toelatingsregels langste afstand Olympische Spelen

Discussie in 'Lange baan' gestart door corzijlstra, 25 aug 2012.

 1. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Het is eens voorgevallen, dat Gretha Smit bij Olympische Spelen niet werd toegelaten tot de 5000 meter. Men gaf de voorkeur aan Catrien Kleibeuker. Verder werd Moniek Kleinsman op de 3000 meter 17e, 1 plaats te laag voor een startplek bij de 5000 meter. Volgens mij deed Gretha Smit wel mee aan de 3000 meter en plaatste zich voor de 5000 meter, waaraan zij niet mee mocht doen.

  Ik vind, dat de regels zo moeten zijn, dat degenen die zich via de 3000 meter plaatsen voor de 5000 meter ook daadwerkelijk moeten worden opgesteld op de 5000 meter. Trekt b.v. Gretha Smit zich terug voor de 5000 meter, dan zou nummer 17 van de 3000 meter moeten worden opgesteld, of dat een Nederlandse is of niet. Ik vind, dat de ISU hier over moet buigen.

  Als de regels zo zouden zijn geweest, had Gretha Smit de 5000 meter kunnen rijden en had Catrien Kleibeuker haar plek op de 5000 meter via de 3000 meter moeten afdwingen.

  Een tweede optie is om de 5000 meter volledig los te koppelen van de 3000 meter. Dus geen plaatsing op de 5000 meter meer via de beste 16 op de 3000 meter.

  Dus kiezen tussen de twee opties en geen halfslachtigheid meer.

  Voor de mannen geldt uiteraard de 10000 meter i.p.v. de 5000 meter en de 5000 meter i.p.v. de 3000 meter.
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Onwaar, ze deed NIET mee aan de 3 km. Dat was juist het punt.
  Los koppelen van beide lange afstanden lijkt me ook de beste oplossing. Bv door het aantal startplekken per land op de langste afstand te bepalen via de World Cup van het lopende jaar + WK afstanden van het jaar ervoor.
 3. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  En dan had Ingrid Paul niet zo creatief hoeven te zijn met geld ;)

  Ik weet niet of ik er een voorstander van ben dat je je altijd via de 3000 moet plaatsen voor de 5000 want wat doe je dan met specialisten? Ik denk dat loskoppelen dan het fairst is. Dit gebeurt toch ook met het WK Afstanden? Gretha Smit was zelf een specialist. Zij reed die 3000 niet in Turijn omdat ze door de blessures in dat seizoen, zich alleen wist te plaatsen voor de 5000.

  Edit: Sprintmaster was me voor ;)
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  Hier nog iemand die voor loskoppelen is. De middellange afstanden zijn tegenwoordig haast een verlengde sprint, zeker op de snelle banen. Voor de langste afstanden geldt dat nog niet. Vroeger leken de afstanden meer op elkaar en kon je je er nog iets bij voorstellen dat die aan elkaar gekoppeld waren, tegenwoordig is dat totaal achterhaald.
 5. nina

  nina New Member

  Maar als je wil gaan loskoppelen, waar ik wel voorstander van ben, wat doe je dan met de world cups??? Nog altijd is er een wereldbeker van de twee langste afstanden, waarbij de langste in de afgelopen jaren slechts twee keer werd verreden per seizoen. Daar moet dan ook iets gebeuren, want als je het op de OS loskoppelt, zouden er toch ook twee klassementen voor de lange afstanden moeten zijn binnen de wereldbeker.
 6. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Sorry, ik ging er ten onrechte van uit, dat Gretha Smit de 3000 meter had gereden. Ik ben zelf ook voorstander van loskoppeling van de 3000 en de 5000 meter. Maar zolang de huidige regels nog van kracht zijn, vind ik het billijk, als onze rijdsters, die via de 3000 meter geplaatst zijn voor de 5000 meter, ook daadwerkelijk de 5000 meter rijden. Ik vind, dat de KNSB zich daaraan moet houden en dan niet een ander moet opstellen. Aparte plaatsingswedstrijden voor de 5000 meter zouden niet plaats moeten vinden. Wel plaatsingswedstrijden voor de combinatie 3000 en 5000 meter. Toen toch die aparte plaatsingswedstrijden voor de 5000 meter hadden plaatsgevonden, was denk ik afvaardiging van Kleibeuker naar de Olympische Spelen wel terecht.
 7. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Op een eerlijke manier een kwalificatie afdwingen voor de Olympische spelen vind ik belangrijker dan de beste af laten vaardigen. Ik vind dus, dat Kleibeuker terecht mocht meedoen, ondanks het feit dat Gretha Smit grotere medaillekansen had. Meedoen vind ik niet minder belangrijk dan medailles. Deelnemers moeten ook van de spelen kunnen genieten. Je moet ook niet van die opgefokte toestanden krijgen. Ik denk, dat Arjen van der Kieft wel heeft genoten.
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  We hebben het hier over 2006. Volgens mij was het in 2010 al losgekoppeld (hoewel ik de details niet zo paraat heb).
 9. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Die regel is inderdaad al in 2010 veranderd. Voor kwalificatie voor de 5000m dames gelden gewoon de twee wereldbekers 5000m die voor de OS worden gehouden, niet meer de 3000m dames van de Spelen zelf.

Deel Deze Pagina