WielerVSS 2012 (19): WK Wielrennen, Limburg

Discussie in 'Wielrennen' gestart door dedeut, 10 sep 2012.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat is bij voetbal en schaatsen natuurlijk nog meer dan bij wielrennen omdat die eerste twee sporten over het algemeen voorspelbaarder zijn. Wielrennen is toch een sport waarbij vaak relatief onbekende namen nog wel eens willen winnen, hoewel een deel van de koersen (tijdritten, grote klassiekers, grote rondes) wel vaker de geijkte namen opleveren dan weekse rondes en kleinere eendagswedstrijden.
  Van alle sporten denk ik dat goed kunnen duiden, tactieken en parcoursen kunnen lezen bij wielrennen wel degelijk een van de grootste rollen speelt. Stel er is een aankomstlijn die omhoog loopt, de truc is dan om op basis van deze aankomst (met lengte en percentage) in te schatten of de overwinning gaat naar een pure sprinter of een pure klimmer of iets er tussenin. Idem voor rittenkoersen, is een aankomst op een col van eerste categorie genoeg om het verlies in een tijdrit van twintig kilometer te compenseren?

  Hoe je dit probleem op zou kunnen lossen zou ik niet weten. Schrapresultaten invoeren werkt niet, omdat iedereen wel een keer een nul haalt hier of daar. Bonuspunten verhogen levert alleen maar een voordeel op voor diegenen die elke dag op het forum kijken of er alweer een nieuw topic geopend is. Verbieden om je inzending te wijzigen benadeelt vroegposters in het geval dat een favoriet een been breekt (en veel mensen zullen dus tot vlak voor de wedstrijd wachten). Voorspellingen per PB laten gaan vergroot alleen maar de kans dat iemand het vergeet omdat er niet een druk topic is.
 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

 3. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member


  Hoi Leenstra,

  Het lijkt er een beetje op dat mijn reactie, dat ik niet in de gelegenheid was om mijn voorspelling aan te passen, er nu naar gekeken wordt om de regels van dit spel eventueel te veranderen. Dat vind ik niet hoor. Het is een hardstikke leuk spel waarin ik gewoon een beetje pech heb deze keer. Op ieder spel is wel wat op aan te merken dan. Ik ben hartstikke blij dat dat er mensen zijn die zoiets organiseren. All in the game. Ik heb al eens meer geschreven dat je ook een beetje geluk moet hebben. Op wat voor manier dan ook. Met het schaatsen heb ik op dit forum al 2 keer gewonnen. Toen zat het mee. Deze keer niet. Op naar het schaatsseizoen. Nieuwe kansen. Enne nog veel plezier met het wielrennen. Ik ga in elk geval mijn best doen om bij de eerste tien te blijven.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Sommige zaken zijn redelijk voorspelbaar: bv in de Ronde van Spanje zag ik wel aankomen dat Froome zijn tweede grote ronde op rij niet top 3 zou rijden. Toch voorspellen hele volksstammen hem op basis van zijn Tourresultaat. En soms speel ik juist tegen een renner die door velen wordt voorspeld maar waarvan ik denk dat zijn reeks een keer gebroken gaat worden zoals Moncoutié in het bergklassement.
 5. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ik ben ook veel vaker zeker van mijn zaak tégen iemand dan vóór iemand. Voel wel aan wanneer iemand door de 'algemene trend' teveel kansen worden toegedicht. Maar om dit dan te vertalen in wie er wel wint is heel andere koek. Zie ook de voorbeelden van Sprintmaster hierboven.
  Neem nou het komende WK: ik denk niet dat Boonen of een dergelijk type kans maakt (Hushovd als hij fit zou zijn geweest).
  Op betfair kun je nu ook tégen iemand wedden.

  Ik wil nog even wijzen op Boertje, die als enige de hele top3, Martin-Phinney-Pinotti, spot on had en met dubbele punten (18) ineens heel dichtbij zou zijn gekomen. Gaat Pinotti onderuit, en Martin had iedereen wel.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het is pas de tweede keer dat het gehouden wordt en naar aanleiding van vorig jaar zijn de regels behoorlijk veranderd. Bijvoorbeeld zijn de bonuspunten ingevoerd om te voorkomen dat mensen tot het einde kunnen wachten en daar alleen maar voordeel van hebben. Wat mij betreft is heel interessant om te kijken wat de grote nadelen van het systeem zijn en of daar een redelijke en eenvoudige oplossing voor bestaat.

