Trainingsschema

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Alexander, 23 feb 2006.

  1. Alexander

    Alexander New Member

    Hallo,

    Ik heb geen goede conditie en wil die heel graag verbeteren, had niet zo'n goede levensstijl en heb die al grondig veranderd, rook niet meer, eet gezond enz. Ik wil dus nu ook graag mijn conditie goed krijgen maar weet niet zo goed hoe ik dat moet aanpakken.

    Ik woon in de kop van Overijsel en daar is veel water, heb dus in het verleden (toen er nog wel eens ijs lag in nederland) veel geschaatst.

    Wil nu dus gaan schaatsen en in de zomer mijn conditie opbouwen met hardlopen en skeeleren. Heb gisteren voor het eerst sinds 5 jaar weer geschaatst in Thialf en moet zeggen dat het me niet tegenviel. Ging best goed, valt nog heel veel aan de techniek te veranderen maar verder ging het wel aardig.

    Eigenlijk is mijn vraag of iemand van jullie een goed trainingsschema weet voor iemand die dus niet veel conditie heeft maar wel een hele goede conditie wil krijgen. Ik kan niet elke dag naar Thialf toe dus zal ook moeten fietsen, hardlopen of skeeleren.

    Ik hoop dat jullie me kunnen helpen dat te combineren.

    Alvast bedankt,

    Groeten, Alexander
  2. McSnowy

    McSnowy New Member

    een trainingsschema draai je niet zomaar in elkaar, heb je iedere daag beschikbaar om te trainen, en doe je "zware" dingen tijdens het dagelijkse leven?

    Als ik jou was zou ik zowieso een hartslagmeter kopen, khad er zelf toen een gehaald bij de Blokker voor maar 15 euro ofzo, trainen op je hartslag is erg belangrijk als je een goede conditie wil opbouwen.

    Dus, koop een hartslagemeter en ga eens fietsen, bepaal je maximum hartslag, en ga in het vervolg trainen met in je trainingen het grootste gedeelte tot 70% van je maximum hartslag en eventjes (of met heuveltjes) met een hartslag tot 80/85% van je max. Het voelt niet dat je hard aan het fietsen bent maar dit hou je het langst vol en zo bouw je wel een goede conditie op die aan de basis ligt voor alles........



    dacht ik zo, nog andere meningen/bevindingen?
  3. Lieke

    Lieke New Member

    ben het helemaal met je eens, met je hartslag kun je je vooruitgang ook t best bepalen.. mss een bepaald stuk op een bepaalde snelheid rijden en dan kijken naar je hartslag, als t goed is zou die lager moeten worden naarmate je conditie vordert lijkt me, verder.. fietsen is natuurlijk heel goed voor je conditie hea :wink:
  4. Alexander

    Alexander New Member

    Hey, bedankt voor jullie reacties!

    Ik heb ongeveer 5 dagen in de week tijd om te trainen, ik heb 2 banen en 1 daarvan is het bezorgen van slaapkamers (bedden, kasten enz.) dat is best zwaar want moet meestal allemaal naar boven en in elkaar gezet worden. Mijn andere baan is op kantoor, dus alles behalve sportief.

    Heb net nog een stuk (hard) gelopen maar ben dan echt na 10 minuten wel kapot :cry: , maar goed is een kwestie van tijd en inzet denk ik dan maar.

    Ik kan een keer in de week naar Thialf dus zal de andere dagen moeten lopen of fietsten. Maar is het wel verstandig om 5 keer in de week te sporten wanneer je geen goede conditie hebt? Ik bedoel: is dat wel goed voor je lichaam???
  5. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Je zou het ook kunnen opbouwen dat je in het begin 2x per week gaat sporten en dan als je wat betere conditie hebt dat je dan meer gaat sporten.

    Ik doe tegenwoordig aan spinnen en ik moet zeggen,daar krijg je echt een betere conditie van!!
  6. pad

    pad New Member

    je moet gewoon in het begin een keer of 2, 3 per week gaan fietsen, en dan een kilometer of 50-60 en lekker rustig.. voel je dat het beter gaat, dan kun je het uit gaan breiden naar 4 a 5 keer en uiteindelijk ook meer afwisseling toe gaan passen met een keer of wat skeeleren erbij en ev hardlopen..

