Tonnen voor Teampursuit

Discussie in 'Lange baan' gestart door Icespeedskater, 11 mei 2011.

 1. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Het treintje was op zich goed, maar Bergsma bleef te lang op kop. Dan lijkt het snel te gaan, maar kan het nog sneller. Nu kan kuck er te snel overheen komen.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ze hadden geen andere keuze. Gaat Bergsma van kop af, dan geef je anderen de kans om een treintje te vormen. Gaat er dan iemand demarreren dan moet je van nog verder komen en loop je kans dat je opgesloten raakt. Nu had Stroetinga de pech dat ie uit balans raakte waardoor hij niet meteen in de rug van Kuck kon duiken. De uitvoering was zoals gepland alleen één detail zorgt ervoor dat je niet wint.
 3. Sabine

  Sabine Well-Known Member

 4. Danou

  Danou Active Member

  Ik ben er ook blij mee. Gezien de laatste WK's is Nederland zowel bij de mannen als vrouwen een medaillekanidaat en dat dat er tijdens de spelen steeds niet uitkomt is denk ik ook te wijten aan dat de opstelling tijdens de spelen niet de meest ideale is.

  Stel tijdens het OKT gebeurd er wat er met Linda de Vries in de schaatsweek gebeurde, rijdt overal naast terwijl ze wel degelijk goede kansen heeft. Ik vind dan dat zij aangewezen mag worden voor de ploegenachtervolging.
 5. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Orie niet: "KNSB krijgt 2 aanwijsplaatsen voor zowel heren en dames achtervolging in Sotsji(OS). Juist die aanwijsplaatsen gaan voor problemen zorgen De prestatiedichtheid en het internationale niveau in het nederlandse schaatsen is te hoog om mensen aan te wijzen!" (bron: zijn twitter).

  Maar ja, dat is ook wel begrijpelijk aangezien hij voor mensen voor de individuele nummers heeft.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Tja, je kunt nog zoveel regels maken. Het lost uiteindelijk niets op. Wel makkelijk om vooral lekker je eigen zin door te drukken. We zouden toch eerst een jaar van alles en nog wat proberen en dan stap voor stap naar een selectie toewerken. Het lijkt er nu op dat er al heel duidelijk in 1 richting gekoerst wordt.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  <cynisch>Tja, ik denk dat het heel belangrijk is om de komende twee jaar goede vriendjes te blijven met Arie Koops. Misschien wel belangrijker dan hard schaatsen.</cynisch>

  Aanwijsplekken lijken mij het slechtste van het slechtste. Verzin dan een regel waarmee je de plekken van de ploegenachtervolging invult. En dan wel de simpelste: op het OKT gewoon de ploegenachtervolging verrijden en het winnende drietal sturen.
  Het zou wel heel raar zijn als geen van de drie leden van de winnende ploeg zich individueel plaatst.
 8. klopgeest90

  klopgeest90 Member

  Gewoon individuele wedstrijd houden de 3200m bij de mannen en 2200m bij de vrouwen de beste 2 gaan naar de spelen.
 9. em1205

  em1205 New Member

  Twee mensen aanwijzen, het is nogal. Ik kan me voorstellen dat je de nummer 4 op een afstand laat vallen, want je kunt toch maar 3 medailles halen ..... . De prestaties op alle afstanden zijn inmiddels zo goed dat je een mogelijke medaillekandidaat gaat opofferen en waarvoor ?????? Ook met een team wat bijna het best mogelijke is zou goud gewonnen kunnen worden. Met andere woorden een mogelijke medaille weggooien om extra zekerheid in te bouwen voor de teampersuit. Stel je voor: geplaatst voor 500 en 1000 Mulder, Groothuis en Nuis, voor de 500 Smeekens en voor de 1000 meter Tuitert of Elgersma ( Waarbij de laatsten respectievelijk de 500 en 1000 meter hebben gewonnen tijdens de NK en ook nog de snelste seizoentijd op hun naam hebben ). Het dilemma is groot lijkt me, we kunnen ook de nummer 3 van de 5000 meter af laten vallen als de vierde man van de TP een stayer is die zich niet geplaatst heeft.
  Ik denk dat dit gaat leiden tot processen. Bovendien denk ik dat uiteindelijk rijders uit kleinere ploegen de klos gaan worden bij de keuze wie moeten afvallen.
 10. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Feit is wel dat je het nooit iedereen naar z'n zin kan maken.

