WK afstanden 2019 7-10 feb Inzell

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  de wereldkampioenen teamsprint zullen bij mij gevoelsmatig ook een soort B-kampioenen zijn. Maar als ik dan hoor dat publiek in het stadion erg enthousiast was, dan denk ik: waarom niet? Prima bij-nummer.

  Bij het baanwielrennen is het gewoon één van de grote nummers trouwens.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 2. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Geen idee hoeveel de nieuwe(re) schaatsen schelen?
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Nieuwere schaatsen, nieuwe pakken, nieuwe methodes bij het maken van ijs. Ik denk dat dat echt wel 5 of 6 seconden scheelt op de 5km. Niet voor niets dat nu de standaard rondjes 29 is, voor meerdere schaatsers.

  Bij de dames op de 3000m zie je trouwens precies hetzelfde: ook daar is het niveau met sprongen vooruit gegaan. Maar dat zal dan ook wel toeval zijn?

  Ik blijf bij mijn standpunt dat Kramer minstens net zoveel tegenstand had als dat er nu rond rijdt, maar dat Kramer nooit verloor van types Semerikov. Als zo iemand al een baanrecord reed, knalde Kramer daar gewoon nog onderdoor. Roest is nu niet eens de beste 5000m rijder.
  Nickel en Camila vinden dit leuk.
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Die kans had Roest niet in Heerenveen. Herinner je trouwens hoe Fabris in SLC 2007 ook eens onder Kramers WR dook omdat Kramer een te slappe rit reed?
  chicagodude en Marcel Vos vinden dit leuk.
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Die pakken waren zo'n beetje wel uitgeëvolueert rond Sochi. Dat die nieuwe Viking ijzers zoveel sneller zouden zijn kan ook een streep door gezien Bowe, Kuliznhikov op Maples nog steeds gewoon winnen. Net zoals Wijfje, Bosker en Van Beek op oude Nagano's nog snel zijn. Het is echt voornamelijk Heerenveen dat zo verbazingwekkend sneller is. En dat nadat men al meer dan 25 jaar ervaring heeft met ijsmaken...
  G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.
 6. miquel1983

  miquel1983 Active Member

  De Nos meldt nog steeds dat de opstelling van de team pursuit dames bestaat uit Wust, De Jong, van Beek en Wijfje, terwijl ISUresults de naam van Wijfje vervangen heeft door die van Beune. Ik ga er maar even van uit dat de startlijsten van de ISU meer up-to-date zijn, maar we zullen het vanmiddag zien. Ik zou in ieder geval voor Beune kiezen, op basis van NK allround en WB Hamar. Maar ik denk dat van Beek momenteel nog sterker is als 3e rijdster, dus dan Beune als reserve.
 7. Camila

  Camila Well-Known Member

  Die rit van Fabris wal wel helemaal aan het begin van Kramers topperiode. Vanaf toen heeft hij haast nooit meer verloren op de 5 km tot vorig jaar denk ik.
  Kramer heeft natuurlijk niet altijd perfect gereden, maar waar Hakkie op doelt is denk ik dat Kramer wel constant heel goed was, terwijl er op dit moment niet echt 1 dominante winnaar is.
  Dit ligt denk ik niet per se eraan dat de concurrentie nu heviger is, tien jaar geleden waren er ook echt wel goede schaatsers, maar veel talenten werden ook afgeschrikt door Kramer en focusten zich op andere afstanden (Koen Verweij, Shani Davis) of werden gewoonweg moedeloos door het steeds verliezen (Havard Bøkko).
  Het niveau groeit met de jaren, dus het is logisch dat er nu sneller wordt gereden dan 5 à 10 jaar geleden. Ik denk echter dat er niet veel meer goede schaatsers zijn dan eerst.
  Nickel vindt dit leuk.
 8. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Zijn er nog meer sporten die op een ander soort baan op een ander onderdeel goed te filmen zijn? Dan moeten we die ook maar even opsommen.
  Je kunt gewoon niet na gisteren gaan verkondigen dat het goed te filmen is - dat was het al nooit en gister was een dieptepunt wat dat betreft. Leuk en aardig dat ze totaal andere dingen wel goed kunnen filmen, maar irrelevant voor dit specifieke onderdeel. Het publiek in het stadion vindt het wellicht leuk, dat scheelt, maar die zijn zwaar in de minderheid tov de tv-kijker. En dat zijn de mensen die je wil bereiken want die leveren het geld op. En die ga je niet bereiken met dit soort chaos op een baan en een verdubbeling van het aantal medailles. Straks heb je 180 deelnemers op de OS en 36 individuele en 42 teammedailles. Alsjeblieft niet zeg.

  Er is geen noodzaak, er is geen historisch argument en verder is het ook nog eens, in de ogen van de meeste kijkers, geen geweldig onderdeel - waarom zou je dit in 's hemelsnaam nu voor gaan dragen voor de OS?