    het belangrijkste is dat je het rustig aan opbouwd, je kunt niet in 2 weken tijd met extreem hard trainen een goede conditie opbouwen (je breekt dan alleen maar af), dus rustig aan opbouwen en dan moet jij eens kijken waar je over 3 maanden staat.. :wink:
  7. stayerwouter

    stayerwouter New Member

    Zou je dat nu allemaal wel verklappen :wink:
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    Omdat je bij het fietsen je spieren traint in hetzelfde traject als bij het schaatsen is dit samen met het skeeleren fysiologisch gezien de beste training. Hardlopen is ook meer blessure gevoelig. Niemand hier kan een schema maken voor je. Het is namelijk zo individieel verschillend! Tip: koop een boek over trainingen, schema's en techniek!
  9. ernie2007

    ernie2007 New Member

    Ga gewoon even naar een Olympisch steunpunt ofzo, hier kunnen ze aan de hand van metingen etc. zien wat voor trainingsopbouw geschikt is voor jou. Steeds meer werknemers zijn tegenwoordig bezig met fitness op de werkvloer om de werknemer fit te houden, want werknemers zijn nou eenmaal de grootste kostenpost. Hier moet een werkgever teven zorgen voor workshops en de werknemers het 1e jaar elke maand te controleren op fitheid en aan de hand daarvan trainingschema`s op te stellen. Als dit niet gebeurt stopt meer dan de helft met de sport! Dus die schema`s zijn individueel verschillend per persoon en ohh zo belangrijk, als je er lol aan wilt beleven!
  10. fanta rood

    fanta rood New Member

    Hoe kan je 50/60 km volhouden? Hoe lang doe je daarover 3uur

    Muziek is niet voldoende ik bedoel ik word al gek als ik een uur moet reizen met ov
  11. Lindekh

    Lindekh Member

    50-60 kilometer is echt wel vol te houden hoor. Daar doe je inderdaad met slechte tot zonder conditie denk ik maximaal 3 uur over ofzo. En fietsen is nog best leuk ook.

    Misschien moet ik trouwens ook maar weer eens wat aan mn conditie gaan doen. Ik wil met pinksteren weer elfstedentocht fietsen (240 km). Heb ik vorig jaar wel gered ook met heel weinig training (op karakter :p), maar ik denk dat het met betere training en conditie toch beter gaat. Werd wel wakker geschud door dit topic. :wink:
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    Het is dan heel belangrijk om te gaan trainen (fietsen) met een doel, anders is er echt snel niks meer aan. Dus refereer je trainingen aan wat je ermee wil bereiken!
  13. McSnowy

    McSnowy New Member

    nee anderhalf uur ongeveer voor 50 km heb ik vanmiddag gereden, maar als je begint en nog niet zo'n goede conditie hebt kan je ook 30 km rijden. Noord Overijssel is redelijk vlak dus dat is wel makkelijk, wanneer je de 30 km in een uur kan rijden moet je de afstand verlengen en dezelfde snelheid houden.

    Je moet wel eerst weten wat je kan dus rij is goed door op de fiets en kijk waar je strand (niet te ver van huis rijden). Rij ook eens met je hartslag op 70% van je max en kijk eens hoe makkelijk je dan rijdt. Je moet nog helemaal geen rekening houden met snelheid want als je wind tegen hebt verbeter je je conditie wel maar ga je gewoon niet hard, alleen kijken naar je hartslag, die bepaald je conditie.

    Wanneer het fietsen op 70% niet leuk meer is wat ik me kan voorstellen kan je er ook stuken van 10 minuten op 80/85% in doen, die zullen je dan zodanig vermoeien dat je toch het gevoel hebt goed te hebben gefietst.

    En het fietsen is voor mij goed omdat ik dan gewoon even helemaal nergens aan hoef te denken, je verzint wel wat om over te denken als je onderweg iets tegen komt. Je kan muziek draaien maar ik vind het persoonlijk niks. Fietsen met anderen kan ook een oplossing zijn, heel leuk maar meer geschikt als je een betere conditie hebt omdat je nogal de neiging hebt niet van elkaar te willen verliezen en voor elkaar onder te doen.

    Boeken om te lezen:
    - 'N tandje erbij - van de Rabo wielerploeg
    - Trainingsprogramma van Lance Armstrong

    Websites:
    http://wielrentraining.startpagina.nl/
    http://www.wieleradvies.com

    Kijk deze sites maar eens door, zijn genoeg links te vinden naar sites met heel veel informatie.
  14. Alexander

    Alexander New Member

    Hey,

    Allemaal heel erg bedankt voor de reacties!

    Mijn doel is in eerste instantie simpel: ik wil gewoon veel gezonder leven, me fit voelen en mezelf overtreffen. Ben nu 23 en heb naar mijn mening een veel te groot deel van mijn leven mijn lichaam verwaarloost en ga daar nu verandering in brengen.

    Ik heb nog wel een paar vraagjes:

    Is misschien een domme vraag maar hoe kan ik mijn max hartslag meten? Ik bedoel wanneer weet ik of dat mijn max is?

