Wedstrijden Februari 2025

Ik heb qua natuurijs nog de onbetrouwbare tijden uit Noord-Korea. Samjion 38.89 door Ok Sim Jon in 2023 en de 38,97 van Hyon Suk Ko uit Bucheon uit 2013.
En misschien was de buitenbaan in een skidorp in de buurt van Urumqi ook natuurijs (Shuang Zhang 38.76 9-1-2011).

Dit verhaal over natuurijs en de vermeldingen van de goede oude radio in een ander topic brachten wel een herinnering boven. Mjøsaman komt door zijn werk af en toe in de media en zo'n 25 jaar geleden was radio5 nog niet de oudelullenmuziekzender, maar bedoeld voor achtergrondreportages en minderheden.
In die tijd mocht ik een keer de hoofdgast zijn in een 1 uur durend interview bij het NCRV programma Plein Publiek. Het was een soort Zomergastenachtige setting en ik mocht ook een reporter op onderzoek uitsturen naar iets wat niet met mijn werk te maken heeft. Ik heb toen gevraagd wat het geheim was van de toen snelste natuurijsbaan in Nederland, die van Bedum (inmiddels nr. 2 zie ik). In Schaatsseizoen aangeduid als het Alma Ata van Groningen.

En dus kwam tijdens het interview de ijsmeester van Bedum in de uitzending. Ik kan het me niet meer helemaal herinneren, maar hij dacht dat het kwam doordat ze het afvalwater van de nabijgelegen fabriek gebruikten om het ijs te leggen en niet het water uit de sloot.

Langebaanwedstrijden op natuurijs in Nederland: ik zie dat deze eeuw vrijwel niet meer (ook als er natuurijs is). Maar misschien blijft dat onder de radar/worden tijden niet doorgegeven?
Ik denk dat ook wel meespeelt dat veel 'opspuitbanen' geen 400m zijn, maar eerder slootjes of skeelerpistes van 200-330m. En als er een wedstrijd wordt georganiseerd op natuurijs is dat meestal een kortebaanwedstrijd.
 

Haha, wat een prachtig verhaal! Morgen is dus zelfs het Egyptische kampioenschap 500m en 1000m. Mooi ook hoe ze praten over Jan Blokhuijsen.. Absolute must-read!
 
Voorzover ik weet was de ijsclub van ammerstol de laatste ijsclub die nog enthousiasme had voor langebanen op natuurijs https://speedskatingresults.com/index.php?p=2&e=8085 en waarschijnlijk de 1e grote meerkamp van Patrick Roest , toen B1
ah, ik was ook al op zoek gegaan, want ik herinner me ook dat er in het nieuws over die wedstrijd geschreven is.
2012 was ook wel één van de best winters in de afgelopen 20 jaar.

Verder wel mee eens dat het jammer is dat dit niet meer gebeurt. Maar de vorstperiodes zijn de afgelopen jaren ook steeds zó kort geweest dat ik wel snap dat ijsclubs de boel open gooien voor publiek ipv zo'n wedstrijd te organiseren.
 
Daria Kachanova rijdt op de natuurijsbaan van Kirov 38.88 en 1.19.61. Bij deze Russia Cup wint ze de 500 meter met 2,01 seconden voorsprong en de 1000m met 3,76. Dat zijn werkelijk immense verschillen en Kachanova lijkt volgend jaar een bijzonder gevaarlijke naam te worden voor Kok.
Nu de vraag, zijn dit natuurijs-wereldrecords?
Ik heb weer een avondje rondgeneusd in Russische bronnen. Ik las dus dat Golikova ook een gooi wil doen naar De Spelen 2026. Ze was sinds het vertrek van Klevchenya wat zoekende, het nieuwe programma werkte niet en motivatie was lastig. Misschien verklaart dat het grote gat tussen haar en Kachanova.... maar ze moet nog wel wat doen om te overbruggen.

Ook grappig; de resultaten van Ghiotto worden ook regelmatig genoemd door de Russische mannen zoals Trofimov deed.
 