  Edit: en ohja, de relay in het verder helemaal niet zo populaire short-track is ook waardeloos te volgen en zoals eigenlijk elk short-trackonderdeel saai. Je moet als olympische sport je eigen niche invullen, niet die van anderen kopieren.
 9. Camila

  Camila Well-Known Member

  Maar ze kunnen toch in ieder geval 1 keer proberen om het in 2 delen te filmen, zoals Sprintmaster geloof ik voorstelde.
  Je hebt dan gewoon de helft van de camera's op het ene team gericht staan en de andere helft op het andere. Die beelden worden naast elkaar in beeld gebracht met een plattegrondje middenbovenaan waarop de positie op de baan wordt aangegeven. Vast niet ideaal, maar gezien het camerafiasco van gisteren toch het proberen waard lijkt mij.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, we hebben ook wel eens wat belangrijks gemist op een 500m. Afschaffen maar? Of de regisseur beter instrueren?
  Dit onderdeel is perfect te filmen, dat hebben de wereldbekers uitgewezen. Alleen nu zat er een dronken regisseur of het 4 jarige zoontje van de regisseur aan de knoppen. Maar dat bewijst natuurlijk niet dat het niet te filmen is, alleen dat er een wanprestatie is geleverd.

  Bij de dames ging het trouwens nog heel behoorlijk, pas bij de heren begon de regisseur gek te doen.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat weten we niet. Ze rijden dit jaar duidelijk in nieuwe pakken, maar of daar veel nieuwe ontwikkeling in zit hebben ze niet van de daken geschreeuwd.
  ZeeKoei en G1ant vinden dit leuk.
 12. Forza

  Forza Active Member

  Ik vind de regisseur van de NOS soms ook vreemde keuzes maken. Tijdens de rit van Kramer werd bij de doorkomst de familie gefilmd en kon je de rondetijden niet zien. Heel ergerlijk.
 13. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Wat is dit nou weer? Ik kan me niet herinneren ooit iets gemist te hebben op de 500m, verder ook irrelevant want iedereen kent de 500m en niemand gaat zeggen dat slecht te filmen valt. Deze teamsprint bestaat al 5 jaar en het heeft nog nooit echt ergens op geleken als onderdeel. En het is bizar om na die schertsvertoning van gisteren doodleuk te zeggen dat het olympisch moet worden. Dan ben je gewoon blind voor alle kritiek die erop is, zowel hier als op tv.

  Miho Takagi rijdt liever voor een minimale podiumkans op de 3, dan goud ophalen met de japansen. Lollobrigida heeft ook afgezegd ten faveure van de 3km. De Amerikanen rijden hier ook niet. Maar nee, laten we vooral doof zijn voor alle signalen en het olympisch maken. Wat kan er nou fout gaan?
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Je moet niet alleen naar winnende tijden kijken. Het gaat juist om het verschil tussen de rijders (en dat zeg je zelf ook wel eens op dit forum). En juist dát is flink verbeterd.

  Ter illustratie het vorige WK afstanden in Inzell. De 5000 meter mannen had als winnende tijd 6:15, als derde tijd 6:17 en als tiende tijd 6:30. Nu won Pedersen met 6:07, was de derde tijd 6:12 en de tiende tijd 6:19. De top-3 zit verder uit elkaar omdat Pedersen erbovenuit steekt, maar daarachter zit het allemaal veel dichter op elkaar. Bij de vrouwen zit het niet dichter bij elkaar in de top-10 dan vier of acht jaar geleden.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Dat de teamsprint goed te filmen is hebben echt al vele wereldbekers bewezen. Perfect te doen.
  En dat het een goed onderdeel is, is gister wel bewezen. Schaatsers enthousiast, publiek enthousiast en een hoog niveau, veel hoger dan de eerste jaren bij de TP. Er was ook duidelijk door alle deelnemende landen op getraind. Gister heeft het onderdeel wat mij betreft bewezen dat het volwassen is, er zitten geen beginnersfouten meer in bij de schaatsers.

  Dat een aantal schaatsers het overslaan: dat heb je bij elk onderdeel. Pechstein slaat de 3000m over, Kramer en Bloemen slaan zelfs de kwalificatiewedstrijden voor de 10km over, Roest laat de TP lopen, Bergsma de massastart. Prima, de schaatsers maken keuzes. En op dit moment is de TS inderdaad 1 van de eerste afvallers. Maar dat komt ook omdat het nieuw is en nog niet olympisch.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Oh dat was verschrikkelijk ja. Ik heb meerdere keren naar mijn tv geroepen "laat die rondetijden zien!" Tijdens de rit van Belchos was Kramer 40 seconden achter elkaar in beeld. Beetje veel. Maar dit soort dingen gebeuren wel vaker, zoals het baanrecord-bord terwijl Nuis bijna viel (1500m thialf) of het publiek in beeld tijdens de laatste bocht van een belangrijke race (van Roest toch?) bij het WK allround in Amsterdam.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Volgens mij hadden ze dan altijd nog wel de tijden in beeld zoals bij dit beeld op de WK allround 2017. upload_2019-2-8_9-52-42.png
 18. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik deel je enthousiasme niet. Over je vergelijking: Pechstein zou op de 3000 meter geen enkele kans hebben gehad op een medaille. Bloemen op de 10km ook niet. En Kramer zou zich bij de plaatsingswedstrijd niet hebben geplaatst. Roest die de TP overslaat betekent niet dat heel Nederland niet meedoet. Japan (vrouwen) en Canada (mannen) die als compleet land niet meedoen aan de TS is doodzonde. Ze hadden kans op goud. Ook de VS bij de vrouwen had rondom Bowe een kansrijk team op kunnen stellen. En dan zijn er nog heel wat individuele afmeldingen.