  Als je de betting odds (zoals sommigen ze nakijken en ook hier citeren) er regelmatig op naslaat zie je vaak een of twee topfavorieten die 3/1 of 5/1 staan. Een paar mede-favorieten die 8/1 of 12/1 staan en een reeks outsiders rond de 20/1, 30/1 of 50/1. Als je zegt "Pietje gaat de ronde van X niet winnen" heb je verreweg meestal gelijk. Het is ook wel makkelijker en de winsten op Betfair zijn ook niet zo groot. Aanvoelen wie wel gaan winnen is moeilijker en dat is dus ook de crux van het spel.

  Tsja, dan zouden de mensen die Sven Kramer op de Olympische 10km voorspeld hadden ook wel punten moeten krijgen. Die was toen immers ook de beste maar had pech. Pinotti was misschien derde geworden, maar misschien viel hij wel omdat hij te diep in het rood had gereden.
 7. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Het is de derde keer! Het is zeker interessant om te kijken naar de nadelen van de huidige regels en mogelijke oplossingen daarvoor, maar ik ben geneigd om volgend jaar de spelregels hetzelfde te laten; tenzij iemand een echt goed idee voor een verbetering heeft natuurlijk.
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Je hebt gelijk. Na de eerste editie zijn de regels ook flink aangepast, in het eerste seizoen werden bijna geen punten gescoord.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Vanmiddag Marianne Vos aanmoedigen. Het parcours is echt op haar lijf geschreven met een paar klimmetjes erin om de sprinters af te schudden.
 10. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ja hoor, ik ben het ook grotendeels eens met de regels. Bovendien zou je daar hooguit na de laatste wedstrijd over moeten discussieren. De bonuspunten maken het in ieder geval veel spannender, we zagen toch vaak dat een grosso modo zelfde voorspelling heel weinig verschuivingen teweeg brachten, en er dus van een spannend spel geen sprake was.
  Naast 'eerlijkheid' en 'beste voorspeller wint' moet er ook een element inzitten dat het er iedere wedstrijd echt even om gaat, en dat maakt tevens dat je van een opgelopen achterstandje nog kunt terugkomen.
 11. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member

  MARIANNE VOS wereldkampioen. Het lijkt allemaal logisch maar je moet het toch nog wel even doen. Geweldig wat een GROOT kampioene hebben we hier toch. Ik hoorde vanmiddag zeggen dat ze mogelijk nu nog ging mounten-biken. Ga er maar vanuit dat ze daarin ook nog wereldkampioen wordt. Ik denk dat het één van onze beste sportvrouwen is die we ooit gehad hebben. Want het knappe is dat ze elke disipline aan kan. Daar zijn er maar weinig van. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd ook niet.
 12. Monique

  Monique Well-Known Member

  Helemaal met je eens, ze is echt geweldig goed. Je zegt dat de met mountainbike ook nog wel wereldkampioen wordt, maar het plan is dat ze er Olympisch kampioen mee gaat worden in Rio. :D Mooi dat ze het vanmiddag af kon maken en zelfs tijd had om een Nederlandse vlag nog voor de finish te pakken.
 13. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  helemaal eens. Er werden al vergelijkingen voor de sportvrouiw van het jaar gemaakt met Kromowidjojo, maar volledig vergeten wordt daarmee dat de zwemster slechts kampioene is in één discipline (nou, ja twee dan maar de afstand was bijna hetzelfde), en Vos regeert in een sport waarin er maar één medaille is (het wegwielrennen) en wint dan ook nog totaal andere disciplines. Want weg, veld en baan zijn te vergelijken met school-vlinder en rugslag.
 14. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Plus rijdt er, als het goed is, een heel peloton om haar niet te laten winnen. Het dan toch doen is gewoon heel erg knap. Dat twee keer doen is pure klasse.
 15. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ik heb met kippenvel zitten kijken. Wat een fenomeen is die Vos inderdaad. Ik ga nu ook maar eens de tv aanzetten voor het hoogtepunt van dit WK, de wegwedstrijd voor mannen. Het belooft een spannende strijd te worden. Gaan er mensen wegrijden op de Cauberg (Gilbert, Rodriguez, Valverde, Nibali?) en kunnen zij in die laatste winderige anderhalve kilometer vooruit blijven of haalt het (uitgedunde) peloton hen terug waarna er een sprinter wint (Boasson Hagen, Sagan, Freire, Boonen, Degenkolb?). Of komt het niet aan op de laatste beklimming van de Cauberg en weet er een groepje eerder weg te rijden die om de overwinning mag strijden (van Avermaet, Gerrans, Voeckler, Terpstra?). Ik heb er zin in deze middag!
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik voel me nu denk ik net zo soeverein als Philippe Gilbert in de laatste paar honderd meter.

