en wat er vroeger in de DDR/rest van Oostblok gebeurde zal vast niet allemaal in de haak zijn geweest. Maar wat het huidige schaatsen betreft; welke zijn die onmenselijke prestaties á la Riccò (waar je het hierboven hebt), die je verdacht vindt? Kramer, Davis, Hedrick, Fabris, Wotherspoon, Klassen, Friesinger, Deutekom, Wüst? Ik schiet al in de lach wanneer ik me ze probeer voor te stellen op hun hotelkamer, in de weer met zakken bloed of een epo-spuit....
    Hou toch op, ik laat me niks wijsmaken, maar al helemaal niet dat doping in de schaatswereld een wijd verbreid fenomeen zou zijn. Klinkt misschien simpel, maar schaatsen is geen wielrennen; dat hele schimmige circus van verzorgers, zelfverklaarde artsen en pseudo-doktoren die het wielrennen al van oudsher kent, heeft het schaatsen nooit gehad. Andere cultuur. Bovendien; bijna in geen één andere sport wordt er zoveel gecontroleerd als bij het schaatsen; bij grote wedstrijden (zeg maar vanaf een worldcup); iedereen. Vergelijk dat eens met een klassieker bij het wielrennen. De opsporingsmethodes lijken me dezelfde (dus daarmee de pakkans ook), verder liep het schaatsen al voorop in de strijd tegen doping met de invoering van het bloedpaspoort (gaat het wielrennen nu eindelijk ook invoeren, het werd tijd..)
    Noem mij maar naief, maar als ik gewoon kijk naar hoe schaatsers hun sport beleven, geloof ik ze inderdaad op hun blauwe (of andere kleur) ogen. Dat maakt het kijken naar schaatsen ook een stuk aangenamer dan wanneer je achter iedere uitzonderlijke prestatie het gebruik van verboden middelen vermoedt.
  19. Beggar

    Beggar New Member

    Dat had ik niet vergeten en volgens mij waren het niet de schaatsers die Oost-Duitsland op de sportkaart wilden zetten.
    Natuurlijk is de sporter zelf verantwoordelijk, ook als zhij onder druk gezet wordt.
    Als alle deelnemers schoon zijn wint degene die - op dat moment - de beste is.
    Ook die conclusie lijkt mij wat kort door de bocht.
  20. em1205

    em1205 New Member

    Zoals vaak wordt er ook in dit forum bij doping onmiddellijk gewezen richting oostblok en richting wielrennen. Dit is wel begrijpelijk, maar toch ook wel bezijden de waarheid. Ook in de westerse landen en buiten de wielrennerij wordt ( werd ?) geregeld doping gebruikt, ook in Nederland. In de V.S. werden heel vaak verboden middelen gebruikt door atleten en andere sporters, de betrapte sporters werden dan vaak door de bonden in bescherming genomen en niet geschorst.
    HET IS NATUURLIJK MOEILIJK OM JE VOOR TE STELLEN DAT EEN SPORTER DIE JE KENT OOK EEN GEBRUIKER VAN STIMULERENDE MIDDELEN IS. Veel wielerfans uit Nederland geloven nog steeds in de onschuld van Gert-Jan Theunissen toen deze gepakt werd met afwijkende testosteronwaarde. Elders in de wereld twijfelde niemand aan de schuld van deze renner. Zoals er nu argwanend wordt gekeken naar Duitse en Spaanse renners, zo werd er destijds naar Nederlandse en Belgische wielrenners gekeken door de rest van de wereld.
    Er is bij het schaatsen in Nederland zeer waarschijnlijk geen systematisch doping gebruik geweest, maar individuele gevallen zou ik zeker niet op voorhand willen uitsluiten.

Deel Deze Pagina