WK afstanden, Heerenveen, 2-5 maart 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2022.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En dan Schouten nog. Ze had naar deze rit toegeleefd alsof het de Olympische Spelen was. En dat is ook een fantastisch idee, want dat maakt het allersupermegaultrabeste in Irene Schouten los. Holy sh*t, wat een rit was dit. Sablikova rijdt harder dan ze ooit deed in Thialf, in al haar 234809250 vijf kilometers die ze al heeft gereden. Dat ze daarna een feestje viert met Pechstein vergeef ik haar. Ook Weidemann rijdt gewoon heel erg goed. Trage omstandigheden? Nah, eerdoor gewoon een laag niveau achter Ghiotto op de 10km. Of gewoon een bizar hoog niveau in de top op de 5km. Want met 6.47, 6.49 en 6.54 op de borden gaan Irene Schouten en Ragne Wiklund van start.
  Eenendertigers.
  Eenendertigers.
  Eenendertigers en een enorme bak herrie.

  Ragne Wiklund bleef heel lang in het spoor. Op de 1500m was haar loting niet goed, ze had geen tegenstander. Maar op deze afstand was die loting geweldig. Ze won van zichzelf, zes seconden onder haar NR is onwaarschijnlijk goed. Maar er kan er maar een de beste zijn, en dat was Irene Schouten, bij wie het beest in haar los was. Deze rit is echt van het kaliber 12:30 op de 10km. En misschien nog wel beter.

  Een totaal uitzonderlijke 6.41,25 staat op het scorebord.

  Nederlands record.
  Baanrecord.
  En na zilver, brons en een DQ is er nu goud.

  WAUWWW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):)

  Het seizoen is uitgegaan met een klapper. De rit van het weekend is toch niet die 34,10. Het is een rit die 6 minuten, 41 seconden en 25 honderdsten duurde voor Irene Schouten. Sgoudten. Swowten. Irééne. Haal alle grapjes maar van stal. Dit was een droomrit. Een rit die zo goed, dat Jillert Anema ervan moet huilen. Tsjonge, een van vreugde wenende Jillert, dat gebeurt hooguit een keer in de 30 jaar. En Schouten kreeg het voor elkaar!
  Lorca, HaagscheBluf, Marcel Vos en 4 anderen vinden dit leuk.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dan nog maar even noemen dat Horikawa echt prachtig reed. Dat Czyszczoń niet werd uitgezonden en dat dat niet heel gek is. En dat Pechstein niet eens laatste is geworden, alhoewel ze wel ongeveer gelapt zou zijn door Schouten. Of haal die ongeveer maar weg. Gelukkig waren er wel mooie directe duels op de 5km vrouwen. Bij de mannen waren die er allemaal vakkundig uit geloot. Jammer hoor

  Als je met je slechtste rit van het weekend nog steeds goud wint, ben je eht een hele grote.

  Goed voorspeld!

  Even door Google Translate halen:
  - Het was een beetje vreemd. Ik reed de eerste twee ronden heel goed en toen las ik de ronde-indicator verkeerd, dus ik dacht dat ik het nog beter deed. Maar toen voelde ik me aan het einde goed en dan had ik graag een partner gehad met wie ik kon vechten en onderweg mijn rug had. Het was natuurlijk een lange weg naar het goud, maar het zou waarschijnlijk geholpen hebben.

  Apart dat Wiklund de ronde-indicator nodig heeft tijdens een 1500m. Maar hoe dan ook, twee keer zilver (en eerder al goud) is echt ongelofelijk knap. Nederland-Noorwegen pakken consequent de plaatsen 1 en 2 bij de vrouwen, leuk!!!!

  Beau Snellink!

  Maar ik heb ook wel vertrouwen in de Noren. Eitrem is super als hij niet ziek is, Engebråten heeft heel veel potentieel maar helaas last van zijn astma, Henriksen is een supergroot talent en dan hebben ze ook nog een heel stel andere goede schaatsers voor in de ploeg, zoals Lunde Pedersen, Dahl Johansson, Ulekleiv, Kongshaug en vanaf volgend jaar waarschijnlijk ook Pedersen Matre.

  Ik denk dat ze dat in de afgelopen jaren niet deden vanwege de coronamaatregelen.

  Alweer goed voorspeld, top!

  Erg mooie zin!

  Ja, en we zien ook nog vrijwel alle ritten. We hebben alleen een paar ritten in de achterhoede gemist.

  Bij-ge-beune'd.

  Ha, ha.
  Sorry.
  Lorca, HaagscheBluf en tostiees-31 vinden dit leuk.
 3. Trymare

  Trymare Active Member

  Great, comment, my friend @EenBrabander ! I do agree with you.