Mooi verhaal over die Egyptische schaatsers. Ik heb altijd respect voor sporters die ver van huis een bijzonder avontuur aan willen gaan. Op wat voor een niveau ook. Misschien moet ik respect vervangen voor bewondering. Respect is in mijn ogen niet iets wat iemand moet of kan verdienen, maar iets wat ieder mens bij wijze van spreken bij geboorte automatisch krijgt en daarna in sommige gevallen alleen maar kan verspelen. En daarvoor zijn een paar mindere uitslagen bij een schaatswedstrijd niet voldoende.

Mooi ook dat de historische gouden medaille van de Portugese Jessica Carolina Santos bij het WK Junioren expliciet genoemd wordt. Schaatsen is internationaal geen heel grote sport en daarom kijk ik altijd uit naar skeeleraars uit 'exotische schaatslanden' die de sport letterlijk en figuurlijk meer kleur kunnen geven. De 5km van gisteren is daar een prachtig voorbeeld van. Haal Ghiotto, Jilek, Loubineaud en Swings uit de uitslag en het is plots veel minder leuk en spannend om naar te kijken.

Nu blijft het me soms toch verbazen hoe weinig skeeleraars het uiteindelijk proberen. Het goud van Derek Parra in 2002 bracht uiteindelijk wel de enorm grote skeeleraar Chad Hedrick naar het ijs en die beklom in 2006 ook de top van de Olympus. Toch had ik gehoopt dat er daarna veel meer zij-instromers in het schaatsen zouden verschijnen. Ik vraag me dan ook nog steeds af wat al die topskeeleraars ervan weerhoudt om het niet eens te proberen. Ook Erin Jackson heeft in 2022 nog bewezen dat er veel mogelijk is.

Ik was wat in de war door het zinnetje dat er slechts 1 Egyptische atleet aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen. Maar dat gaat natuurlijk over de Winterspelen. In 1984 deed er een alpineskiër mee. Wel grappig dat ik daardoor net ontdekte dat er in die tijd nog een andere snelle Peter Müller in een strak pak was die succesvol was bij de Winterspelen.

Egypte is op sportgebied overigens een beetje een apart land. De oude beschaving en piramides spreken al eeuwen tot de verbeelding, maar op sportgebied is Egypte geen groot land. Bij de Zomerspelen won het sinds 1912 slechts 41 medailles. Opvallend is dat veruit de meeste successen zijn behaald in de wat ruwere krachtsporten zoals gewichtheffen (15), worstelen (8) en verder ook nog boksen (4), taekwondo (4), judo (2), karate (2) schermen (2) en de Moderne Vijfkamp (2). De enige vreemde eend in de bijt is schoonspringen waar ook ooit 2x een medaille in werd gewonnen.

Iets verder kijkend zie ik wel dat Egypte hier nog wel beter mee scoort dan bijvoorbeeld de andere Noord-Afrikaanse landen zoals Libië (0 medailles), Tunesië (18), Algerije (20) en Marokko (26). Verschil is wel dat die andere landen pas sinds de jaren 60 aan de Zomerspelen deelnemen. Waarschijnlijk wordt mijn beeld hier vertroebeld doordat ik graag naar de grote atletiek toernooien kijk en die andere landen wel enkele heel grote atleten hebben voortgebracht zoals Hassiba Boulmerka, Nourredine Morceli, Hicham El Guerrouij en Habiba Ghribi.

De Algerijn Morceli - die overigens wat weghad van die nare man met die rotkop in de clip van Pat Benatars's Love is a Battlefield - won tussen 1992 en 1996 maar liefst 45 finales op de 1500 meter en Engelse Mijl. In Atlanta pakte hij mede door een val van de 4 jaar jongere en sterk opkomende Marokkaan El Guerrouij eindelijk goud. Maar daarna nam El Guerrouij het stokje over. Bij 1 van de wedstrijden waarbij duidelijk werd dat het Rijk van Morceli aan het afbreken was, sprak Theo Reitsma ooit de prachtige woorden "El Guerrouij is gekomen." Het klonk alsof een storm al het zand in de Sahara onherroepelijk verplaats had.