  Over het niveau. Mwoah. Nederland rijdt omgerekend naar een 1000 meter een tijd van 1:08,1. Dat vind ik acceptabel (want allemaal binnenbochten, helmen op en 161 meter langere afstand). Maar daarna gaan dus al naar 1:09, omgerekend.

  Winnende tijd bij de vrouwen is omgerekend 1:14,3. Volle seconde boven de Heerenveentijd van Bowe op de 1000 meter. En nog pijnlijker: Nederland en Japan reden in de Olympische finale van de Team Pursuit de eerste drie rondjes in 1:26-hoog en 1:27-laag. Binnen een seconde van de winnende tijd nu en sneller dan de nummers 2 tot en met 7. Halverwege hun race dus, zonder sprintsters in de ploeg en zonder mensen die af mogen haken. Dat zegt toch wel veel.

  Mijn grootste probleem: ik vind het gewoon te weinig een echt sprintonderdeel. Die laatste man/vrouw is extreem cruciaal, en dat moet iemand zijn die zich thuisvoelt op de 1000 meter maar ook een 1500 meter aankan. Zelfs Kulizhnikov of Lorentzen kunnen zich op dit onderdeel niet onderscheiden. Te weinig inhoud om een supersterke laatste man te zijn en als tweede man rijden ze de laatste persoon kapot.

  In een hypothetische race tussen Verweij(in vorm)/Roest/Kramer en Smeekens/Mulder/Mulder wint het eerste trio. En Ter Mors(fit)/Wust en De Jong hadden hier ook sneller gereden dan het Nederlandse trio dat nu reed. Ik heb zoveel stervende zwanen gezien in de laatste ronde dat ik er geen sprint-vibe bij kreeg. Nadeel hiervan is ook dat de overlap met de TP te groot is. Japan heeft gewoon Takagi nodig als belangrijkste vrouw. Nederland Wüst. Ik zou gewoon liever een teamonderdeel voor pure sprinters zien.

  Dat Nederland twee keer wint zal de kans op het Olympisch worden trouwens niet vergroten.
  Laatst bewerkt: 8 feb 2019
  strawbale en Eelco vinden dit leuk.
 19. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Terechte opmerking over Roest. We zijn toch beetje verblind geraakt door zijn prestaties bij WBK toernooi. Hij heeft inderdaad prachtige tijden gereden destijds, maar hij heeft het daarna ook niet echt meer waargemaakt... was een beetje zichtbaar toen Semerikov hem versloeg en natuurlijk ook tijdens het EK was hij niet meer zo goed. Roest heeft dus gewoon verkeerd gepiekt.

  De Jong: haar tijd moet nog komen. 3:59 is een prima tijd.. maar Sablikova laat zien dat ze nog steeds nog niet afgeschreven mag worden.
 20. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Maar wat een mooie individuele afstanden gisteren. Genieten. Geweldig voor Pedersen en het Noorse schaatsen. Het lijkt erop alsof het feit dat Kramer kwetsbaar is gebleken op de 5km andere rijders motiveert zodat die een stapje hebben gemaakt (Pedersen, Roest) of een uitschieter kunnen hebben (Semerikov). Iets dat jarenlang niet gebeurde.

  Prachtige race van Pedersen, heerlijk gefocust. Roest was te onrustig, forceerde te veel vanaf het begin. Kramer was technisch niet zoals in Collalbo. En wat was er met Bergsma? Zijn verklaring (slecht geslapen) vind ik een magere. Denk niet dat Anema daar genoegen mee neemt. ("Voor de Elfstedentocht kun je ook niet goed slapen!")

  Rijdt Pedersen gewoon de 10 kilometer? Dat wordt ineens een heel leuke afstand. Terwijl het goud vooraf al bijna vergeven leek aan Bergsma.

  Ook een leuke 3 kilometer die eveneens veel belooft voor de langste afstand. Sowieso gaan we heel weinig afstanden waarop we het goud al duidelijk in kunnen vullen.
  HaagscheBluf en strawbale vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina