Veluwemeer

Discussie in '2011-2012' gestart door Carl, 3 feb 2012.

 1. Janvanwijhe

  Janvanwijhe New Member

  Ik heb een (misschien domme?) vraag: IK wil vrijdagmiddag gaan schaatsen van Kampen naar Elburg, maar nu hoorde ik dat vrijdagochtend ook de Veluwemeertocht (de wedstrijd) wordt gereden. Kan ik vrijdagmiddag dan wel naar Elburg schaatsen of is alles dan nog afgezet i.v.m. de wedstrijd?

  Weet iemand dit?

  Gr. Jan
 2. TheKr1S

  TheKr1S New Member

  Geen domme vraag van Janvanwijhe. Ik zou ook wel willlen weten of het donderdag kan.
  Heeft er iemand misschien ook een update hoever en hoe (wel niet geveegd, klunen etc) er vanaf elburg richting harderwijk geschaatst kan worden?

  Robert
 3. RobertV

  RobertV New Member

  Inmiddels is alles geveegd (van Harderwijk tot Kampen zelfs) en er hoeft nergens gekluund te worden.

  Het veluwemeer is zó groot dat je, wanneer de wedstrijd gereden wordt over dezelfde baan als de toertochtroute, je er evt. wel omheen kunt door de sneeuw. 2 jaar terug was de baan zelfs breed en lang genoeg om jezelf er over te schaatsen om je te verplaatsen, zonder daarbij iemand te hinderen.
 4. TheKr1S

  TheKr1S New Member

  Bedank RobertV. Je bijdrage op het ijs en forum wordt zeer gewaardeerd. Ik weet wat ik morgen ga doen...

  Groeten,
  Robert
 5. Folkert

  Folkert New Member

  De geveegde baan ligt aan de Gelderse kant. De baan ligt er nu helemaal in van Kampen tot Harderwijk. Met een paar leuke bochten, niet één lang recht stuk. Echt mooi.
  Dank aan degenen die zich ervoor hebben ingespannen. Wel jammer dat het zolang duurde. Tussen Elburg en Kampen hadden ze het sneller voor elkaar en dat zie je aan de kwaliteit van het ijs.
 6. knikker

  knikker New Member

  De Veluwemeertocht is tussen Elburg en Nunspeet. Het deel waar jij wilt gaan schaatsen is het Drontermeer. Dus geen probleem met wedstrijdrijders o.i.d.
 7. Bertuss

  Bertuss New Member

  Wat is de kwaliteit van het ijs op dit moment. Ik overweeg de tocht te rijden zaterdag, maar ben benieuwd naar de kwaliteit ... spiegel of slechte stukken sneeuwprut e.d. ?
 8. bosaap

  bosaap New Member

  Alfred,
  Zijn ze vandaag al aan het vegen voor de wedstrijd op het stuk Elburg - Nunspeet :?:
 9. rakker

  rakker New Member

  Vanochtend van Nunspeet (camping Polsmaten) naar Kampen geschaatst en weer terug. Ik vind de kwaliteit van het ijs prima. Tussen Nunspeet en Elburg is het ietwat "zwaarder" ijs, maar het is prima schaatsen. Tussen Elburg en Kampen is het overgrote deel top. Wel wat meer scheuren, maar deze zijn goed te zien.
  Bij Elburg was men druk bezig om de wedstrijd van morgen voor te bereiden. Er zijn dranghekken geplaatst en het ijs werd een beetje "opgepoetst". Ik ben niet zo zeker dat je daar morgen als toertochter makkelijk langs kan.

  Hulde aan alle sneeuwschuivers die dit mogelijk hebben gemaakt.
 10. sjeve schaats

  sjeve schaats New Member

  Vanochtens aan het begin van het Veluwemeer bij Nijkerk geweest. Hier zijn een paar baantjes geveegd, je kan hier niet verder richting Harderwijk (sneeuw). Ijskwaliteit matig door de vele scheuren.
 11. RobertV

  RobertV New Member

  En? Lekker geschaatst andere Robert? :wink:

  Na gisteren een hele dag te hebben moeten werken (dat viel niet mee met een opgelopen natuurijs schaatsverslaving) :mrgreen: kon ik er vanmiddag weer even tussenuit, en genieten: van Nunspeet naar Kampen geschaatst. Het begon nogal bewolkt, maar al snel kwam dat lekkere zonnetje er weer bij.

  Er is de afgelopen 2 dagen echt hard gewerkt met als resultaat een prachtige baan van Hwijk naar Kampen. Wij hebben met veel moeite een baantje in Nunspeet geschoven, maar wat de jongens van de ijsverenigingen hebben gepresteerd is echt fantastisch. Ze hebben er het juiste materiaal voor, maar evengoed heeft het veel tijd gekost en is er een gigantische vlakte sneeuwvrij gemaakt. Vond het wel leuk dat het oorspronkelijke baantje bij Polsmaten ook in de route is opgenomen.

  De wedstrijd van morgen gaat op geen enkele manier te vergelijken zijn met de vorige denk ik. Prachtige brede baan met goed, hard ijs.