Excuses voor deze ver uitwaaierende uitweiding. Ik kijk uit naar de uitslagen van het eerste Egyptische kampioenschap en verwelkom Marla Isaac, Shahd Almolla en Sondos Ihab alvast hartelijk in de schaatswereld. Benieuwd met wat voor een tijden ze later vandaag op speedskatingnews en speedskatingresults zullen verschijnen. Dat ze maar veel mogen opsteken van hun avontuur, op welk vlak en niveau dan ook.
 

Haha, wat een prachtig verhaal! Morgen is dus zelfs het Egyptische kampioenschap 500m en 1000m. Mooi ook hoe ze praten over Jan Blokhuijsen.. Absolute must-read!
Wordt dit niet net zo'n verhaal als die Keniaanse kluners van Bart Veldkamp en de Zimbabwaanse veldrijders van Roger de Vlaeminck ?
 
In Inzell is de Frillensee Cup geschaatst. Op de eerste duizend meter werd een Oekraïense schaatsster tiende die luistert naar de naam Mariia Hrzehorzhevska, althans, alleen als iemand die naam goed kan uitspreken tenminste.

Het lijkt me een alternatieve spelling van een naam als Gregorevska of Grzegorzewska. De G wordt in het Oekraïens soms een H (zie ook Gleb Khochyn versus Hlib Khotsjun, zelfde schaatser, flink andere spelling). De "rzh" lijkt dezelfde klank als de "rz" in het Pools, die uitgesproken wordt als de "g" in montage, als zj dus. Maar zonder deze context ziet een naam die begint met "Hrzh" er vrij ingewikkeld uit.[/ spoiler]
 
Hoewel Jilek in Tomaszów was, heeft Jilek toch gewonnen op de Tsjechische juniorenkampioenschappen in Erfurt. Hoe heeft Jilek dat voor elkaar gekregen? Nou, het gaat hier om de C-junior Filip Jílek, die de snelste is op de 3000 meter. Filip Jílek reed in de afgelopen 13 ritten maar liefst 13 PR's. Metodej en Filip skeeleren allebei bij de club RTS Praha. Ik heb een zeer sterk vermoeden dat dit gaat om het jongere broertje van Metodej.
 
In Inzell is de Frillensee Cup geschaatst. Op de eerste duizend meter werd een Oekraïense schaatsster tiende die luistert naar de naam Mariia Hrzehorzhevska, althans, alleen als iemand die naam goed kan uitspreken tenminste.

Het lijkt me een alternatieve spelling van een naam als Gregorevska of Grzegorzewska. De G wordt in het Oekraïens soms een H (zie ook Gleb Khochyn versus Hlib Khotsjun, zelfde schaatser, flink andere spelling). De "rzh" lijkt dezelfde klank als de "rz" in het Pools, die uitgesproken wordt als de "g" in montage, als zj dus. Maar zonder deze context ziet een naam die begint met "Hrzh" er vrij ingewikkeld uit.[/ spoiler]
Ik vraag me af waar al die jeugdige Oekraïnse schaatsers en schaatsters ineens vandaan komen. Zijn dit voor de oorlog gevluchte kinderen die het schaatsen in Duitsland of een ander land hebben opgepakt of zijn het inliners uit Oekraïne die ondersteund door de ISU de overstap naar het schaatsen willen maken ? De afgelopen pakweg 25 jaar waren er niet of nauwelijks schaatsers meer uit Oekraïne.
 
Ik vraag me af waar al die jeugdige Oekraïnse schaatsers en schaatsters ineens vandaan komen. Zijn dit voor de oorlog gevluchte kinderen die het schaatsen in Duitsland of een ander land hebben opgepakt of zijn het inliners uit Oekraïne die ondersteund door de ISU de overstap naar het schaatsen willen maken ? De afgelopen pakweg 25 jaar waren er niet of nauwelijks schaatsers meer uit Oekraïne.
ISU heeft development programs maar heb niks kunnen vinden over extra steun voor Oekraïners. Ik zag ze overigens in inline skaten ook nauwelijks. Oekraïne blinkt vooral uit in kunstschaatsen.

