Worldcups/Wedstrijdschema 2018/2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door VorstM, 2 mrt 2018.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Wat ook veranderd is, is dat je vroeger in de speciale kwalificatie-wereldbeker voor het WK allround, één schaatser extra mocht inschrijven bovenop het hoogste quotum van de beide afstanden, en dat een schaatser maar op 1 afstand de limiettijd gereden hoefde te hebben.
  Die regel is verdwenen. Dat betekent dat je je alleen kan kwalificeren voor de allroundkampioenschappen als je op beide afstanden de limiettijd hebt gereden.
 2. Kristian

  Kristian Active Member

  How will one WK per season fit with this new World Cup system?
  One WK each season with everything in it (unlikely to happen) and a EK plus the Four Continents champs (both with content "X") will fit well apart from that the World Cup itself would still be down the priority list.
  One WK each season with (randomly) changing content will itself be strange. And the abolishment of the samalogs counting in a Grand World Cup will limit the tools to supplement what is not on the WK programme from season to season.
  A fixed, alternating model where The EK and Four Continents sees what is not on the WK program that very season, will fit , but it is still a question if speedskating can afford not to have the allround WK part each season, and what will be most important: A World Cup series with a tight points structure rewarding those who show up at each World Cup Event, or a single distance Four Continents Event? To me WC5 and even the world cup final looks in danger in several scenarios (!)
  So, will we see a change on the next congress? The dutch suggestion of the World Cup to become a WK single distance series to replace the single distance WK of today. Each season sees an allround WK. And each season will see an EK. The content of the EK can change from season to season though if one acknowledges the advantage: A single distance single Event will be a contrast to a series on a WK level, with higher chances of glory for small countries. A Four Continents champs is more likely to be a success if its fixed to singel distances and team events each season. Regional allround Events have been tried in Asia and North America before, and it is sadly unlikly that the allround/samalog part will be boosted by an olympic introduction in a near, or even far future.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Er wordt nu weer van alles op de kop gegooid en wat gaat dit oplossen? Er wordt geëxperimenteerd met een 4 continenten kampioenschap. Dat hebben we te danken aan het niet willen opgeven van het EK (dank je wel Arie Koops). Hierbij speelde het EK shorttrack op de achtergrond mee. Politieke spelletjes dus die ervoor zorgen dat we de komende jaren met het EK/4 CK opgescheept blijven zitten. En die zorgen ervoor dat er kostbare weken in januari geblokt blijven voor wel interessante wedstrijden.
  Soms moet je echter heldere keuzes maken en stoppen met dingen die niet werken. En die worden maar niet gemaakt. Nu is er weer onzekerheid m.b.t. de belangrijkste toernooien van het jaar: de WK's. Waarom geen duidelijke keuze: streep door de EK's (ja ook het EK shorttrack mogen ze van mij schrappen) en zorgen dat het WK goed wordt ingevuld? Dan kan de World Cup finale naar januari en kan dan de aandacht krijgen die het verdient.
  Puntentelling voor de World Cup is een lachertje, dat kon er ook nog wel bij. Nu zelfs dubbele punten voor de finale, voor de 500m heeft dat behoorlijke gevolgen. Denken ze nu echt dat hiermee die finale aantrekkelijker wordt met de huidige kalender?
  Als ze de telling over de kop gooien, doe het dan goed: gewoon punten geven door de tijden van de A en B groep bij elkaar te gooien! Kun je met de beste tijd van de dag in de B groep de meeste punten halen en ben je meteen af van het nadeel wanneer iemand om wat voor reden dan ook in de B groep terecht komt.
 4. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Mag ik één positief punt benoemen aan de verdeling van de worldcups?

  Ik weet dat ik erg geïrriteerd was omdat ik voor Berlijn al een ticket had geboekt. En ik dus nu een duurdere reis naar Tomaszów heb dan anders.