  Je moet wel mensen teleurstellen. En dan maar de 4e op een afstand. Voor zover het kan zal er echt wel verstandig mee omgegaan worden en hoeft een sterke TP'er echt geen 500m te gaan rijden. Dat is in ieder geval wel mijn hoop ;)

  In principe hebben we de op OS 1 keer pech gehad, en 1 keer te weinig getraind. Het is niet zo dat we totaal niks kunnen op TP gebied.
  Ik vraag me wel af of die aanwijsplekken er wel voor gaan zorgen dat er meer getraind word, dat is denk ik veel belangrijker dan de juiste poppetjes. Die poppetjes met een Oranje pak aan kunnen sowieso al wel lekker schaatsen.
 11. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Is het nou zo moeilijk om te bedenken wie er aangewezen moet worden? Op dit moment heb ik zowel bij de mannen als bij de vrouwen een duidelijk beeld van wie ik de beste TP'ers vind. Daarnaast zal het bij de vrouwen sowieso een minder groot probleem zijn, omdat daar de 10 plaatsen niet altijd ingevuld worden en de vrouwen die goed zijn in de TP zich meestal ook wel indvidueel plaatsen. Bij de mannen is het de laatste 2 spelen echter zo geweest dat een bijna zekere olympisch gouden medaille aan de neus van Nederland voorbij is gegaan. Objectief gekeken is de mannen TP namelijk onze grootste kans op Olympisch goud. Waarom zou je daar geen rekening mee houden? Liever daar mensen voor dan voor de nummer 4 van een andere afstand.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ook wel weer grappig om te zien hoe Arie Koops met het bewust vermelden van foute info de boel probeert te spinnen in zijn richting.

  http://www.schaatsen.nl/nieuws/2012-06- ... jsplaatsen

  Vragen aan de heer Koops: 1. wat was het probleem op de OS 2006 mbt tot de TP?
  2. Wie van de TP rijders was er de afgelopen OS niet geschikt voor de TP?
 13. em1205

  em1205 New Member

  Sabine, alleen bij de laatste OS is de TP "verloren" gegaan. Dit kwam misschien door de deelnemers, maar misschien wel meer door gebrek aan gezamenlijke training. De TP in Turijn is niet gewonnen vanwege een val van Kramer, de Nederlandse ploeg kon toen nog optimaal samengesteld worden. Ik moet er niet aan denken dat Jan Smeekens of Michel Mulder opgeofferd zou moeten worden voor een extra zekerheidje bij de ploegenachtervolging. Als er goed geselecteerd wordt op de TP dan is dit aanwijsbeleid niet nodig.
  Een andere mogelijkheid is om alle rijders die voor de 1500 meter en 5000 meter de OS willen rijden te verplichten om aan de TP trainingen deel te nemen ( als de KNSB er om vraagt ). Weigering staat deelname aan de spelen in de weg.
 14. klopgeest90

  klopgeest90 Member

  Dat is niet waar bij ploegenachtervolging 1 kans op goud. Bij de 10km hebben we 3 kansen op goud.
  En bij een ploegenachtervolging is de kans groter dat er gevallen wordt.
 15. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  En er is nog het regeltje dat deelnemers aan de TP ook moeten deelnemen aan een individuele afstand. En dat betekent m.i. dat in de praktijk alleen geplaatste 1500m of 5000m-rijders geofferd kunnen worden, niet een 500m-rijder. En dat roept dan de vraag op wanneer de aanwijsplek toegepast wordt. Ik neem aan als de 1500m vooral door sprinters bevolkt wordt en de 5000m door ultra-stayers? Of gaan we ook een op de 1500m geplaatste Verweij eruit halen ten gunste van een ongeplaatste Blokhuijsen, omdat die in het Kramer-team zit?