Edit: Ik zie dat de meesten al in 2022 ook vaak in Inzell schaatsten.
 
Mooi verhaal over die Egyptische schaatsers. Ik heb altijd respect voor sporters die ver van huis een bijzonder avontuur aan willen gaan. Op wat voor een niveau ook. Misschien moet ik respect vervangen voor bewondering. Respect is in mijn ogen niet iets wat iemand moet of kan verdienen, maar iets wat ieder mens bij wijze van spreken bij geboorte automatisch krijgt en daarna in sommige gevallen alleen maar kan verspelen. En daarvoor zijn een paar mindere uitslagen bij een schaatswedstrijd niet voldoende.

Mooi ook dat de historische gouden medaille van de Portugese Jessica Carolina Santos bij het WK Junioren expliciet genoemd wordt. Schaatsen is internationaal geen heel grote sport en daarom kijk ik altijd uit naar skeeleraars uit 'exotische schaatslanden' die de sport letterlijk en figuurlijk meer kleur kunnen geven. De 5km van gisteren is daar een prachtig voorbeeld van. Haal Ghiotto, Jilek, Loubineaud en Swings uit de uitslag en het is plots veel minder leuk en spannend om naar te kijken.

Nu blijft het me soms toch verbazen hoe weinig skeeleraars het uiteindelijk proberen. Het goud van Derek Parra in 2002 bracht uiteindelijk wel de enorm grote skeeleraar Chad Hedrick naar het ijs en die beklom in 2006 ook de top van de Olympus. Toch had ik gehoopt dat er daarna veel meer zij-instromers in het schaatsen zouden verschijnen. Ik vraag me dan ook nog steeds af wat al die topskeeleraars ervan weerhoudt om het niet eens te proberen. Ook Erin Jackson heeft in 2022 nog bewezen dat er veel mogelijk is.

Ik was wat in de war door het zinnetje dat er slechts 1 Egyptische atleet aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen. Maar dat gaat natuurlijk over de Winterspelen. In 1984 deed er een alpineskiër mee. Wel grappig dat ik daardoor net ontdekte dat er in die tijd nog een andere snelle Peter Müller in een strak pak was die succesvol was bij de Winterspelen.

Egypte is op sportgebied overigens een beetje een apart land. De oude beschaving en piramides spreken al eeuwen tot de verbeelding, maar op sportgebied is Egypte geen groot land. Bij de Zomerspelen won het sinds 1912 slechts 41 medailles. Opvallend is dat veruit de meeste successen zijn behaald in de wat ruwere krachtsporten zoals gewichtheffen (15), worstelen (8) en verder ook nog boksen (4), taekwondo (4), judo (2), karate (2) schermen (2) en de Moderne Vijfkamp (2). De enige vreemde eend in de bijt is schoonspringen waar ook ooit 2x een medaille in werd gewonnen.

Iets verder kijkend zie ik wel dat Egypte hier nog wel beter mee scoort dan bijvoorbeeld de andere Noord-Afrikaanse landen zoals Libië (0 medailles), Tunesië (18), Algerije (20) en Marokko (26). Verschil is wel dat die andere landen pas sinds de jaren 60 aan de Zomerspelen deelnemen. Waarschijnlijk wordt mijn beeld hier vertroebeld doordat ik graag naar de grote atletiek toernooien kijk en die andere landen wel enkele heel grote atleten hebben voortgebracht zoals Hassiba Boulmerka, Nourredine Morceli, Hicham El Guerrouij en Habiba Ghribi.

De Algerijn Morceli - die overigens wat weghad van die nare man met die rotkop in de clip van Pat Benatars's Love is a Battlefield - won tussen 1992 en 1996 maar liefst 45 finales op de 1500 meter en Engelse Mijl. In Atlanta pakte hij mede door een val van de 4 jaar jongere en sterk opkomende Marokkaan El Guerrouij eindelijk goud. Maar daarna nam El Guerrouij het stokje over. Bij 1 van de wedstrijden waarbij duidelijk werd dat het Rijk van Morceli aan het afbreken was, sprak Theo Reitsma ooit de prachtige woorden "El Guerrouij is gekomen." Het klonk alsof een storm al het zand in de Sahara onherroepelijk verplaats had.

