Wereldbeker 2, 25-27 november, Astana

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 14 nov 2011.

  1. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    even een andere knuppel, 't wordt stilaan druk in het hoenderhok

    ik ga uiteraard akkoord dat suprematie van 1 natie dodelijk is voor zijn status binnen de OS

    maar willen we op diezelfde OS ook niet gewoon ergens de beste rijders op elke afstand?
  2. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    mwa, 't is sport, geen casino

    je moet gewoon meer kanshebbers krijgen door in de rest van de wereld de sport populairder te maken,
    en zelfs dan nog staat er af en toe een superman op
    in ELKE sport
  3. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    En dan 25 Nederlanders tegen 5 buitenlanders. Keep on dreaming!
  4. doddeltje

    doddeltje Member

    nee, integendeel. Wou dat er zoiets bestaat als een Belgische bril. Helaas. Dat blijken in de praktijk twee monocles te zijn met telkens een verschillend gekleurd glas :lol:

    maar het mag niet de richting van een sport beinvloeden. Gelukkig bepalen wij hier ook niet de toekomst van het schaatsen :wink:
  5. Zavo

    Zavo New Member

    Tuurlijk niet, er mogen er maar 3 of 4 per land meedoen. Bovendien, als het Olypmpisch wordt, gaan er opeens heel veel buitenlanders op trainen. Al die skeeleraars komen nu ook schaatsen omdat dat Olympisch is. Er komen echt geen lange baan-onderdelen meer bij zonder iets te schrappen, er zijn nu al 12 onderdelen, eigenlijk teveel, vergeleken met andere sporten.
  6. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

  7. RobertJ

    RobertJ Member

    Volledig eens.

    Volledig oneens. Sport gaat om de beste te zijn. Niet de gelukkigste. Dus als je klemgereden wordt terwijl je de beste bent (en ja, dat kan de beste gebeuren dan noemen ze dan ongeluk) dan zou dat voor de sport niet goed zijn naar mijn inziens. Onvoorspelbaarheid is mooi, maar dan wel graag doordat er 10 mensen binnen 0,1 seconde van elkaar kunnen finishen op de 500, 1000, 1500, 3k, 5k, 10k of TP. Dan is onvoorspelbaarheid mooi. Anders wordt onvoorspelbaarheid gelijk aan de geluksfactor en is voor mij de sport een stuk minder leuk.
  8. naomie70

    naomie70 Active Member

    Mee eens!
  9. Bokito

    Bokito Active Member

    Ik zie dat toch anders. Dat de Nederlandse dames zo goed presteren is meer een teken van een gebrek aan competitieve kracht uit andere landen dan een oorzaak daarvan. Je kunt ook zeggen dat als de Nederlandse dames er niet meer zouden zijn de sport nog verder verwijderd zou zijn van een acceptabel niveau. Uiteindelijk kijk je toch naar ontwikkelingen in de sport en dan zie je bij de mannen dat het niveau over de volle breedte stukje bij stukje omhoog gaat, terwijl het bij de dames stagneert. Klassen, Friesinger, Rodriguez, Garbrecht, Volker, Witty, Simionato, Wust reden sneller dan bijna alle nieuwe generatie schaatsenrijders op de 1000 meter. Nesbitt is de positieve uitzondering op deze regel. Mij ging het er in mijn opmerking niet om dat ik wil dat de Nederlandse dames domineren, maar ik kijk naar hun persoonlijke ontwikkeling en dan zie ik dat Boer/Van Riessen/Gerritsen op de 1000 meter nog niet een oplopende prestatiecurve hebben.