  Het wedstrijdijs voor morgen:
  [​IMG]

  Her en der op de route van de toertocht inderdaad wat mindere stukken, maar nergens hoef je langere tijd écht hard je best te doen om niet te vallen.

  Morgen nog maar weer een dagje werken, en dan is het gelukkig weekend...

  Om maar weer af te sluiten met een sfeerplaatje van vanmiddag:
  [​IMG]
 12. knikker

  knikker New Member

  Wat ik uit de verhalen begrijp is het stuk Elburg Nunspeet inmiddels geveegd. Morgen zal het misschien wel wat lastig worden om hier te passeren i.v.m. de wedstrijd. Ik verwacht eigenlijk een ronde van 10 of 12,5 km dus veel verder dan Doornspijk zullen ze niet gaan. Publiek in Elburg wil natuurlijk ook wel wat zien.
  Ik ben zelf morgen aan de andere kant voor 200 km Drontermeer.
 13. RobertV

  RobertV New Member

  [​IMG]
  Klopt inderdaad, wedstrijdrondje is rond de 10km. Niet exact gemeten, maar dat haal ik grofweg uit de gps-data.

  De baan binnen het groene kader is het wedstrijdrondje. Ik ben bang dat je vanaf Elburg bij het strandbad inderdaad wordt tegengehouden. Als je daar écht langs wilt schaatsen is het voor een eenling handiger om niet in Elburg, maar in Doornspijk/Nunspeet/Hwijk op te stappen, dan kun je waarschijnlijk zo omhoog schaatsen over een deel van de baan en onder de brug door richting Kampen. Maar ik denk dat het slimmer is om dit stuk morgen gewoon even over te slaan, en dus net als Knikker op het net zo mooie Drontermeer gaan schaatsen.

  Succes Knikker, 200km is niet niks! 8)
 14. lionking68

  lionking68 New Member

  Kan iemand hier ook vertellen waar de start van de wedstrijd van morgen is? Moet er morgen zelf rijden maar op de site van de knsb staat wel een plek van google maps maar geen adres.
 15. knikker

  knikker New Member

  Klopt maar voor kilometervreter als ik bijna wekelijkse kost. Morgenavond verslag met foto's en filmpje te zien op mijn site www.alfredknikker.webnode.nl
 16. knikker

  knikker New Member

  Gisteren de 200 km gedaan. Prachtige omstandigheden, min 10 windkracht 3 en heel veel zon. In de loop van de dag min 4. Lekker rustig op de baan.

  Vandaag was het andere koek. Min 14, windkracht 2 en bewolking. Veluwemeertocht vanuit Kampen, Elburg, Nunspeet en Harderwijk trok duizenden bezoekers. Rond twaalf uur breekt de bewolking en komt de zon aangenaam door. Bij Elburg was het werkelijk zwart van de schaatsers. Hier was TV Gelderland ook de hele dag aanwezig met live uitzending. Vanmorgen zelf 50 km geschaatst met mijn oudste dochter. Vanmiddag lekker voor de TV gezeten.

  Morgenmiddag ( zondag ) is om 14.00 uur een samenvatting te zien van deze tocht op TV Gelderland.
 17. TheKr1S

  TheKr1S New Member

  RobertV, Inderdaad heerlijk geschaatst donderdag. Twee keer heen en terug harderwijk-kampen. Veel wind tegen, maar einde van de dag zonnetje en wind mee. Mooi ijs, met wat mindere stukken.
  Het was een heerlijk weekj schaatsen. Nu weer met beide benen op de grond.

  Vrijwilligers en baanschuivers bedankt!

  Ro
 18. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Ook deze keer , zoals bij schaatstoertochten gebruikelijk, een geflatteerde afstandsopgave van de organisatie met name voor het traject Elburg-Harderwijk. Volgens de organisatoren zou dat 20 km zijn maar in werkelijkheid was het 16,7 km. De 12,5 km Elburg-Kampen klopte wel. Wat ook een klein minpuntje was dat er met uitgezondering van circa 5 km aan de Harderwijkse kant geen dubbele baan was geveegd waardoor het "tegenverkeer" gevaarlijke situaties opleverde.
 19. knikker

  knikker New Member

  Elburg Kampen 12,5 km. Dan wel gerekend vanaf Veluwe Strandbad. Op afstand meten kom ik voor totale traject van Veluwemeertocht op 56 km i.p.v. 65 km. Maar goed, als je het voor jezelf maar weet.

  Hoorde vanmiddag op de radio overigens dat het nog ernstig mis gegaan was tussen twee rijders. Bij het passeren waren twee elkaar tegemoet komende rijders frontaal gebotst met als gevolg 1 zwaar gewonde. Het was hier en daar ook erg smal en inderdaad maar één baan. Toch jammer dat er niet meer geveegd is.
 20. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Klopt 12,5 km vanaf de inschrijving/stempelpost bij het strandbad.
  Een "middenbermpje" van sneeuw laten was al genoeg geweest.

Deel Deze Pagina