Veluwemeer

Discussie in '2011-2012' gestart door Carl, 3 feb 2012.

 1. Carl

  Carl New Member

  Kan er al geschaatst worden op het veluwemeer, de zuid kant, tussen harderwijk en elburg? Ondiep water, Vorig jaar zorgden enkele beken, ( bv bij Hoophuizen) die er uitmonden voor zwakke stroken. Carl
 2. Mcat

  Mcat Well-Known Member

 3. Genietster

  Genietster New Member

  Zojuist met man en kinderen terug vanuit Elburg bij het Strandbad. Er is een baantje geveegd (rondje) en je kunt een behoorlijk eind richting Harderwijk (niet geveegd) Ben niet naar het eindpunt geweest maar het was een ouderwetse toerschaatsbelevenis zo met die sneeuw en de zon in de strakblauwe lucht en met maar weinig wind! Onder het schaatsen moest je goed 'kijken' met je schaatsen want onder de sneeuw zaten uiteraard allerlei oneffenheidjes (zand, strootjes en hobbels) regelmatig zag je dus valpartijen. Het was niet vreselijk druk maar er waren altijd wel schaatsers in de buurt, dat gaf je ook wel een veilig gevoel.
  Maar het was geweldig om weer zo op natuurijs te kunnen schaatsen......nu ook met onze kinderen maar wijk niet af van het nogal brede spoor! Ook mijn zoon van 10 zag de besneeuwde wakken die niet ver weg waren
 4. jan.

  jan. New Member

  Bedoel je Nijkerk of Nunspeet? Want Nijkerk is wel een heel eind vanaf Elburg en dan zit je o.a met het Aquaduct of de brug bij Harderwijk.
 5. Carl

  Carl New Member

  Ik bedoel het stuk elburg - harderwijk.
 6. jan.

  jan. New Member

  Hallo Carl,

  Mij was wel duidelijk dat jij Elburg - Harderwijk bedoelde, maar Genietster had het eerst over Elburg - Nijkerk en dat kon ik mij niet voorstellen. Maar dat is ondertussen aangepast in Elburg en een behoorlijk eind richting Harderwijk.
 7. bosaap

  bosaap New Member

  Jan,
  Het is Elburg - Harderwijk oke, maaaaaaaaaar is er geveegd? Kan er geschaatst worden :?:
 8. RobertV

  RobertV New Member

  Nunspeet

  Ik ben gistermorgen samen met een gepensioneerde, gepassioneerde schaatser begonnen met het ruimen van sneeuw achter de vogelspothut bij Polsmaten in Nunspeet. Rond de middag hadden we een rondje van 800 meter, ongeveer 3 meter breed. 's middags kregen we hulp van nog 2 anderen, en zijn we met 3 standaard schuivers verder gaan schuiven in de richting van Doornspijk.

  Uiteindelijk hebben we een baan van 1800 meter sneeuwvrij gemaakt. Gelukkig zijn we tussendoor ook even afgelost door andere fanatiekelingen die wel even mee wilden helpen. Alle reacties die we kregen van schaatsers waren top.

  Vanmiddag het ijs weer op gegaan, en 2x heen en terug geschaatst naar Elburg, dat was wel te doen maar erg zwaar door de sneeuw. Het ging opzich wel, maar als schaatser van de generatie binnenbaan voelde ik me niet bepaald op m'n gemak. Het ijs zelf eronder is prachtig, weinig scheuren en pikzwart.

  Onverwacht, maar toch een hele leuke verrassing, er was 's ochtends door anderen een smal baantje verder geschoven, aansluitend op 'onze' baan. Het doel is natuurlijk om Elburg te bereiken, maar dat zal lastig worden. Ik ga proberen of ik via de gemeente of anders een verhuurbedrijf aan een rolbezem kan komen om het wat makkelijker te maken en de baan nog beter en groter te maken.

