Welke materiaalkeuze beviel minder en waarom?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door iSkate, 14 nov 2011.

 1. iSkate

  iSkate New Member

  Hallo Allemaal,
  Ik heb al veel informatie uit schaatsforum gehaald en daarvoor dank. Toch nog een nieuwe vraag. Ik schaats nog steeds op vaste schaatsen en ga binnenkort over op klappers. Heb al viking klappers en freeskates gehuurd om het te proberen. Voor beide is wat te zeggen (zie andere forumdiscussies). Uiteindelijk wil ik tochten van +-100 km schaatsen maar de praktijk is dat je 70% van je (winter)tijd op de baan staat. Om tot een goede keuze te komen ben ik overgegaan tot mini onderzoek op de ijsbaan (de Meent Alkmaar). Redelijk goede schaatsers heb ik aangesproken over hun keuze. Probleem is dat niemand spijt heeft van zijn keuze. Of ze nu Nagano gold 2005 of Salomon freeskates hebben, iedereen is tevreden. Ik ben nou net benieuwd naar verhalen waarbij men achteraf dacht "had ik toch maar..." (en waarom natuurlijk). Ik hoor graag van spijtoptanten want ik moet echt wel even sparen voor 900 eurie voor schaatsen (en het is al bijna Sinterklaas).
  Groet van
  iSkate
 2. Diverking

  Diverking New Member

  Hoi iSkate

  Zeer herkenbaar. Aangezien mijn kinderen 2 jaar op jeugdschaasten zitten en ik maar langs de kant stond heb ik vorig jaar na 30 jaar de schaatsen maar weer ondergebonden (huurschaatsen Viking jawel op de Meent).
  Ik was verkocht en ben dit seizoen serieus met schaatsen bezig. Eén ding stond vast ik wilde eigen schaatsen aanschaffen waaraan ik een aantal eisen stelde.
  1. Welk budget wil ik gaan uitgeven.
  2. Hoeveel keer per week schaats ik.
  3. Welk niveau heb ik en/of wil ik halen
  4. Natuurijs en/of baan
  5. Welk type schaats past daarbij
  6. Welke merk heeft voorkeur (zit lekker, winkel in de buurt, mogelijkheden, combi etc.)
  Ter orientatie heb voor het seizoen diverse schoenen geprobeerd (moeten echt lekker zitten).
  Tevens heb ik in Hoorn en Alkmaar diverse schaatsen geprobeerd. Gewapend met deze info ben ik diverse speciaalzaken langsgegaan (Edam, Alkmaar, ter Aar) en heb mij uitgebreid laten voorlichten. Ook vragen naar ervaringen van anderen helpt om je een beeld te vormen. Uiteindelijk moet je zelf het besluit nemen maar met een goede voorbereiding kan het niet mis. En koop bij een gerenomeerde zaak. Mocht het niet bevallen kun je bij bovengenoemde zaken altijd terecht voor een goede oplossing.

  Gr. Martin

  Wellicht zijn er nog veel meer tips maar dit helpt je een eindje op weg.
 3. iSkate

  iSkate New Member

  Bedankt voor je reactie, ik denk dat ik inderdaad maar eens naar meerdere winkels ga. Probleem is dat die dure nagano 2005 niet te proberen is.
  iSkate.
 4. Diverking

  Diverking New Member

  Ik weet dat Danielle (Bierkaai) of Rick (v/d Hoorn) als je echt geïnterresseeerd bent de schoen best wel wil opwarmen. Vertel je verhaal en ze nemen serieus tijd voor je. Dat is nou net waar deze zaken het verschil maken.

  Martin
 5. Rinus

  Rinus Member

  Ik kan het alleen maar eens zijn met Martin. Spijtoptanten die hun dure schaatsen hebben gekocht bij een goede zaak, zal je niet vaak tegenkomen, gewoonweg omdat die verkopers hun klanten niet weg laten gaan met iets waarmee ze niet tevreden zijn of wat niet goed past.

  Ik heb bij Koole Sport in Middelburg alle schaatsschoenen aangehad die min of meer thermoplastisch waren en in mijn maat beschikbaar. Uiteindelijk ben ik inderdaad naar huis gegaan met Gold 2005's, zij het niet met het Nagano-onderstel, maar met Maple Blizzard (had voorwerk gedaan, wist waar ik voor koos).

  (Edit: oh, trouwens, ik was voor die combinatie ongeveer 650 euro kwijt, niet de 950 die je voor de volledige Nagano Gold 2005 met PM Sprintijzers kwijt bent. Je kan trouwens ook ergens een klapset vandaan trekken, die tussen je huidige ijzers en je nieuwe, slechts 385 euro kostende Gold 2005's zetten. Of zoals ik heb gedaan een goedkoper klaponderstel eronder zetten.)

  Van der Hoorn is inderdaad niet te beroerd om even een 2005 voor je op te warmen mits je oprecht geïnteresseerd bent.

