Wedstrijden januari 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 3 jan 2020.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De Canadezen rijden dit weekend hun NK Junioren en - belangrijker - de Canada Cup in Calgary. De grote namen doen mee. Moeten we nu al aan wereldrecords gaan denken, nu Ivanie Blondin in zo'n blakende vorm verkeert en er ook nog een lagedrukgebied over Calgary trekt?
 2. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Als ik de interne Canadese regels juist interpreteer zijn de volgende schaatsers al gekwalificeerd voor de WK afstanden op basis van hun prestaties in de Wereldbeker. De rest komt uit de wedstrijden van dit weekend.

  500 mannen: Laurent Dubreuil
  1000 mannen: Lauren Dubreuil
  1500 mannen: Tyson Langelaar
  5000 mannen: Graeme Fish, Ted-Jan Bloemen
  10000 mannen: Graeme Fish
  massastart mannen: Jordan Belchos
  500 vrouwen: Marsha Hudey
  1000 vrouwen: Heather McLean
  1500 vrouwen: Ivanie Blondin
  3000 vrouwen: Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann
  5000 vrouwen: Ivanie Blondin
  massastart vrouwen: Ivanie Blondin

  Blondin hoeft dus niet tot het uiterste te gaan...
 3. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik ben in Canada het meest benieuwd naar de strijd op de 10km tussen Ted-Jan Bloemen en Jordan Belchos.

  Verder mogen Alex Boisvert-Lacroix en Gilmore Junio op de 500m natuurlijk geen fouten maken. Al weet ik niet of de Canadezen deze afstand wel 2x schaatsen.
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Een wereldrecord lijkt me moeilijk maar een tijd rond de 3:55 moet toch mogelijk zijn als Blondin haar best een beetje doet, en Weidemann moet ook wel wat leuks op de 5 kunnen, mits ze in goede vorm verkeren natuurlijk.
 5. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  In Canada toch een paar leuke uitslagen. Geen verrassingen op de 500 dames met podiumplekken voor Irvine (37,61), McLean (37,62) en Hudet (37,78).

  Bij de mannen pakken Boisvert-Lacroix en Junio "gewoon" de laatste 2 plekken, maar de tijd van B-L is toch wel de moeite waard: 34,20! Middenlangeafstandsman Gelinas-Beaulieu rijdt een gigantisch dik PR van 35,01 (zijn oude was 35,53 van het WK Allround vorig jaar).

  De 1500 wordt bij de mannen gewonnen door deze Gelinas-Beaulieu in 1.43,09 (ook een dik PR, zijn oude was 1.44,32). De laatste WK-plek gaat naar eerstejaarssenior Connor Howe die ook onder de 1.44 rijdt (1.43,71). Verder heel veel PR's. Fish rijdt voor het eerst onder de 1.50. La Rue en Donnelly vallen dus buiten de boot voor het WK.

  De 1500 dames zorgt wat mij betreft voor de grootste verrassing. Niet de winst van Blondin (1.53,97) en de tweede plek van Weidemann (1.55,45), wel de derde plek van Abigail McCluskey (1.56,73) die daarmee dus Maltais, die vierde wordt, van het WK houdt op deze afstand. Goede zaak voor het Canadese vrouwenschaatsen, wat de afgelopen 1,5 seizoen toch voornamelijk bestond uit hetzelfde groepje van een vrouw of 6 die alle afstanden reden. Christ rijdt een tijd van boven de 2 minuten, komt die net terug van een blessure?
  De Keizer vindt dit leuk.
 6. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Valerie Maltais was vorig jaar als nieuwkomer de revelatie van het Canadese schaatsen. Dit jaar zet ze helaas geen stap vooruit, maar achteruit. Met het oog op de toekomst wel positief dat de zes jaar jongere Abigail McCluskey zich er tussen schaatst.
 7. Peter85

  Peter85 Member

  http://results.oval.ucalgary.ca/Competition/Results.aspx?event_id=649&comp_id=5625
  Geen Blondin op de 3k , enkel de 1000m vandaag, die ze wint in 1.14.18. Weidemann wel op de 3000.

  Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk
 8. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Een winnende tijd op de 3km onder de 4 minuten is altijd bijzonder. Ook al was het in Calgary, Isabelle Weidemann schaatst met 3.59,22 een prima tijd. Valerie Maltais weet zich op deze afstand wel te plaatsen, ook al komt Abigail McCluskey met een pr steeds dichterbij.