    Graag hoop ik op meer competitieve kracht uit meer landen, maar dan moeten mensen schaatsen gewoon leuk gaan vinden en moeten er goede faciliteiten zijn voor jonge schaatsers. Het is bijzonder spijtig dat veel wintersportlanden geen goede overdekte voorzieningen hebben, dat zou vanuit de ISU gestimuleerd moeten worden. Het schaatsen wordt er echt niet beter op als we bijvoorbeeld minder Nederlanders laten deelnemen en daarvoor meer B-schaatsers krijgen. Uiteindelijk is een sterke competitie beter (dat zie je ook in Nederland zelf).
  10. Bokito

    Bokito Active Member

    Deze vorm van mass-start ben ik geen fan van. Kies of voor een concept waarbij tussensprints iets voorstellen en maak het onderdeel langer (15-20 km mannen, 7.5-10 km vrouwen), zodat ontsnappingen een reëlere mogelijkheid worden. Of combineer mass-start met afvalrace, maar ook dan maak het onderdeel wat langer. Of doe minder mensen in de baan en maak een serie systeem (b.v. 3 series van 10, beste 3 gaan door naar finale; uiteraard minder rondjes). Nu heb je een onderdeel waar alles van de eindsprint afhangt en het wordt ook altijd een sprint vermoedelijk, op die manier voegt het weinig toe. Zelf ben ik voorstander van 2 of 3 dan blijft het toch wat meer een individueel nummer en gaat het niet te veel op marathonschaatsen lijken, waarbij groepen een grotere rol spelen.
  11. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Het zit er op. Astana heeft zijn grote internationale vuurdoop gehad.
    Er staat daar een prachtige hal met goed ijs, maar er zat weer eens amper publiek op de tribune.

    Over Chelyabinsk was ik volledig positief. Daar mag het schaatscircuit vaker heen trekken. Over deze Worldcup in Astana kan ik helaas niet zo positief zijn...

    Heeft iemand nog een overkoepelende mening over deze 1e World Cup in Astana?
    Moet de ISU hier vaker haar langebaan circusje neerplanten?
  12. Monique

    Monique Well-Known Member

    Van mij mag de ISU hier regelmatig wedstrijden organiseren. Het is de mooiste schaatshal ter wereld. Dat er geen publiek zit is jammer, maar daar zijn de rijders en hun coaches zo langzamerhand wel aan gewend. Er is zelden een worldcup uitverkocht, zelfs in Thialf valt het niet mee zodat Essent kaarten bijna gratis wegdoet. Ik zie dus geen reden om hier niet vaker naartoe te gaan.
  13. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Volgens mij is er niks mathematisch aangetoond.
    Het is dat de sprintertypes nauwelijks meer meedoen. Als Erben Wennemars een keer meedoet eindigt hij meteen voorin. Volgens mij kan dat ook worden opgevat dat de sprinters in het voordeel zijn.
    Overrigens kun je de 5k nauwelijks nog een echte lange afstand noemen.
  14. doddeltje

    doddeltje Member

    nog eens zitten kijken naar de MS, en Lee zit nog rustig rondjes te draaien met handjes op de rug op 2 ronden van het einde. Geeft toch wel aan dat een shorttracker zich hier perfect in zijn sas voelt

    @Gerrit: zoek dat topic nog maar eens op, er zit een verschil op omwille van de puntentelling tov de wereldrecords
  15. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Maar de sprinters hebben het voordeel van reactiesnelheid bij de start. De toppers hebben daar al één punt te pakken op de stayers, de start maakt een onevenredig groot deel uit van de 500m punten (mijn mening).
    Ze hebben overigens in de twintiger jaren van de vorige eeuw de puntentelling al eens gerelateerd aan de toen geldende WR's (percentages). Op zich geen slecht systeem maar het was blijkbaar te ingewikkeld in die tijd, nu gaat het in het computertijdperk veel sneller. Ook hebben ze met plaatscijfers gewerkt maar daar ben je afhankelijk van schaatsers die er voor de top van het klassement niet toe doen.