  Maar.
  Brodka wist nog niet zeker of hij nog door wilde schaatsen. Deze keuze zou die in de zomer maken. Hij heeft nu gemeld dat zijn motivatie om door te gaan zit in het gegeven dat Tomaszow Mazowiecki een wereldbeker heeft dit seizoen.
  mi en EenBrabander vinden dit leuk.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Brodka lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. Weet niet of we daar nu nog zoveel van mogen verwachten. Wat dat betreft had ik liever gezien dat Szymanski nog was door gegaan. Daar zit nog meer muziek in, ook al ging het bij hem ook niet vanzelf het laatste jaar.
  Laatst bewerkt: 10 aug 2018
 6. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Het laatste seizoen had Brodka twee blessures. De eerste helft van het seizoen had die een liesblessure. Hij heeft tijdens de Olympische Spelen zichzelf geblesseerd aan de achillespees. Hij heeft voor zijn laatste Olympische race 10 dagen geen schaatsen aan kunnen doen. Dat is de andere reden dat hij het toch door wil. Hij voelt zich eindelijk weer fit genoeg. Of het er nog uitkomt, gaan we zien. Hij was er echt klaar mee afgelopen seizoen. Nu hij toch nog door wil gaan, zegt genoeg over hoe hij erin gelooft.

  Szymanski had ook nog wel doorgekund. Maar ik heb het idee dat hij mentaal sneller opgeeft.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat bekijk je alles toch weer getalsmatig, Yuskov.
  Je lijkt te zeggen: schaatser X is niet meer op niveau? Hup, stoppen.
  Nee, zo werkt het niet. Laat Bródka toch lekker zijn wedstrijden schaatsen als hij dat wil. Laten we blij zijn met iemand met hart voor de sport.
  Hij had ook kunnen zeggen: mensen, ik heb mijn gouden medaille, ik ga op mijn lauweren rusten.
  Maar dat deed hij niet, want hij is geen Ivan Skobrev. Niet alleen qua instelling, maar ook qua hoeveelheid geld - hij werkt naast het schaatsen bij de brandweer, zoals de commentatoren inmiddels al 239847 keer gezegd hebben, en die carrière heeft invloed op de hoeveelheid trainingsarbeid die hij kan verrichten t.o.v. een fulltime prof.

  Hiroyasu Shimizu ging ook nog jaren na zijn gouden tijdperk door met schaatsen. Hetzelfde geldt voor Shani Davis. Hij is niet meer op zijn top, wint niet meer, maar schaatst nog op topniveau omdat hij het kan en omdat hij er tevredenheid en levensgeluk uit haalt. Het punt is misschien ook niet dat we veel van Bródka moeten verwachten - hij wil gewoon die ene kans grijpen om in eigen land voor volle tribunes te schaatsen en dat honderden (duizenden?) Polen hem nog één keer toejuichen. De Nederlanders hebben ieder jaar wel een paar keer een vol Thialf. Tot nu moesten de Polen hopen dat er meer dan een handvol toeschouwers waren bij de Poole kampioenschappen op een afgelegen buitenbaan waar de wind de oren van je hoofd blies.

  En stiekem hoopt hij dat hij op het juiste moment nog een keer kan vlammen. Michel Mulder kwakkelt ook al jaren, maar hij geeft niet op. Dat siert hem en die instelling siert ook Bródka. Anders dan Koen Verweij - die liep ook een tijdje te kwakkelen, maar dat had hij in grotere mate aan zichzelf te wijten. De keuze om maar een jaar niet te schaatsen omdat er geen sponsor is had Michel Mulder niet gemaakt. Sterker nog, die heeft hij inderdaad niet gemaakt, want hij rijdt al maanden rond in een zwart sponsorloos pak, net als de andere heren uit de sprintploeg van Gerard van Velde.
  ZeeKoei en leenstrafan vinden dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  In de massastart wijzigt de puntentelling ook: je kunt nu ook punten verdienen in de halve finale. Afgelopen seizoen kreeg je wat punten in de halve finale als je de finale niet haalde. Haalde je de finale wel, dan werden de punten dáár verdeeld. In de halve finale maakte het dus niet uit of je 1e of 8e werd.

  Vanaf nu krijgt iedereen in de halve finale punten. Ook de top 8. Als je je druk maakt om het wereldbekerklassement dan maakt het dus wél uit of je 1e of 8e wordt.
  Lisan vindt dit leuk.
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dat Brodka zou moeten stoppen zijn jouw woorden, niet die van mij. Ik maak alleen de analyse dat het heel moeilijk zal worden voor Brodka om nog met de top mee te draaien. Brodka wordt 34 jaar en op die leeftijd zien we dat het lastig is om nog bij de wereldtop te behoren op de afstanden tot en met 1500 meter. Slechts weinigen lukt dat.