  Bij de mannen doen de pure sprinters Alex Boisvert-Lacroix en Gilmore Junio op de 1000m niet eens een poging. Antoine Gélinas-Beaulieu wint met een pr van voor het eerst ver onder de 1.08 in 1.07,43. Het verrast me dat Alexandre St-Jean coming man Connor Howe aftroeft. Christopher Fiola komt er dit seizoen niet aan te pas.

  De 5km eindigt in een morele overwinning voor Jordan Belchos. Hij is bijna 5 seconden sneller dan Ted-Jan Bloemen en dat zal de wereldrecordhouder weinig vertrouwen geven voor de 10km. Graeme Fish schaatst keurig tussen beide heren in en rijdt weer eens een pr. Verder kijk ik ook als allroundliefhebber naar uitslagen. Het valt me op dat Connor Howe ook een 5km rijdt in 6.36. Een man die ook 35,23 op de 500m kan schaatsen, is een leuke toevoeging aan het deelnemersveld van het WK Allround voor de korte afstanden.
 9. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Maar niet voor dit WK allround, en wie weet of er ooit nog 1 komt....
  De Canadezen sturen volgens hun eigen regels de schaatsers die de plekken via de Worldcups hebben binnengesleept. Bij de mannen zijn dat Belchos, Bloemen en Langelaar, bij de vrouwen Blondin, Weidemann en Maltais.
  Als sprinters mogen gaan: Dubreuil en LaRue bij de mannen, McLean, Irvine en Hudey bij de vrouwen.
  De Keizer vindt dit leuk.
 10. Kristian

  Kristian Active Member

  Laatst bewerkt: 5 jan 2020
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Is er vanavond nog een livestream voor de Canada Cup? Een 10km met Bloemen, Belchos en Fish is natuurlijk de moeite wel waard. Mits niet té laat :)
 12. Peter85

  Peter85 Member

  Jazeker:

  Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk
  Lorca vindt dit leuk.
 13. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Belchos valt, spanning om de tweede plek weg. Bloemen begint voortvarend, Fish rustig. En dan... Fish rijdt de tweede 5 kilometer bijna alleen maar rondjes 30.0, terwijl Bloemen steeds verder oploopt. Bloemen finisht in 12.54, Fish in 12.45! De eerste niet Nederlander die onder de 12.50 rijdt! Een jaar geleden reed hij tijdens deze wedstrijd een PR van 13.14. Da's dus een halve minuut verbetering in een jaar.
  Camila, De Keizer, strawbale en 2 anderen vinden dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bloemen krijgt even klop van Graeme Fish op de 10km. Fish: 12.45,29. Beetje een vertekend beeld door die extreem lage luchtdruk, maar toch een spectaculaire tijd. Bloemen in 12.54. Helaas is Belchos niet gefinisht. De strijd om de tweede WK-plek had nog spannend kunnen worden want de doorkomsttijd van Belchos was erg goed. Maar dan was Bloemen waarschijnlijk niet zo ridicuul hard begonnen (rondetijden rond het schema wereldrecord).

  Edit: Belchos mag zo te zien nog een keer starten. Ben benieuwd of dat zin heeft met al zo'n 4km in de benen.
  G1ant vindt dit leuk.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  12:45?? Door een "echte" buitenlander???
  Ik heb die rit inmiddels teruggekeken. Bloemen zet er een lekker tempootje in. Hij komt door op de 5km na iets van... 6:22 ? Moeilijk te zien omdat er geen klok in beeld loopt, maar dat lijkt me een redelijke schatting. In ieder geval nauwelijks langzamer dan op de daadwerkelijke 5km. Maar op dat moment is Bloemen ook al aan het vertragen. Of beter gezegd, ver-minder-snellen, want om rondjes onder de 31 op een 10km nou langzaam te noemen... Toch leek het alsof Bloemen ineens pap in de benen kreeg omdat Fish een hele rits aan rondjes 30.0 ging rijden en dan daarmee vergelijken steekt zo'n 31.0 zou schril af. Als Fish ruim voor het eind langszij komt, perst Bloemen er nog een 30.7 uit, maar Fish krijgt het er niet warm of koud van (en dat is bij sommige andere 10kms dit seizoen wel eens een probleem geweest voor een aantal rijders...) Met nog een paar 29'ers, waaronder 29.7 als slotronde staat daar zomaar 12:45. Waar Kramer wel heel erg goed Roest heeft opgeleid, kan Bloemen hetzelfde denken over Fish.
  12:45 is nou niet bepaald langzaam. Het is net iets buiten de top-10 tijden ooit. Maar Fish is nu wel de 6e snelste schaatser ooit op de 10km, achter Bloemen, Kramer, Bergsma, Roest en B-groep Bob de Vries. Dus met een beetje goede wil de 5e. Die zou in Salt Lake City nog interessante dingen kunnen laten zien. Hij was al derde bij de WB in Nur-sultan. Nja, de eerste niet-Nederlandse wereldkampioen op de 10km worden is misschien net nog te hoog gegrepen, maar het podium is in zicht. Zeker omdat hij op hoogte traint en al die Nederlanders en Russen niet.
  En Belchos? Die gaat toch voor de reskate en rijdt 13:03. Evenver achter Bloemen als Bloemen achter Fish zit, dus.