  Now the season is done, which mean that we must say good bye to speed skating for now, and say hello to speed skating again in eight months. I wish you all a good summer, and I look forward to discuss great speed skating with you again in november! Now its time to turn the focus to athletics, the greatest summer sport. I should wish there were a forum for athletics as well.. :)
  Duif en Thijs1410 vinden dit leuk.
 4. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Onodera was veel later afgemeld. Ze hebben na terugtreķken van Morozova, meteen nieuwe loting gemaakt. Dauranova kreeg plek van Morozova
  Laatst bewerkt: 5 mrt 2023
 5. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Het scheelt denk ik wel dat de regie ruim van te voren ook al wordt doorgenomen. Zo'n 2 uur voor de races wordt eea al doorbesproken. Een afzegging van Morozova waardoor hele loting op zijn kop gaat, zorgt ervoor dat dit dan weer opnieuw moet worden bekeken. Maar ze weten tegenwoordig heel erg goed hoe ze eea in beeld moeten brengen.
  G1ant vindt dit leuk.
 6. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ik denk dat het meer Pechstein die met Sablikova aan het vieren was... Sablikova leek een beetje ongemakkelijk.
  Maar Schouten was buitenaards... niet normaal.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 7. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Klopt, dat Onodera zich later heeft teruggetrokken, maar Hofmann was niet in de plaats van Morozova.
  Laatst bewerkt: 5 mrt 2023
 8. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Wat een WK, wat een kampioenen, wat een ritten en mooie verhalen. Ook mooie interviews en mooie koffiegesprekken!

  Grootste verrassing: team Novus. Het team wat nieuw is en lichtelijk bij elkaar geraapt. Waar Daniel Greig de trainer is Vanessa Herzog toch als boegbeeld, met haar gouden plak op de 500m, enkele jaren geleden. Wat hebben zij een progressie geboekt:

  Herzog: zilver op de 500, 6e op de 1000m
  Smeding: 17e, 8e en 11. Rijdt ook twee PR’s laagland en op de 1500m was ze zelfs sneller dan Calgary, eerder dit seizoen.
  Kersten: baas. Brons op die 1000m.
  Vosté: toch naar 8 op die 1000m. Sneller dan bijvoorbeeld Ning, Dubreuil, Shinhama, Bosa en Liiv. En dat is echt een nette prestatie, zeker als je zijn seizoen bekijkt.
  Tas: dit was niet per se haar WK, maar heeft een aardig seizoen geschaatst. Ze was bijna een vaste waarde in de A groep, net als een zekerheidje op Mass Start finales.
  Ook Voskamp en Verkerk lieten bij vlagen leuke dingen zien.

  De stayersafdeling, met Rijhnen, Loubineaud, Francolini, Due Schmidt en Hofman, was, op de wereldbekerzege van Rijhnen na, nog niet denderend overigens. Maar slechter dan vorig jaar was het in ieder geval niet.

  Nu vind ik vooral de progressie die gemaakt is echt knap. Met al het gedoe van de nieuwe ploeg en sponsoren zoeken. Eigenlijk geen geld hebben. Maar de progressie was enorm, en dat zou volgend jaar nog wel eens dunnetjes over kunnen!
  Lorca, HaagscheBluf, Trymare en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 9. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  4 dagen Thialf, waarvan zaterdag en zondag zo vol dat zelfs de smalle doorloop achter de zitplaatsen op west volgezet werd met mensen met staankaartjes.
  Mooie ritten gezien. Spannende ritten gezien en naast verwachte ook onverwachte winnaars.
  En alle ritten volledig kunnen zien
  Op vrijdagochtend zelfs nog even een training bekeken.

  Er was minder spektakel/showgedoe. De donderdagavond was in teken van het eren van gestopte schaatsers die grote prestaties hadden geleverd. De dagen erna waren er interviews met oud-schaatsers. Het dweilorkest had alleen een plaatsje buiten gekregen om.bezoekers te verwelkomen. Binnen was ingetogener met een mooi orkest en mannen met berenmutsen als begeleiders van de winnaars. Dweilpauzes waren korter.

