Wereldbeker 5: Hamar, 1-3 februari 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 24 jan 2019.

 1. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ja, aan het begin van het seizoen zijn er nog veel A-groepschaatsers die vanwege vorig jaar in de B-groep moeten starten. Zo zaten Hasegawa, Cha en Haga in de eerste rit nog in de B-groep. De eerste worldcup werd Mulder in de A-groep 14e en 13e (27 en 28 punten) met tijden die in de B-groep goed waren geweest voor plek 2x plek 5 (16 punten). Het klopt dat winnen in de B-groep erg lonend is, maar als je niet wint is dat voordeel bijna direct weg. Bijvoorbeeld Suomalainen heeft, door wat afzeggingen en toevalligheden, 3x in de A-groep mogen starten op de 1000 terwijl hij tijden reed die ver achterhoede B-groep waren (de laatste keer startte hij niet, maar het had wel gemogen). Zo kan de beginsituatie heel lang doorwerken in je startgroep.

  Ik dacht dat ze vroeger bij de eerste worldcup geen A en B-groepen deden maar gewoon op basis van iedereen zijn tijd een ranglijst opmaakten waarvan de top 20 dan in de tweede worldcup in de A-groep mocht starten. Ook niet ideaal omdat je dan de eerste Worldcup een hele grote A-groep hebt, maar wel eerlijker uiteindelijk. Je zou ook wel een A en B groep kunnen hebben, maar dan toch de top 20 tijden de A-groep laten rijden in de tweede wedstrijd. Het huidige systeem is vrij conservatief in hoeverre het er vanuit gaat dat de verhoudingen hetzelfde zijn als vorig jaar.
  Laatst bewerkt: 3 feb 2019
  mhp1988 vindt dit leuk.
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Zit even te kijken naar de stand voor SLC, als niemand zich afmeld voor de 3km dan mag ADJ geen enkele afstand rijden in SLC, ze staat nu 13e op de 3km dus het zou nog kunnen. Ook leerdam is niet geplaatst en bij de mannen niemand op de 500m dat is toch pijnlijk.

  Dit zijn de (zonder afmeldingen) gekwalificeerde schaatsers.
  500 meter:
  • Vrouwen: geen
  • Mannen: geen
  1000 meter
  • Vrouwen: Ireen Wüst (8e) en Letitia de Jong (11e)
  • Mannen: Kjeld Nuis (1e), Kai Verbij (4e) en Thomas Krol (5e)
  1500 meter:
  • Vrouwen: Ireen Wüst (2e), Lotte van Beek (4e), Melissa Wijfje (7e) en Joy Beune (10e)
  • Mannen: Kjeld Nuis (9e), Thomas Krol (10e) en Patrick Roest (11e)
  5000 en 10.000 meter (combinatieklassement):
  • Vrouwen: Esmee Visser (4e), Melissa Wijfje (7e) en Reina Anema (11e)
  • Mannen: Marcel Bosker (3e) en Patrick Roest (9e)
  Massastart:
  • Vrouwen: Irene Schouten (5e) en Melissa Wijfje (8e)
  • Mannen: Chris Huizinga (5e) en Simon Schouten (8e)
  Monique, De Keizer en Giel1 vinden dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Deze rijders maken nog kans op de WB-finale bij genoeg afzeggingen:

  500m mannen
  13 Verbij
  14 Ntab
  15 M. Mulder
  17 Smeekens

  1000m mannen
  23 Esders

  1500m mannen
  16 Bosker

  5000m mannen
  16 D. de Vries
  23 Bergsma

  500m vrouwen
  17 L. de Jong
  19 Smit
  20 Leerdam

  1000m vrouwen
  14 v. Beek
  15 Leerdam
  17 Beune

  1500m vrouwen
  18 A. de Jong

  3000m vrouwen
  13 A. de Jong
  24 Wüst
 4. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Een lichtpuntje in het Poolse schaatsen :)
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  wat zou de bondscoach daar van vinden? ;)
  De Keizer en SprintMaster vinden dit leuk.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Vandaag helaas weinig tot niets kunnen zien (en als ik al even sport kon kijken, ging ik liever heel even naar de Deense modder, sorry), dus nu even de NOS-filmpjes terugkijken.