  Verder mag Alex Boisvert-Lacroix gerust vaker 34.2 rijden. Die binnenbochten zijn een genot om naar te kijken. Nu Antoine Gélinas-Beaulieu, Connor Howe en Alexandre St.-Jean onder de 1:08 hebben gereden, heeft Canada plots 5 mannen onder de 1:08 dit seizoen. De Nederlanders deden dat al eens in 07/08, 12/13 en 17/18 en de Amerikanen nota bene in 13/14, maar nu gebeurt het ook in Canada. Dubreuil en La Rue reden namelijk bij het Canadese NK al onder de 1:08. Beaulieu en Howe zijn wel op een lekkere PR-toer, trouwens. Beaulieu gaat van 1:08.2 naar 1:07.4 en van 1:44.2 naar 1:43.0, en Howe gaat van 1:08.6 via 1:07.9 naar 1:07.4!

  Daarbij zijn de vrouwen allemaal wat minder speciaal. Typisch eigenlijk. De sprintdames rijden tijden die Leerdam in Thialf ook aankan. Blondin rijdt 1:14.1 en 1:53.9. Behoorlijk, maar dat is niet de indruk die iemand achterlaat die in december geen spaander heel liet van de concurrentie. Ook 3:59 is goed, maar niet het summum. Ach, dat komt vast nog wel bij de WB in Calgary en vooral bij het WK afstanden in Salt Lake City. En misschien ook wel bij het WK "sprillround"..
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Is de 5k voor vrouwen nou gewoon niet gereden? Er staat geen livestream van op het kanaal van de olympic oval en ook op speedskatingresults en de website van de olympic oval staan geen resultaten.
 17. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  12:45... da's niet mis. kan nog leuke strijd worden voor brons bij het WK.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Misschien wel voor meer dan brons, hoor. Een 10km op hoogland is een vak apart. Bij het WK allround in Calgary kwam Roest niet onder de 12:50 en bij de WB in SLC in 2015 sloot Bergsma af met een rondje 35. Net zoiets als hem overkwam in Nur-Sultan, eigenlijk.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 19. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Graeme Fish maakt echt een geweldige ontwikkeling door. Mogelijk is het in Salt Lake City in zijn voordeel dat hij niet de topfavoriet is, maar wel gewend is aan het rijden van een 10km op hoogte.

  Ik ben eigenlijk wel blij dat Ted-Jan Bloemen zich geplaatst heeft. Bij een WK hoort toch de olympisch kampioen en wereldrecordhouder aan de start te staan. In een kampioenschap wat zeer waarschijnlijk een nieuwe wereldrecord oplevert, mag de recordhouder zijn record verdedigen.
 20. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  De Hongaren hebben afgelopen weekend hun nationaal sprintkampioenschap geschaatst op de wondermooie ijsbaan van Boedapest. Het belangrijkste nieuws is dat er daar ook dit seizoen weer wordt geschaatst. Bij de vrouwen waren er 11 deelnemers en bij de heren 16. En er werd een Nagy kampioen. Echter niet Konrád, maar Alexandra Nagy bij de vrouwen. Nagy is in Hongarije overigens een veel voorkomende naam.

Deel Deze Pagina