  Verder kijk ik anders naar Verweij. Zijn aanwezigheid in het seizoen 17/18 maakte de wedstrijden interessanter. Ik respecteer zijn keuze om er tussenuit te gaan.
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Wat mij betreft jammer dat ze de oplossing zoeken in maar meer punten uitdelen. Ze zouden bijvoorbeeld de tussensprint punten van de halve finales kunnen meenemen naar de finale. Dan start vrijwel iedereen met punten. Al zou dat effect al veel minder zijn omdat ze die juist afgewaardeerd hebben. Nu zoeken ze de actie vooral in de halve finales terwijl je juist meer actie wil in de finale. Jammer dat men niet wat durft te experimenteren, het patroon dat sprinters gaan afwachten tot de eindsprint wordt iig niet doorbroken.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  mee eens. Meer actie had juist gekund door tussensprints nuttig te maken. Ik zeg het vaker, maar in het begin kon je door die tussensprints nog een medaille pakken. Geen goud, maar toch. Dan loont het om in actie te komen. Nu loont het om op de eindsprint te wachten, want daar worden de medailles verdeeld. Tenzij je Alusalu heet natuurlijk ;)
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Het was al moeilijk om bij de langebaan de wereldbeker voor dit jaar op te tuigen (China gaf hem terug en dus nu een buitenbaan in Japan, Berlijn gaf hem terug en Polen sprong in, hoewel het budget nog niet rond lijkt te zijn, aldus de Poolse voorzitter in een artikel op de Poolse site)

  Bij het shorttrack-wereldbekercircuit gaat het ook helemaal niet goed. In de gisteren uitgebrachte Communicatie hierover blijkt dat er geen naamgevende sponsor meer is, en dat 2 van de 6 wereldbekers nog niet zijn ingevuld. Met daarbij een dreigende zin als: For the time being, the ISU cannot guarantee that a solution will be found.

  Ik denk dat dit systeem van wereldbekers failliet is, en dat we naar een andere invulling moeten.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik kreeg door jouw bericht het idee dat je liever had gehad dat Szymanski doorging en Bródka stopte dan dat Bródka doorgaat en Szymanski stopt.
  Nu ik het nog eens teruglees zit daar inderdaad wat te veel interpretatie van mijn kant achter.

  Overigens reed Bródka dit seizoen 7 1500 meters - en aan al die wedstrijden deed Szymanski ook mee. Bródka was vier keer de snelste van die twee en Szymanski drie keer. Twee van de relatief langzamere ritten van Bródka waren in november, toen hij door de blessure ruim een maand wedstrijdritme miste t.o.v. Szymanski. Dus Bródka was dit seizoen niet eens minder dan Szymanski op zijn beste afstand. Wel reed Szymanski een nationaal record op de 5000 meter, terwijl Bródka geen PR reed. Dat spreekt dan weer in het voordeel van Szymanski.

  De Polen missen door het stoppen van Szymanski en Niedzwiedzki twee trouwe krachten; Wielgat en Bachanek nemen die plaatsen over. Zeker Bachanek komt nog wat individuele kwaliteit tekort. Ik verwacht geen medailles van Polen het komende seizoen op de TP, juist omdat zoveel andere landen een sterk team hebben (NOR, KOR, NED, ITA, JPN, CAN). Wat Nieuw-Zeeland betreft weet ik niet of Dobbin doorgaat, die is aardig op leeftijd inmiddels. Michael en Kay zouden dan wel met Whyte kunnen rijden, maar die heeft minder duurvermogen.

  Alusalu haalt op deze manier waarschijnlijk funding vanuit de Estse bond.