  Het handwerk van mij en een aantal fanatieke Nunspeters:
  [​IMG]

  Mocht iemand nog tips hebben, of me aan materiaal kunnen helpen dan hoor ik dat graag! Hopelijk kunnen we Nunspeet dan net als Elburg en Harderwijk wat beter op de Nederlandse schaatskaart zetten. ;)
 9. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Mooi werk Robert! Leve de vrijwillege baanvegers!
 10. RobertV

  RobertV New Member

  Bedankt! Vanmiddag zijn we nog even vrolijk verder gegaan! Via via ben ik aan 2 rolbezems gekomen (1 particulier en 1 met flinke korting van Dekker Verhuur) en hebben we het ijs nog wat zwarter gemaakt. :wink:

  De bestaande baan nog wat verbreed en sneeuw geruimd, daarna verder geborsteld richting Doornspijk. We zijn gestopt waar niet verder geschoven was omdat de sneeuw toch behoorlijk vast zat. Daar kwamen we ook iemand van de ijsclub Doornspijk tegen, die met een bredere rolbezem met zitje het ijs aan het klaarstomen was voor een aankomende toertocht. Ik ben vergeten om de GPS-tracker aan te zetten, maar we hebben zeker een paar km geveegd.

  [​IMG]

  Ook nog een stukje in de richting van Hierden gegaan, maar met 2 kleine machientjes valt het evengoed niet mee om een mooie baan sneeuwvrij te krijgen. Daarnaast hebben we het baantje bij Polsmaten nog wat ruimer gemaakt, zodat daar ook genoeg goed ijs is voor de wat minder fanatieke rijder die dichtbij wil blijven. De koek en zopie tent bij Polsmaten is vanmiddag ook geopend, met frisdrank, snoep en warme chocomel en worstenbroodjes.

  Wij hebben er in ieder geval met heel veel plezier aan gewerkt. Nu is het aan de ijsverenigingen uit Harderwijk, Elburg en Doornspijk om met het juiste materieel de boel aan kant te maken voor een eventuele toertocht!
 11. knikker

  knikker New Member

  BEDANKT NAMENS VELE SCHAATSERS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Top dat jullie dit doen. Was zelf vandaag niet in de gelegenheid om te gaan helaas. Inderdaad hopende dat die ijsverenigingen nu ook eens gaan schuiven. Vrijdag of zaterdag veluwemeertocht zou mooi zijn.
 12. leoni88

  leoni88 New Member

  Ja! Aan de kant van Harderwijk wordt het ijs hard slechter... Sneeuw begint te plakken door de vele sleetjes die erover heen gaan. Duimen dat ze in actie komen!
 13. boukeb

  boukeb New Member

  Robert, fantastisch werk zeg. Kun je mij vertellen waar ik precies kan opstappen op dit mooie ijs. Hoeveel km kun je achterelkaar schaatsen nu daar?

  gr
  bouke
 14. Fredje

  Fredje New Member

  Hallo allemaal,

  Kan iemand mij iets meer vertellen over de ligging van een geveegde baan op het Veluwemeer? Ik heb begrepen dat er een vaargeul loopt in het midden van het meer dus ik vraag me af of de geveegde baan aan de Gelderse kant is te vinden of aan de Flevoland-kant. Ik vraag dit omdat ik dit weekend in Flevoland in een vakantiehuisje zit aan het Veluwemeer. Het mooiste zou zijn dat ik gelijk het ijs op kan en een geveegde baan kan betreden, maar als ik de bovenstaande reacties lees dan krijg ik het idee dat de baan aan de andere kant van het Gelderland is te vinden en dat ik eerst een stuk met de auto moet rijden (richting Harderwijk of Elburg) om bij de geveegde baan te komen. Als dat inderdaad het geval is, weet iemand dan een ruime parkeergelegenheid?

  Mvrg,
  Alfred
 15. bosaap

  bosaap New Member

  :D Woensdag toertocht Elburg Kampen
  :D Zaterdag toertocht Kampen Harderwijk
 16. knikker

  knikker New Member

  Geveegde baan is aan Gelderse kant. Opstapmogelijkheden voldoende. Bij restaurant de Waterman. Parkeergelegenheid overal langs de weg. Desnoods parkeren bij Dijk 10 en even een klein stukje lopen. Er wordt ook onder de brug doorgereden en dus wordt de vaargeul richting de haven van Elburg ook gepasseerd. Als je met de auto aan komt rijden zie je voldoende mensen schaatsen / lopen etc. Altijd makkelijk te vinden. Veel plezier.