  Uit het bericht begrijp ik verder dat NOCNSF geen aanvullende eisen stelt aan het langebaanschaatsen. Als dat betekent dat we af zijn van alle nominatie- en kwalificatieonzin, dan is dat een grote vooruitgang. Het OKT zal dan veel belangrijker worden, met meer kansen op verrassingen.
 16. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Het zijn de twee oplossingen die ik (ook al eerder) voorstond: zo maak je ook de TP-kwalificatie enigszins objectief. De keuzeheren draaien zich in enorme bochten, met alle mitsen en maren steeds weer objectiveerbaar vastleggen in regeltjes, zodat die wel en die geen extra kans krijgt, met extra skate offs en dergelijke, en dan zou je nu opeens TWEE (waarom opeens twee) plekken aan de volstrekte willekeur van een bondscoach overlaten.
  1. Waarom opeens 2 plaatsen, in alle discussies in het verleden kwam het voor het grootste gedeelte wel uit. Bij de dames was al nauwelijks een probleem, dar is de top toch wat smaller, bovendien ligt de afstand meer tussen de individueel gereden afstanden. Een topper op de 3 km moet wel een goede TP kunnen rijden, hetzelfde geldt voor de 1500 m. Ook bij de heren ging het in de praktijk gewoon om één los aan te wijzen man.
  2. Waarom ook meteen alle objectiviteit overboord gegooid. je zou de aanwijsplek best 'getrapt' kunnen maken. Zoiets van: de bondscoach mag één rijder aanwijzen, die op een individuele afstand nét buiten de plekken valt. net erbuiten vallen kun je met marges vastleggen. Zo voorkom je dat iedere Tom, Dick of Harry alsnog aangewezen wordt. Maar geef je de bondscoach wel de vrijheid om bijv een type Wennemars (1/100 te traag op OKT) op basis van de TP aangewezen wordt, en ja, hij mag dan ook de 1500 individueel rijden, en ja, daarop lever je dan als land 1/100 in.
 17. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ik wilde niet zeggen dat het toen door een slecht team kwam dat er geen goud werd gewonnen. Feit is wel dat Nederland sinds de invoer van de TP in 2005 slechts eenmaal geen wereldkampioen is geworden.

  En klopgeest: Dat zijn cijfers die alleen de 10 kilometer kan evenaren. Ook al zijn er op andere afstanden misschien meer kansen doordat er meer deelnemers zijn. Het is Nederland op de WK afstanden toch altijd gelukt om te blijven te staan, dus dat vind ik geen heel sterk argument.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  WK afstanden:
  5 km 12 x goud + 2 x zilver in de jaren dat er geen goud werd gewonnen
  10 km 14 x goud
  TP 5 x goud + 1 x brons in het jaar dat er geen goud werd gewonnen

  Ook op de 5 km ligt de kans op succes dus hoger dan op de TP. Bovendien kun je met één mindere race het hele toernooi van de TP verprutsen (zie de Canadese dames, torenhoog favoriet, in Vancouver)
 19. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ik vind dit geen goede vergelijking, omdat de TP veel minder vaak verreden is dan de 5 en 10 kilometer. Je kan alleen maar vergelijken vanaf de tijd dat de TP wordt gereden.
 20. Davey

  Davey Active Member

  Sorry hoor, maar nog niet echt zinnige argumenten gelezen waarom men niet maximaal 2 aanwijsplekken zou kunnen reserveren voor de TP. Laat staan dat er een betere en werkbare alternatief is gepost door iemand. Het uiteindelijke doel van de KNSB en NOC/NSF zal waarschijnlijk het hoogst haalbare zijn. En dat is toch echt 12x goud (inclusief 2x TP dus) en niet twintig-dertig medailles met maar elf keer goud of minder. De praktijk heeft ons gewoon geleerd dat een goed ingespeelde team van de sterkste beschikbare schaatsers het meest kans op goud maakt op de TP. De nadruk ligt hier op de druk gedikte woorden, want sterke schaatsers die nooit willen of kunnen komen opdraven maar op de Spelen wel de krenten uit de pap willen pikken zijn gewoon een risico. Dat heeft Tuitert in Vancouver wel bewezen. De aanwijsplekken zijn het enige die het bovengenoemde kunnen garanderen (er inderdaad vanuitgaande dat er altijd minstens 1 schaatser zich direct kwalificeert). Al het andere, leuk verzonnen, maar of niet te doen, of niet goed over nagedacht of het is geen betere oplossing.

Deel Deze Pagina