  Ik hoop dat de wedstrijd in Polen gehouden kan worden, maar als ik bijvoorbeeld de Alau Arena in Astana was, zou ik het nieuws rondom de derde WB toch even goed in de gaten houden. (Dat is overigens een slecht voorbeeld, want daar zit nooit publiek).
  In het shorttrack ook al?
  Ik zou als ISU toch maar even heel hard op zoek gaan naar een sponsor.
  Misschien moet er eens nagedacht worden over een puntensysteem zoals in het wielrennen, waarbij door het hele jaar punten verzameld kunnen worden bij wedstrijden van een bepaald niveau (à la WorldTour). Dan kunnen wedstrijden zoals de Oval Finals of de Frillensee Cup meer cachet krijgen. In het kunstrijden is de kalender vol met dat soort wedstrijden die meetellen voor bepaalde cups. Het Four Continents championships is trouwens ook overgenomen uit die discipline.
 14. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Kleine toevoeging:
  Normaal gesproken weet je ruim van te voren of je mee mag doen met het organiseren een worldcup. Voor Polen was het pas begin juni duidelijk dat het zou kunnen en naar ik begreep rond 25 juni pas definitief. Het geld ligt natuurlijk niet klaar in een laagje. De burgemeester van Tomaszów is echter een fanatiekelijk wat schaatsen betreft dus ik vermoed dat de gemeente zal bijdragen. Ze hebben ook pech dat het in december is en de budgetten van het Rijk allang verdeeld zijn. Het organiseren in het nieuwe jaar had meer lucht gegeven.
  Dan is er nog de toegang. We kennen de prijzen van Thialf. Maar een Pool zal dat nooit betalen om naar het schaatsen te gaan. Enerzijds omdat ze dat niet kunnen veroorloven, anderzijds omdat ze nog niet bekend genoeg zijn met de sport. Dat probleem werd ook aangekaart in het interview met de nieuwe voorzitter. Hij komt op mij trouwens over als een slimme welwillende man en ik hoop niet dat Polen weer een worldcup terug moet geven. Er zat nog een uitdaging in de cameras begreep ik en ja dat was ook de reden om Warschau weer weg te halen in 2017.

  Verder is het zo dat er geen grote sponsor meer is en de landen zelf het prijzengeld moeten ophoesten voor de worldcup. Je kunt dan maar beter een uitgekleede worldcup organiseren en 2 dagen publiek toe laten dan 3 dagen organiseren...
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  snap ik. Maar voor de wedstrijd zelf gaat het natuurlijk nergens over.
 16. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik heb begrepen dat het Poolse Ministerie van Sport en Toerisme bereid is bij te springen met budget indien nodig voor de organisatie van de worldcup in Tomaszów Mazowiecki. Het zou fijn zijn als de ISU dan ook de moeite neemt de plaatsnaam goed te spelen in hun evenementenkalender.
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  En de volgende. Stockholm geeft de organisatie terug van de Junioren Wereldbeker, die daar in januari had moeten plaatsvinden. Ze krijgen de veiligheidsuitrusting niet op orde.
 18. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik heb de regels niet gelezen, maar over het meeste wat ik hier lees ben ik positief. En dat ben ik echt zeer zelden over de ISU. Als het goed is, moeten we dat echter ook gewoon zeggen.

  - Het afschaffen van de kwalificatieworldcup voor de WK allround heb ik hier al zo vaak bepleit, dat ik bijna geneigd ben om te denken dat deze reglementswijziging mijn persoonlijke verdienste is ;)
  - Aanscherping limiettijden mocht onderhand wel. Als ik bij de voorbeelden zie dat Saskia Alusalu dan geen 1000m en Konrad Nagy geen 5000m meer mag schaatsen, dan moeten we dat toejuichen. Dat zijn op zich best aardige schaatsers, maar Saskia Alusalu hoort absoluut niet thuis op een sprintafstand en Konrad Nagy zie ik liever niet verder dan 1500m schaatsen;
  - Dat de puntentelling het stimuleert om minder world cups te schrappen is het proberen waard. Zeker de Nederlanders die toch al moeite hebben om een sponsor te vinden, hebben nu een extra reden om minder world cups over te slaan;
  - Nevenklassementen als de Grand World Cup hebben nooit iemand geïnteresseerd. Verstandig om die dan ook te schrappen.
  - Loten voorkomt inderdaad wat hierboven het Pavel Kulizhnikov effect wordt genoemd. Wat mij betreft had wel als uitgangspunt genomen mogen worden, dat de nummer 1 in de laatste rit schaatst, maar dat de baanindeling wel geloot wordt.
 19. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Delegatie van de ISU is in Tomaszów Mazowiecki geweest om te praten met de organisatie daar en de voorbereidingen te treffen voor komend seizoen.
  Organisatie comité bestaat uit Marek Stanuch en Konrad Niedzwiezki.
  Duif en fransvanbakel vinden dit leuk.
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De ISU heeft inmiddels een nieuwe organisator gevonden: deze wedstrijd wordt straks gehouden in Helsinki.

Deel Deze Pagina