Training Eric Heiden

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Thomas_Softijs, 26 mrt 2008.

  1. Thomas_Softijs

    Thomas_Softijs New Member

    Hallo allemaal,

    Gister had ik de schaatsen bijna weer uit het vet gehaald en hoopte ik nog op een na-pasense Elfstedentocht maar helaas. Het is weer tijd om vooruit te kijken op het volgende jaar. En ik stuitte op een artikel over Eric Heiden en zijn trainingsregime: http://www.planet.nl/planet/show/id=1219639/contentid=521627/sc=689082.

    En het gedeelte over de schaatsplank dat geloof ik graag maar nu staat er nog iets in het stuk over zijn eigen "eenvoudige" krachthonk thuis. Over een soort klimrek met uitneembare pennen, wat ook wel bij ijshockey en american football zou worden gebruikt. En ik vroeg mij af om iemand dit ooit gezien heeft, gebruikt heeft of gewoon weet hoe het heet? Ik ben niet atletisch genoeg om te gaan apenkooien aan zo'n paal maar aangezien veel mensen tegenwoordig naar de sportschool met de glimmende aparatuur gaat vroeg ik mij af of iemand deze mooi oertrainingsmethode kende.
  2. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Mooi, een Softijzer op het forum. Het nivo gaat vooruit. :D

    Jammergenoeg kan ik je niiks vertellen over Heidens martelapparaten.
  3. Tjark

    Tjark Active Member

    Ik heb er wel eens 1 gezien en op (proberen) te klimmen. Op het oude universitaire sportcentrum van Nijmegen stond er 1. Het is een houden plak met gaten er in, 10 cm van elkaar af in een vierkant-patroon. Die plank hangt ruim boven hoofdhoogte en wel zodat je er nog met gestrekte armen net/redelijk bij kan.

    Dan heb je 2 houten pennen (of van ijzer). Je steekt ze in de onderste gaten van de plank en je gaat er aan hangen (in elke vuist heb je dus een pen vast). Dan trek je je op aan 1 arm, trekt de andere pen uit de plank en steekt deze 10 cm hoger in het volgende gat. Je kan je dan weer optrekken aan deze pen en moet je de andere pen die nu lager hangt ook weer hoger in het bord planten. Op die manier werk je jezelf omhoog en later weer naar beneden.
  4. Thomas_Softijs

    Thomas_Softijs New Member

    Tjark, super bedankt voor je antwoord maar nog steeds snap ik het systeem niet helemaal.

    - Een plank aan een plafond, -> check

    - 2 pinnen -> check

    - maar de gaten, ik snap het patroon niet helemaal, vierkant of in een rechthoek steeds verder omhoog?

    - en zaten de gaten aan de zijkant van de plank, ik bedoel stak je die pennen er horizontaal of verticaal in. Want bij verticaal kan ik me weinig voorstellen als het een normale pen is.

    Sorry dat ik hier nog een keer naar vraag, maar ik ben een beetje anti-glimmende-fitness toestellen, waar je dan ergens iets duwt met 28 katrollen en waar voor hetzelfde geld het licht 3 huizen verderop mee aangaat, vandaar.
  5. Tjark

    Tjark Active Member

    nee, de plank zit tegen de muur. Je moet dus wel een muur hebben van een metertje of 3 hoog 'minstens'. Heb 't even proberen te tekenen: plank met gaten tegen een muur :)

    [​IMG]

    De plank kan ook meer dan 2 rijen gaten (als in dit voorbeeld) hebben, dan kun je wat breder of minder breed klimmen.
  6. Thomas_Softijs

    Thomas_Softijs New Member

    Ah zo, tja dat is wel duidelijk :). Danku
  7. wijnand

    wijnand New Member

    Hoi,
    Hier nog even een reactie van een wat oudere Eric Heiden fan (bouwjaar 65). Dat trainen met die stokjes kan je perfect op internet terugvinden in een reportage die Mart Smeets maakte (ja dat is ook zo'n Heiden fan).
    Het ligt dus net even wat anders dan het plaatje maar lijkt er wel op.

    Kijk eens naar:
    http://www.nos.nl/nosstudiosport/artike ... eiden.html

    (na ongeveer 5 min. komt het bewuste fragment)

    Wat Heiden daar deed was op zich al op z'n tijd vooruit. Specifieke krachttraining voor langebaanschaatsen stond toen (1978/79) nog echt in de kinderschoenen. Velen hebben hem daarna gecopieerd of deden pogingen daartoe.
  8. VvW

    VvW New Member

    In het sportklim wereldje noemen we dat een "Steckbrett", ofwel steek plank.

    "Beklim" de plank met armen in hoek van 90graden, op en af, eventueel met ondersteuning van je voeten/benen. Je word er verschrikkelijk sterk van, vooral je lichaamsspanning, en juist dit is van belang voor schaatsen.
  9. bullie

    bullie Member

    Re:

    Ik heb hier een directere link gevonden "Have fun with it" http://nos.nl/video/47658-trainingsmethoden-heiden.html
  10. Wakrijder

    Wakrijder Member

    Wel eens nagedacht over causaliteit. Kan iemand mij uitleggen hoe Heiden er beter door ging schaatsen? De snelle opkomst van eerst Heiden, later Hedrick en Davis en recent Lee tonen aan dat de schaatstraining nog volop in ontwikkeling is. De mens is trouwens de enige diersoort die aspecifiek traint. Ik denk dat er door schaatsspecifiekere traing winst te halen is. De keten is altijd zintuig-zenuw hersenen-zenuw-spier. Train de hele keten totdat je onbewust bekwaam ben doordat er een compleet netwerk beschikbaar is voor de handeling.
  11. HA01761

    HA01761 Active Member

    Door heel specifiek te trainen, train je ook eenzijdiger, en heb je meer kans op overtraindheid, blessures en verveling.

    Train je verschillende energiesystemen los van elkaar, dan kan het ene systeem herstellen terwijl je het andere alweer kunt trainen.

    Alleen maar hard schaatsen als training is voor alle energiesystemen zo intensief dat het een (te) lange hersteltijd vergt, en je dus minder vaak kun trainen.

Deel Deze Pagina