    Het voordeel van het huidige systeem is dat het heel simpel is. Je weet hoeveel je moet goedmaken terwijl je dat bij een percentageberekening alleen een benadering kunt maken, al zal dit in de praktijk denk ik nog wel meevallen. Behalve dan voor de journalisten die immers niet kunnen rekenen.
    Als je dan toch afstanden zou vervangen dan pleit ik voor het vervangen van 5k door de 3k. Of indien de 10 weg, dan ook de 500 weg en de 3k invoeren.
  16. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Overigens was er bij Studio Sport weer de nodige misinformatie m.b.t. de mass start.
    Dat er al eens geëxperimenteerd is is al aangehaald.
    Tevens worden ook steeds de OS van 1932 aangehaald, met het credo "iedereen tegelijk aan de start".
    Niets was minder waar. Er werden vooraf heats gehouden.
    Op de 500 en 1500 drie heats met 6 schaatsers (18 deelnemers) in de baan en de beste 2 gingen naar de finale, dus met 6.
    Op de 5 en 10k, 2 heats van 8 waarvan de beste 4 overgingen. Dus 8 in de finale. Was je gevallen door toedoen van een ander, dan had je pech.

    Overigens waarom een mass start over deze afstand, en niet over 5 ronden, dan zijn er nog meer potentiële winnaars. Dan kunnen alle buitenlanders die de marathon niet aankunnen (aldus Jan Dijkema) ook winnen.
  17. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    De mass-start is niet mijn ding. Marathonschaatsen vindt ik ook alleen het kijken waard wanneer er de hele race wordt gestreden, maar daar heb je zware omstandigheden voor nodig. Niet 20 rondjes op een supersnelle baan.
    Overigens valt op dat de langebaanschaatsers hier in het nadeel zijn ten opzichte van de zij-instromers (skeeleraars, shorttrackers en marathonschaatsers). Lijkt me sterk dat weinig ervaring met de sport een voordeel zou mogen zijn. Dat zelfs marathonschaatsfanaat Dijkstra niet enthousiast was, zegt m.i. voldoende. Russen en Japanners hebben het zelfs niet eens geprobeerd.

    Astana heeft trouwens wel een supermooie ijsbaan.Jammer dat, op een paar betaalde fans na, er verder vrijwel geen enkele publieke belangstelling was. Desondanks mogen ze er van mijn nog ooit eens terugkeren. Net als Chelyabinsk.

    Nesbitt is voor mij de heldin van dit weekend. 1.14, wow!
  18. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Jan Dijkema heeft duidelijk gesteld dat het geen marathon was, want die kunnen de buitenlanders niet aan (te lang). Kennelijk nooit gehoord van Michaud, Contin, Loy, Dobbin en in het verleden Boutiette en Rodriguez. Die laatste twee waren echt geen lange afstandsspecialisten.

    Gerrit

    Gerrit
  19. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Mooie baan van Astana, daar mag zeker teruggekomen worden.
    Dat er weinig publiek komt, ligt ook aan het feit dat de stad Astana geen schaatstraditie heeft. Je kunt er wel in een buitenwijk een stadion aanleggen, maar als er geen ijsclub is (en geen schaatscultuur), dan trek je ook geen enthousiast publiek.

    Astana staat niet op zich. In veel van de Olympische steden, met hallen, is geen schaatscultuur. De banen worden ofwel meteen afgebroken/niet meer voor schaatsen gebruikt (Albertville, Turijn, Vancouver). En als ze niet afgebroken worden, staan ze te vegeteren in een suffe buitenwijk (Salt Lake City, Nagano). En daar komt net zo min publiek op het schaatsen af als in Astana.

    Tsjeljabinsk had dat duidelijk wel. Dat is ook niet zo vreemd, want deze baan staat op de plek van het oude Spartak-stadion. Daar wordt al lang geschaatst.
  20. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Jammer dat ze Medeo niet gerenoveerd hebben. Ook geen publiek maar wel schaatshistorie.
    Maar Ja, Astana wil natuurlijk nog eens de OS hebben. Dus tot zolang staat deze baan er nog wel.
    Maar waar moeten de komende jaren de WCups georganiseerd worden. Er is ook nog Berlin, Erfurt, Inzell, Baselga, Kolomna, Hamar, Calgary, Salt Lake City, Seoul, Obihiro, Heerenveen etc. Welke banen worden geofferd.

Deel Deze Pagina