vast of klappers?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Niek, 25 nov 2006.

 1. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Het is alleen zo jammer als de eerste keer erg tegenvalt...
 2. Remco

  Remco Member

  Ik zit in hetzelfde schuitje als Niek:
  Ik had ooit ruim 10 jaar geleden eens Viking Junior noren gekocht, maar die gebruikte ik alleen als er natuurijs lag. Afgelopen jaar ben ik begonnen met schaatslessen en dat deed ik dus met mijn oude schaatsen. Onlangs heb ik voor een heel leuk bedrag zo goed als nieuwe klappers kunnen kopen. De schoenen heb ik doorverkocht (maatje te groot) en ik heb er nieuwe schoenen bij aangeschaft.
  Op dat moment had ik dus mijn oude schaatsen nog waarmee ik trainde en in de vrije uren op de baan stond, terwijl mijn nieuwe klappers in de kast lagen te blinken :wink:
  Het overkomen, achterop zitten en het bochtenwerk ging me steeds beter af hoewel het natuurlijk nog niet perfect gaat en ik zat steeds maar te twijfelen of en wanneer ik zou overstappen naar de klappers (ook al omdat die oude schaatsen niet echt lekker zaten). Ik heb ze tijdens een vrij uur gewoon aangetrokken en ik moet zeggen dat het me niet meeviel. Ik voelde me vrij onzeker, maar dat had er meer mee te maken dat ik veel hoger stond t.o.v. de Viking's dan vanwege het klapmechanisme en omdat het dan vrij druk is op een kleine baan (Enschede). Ik heb gedurende een periode van 3 weken getraind met de vaste schaatsen en tijdens de vrije uren heb ik de klappers steeds langer gebruikt. Vorige week heb ik de knoop doorgehakt en sindsdien train ik ook op de klappers. Mijn trainer houdt me extra in de gaten en geeft aanwijzingen. Volgens hem sta ik er nu mooi recht op en kan ik rustig verder met deze schaatsen. Ik heb dus de ervaring dat je het op een gegeven moment gewoon moet proberen. Hoewel de omschakeling wel even tegenvalt en je je in het begin onzeker voelt, heb ik er zeker geen spijt van!
 3. Flurie

  Flurie New Member

  Natuurlijk moet je niet wachten met overstappen naar klappers tot je zo oud bent dat je niet meer leert. Ik ben overgestapt toen ik 17 was. Ik had geen moeite met de omschakeling, met name omdat ik het twee jaar had uitgesteld. Daarnaast rij ik wel wedstrijden en gebruik dus mijn klapschaats ook waar die voor gemaakt is.
  In Breda zie ik veel mensen schaatsen die er niet eens extra snelheid uithalen door de slechte techniek. Dan kan je nog wel zo'n goede trainer bij hebben, de kans op het aanleren van een achterwaartse afzet is zo gebeurd. En waarom? Om erbij te horen? Want dat is waarom de meeste mensen klappers willen gaan rijden, om erbij te horen.
  Schaatsen op klapschaatsen heeft een functie, en dat is sneller rijden, mits je de juiste techniek toepast. Een wedstrijdschaatser dus. Als je tijdens recreatieve uren een treintje met vaste schaatsen niet bij kan houden, moet je werken aan je conditie en/of je techniek.
 4. ouwe

  ouwe New Member

  Flurie 17 of 37, als je nog zo jong bent heb je noch een heel actief schaatsleven voor de boeg.
  Iemand van 37 jaar schaats alleen noch voor zijn plezier en doet dit graag zo goed en professioneel mogelijk.
 5. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Ook iemand van 17 schaatst (als het goed is) voor zijn plezier. Anders is het een bijzonder teleurstellende aangelegenheid ;)
 6. Flurie

  Flurie New Member

  Als je werkelijkwaar denkt dat je met klapschaatsen beter rijdt, dan moet je dat vooral niet laten zou ik zo zeggen he...
 7. allard

  allard Active Member

  Ik ben overgestapt op klapschaatsen toen ik 2 seizoenen vast had gereden. Ik was toen 14 jaar oud. Ik heb nu absoluut geen problemen met op de punten rijden, of andere technische verschillen. Als je er de eerste jaren op klappers maar goed op blijft letten dat je zijwaarts blijft afzetten, is er niets aan de hand, hoe kort je ook nog maar op schaatsen staat.
 8. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Ik heb een klapsetje gekregen toen ik 14 was. Ik schaats al vanaf mijn 8e bij een ijsclub, en had toedertijd voor mijn leeftijd een goede techniek. De overstap is vrij soepel verlopen, ik reed er zo op weg. Mijn tijden in wedstrijden zijn toen ook verbeterd met enkele seconden.
  Mijn vader (die de schaatsen toen natuurlijk betaalde) heeft toendertijd met mijn trainer overlegd, en die vond dat ik er wel aan toe was en er wel mee om zou kunnen gaan. In die tijd waren trouwens al erg veel van mijn ploeggenoten overgestapt op klapschaatsen, ik was één van de laatsten voor mijn gevoel. Tcoh raadde de trainer pas klapschaatsen aan op je 16e, omdat de techniek dan vaak goed ontwikkeld was.