  Erg opvallend in dat filmpje: Joy Beune durft te zeggen dat ze graag de ploegenachtervolging wil rijden, en durft zelfs te zeggen dat ze vindt dat de bondscoach voor haar moet kiezen boven Lotte van Beek, omdat Van Beek weliswaar sneller was op de 1500, maar zijzelf wel een 3000 meter reed. Vergelijk dat eens met Van Beek die alleen wil zeggen dat ze in de selectie zit van de Team Pursuit en niet eens uit durft te spreken dat ze hoopt dat de bondscoach voor haar ligt. Misschien ligt de wijsheid hier in het midden "ik hoop dat ik mag rijden, maar dat is aan de bondscoach", maar het verschil viel me des te meer op.
 7. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Net de interviews van Beune en Van Beek teruggezien en dat doet mij toch de wenkbrauwen fronsen over de Team Pursuit. Uit de selectieregels

   "Rijders en reserve voor de Team Pursuit, Mass Start en Team Sprint worden geselecteerd door de Bondscoach.
  De definitieve selectie wordt uiterlijk op 21 januari 2019 bekend gemaakt. "

  Die definitieve selectie is er al gekomen en dat was Wüst, De Jong, Wijfje en Van Beek, met Beune als reserve. Op zich al vreemd want volgens mij schaats je een ploegenachtervolging met zijn drieën en zouden het dus drie rijders en een reserve moeten zijn. En nu zegt Beune in het interview: 'De Jong en Wüst zijn zeker, ik, Wijfje en Van Beek kunnen de derde rijder worden en voorlopig ben ik dat.' Dat is natuurlijk een vreemde gang van zaken. Een reserve komt alleen in beeld op het moment dat een rijder uit de selectie niet fit is om te rijden, volgens mij is dat niet het geval. Eerder heb ik gepleit om Beune mee laten doen met de TP en dat vind ik nog steeds, maar een definitieve selectie is een definitieve selectie. Dan ga je daar na 21 januari niet meer aan wijzigen lijkt me. Interessant wat er achter de schermen allemaal gebeurt.
 8. Spruit

  Spruit Active Member

  Ik dacht eigenlijk dat Beune reserve was, dus in mijn ogen dan wel bijzonder dat ze nu aangeeft dat zij in principe rijdt. Ik volg die selectie nooit zo van tevoren, is dit normale gang van zaken dat de reserve naar ‘in principe rijden’ gaat?
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Raar hoe het gaat. De tweede reserve (de nummer 5 dus) zou eigenlijk alleen maar kunnen doorschuiven als een ander wegvalt dus niet zoals het nu gaat dat plek 3, 4 en 5 kunnen wisselen. Nummer 3 en 4 kunnen in principe wel wisselen, zoals bijvoorbeeld bij de OS wel is gebeurd, maar de nummer 5 is er bij een OS niet eens bij dus waar dit systeem nou weer vandaan komt.....
  chicagodude vindt dit leuk.
 10. sysya

  sysya Well-Known Member

  Beetje een zwak argument van Joy, zij reed een 3km, maar Lotte reed een 1000 en met al 2 3km rijdsters in de ploeg maakt die extra 3km nou ook weer niet zoveel uit. Hoe dan ook is plek 3 de zwakste schakel (klinkt lulliger dan dat ik het bedoel) en moet er gekeken worden wie nog het meest toevoegt, tijdens de race zullen ADJ en Wust toch het meeste kopwerk doen dus het is een beetje, wie kan er het best meekomen.

  Qua uitspraken is Lotte gewoon wat ouder en dus behoudender denk ik, maakt niet heel veel uit wat ze zeggen, ze weten het antwoord toch niet.
 11. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Interesting indeed... nu zullen we het bewijs krijgen dat behalve Wust, alleen telt of je bij een grote ploeg zit of niet.. want op basis van prestaties tot nu toe is van Beek nog steeds de betere optie dan Beune.
 12. mi