Excuses voor deze ver uitwaaierende uitweiding. Ik kijk uit naar de uitslagen van het eerste Egyptische kampioenschap en verwelkom Marla Isaac, Shahd Almolla en Sondos Ihab alvast hartelijk in de schaatswereld. Benieuwd met wat voor een tijden ze later vandaag op speedskatingnews en speedskatingresults zullen verschijnen. Dat ze maar veel mogen opsteken van hun avontuur, op welk vlak en niveau dan ook.
Uitwaaierend: met zo'n opsomming van sportland Egypte mag er 1 niet ontbreken: het is nu het topland in
squash
.
Worldranking mannen: 1 - 2 - 6 - 7 - 9 - 11 - 13 - 14 - 17 en vrouwen 1 - 2 - 3 - 8 - 9 - 12 - 13 - 15 - 16 - 17 in niet zo'n kleine sport.
 
In Inzell ging de poging van Pédronno om de eerste Française onder de 1.20 (World Cup limiet) te worden niet helemaal lekker. Ze reed 1.22,75 en daarmee eindigde ze ruim twee seconden boven haar PR.

Met die 1.22 was Pédronno niet eens de snelste vrouw uit Frankrijk: Julia Nizan was in Inzell de snelste met 1.20,85.

Daardoor hebben we, kijkend naar SB’s, nu een mooie top 5 binnen 1,03 seconde!

1. 🇫🇷 1.20,10 - Charlotte Guillermin (NR)
2. 🇫🇷 1.20,26 - Violette Braun (NRJ)
3. 🇫🇷 1.20,29 - Mathilde Pédronno
4. 🇫🇷 1.20,85 - Julia Nizan
5. 🇫🇷 1.21,13 - Aubane Plouhinec

Het is te hopen dat deze dames elkaar wat omhoog blijven duwen, want de potentie is er zeker!
 
In Inzell ging de poging van Pédronno om de eerste Française onder de 1.20 (World Cup limiet) te worden niet helemaal lekker. Ze reed 1.22,75 en daarmee eindigde ze ruim twee seconden boven haar PR.

Met die 1.22 was Pédronno niet eens de snelste vrouw uit Frankrijk: Julia Nizan was in Inzell de snelste met 1.20,85.

Daardoor hebben we, kijkend naar SB’s, nu een mooie top 5 binnen 1,03 seconde!

1. 🇫🇷 1.20,10 - Charlotte Guillermin (NR)
2. 🇫🇷 1.20,26 - Violette Braun (NRJ)
3. 🇫🇷 1.20,29 - Mathilde Pédronno
4. 🇫🇷 1.20,85 - Julia Nizan
5. 🇫🇷 1.21,13 - Aubane Plouhinec

Het is te hopen dat deze dames elkaar wat omhoog blijven duwen, want de potentie is er zeker!
wordt er een ploeg gesmeed van al die Fransen of blijven ze onafhankelijk van elkaar trainen?
 
In Inzell werd vanavond ook geschaatst. Hoogtepunt: De 21-jarige Hongaarse Hanna Biro noteerde een 39’er! 39,85 is niet alleen een PR, maar ook mag ze daarmee de Wereldbekers in volgend seizoen.

De Zweed Sebastian Forsmark kon de limiet ruiken, maar proeven deed hij er niet aan: 1.12,12 is voor de 20-jarige wel een PR, maar een ticket voor Wereldbekers leverde het niet op helaas.

Ook de 18-jarige Fransman Arthur Lebeaupin noteerde twee PR’s: 36,94 en 1.13,01. Deze man maakt leuke stappen en hopelijk zet die dat voort!

Morgen en overmorgen meer races in Inzell!
 
Back
Top