  Monique en SprintMaster hadden niet Gilbert in hun team, dedeut, eddy en Nogevendit konden niet op mij winnen vanwege zelfde inzending, raakie en stijnsportgek doen goede zaken met Valverde, maar hebben eerder in de week in de tijdritten punten verloren.

  Verder zie je een verloop zoals je dat wel vaker ziet tegenwoordig in dit soort grote koersen: veel groepjes, veel schermutselingen, maar uiteindelijk heb je vlak voor de streep nog een hele grote groep over.
 17. stijnsportgek

  stijnsportgek Well-Known Member

  Had gehoopt dat dat Valverde nog tweede zou worden dan stond ik er wat beter voor in de strijd om de tweede plek. Maar het kan nog steeds en ik heb al een goede tacktiek voor de Ronde van Lombardije .... :wink:
 18. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  De Uitslag

  Ploegentijdrit
  1. Omega Pharma-Quickstep 3 punten (6 als kopman)
  2. BMC Racing 2 punten (4 als kopman)
  3. Orica-GreenEdge 1 punt (2 als kopman)

  Puntenklassement
  1. T. Martin 6 punten (12 als kopman)
  2. Phinney 4 punten (8 als kopman).
  3. KIryienka 2 punten (4 als kopman)

  Bergklassement
  1. Gilbert 6 punten (12 als kopman)
  2. Boasson Hagen 4 punten (8 als kopman).
  3. Valverde 2 punten (4 als kopman)

  Nogevendit en leenstrafan pakken de meeste punten (33) en verdienen respectievelijk 3 en 2 bonuspunten. Boertje (1 bonuspunt) en dedeut komen daar net achter met 32 punten. De overwinning kan leenstrafan nu bijna niet meer ontgaan. Theoretisch gezien kunnen alleen dedeut en Nogevendit hem nog voorbij in de Ronde van de Lombardije waar nog 21 punten te verdienen zijn. De strijd om de 2e plek (die ook in de prijzen valt) daarentegen ligt nog volledig open met maar liefst 11 kanshebbers.

  Het klassement
  1. leenstrafan 174 (+35)
  2. dedeut 154 (+32)
  3. Nogevendit 153 (+36)
  4. raakie 152 (+31)
  5. stijnsportgek 149 (+28)
  6. SprintMaster 147 (+24)
  6. eddy 147 (+30)
  8. Jippie 145 (+31)
  9. Jan Blokland 144 (+25)
  10. Monique 138 (+15)
  11. Mjosaman 133 (+30)
  12. Sabine 128 (+20)
  13. schaatsgirl 125 (+19)
  14. proeme 122 (+14)
  14. Edwin 122 (+25)
  16. Wroeter 118 (+7)
  17.dammer 113 (+16)
  17. sarah 113 (+29)
  19. Boertje 107 (+33)
  20. Svenfan1 89 (+22)
  21. USDutchie 87
  22. willempaap 81
  23. droomteam 80
  24. Alicja1 79
  25. Jaco 66
  26. Tijs 64
  27. Reitse 52
  28. chrissy1979 23
  29. Rabbiej 12
  30. Palko 0
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Stel dat jij 20 punten pakt of Nogevendit 21 en ik geen; of dat - een stuk waarschijnlijker - twee of meer mensen gedeeld op de tweede plaats eindigen. Wat is dan de doorslaggevende factor voor het eindklassement en de prijzen?
 20. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Met een dergelijk scenario had ik begin dit seizoen al rekening gehouden, en heb toen voorgesteld de laatste wedstrijd (Lombardije) de doorslag te laten geven. Dit is toen ook 'officieel'in de regels vastgelegd.
  Ook al omdat daarmee net even een extra stukje mogelijke spanning in het slot gebracht wordt.

  Was een spannend WK voor mij: ik moest met een vrijwel zelfde, maar net even betere inzending als Dedeut met name veel bonuspunten scoren. Met 0 tegen 3 is dat optimaal gelukt, dus dat shirtje (daar ga ik vanuit) kan alvast mijn kant opgaan.
  opnieuw blijkt dat mijn eerste ingeving welhaast beter was dan mijn 'verbeteringen' :lol: :evil:

Deel Deze Pagina