  Misschien ben ik in zeker opzicht toch spijtoptant, maar dan voor skeelers. Ik had over internet Raps Parrot met onderstel gekocht en die laten verwarmen bij Oomssport in Leiden. Toen ik ze paste en erop skeelerde bij de man van wie ik ze kocht ging het prima, maar na vervormen en vaker passen bleek het thermoplastische gedeelte van de schoen niet ver genoeg door te lopen voor mijn enkel, waardoor de bobbel precies op het harde randje van thermoplast/leer terecht kwam. AUW! Normale enkels zitten kennelijk verder naar achteren. Normale wreven zijn ook hoger dan die van mij, dus ik kon de strap ook niet goed aantrekken. Het was wel een van de weinige schoenen waar mijn brede voorvoet fatsoenlijk in paste. Helaas helaas. Maar weer verkocht. Tot nu toe nog geen skeelers gevonden.
 6. iSkate

  iSkate New Member

  Bedankt voor je uitleg Rinus. Het grappige is dat ik dit weekend gekozen heb voor de S-lab skate pro freeskates. Maandag ochtend direct besteld bij Slikker (de Meent). Daarna gaan schaatsen op m'n oude vaste schaats met een kritische blik naar de freeskaters en vikingers. Weer twijfel... "wil ik schaatsen zoals 90% van de freeskaters schaatst?" Nee, ik wil echt mooi op de buitenkant vallen en gaan voor de "echte" techniek. Dan maar afzien tijdens de lange toertochten. Weer terug naar Slikker en bestelling omgezet in Nagano 2005. Donderdag passen meten en meenemen, doe ik hier goed aan of krijg ik toch spijt. Over een week of 6 schrijf ik het hier wel op.
 7. knukkel

  knukkel Member

  Ik heb zowel Vikings als Salomons (resp 2005's en RS Carbons) en ik vind de Vikings veel prettiger op de kunstijsbaan. Die geven veel meer steun en gevoel dan de Salomons. Die zijn wel super comfortabel, maar pak ik alleen bij slecht natuurijs, of bij echt lange tochten (bv Weissensee). Dat betekend dus dat ik (tenminste) 9 van de 10 keer op de Vikings rij.
  Als ik dus 1 paar zou mogen kiezen, dan werden het absoluut de 2005's.
 8. iSkate

  iSkate New Member

  Nou, ik ben zes weken en een stuk of 18 keer schaatsen verder. Ik moet zeggen dat het me allemaal mee viel. De schoenen zitten echt heerlijk en het klapmechanisme went heel snel. Ik moest eigenlijk meer wennen aan de goede grip die je met het pm staal hebt. Maar ik heb nu net een video van mijn schaatstechniek teruggezien en dat viel me behoorlijk tegen. Ik zit lang niet diep genoeg, mijn bijhaal is een rare korte beweging en ik val nog steeds niet op de buitenkant. Waarmee ik maar wil zeggen dat je zelf hard aan je techniek moet werken (klapschaats of niet). Dus ik weet wat me te doen staat de komende weken. Een video maken van jezelf kan ik iedereen aanraden; het beeld wat je van je schaatsslag hebt en de werkelijkheid zijn 2 verschillende dingen..
 9. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Hoi iskate,
  Ja, wat een overweging, he?
  Eigenlijk een tourrijder, buiten, maar die spaarzame momenten elk jaar!!, moeilijk misschien, maar die afweging dat je waarschijnlijk 70 procent van de tijd op banen rijdt, dan heb je naar mijn idee alleen maar de goede keuze gemaakt!!
  veel plezier!
 10. Flipkikker

  Flipkikker New Member

  Ondanks dat je je keus al hebt gemaakt wil ik toch nog mijn verhaal kwijt. Ik ben namelijk een Spijtoptant.
  Heb een paar jaar geleden, ook vanwege beperkt budget, bij koole sport in middelburg raps ravens gekocht met powerslide finishline gold onderstel. (oude model ravens)

  De schoenen zitten lekker, alleen wel een beetje hoog en stijf. Groot nadeel van deze schoenen is echter de kwaliteit van de rits over de beters. Deze is bij mij tot 2 keer toe kapot gedaan (had ze na de eerste keer binnen gareantie laten repareren, en gingen daarna.weer stuk). Die veterhoezen zijn niet noodzakelijk, maar ziet er heel knullig uit zo met open schoen. Denk dat dit buiten lage kwaliteit rits mogelijk ook komt door mijn hoge wreef, dus hoeft geen.probleem.te zijn voor "lagere" voeten. Verder prima schoen.

  Minder te spreken ben ik over het onderstel. De kwaliteit hiervan is gewoon niet zo hoog. Het lemet is in tegenstelling tot wat andere merken doen in de buis verlijmt en verklonken en kunnen de krachten die vrijkomen bij het schaatsen.eigenlijk niet aan, vorige week hoorde ik gewoon het onderstel kraken van metaal moeheid (ofzo) ik voorzag dat deze het elk moment gingen begeven. In de kleedkamer leek het dan ook of er speling zat tussen het lemet en de de buis.
  Ook klapt de schaats dicht op een plastic nok/potje met daarop een rubbertje verlijmt. Dat rubbertje is er na een paar flinke klappen (zoals bij een.start) al af geslagen, waardoor de schaats dichtklapt op het plastic. Buiten dat dit meer geluid maakt (kan ik mee leven) kan het plastic dit helemaal niet aan en breek het af. Je heb dan dus een nieuw potje nodig. Die.lastig te verkrijgen en is net zo snel weer kapot is.

  Aangezien ik overall niet tevreden was met mijn schaatsen heb ik gister nieuwe gekocht. Maple SL 800 schoenen met een Marchese record 525 PM onderstel.
  Vandaag 1 keer opgeschaats en een.wereld van verschil! De schoenen zitten heerlijk, lekker stijf, maar niet zo hoog op de enkel) en de buizen van Marchese glijden super, ze geven veel controle.
  Volgende week rijd ik mijn eerste wedstrijd op mijn nieuwe schaatsen, als het een PR wordt laat ik het weten!

Deel Deze Pagina