  Maar wat was het vol zaterdag en zondag, te vol. Het leek nog wel drukker dan ooit. Gelukkig is alles goed gegaan, want echt veilig was het niet. Op de staantribunes waren trappen niet meer zichtbaar en op de zittribunes kon men niet achterlangs naar een wat minder volle trap tijdens de pauzes als je er uit wilde. Na afloop was het schuifelen in de mensenmassa richting die ene uitgang met die steile trappen.
  Er was minder feestgedruis maar meer gericht op schaatsen en schaatsers en persoonlijk vond ik dat wel fijn. Nu nog werken aan de veiligheid voor het publiek.
  HaagscheBluf, Giel1, chicagodude en 5 anderen vinden dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Medaillespiegel:

  7 7 3 NED Nederland
  3 3 1 CAN Canada
  3 1 1 USA Verenigde Staten
  1 2 2 NOR Noorwegen
  1 1 1 ITA Italië
  1 0 1 BEL België
  0 1 3 JPN Japan
  0 1 0 AUT Oostenrijk
  0 0 2 CZE Tsjechië
  0 0 1 CHN China
  0 0 1 GBR Groot-Brittannië

  Qua aantal gouden medailles voor Nederland het beste toernooi ooit bij de vrouwen en een van de minste bij de mannen. Eén keer goud, drie keer zilver en één keer brons op de klassieke afstanden is een enorm matige score bij de mannen - alleen in SLC 2020 was het nog slechter.
  Het mannenschaatsen is dus hartstikke internationaal! :) Bij de vrouwen domineert Nederland nu bijna op zijn Duits.
  RodyTur10, SprintMaster en Duif vinden dit leuk.
 11. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  I truly had a time of my life here in Heerenveen, just like every single time, it just never gets boring or the same as the other times. Coming home with plenty of pics, a few new fans (of me — unexpectedly xD), lots of memories, emotions and a whole bunch of free merch scarves they were giving away at Thialf for free this weekend: I wanna give them to my teammates as little souvenirs :) still a better purpose for these things than being left behind, soaked with beer and trampled at the standing tribunes :D

  Seriously considering to expand my map of skating adventures to Norway (Hamar or Stavanger) next season...
  Lorca, HaagscheBluf, VictorP en 2 anderen vinden dit leuk.
 12. Trymare

  Trymare Active Member


  Write me if you are in Stavanger. I live there!
  Inimene vindt dit leuk.
 13. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit doet me denken aan het WK allround van 1987, het eerste grote toernooi in het overdekte Thialf. Er is een andere tijden sport aflevering daarover en daar beschreven ze vergelijkbare taferelen.

  Het is wel een teken dat het goed gaat met de sport.
  G1ant vindt dit leuk.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  En ik vergeet nog te zeggen: wat kolkte Thialf. Alle dagen. Heel lang geleden dat dat ook in de huiskamer zo voelbaar was. Heel goed voor de sport, deze vier dagen. Want tot nu toe was het wel een wat kleurloos seizoen.
  HaagscheBluf en RodyTur10 vinden dit leuk.
 15. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dit is wel echt kwalijk. Hopelijk wordt hier naar gekeken. Mail sturen naar Thialf en/of KNSB, zou ik adviseren.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Aan iedereen die zegt dat Stolz harder had gekund vandaag: weten we nog wat zijn PR vóór dit seizoen was? Nou? Het was 1.47,96. Daarmee was hij vandaag 22e geworden.
  HaagscheBluf en mhp1988 vinden dit leuk.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik weet nog hoe geweldig het was dat hij een 1:43 reed in Salt Lake City aan het begin van het seizoen. Wij keken die samen en waren echt onder de indruk van het feit dat hij ook een aardige 1500 kon rijden.

  Toen hadden we echt nog geen idee wat ons te wachten stond...
 18. AIAIAI

  AIAIAI Active Member

  Dit ging over de 5000 meter. Dauranova was niet aangemeld voor de 5000. Sterker nog: ze heeft die afstand nog nooit gereden.
 19. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Wat een dag, eindelijk de laatste afstanden terug kunnen kijken.

  ik ben echt irrationeel blij voor Ghiotto :):)

  Schouten geweldig natuurlijk, maar ik vraag me toch dan af wat wiklund had gekund zonder die 1500 in de benen

  edit: oh ja erg blij dat Eitrem in de remmen kneep. Had nog wel wat eerder gemogen van mij, want zo’n jonge gast kan anders per ongeluk z’n lijf echt naar de kloten rijden
 20. AIAIAI

  AIAIAI Active Member

  Als ik naar de Final Entry List kijk, dan zie ik geen andere mogelijkheid. Hofmann stond op de reservelijst. CHN had niemand ingeschreven en USA wilde denk ik niet. Volgens mij is toen Hofmann in de tweede loting opgenomen om de opengevallen plaats van Morozova in te vullen. Onodera zat als het goed is al in de eerste loting, want JAP had 2 plaatsen.

Deel Deze Pagina