  mi Well-Known Member

  Merkwaardig interview met Beune idd. Want ik geloof ook niet dat ze:’tot nu toe kiest hij voor mij maar het kan altijd nog veranderen’ zegt zonder dat er een kern van waarheid achter zit?
  Dat is een gekke opmerking om uit bravoure te maken.
  Nou zou ik me kunnen voorstellen dat je op basis van het NK allround eerder voor Beune kiest dan voor Wijfje en dit is het eerste weekend dat Lotte weer lekker meedraait. Wellicht is dat het geweest? Dat de bondscoach obv het vorige wedstrijdweekend een soort ‘waarschijnlijk’-lijstje heeft doen rouleren?
 13. miquel1983

  miquel1983 Active Member

  Ach, Beune is jong en gedreven. Ik vind haar wel sympathiek blijven, dus geen moeite mee. Uiteindelijk hebben die interviews weinig invloed op de selectie lijkt me.

  Ik vind Wijfje een hele sympathieke schaatster, die om die reden van mij vaak de gun-factor heeft, maar puur op kwaliteit zou ze eigenlijk de nummer 5 of 6 zijn op de ploegenachtervolging. Beune en van Beek zijn beter. Achtereekte mogelijk ook. Wijfje sowieso wat traag op de eerste meters. Dat heeft in het verleden wel eens eerder problemen opgeleverd (denk aan WK afstanden met Marije Joling). De kwalificatie van Wijfje voor 1500 meter WK afstanden kwam met het nodige geluk tot stand, door de pech van Beune (inhouden op kruising) en vormdip van Van Beek. Niettemin gun ik het Wijfje wel om een keer op het WK mee te doen.
 14. miquel1983

  miquel1983 Active Member

  Wat de kwalificaties voor de wereldbekerfinale betreft, begrijp ik vooral de afzeggingen van Verbij en Ntab niet voor de 2e 500 meter in Hamar. Met een degelijke race hadden ze zich gewoon geplaatst. Kans op Nederlands record te schaatsen in Salt Lake. Als je dan toch in Hamar bent en al 1 of 2 afstanden hebt gereden, waarom die laatste 500 meter dan laten schieten?

  Antoinette de Jong is een keuze geweest. Dat kon je van tevoren uittellen; vooral triest dat ze mogelijk ontbreekt op de 3km in Salt Lake. Leerdam vind ik jammer, maar die had een lichte blessure, dus begrijpelijk dat ze er niet was.
  Duif vindt dit leuk.
 15. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Gezien de deelnemerslijst, nu met Beune als TP-rijdster en vBeek als reserve, lijkt het er idd op dat Beune al wat meer wist over hoe de BC naar de zaken keek.

  Blijft natuurlijk een absurde manier van werken, dat een 5-de rijdster, aangewezen als reserve, ineens in het vaste team zit..(?) Wat heeft het dan uberhaupt voor nut om reserves e.d. aan te wijzen? Zeg dan gewoon: "dit is mijn selectie van 5 vrouwen en daaruit kies ik straks", want of je reserve wordt genoemd of niet maakt dus 0,0 verschil...
  Spruit, VorstM en SprintMaster vinden dit leuk.
 17. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Zeer opmerkelijk... en geeft wel te denken dat team Jumbo wel HEEL veel te zeggen heeft bij de teamonderdelen.
  Spruit vindt dit leuk.
 18. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik vind het wel leuk dat Joy Beune zelfverzekerd is en zegt wat ze wil. Voor Jutta Leerdam geldt hetzelfde. Beter dan die eeuwige nietszeggende interviews met van die twijfelaars. Ik ben blij dat types als Margot Boer, Jorien Voorhuis en Marije Joling niet meer voor de camera verschijnen. Werd ik altijd heel moe van, zelfs zonder zelf geschaatst te hebben.
 19. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Het is natuurlijk makkelijk zelfverzekerd over te komen als je weet dat je in de goede ploeg zit en dus bijna altijd voorgetrokken zult worden.. ook zijn anderen beter.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Het is wel een beetje makkelijk gezegd, de drie die jij noemt hebben ook nooit de zekerheid gekend van een Beune. Beune heeft (terecht) meteen de overstap gemaakt naar het topteam, ze is dus in een gespreid bedje terecht gekomen, veel andere schaatsers hebben toch echt hun eigen bedje moeten opmaken dan is het logisch dat je minder zeker van jezelf bent.

Deel Deze Pagina