    Is fietsen het beste om te doen voor het opbouwen van conditie wanneer je uiteindelijk goed en lang wil kunnen schaatsen? (niet op wedstrijdniveau)
  15. McSnowy

    McSnowy New Member

    Goed schaatsen leer je op ijs, lang schaatsen kan je ook op de fiets leren, wel je moet je dan zorgen dat je onderrug sterk genoeg is

    Je maximum hartslag, rij een rustige warming-up van 20 minuten rusitg fietsen maar het moet niet te langzaam zijn, als je lichtjes zweet is het goed. Zorg dat je een parcours hebt waar je weinig verkeer hebt, lijkt me buitenaf wel geschikt. Rij dan 5 minuten flink hard, en trap daarna er een sprint uit zo hard als je kan. Op het moment dat je niet meer harder kan trappen en het eigenlijk zwart voor ogen wordt zit je aan je maximum. Je kan dit ook heuvelop doen, ik denk dat je met een leeftijd van 23 en een tot nu toe niet zo gezonde levensstijl een maximum hebt tussen de 190 en 195 maar misschien zit ik er wel naast. Als je hartslagmeter niet het hoogste registreerd moet je dus kijken op het moment dat je weer in het zadel gaat zetten na je sprint.
    Maar met zo'n test gooi je alles uit je lichaam en misschien ben je dat helemaal niet meer gewend en kan het ongezond zijn want je hart heeft misschien niet vaker zoveel geslagen. Je kan het overleggen met de huisarts of het verstandig is.
    Als je het niet doet kan je een aantal theoretische formules loslaten om je max te bepalen maar die kan er naast zitten. Al met al is dit niet zo erg. Ik zou als ik op 70% zou willen trainen een hartslag tussen de 130 en 135 nemen als ik jou was, dan zit je wel goed. Dit kan je overigens altijd doen want zo'n hartslag is niet gevaarlijk of ongezond. Gewoon kijken waar je uitkomt met die hartslag, het precieze getal is niet zo heel erg belangrijk als je op "recreatieniveau" aan sport wil doen.

    Nou ik hoop dat het nog een beetje duidelijk is, kies dus of een theoretisch berekend getal of doe na een goede warmingup een oefening waarbij je alles geeft, bij voorkeur heuvelop en zonder verkeer. Je merkt vanzelf wel wanneer je aan je max zit, als je gewoo niet harder gaat en eigenlijk niet meer op de pedalen kan staan. Maar om voorzichtig te zijn zou ik eventjes met de huisarts overleggen of zo'n oefening wel verstandig is, zo niet, neem dan een theoretisch maximum, genoeg links op wielrentraining.pagina.nl
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    De meningen hierover liggen vaak ver uiteen. Maar ik heb er voor geleerd dus zou ik er iets van moeten weten. Ik vind het volgende: neem je leeftijd en haal dit af van 210. Nu heb je ongeveer je max. hartslag (ik neem geen 220 omdat je beter te laag kan zitten in dit gevan dan te hoog!). Ik raad je aan om veel te trainen tussen de 50 en 80 % van deze hartslag. En ben je een dag wat vermoeider dan ga je wat lager zitten. Uiteraard kun je een keer in een training wat hoger gaan. Bijvoorbeeld een minuutje op 90 % of je max. Probeer zelf trainingen op te stellen en breng daar variatie in aan. Bedenk dat je bij het sporten met een lagere hartslag meer herstelt.
    Ook is het belangrijk dat je goed kijkt naar de tak van sport. Bij het hartlopen kan je max. zo 10 slagen verschillen als bij het fietsen of het schaatsen. Gezien jouw doel moet je wat betreft de keuze om te fietsen of te gaan lopen gewoon kijken wat je het fijnste vind. Je kunt ze ook gewoon afwisselen. Kijk dan wel goed naar de verschillen. Zo staat ongeveer een uur fietsen gelijk aan een half uur hardlopen maar er zijn nog veel meer verschillen.
    Ik hoop dat je er iets mee kan!
  17. McSnowy

    McSnowy New Member

    helemaal mee eens, al lijkt me trainen op 50% wel wat weinig, dat heb ik ook als ik gewoon de stad in fiets, maar idd moet je in het begin niet veel hoger gaan dan 80%, met hardlopen heb ik weinig ervaring, vind ik minder mooi want je komt niet zover als met fietsen, met fietsen zie je nog eens wat :p. Schaatsen met hartslagmeter heb ik nog niet gedaan

    Maar met wat voor sport je ook begint ga niet te hoog met je hartslag
  18. Anonymous

    Anonymous Guest

    Om een beetje warm te draaien, naar mijn weten doe je dat niet op 80 % ...
  19. Mark

    Mark Active Member

    Hartslagmeter :shock: , ondingen nergens voor nodig. :D
  20. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    haha ik spin wekelijks met een hartslagmeter,maar regelmatig heb ik geen hartslag of dan heb ik ineens hartslag 55 terwijl het zweet van mijn rug druipt en ik keihard aan het fietsen ben.. of dan doe je hem net om en dan heb je al hartslag 143... ook leuk als je nog helemaal geen inspanningen hebt verricht ;)

Deel Deze Pagina