Zwartijs

Discussie in 'Schaatsbeelden' gestart door Schaatstinus, 4 jan 2014.

 1. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Deze week heb ik genoten van de door de EO uitgezonden documentaire "Zwartijs". Over de drang tot schaatsen zodra en zolang er ijs ligt en hoe zich dat verhoudt tot de christelijke religie en zondagsrust.
  Reacties?
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik ga hem vanavond of morgen ook nog bekijken. Ben benieuwd.
 3. fred

  fred Member

  Ja prachtige documentaire, zo mooi gemaakt dat je (ik) zo'n anderhalf uur lang geboeid bleef kijken. Drie 'verhaal'lijnen door elkaar heen; de drie generaties Klompmaker (geweldig beeld van de 'oude' Klompmaker in stofjas op de schaatsplank...), Rene Ruitenberg en Geert-Jan van der Wal. Wie was nou die dwaas die om half 6 's ochtends (zo vroeg leek het vanwege het pikdonker) alleen het natuurijs wilde gaan verkennen ? Niet zo verwonderlijk dat-ie na zo'n 5 meter schaatsen krakend door het ijs ging...
 4. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ja, had hij nog geluk! BRRR!
 5. Goverman

  Goverman Member

  Ik heb de documentaire ook gezien en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was. De liefde voor het schaatsen en de liefde voor God komt bij alle betrokkenen duidelijk naar voren, waarbij ik het mooiste vond hoe de diverse personen dit aan elkaar weten te verbinden (ikzelf ben belijdend lid van de Protestantse Kerk Nederland en kan me de dilemma's en thema's goed voorstellen), waarbij ik de twijfel van Geert-Jan van der Wal de meest indrukwekkende vond (die twijfelde echt over deelname aan een zondagse Elfstedentocht, waar René Ruitenberg en de familie Klompmaker duidelijk waren in hun stellingname). De gewetensvraag van vader Klompmaker: "Ben ik door het verkopen van schaatsen medeplichtig aan de zonde?" vind ik persoonlijk erg ver gaan, maar vanuit zijn visie wel begrijpelijk. Typerend trouwens dat de predikant van de betreffende gemeente hierop geen duidelijk antwoord heeft (anders dan: je kunt ook zeggen dat je op zondag in de kerk hoort te zitten...)

  Ook de "killer-genen" die volgens Ruitenberg het verschil maken tussen winnen en verliezen vond ik indrukwekkend: de documentairemaker weet dit ook met zoveel woorden en beelden uit te drukken: de Klompmakers zullen geen kampioenen afleveren: vader Klompmaker niet, die in de seniorenwedstrijd derde werd en ook zoon Klompmaker niet: die was te lief volgens zowel opa ("ER TUSSEN!!!") en René Ruitenberg.

  Overigens is ook het Elfstedenbestuur duidelijk (dat geldt voor het bestuur van voorzitter Wieling, maar ik weet me ook nog een internview met Kroes te herinneren): we doen de Elfstedentocht liever niet op zondag, maar als het niet anders kan dan doen we het wel (waarbij Kroes ietsje stelliger was in het niet op zondag). Dat vind ik een mooie lijn die zoveel mogelijk tegemoet komt aan alle betrokkenen (rijders van diverse signatuur, maar ook vrijwilligers en hulpdiensten e.d.).

  Afijn, misschien ga ik hem nog een keer kijken...
 6. johndegier

  johndegier New Member

  Ook ik heb de documentaire nu inmiddels twee keer bekeken. Geweldig gemaakt!!
  Respect vooral voor de drie generaties Klompmaker, die op deze manier toch wel heel veel van hun privéleven openbaar maken.

  Enne......die "dwaas" zoals die hierboven genoemd wordt, die midden in de nacht in het pikkedonker het ijs op gaat en binnen nog geen tien meter een nat pak haalt, dat is volgens mij André.....

  Ik hoop overigens niet dat André zijn gewetensvraag "Ben ik door het verkopen van schaatsen medeplichtig aan de zonde?" bevestigend beantwoord en zou stoppen met de verkoop, want dat zou voor de firma Stouwdam in Wezep een heeeeeel groot verlies aan kennis en vakmanschap betekenen.
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Die dwaas was inderdaad André Klompmaker. Hij draait ook al jaren goed mee in de masters competities bij het inlinen waar hij ook wedstrijden wint. Verder ook o.a. de Raps 24 uursrace waar zoon Aleid 5 jaar geleden (!!) ook al meereed.
 8. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Door ervaring inmiddels wijzer geworden herinner ik me de rondjes die een maat en ik 's avonds in het pikdonker over zingend ijs aflegden op een net dichtgevroren diepe recreatieplas. Dit was begin januari 1987 ter voorbereiding op de Elfstedentocht die net niet doorging.
 9. lebron

  lebron Guest

  Ik heb even de trailer bekeken, mooie beelden!

Deel Deze Pagina