  Ik denk dat je het gerust een tijdje op klapschaatsen kunt proberen. Als je merkt dat je afzet niet goed gaat, dan zou ik weer even teruggaan op vaste schaatsen en daar aan gaan werken.
 9. Flurie

  Flurie New Member

  En hoeveel mensen nemen ook echt de stap terug? Zijn er maar weinig hoor...
 10. ouwe

  ouwe New Member

  Flurie even dit; ik heb 6 jaar op houtjes gereden, 27 jaar op vaste noren en nu 5 jaar op klapschaatsen.
  Het gaat nu niet om mij, het gaat om Niek die stelt de vraag of hij op klapschaatsen kan rijden.
  Gezien zijn schaatservaring (geeft aan toertochten te hebben gereden) is mijn mening proberen, de stap is voor hem lang niet zo groot als de eerste schaatspasjes.
  Ik ben het wel met je eens dat klapschaatsen niet heiligmakend zijn en dat een goede basis veel belangrijker is.
 11. pijn=fijn

  pijn=fijn New Member

  Schaatsen op klapschaatsen is makkelijker dan op gewone schaatsen. Doen dus.
 12. Lieke

  Lieke New Member

  niet mee eens, om op klapschaatsen goed te kunnen schaatsen moet je eerst de techniek goed onder de knie hebben. anders maak je verkeerde afzet, ga je te snel naar achter trappen (je merkt dat namelijk niet, mte vaste schaatsen kras je dan, klapschaatsen niet)
 13. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Het lijkt gemakkelijker maar is het zéker niet... Een fout wordt minder snel afgestraft voor je gevoel maar je verliest veel meer snelheid door een afzet die naar achter wegloopt.
 14. rovar

  rovar New Member

  Op klapschaatsen is het wel gemakkelijker... om technische fouten te maken.

  En als je dat niet door hebt dan... NIET doen dus.
 15. Lynn

  Lynn New Member

  Cindy Klassen, mijn grote voorbeeld, heeft vanaf het begin af aan op klappers gereden.
  En zeg nou zelf..er is geen enkele vrouw die beter rijdt dan zij.

  Dus rij ik lekker op een maple klapset, á la Cindy :D ,

  en ik heb net 7 schaatslessen gehad! Kan net een hele bocht pootje-over zegmaar


  Hoef ik lekker ook nooit meer aan iets anders te wennen. Omscholen lijkt me ook niet zo leuk in de toekomst
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ach, dat valt heel erg mee. Ik ben ook pas vorig jaar overgestapt op de klapschaats. Na een paar rondjes enigzins onwennig inrijden, ging het allemaal vrij makkelijk.
 17. Flurie

  Flurie New Member

  Zeg eens wanneer je op welke baan schaatst, kom ik je een keer uitlachen... Hahaha... Jij conformeerd je aan een topper... echt werkelijk waar zo ongelovelijk, maargoed, blijf lekker doen wat je wil, ik zeg met mijn 16 jaar schaatservaring en met mijn 5 jaar lange lesgeef ervaring dat je niet kan LEREN schaatsen op klapschaatsen.
  Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar geloof me, die mensen zijn in Nederland op 1 hand te tellen.
 18. rovar

  rovar New Member

  ben ik met je eens flurie: ik zie ze nog te veel met gebrek aan techniek die voorop zitten, niet terugsturen, daardoor niet zijwaarts afzetten en luid klappen alsof het oudjaarsavond is :wink:
 19. fred

  fred Member


  Het is dat je er zelf een :D bijzet, anders zou ik nog geloven dat je dit echt meent....
  Bovendien; met heeeel veel respect voor Cindy Klassen, maar er zijn zat vrouwen die technisch beter schaatsen dan zij doet.
 20. ouwe

  ouwe New Member

  Om een prof te worden net als Cindy Klassen komt meer kijken dan klapschaatsen alleen.
  Je moet zeer gemotiveerd zijn, je moet mentaal zeer sterk zijn, je moet een enorme conditie hebben en je moet goed kunnen schaatsen.
  Kortom Cindy Klassen was ook een prof geweest in het noren tijdperk.
  Het voordeel van klapschaatsen is voor een prof enkele seconden, maar dit voordeel wordt weer tenietgedaan omdat elke prof met klapschaatsen rijdt.
  Maar in mijn ogen kan je beter jong met klapschaatsen beginnen, het is nu eenmaal wetenschappelijk bewezen dat een jong kind sneller leert.

Deel Deze Pagina