  Gr. Alfred ( what's in a name )
 17. RobertV

  RobertV New Member

  Bedankt voor jullie reacties! Zoals ik al eerder zei, zijn dat juist de dingen die het ook zo leuk maken.

  Vandaag hebben er een aantal ook niet stil gezeten, en is er met 2 borstelwagens met zitje een flink eind bij geveegd met oog op de toertocht. Inmiddels is er t.h.v. Nunspeet al een ronde te maken van dik 8km! De baan is nog niet doorgetrokken naar Elburg, maar dat is slechts een kwestie van dagen. Net voor de Hierdense beek ben ik gestopt, maar de borstelwagen is al een keer verder doorgereden.

  Ik ben na zondag niet meer naar Elburg geschaatst, toen was daar nog niet veel gebeurd aan 'de kant van Nunspeet', hoewel daar nu ook een brede baan zou liggen. de andere kant op, richting Kampen is wel erg mooi.

  [​IMG]

  Vanmiddag niet meer geveegd, maar eind van de middag lekker rondjes gemaakt. De ene helft ging veel te makkelijk, de andere helft was behoorlijk beuken tegen de wind in. Qua temperatuur viel het wel mee, maar het was ijzig koud door de wind.

  [​IMG]

  Elburg is inderdaad een prima opstapplek. Als je op bovenstaande plek wilt schaatsen, dan kun je ook in Nunspeet opstappen bij Camping Polsmaten. Koek en zopie aanwezig, evenals voldoende parkeergelegenheid op doordeweekse dagen. Met de toertocht zal het wel drukker worden.
 18. boukeb

  boukeb New Member

  En opstappen in harderwijk? Is dat een optie?
 19. RobertV

  RobertV New Member

  Afgelopen weekend heb ik al mensen gesproken die uit Harderwijk naar Nunspeet geschaatst waren. Wel door de sneeuw, en met een boog om de uitmonding van beken heen. Ik ben zelf niet verder gegaan dan de Hierdense beek (nare ervaringen mee), maar het kan dus wel. Mij is ook niet bekend hoever ze zijn met vegen, maar dat wordt elke dag beter.

  Opstappen kan aan de Daltonstraat of Nobelstraat op industrieterrein Lorentz. Je kan er natuurlijk altijd gaan kijken hoe het erbij ligt, als het tegenvalt stap je in de auto en sta je ook met 10 minuten in Nunspeet op camping Polsmaten. Wil je meer richting Kampen, dan rijdt je nog 20 minuten verder, en stap je op in Elburg. Wat dat betreft is het ideaal, overal kun je opstappen en de lengte van je tocht eenvoudig aanpassen.
 20. MarcelenThijs

  MarcelenThijs New Member

  Vandaag (dinsdag) ook van Harderwijk (bedrijventerrein Lorentz) naar Roggebotsluis geschaatst.
  Tot de Hieredense beek is een baantje geveegd. Dan een paar kilometer sneeuw ijs, naast het spoor door maagdelijke sneeuw, waar dus nog niet gereden is, is het te doen, wel opletten bij de scheuren waar de sneeuw nat geworden is en weer is opgevroren, dit remt af en dan val je dus bijna. Een paar kilometer voor Nunspeet was er weer een hele mooie baan geveegd tot voorbij Nunspeet. Daarna weer sneeuw, tot weer een paar kilometer voor Elburg, hier is een hele brede baan geveegd, maar nog niet perfect in vergelijking met het gedeelte na de brug bij Elburg, vanaf hier perfect geveegd ijs i.v.m de toertocht op woensdag. Vlak bij de brug kun je bij de kanopclub lekker warm binnen zitten. Gelukkig ging het pas op de terugweg harder waaien, dus in 30 minuten van Roggebotsluis naar Elburg gereden. Daarna weer verder door de sneeuw en wat meer middenop gereden, en ook nu weer sporen gevolgd. De oneffenheden in het ijs waren ondanks de sneeuw ook goed te zien. Terug in Harderwijk nog een rondje tot de beek om het af te leren terwijl de zon net onder was gegaan. Alle vegers bedankt voor jullie werk. Zie hier de route: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=799080

Deel Deze Pagina