@SprintMaster de luchtdruk wordt laag dit weekend (rond/onder 1000 mbar). Hamar is deze zomer deels vernieuwd (veel minder dan Thialf hoor) om voor snellere tijden te zorgen.
@Hakkie2
Kom op… 250-meter banen en ⅔ MS/TP/TS… dan is het geen langebaanschaatsen meer. Waarom denkt iedereen dat onderdelen pakken uit andere sporten beter is? Langebaanschaatsen is in essentie een sport waarbij sporters op dunne ijzers op ijs een X aantal ronden rijden in paren en degene met de snelste tijd wint.
Ik ben het eens met jullie dat er veel moet veranderen, maar haast alle onderdelen weggooien, is dat nou het beste idee? Ik zou verandering in heel andere dingen zoeken.
Voor verandering is geld nodig, dus laten we eerst maar eens kijken hoe de ISU aan meer geld kan komen.
De ISU wil geen sponsorpakken. Toch moet er een manier zijn om het aantrekkelijk te maken voor bedrijven om geld te steken in het langebaanschaatsen. Dat kan bijvoorbeeld door
bedrijven wedstrijden te laten sponsoren. Laat de DKB de hoofdsponsor zijn van de wedstrijden in Berlijn. Hang dan ergens in de hal een gigantisch DKB-bord op, en vervang het ISU-logo dat in beeld komt voor en na de herhaling door een DKB-logo. Doe hetzelfde met SK Telecom in Zuid-Korea, Intact in Canada et cetera.
Op televisie staan zendericoontjes in beeld: het logo van de NOS en het icoontje van Nederland 1. Die dingen zijn niet zo erg, toch? Ik zou zeggen: daar kun je best nog wel wat onder zetten. Zet dus
sponsoricoontjes op tv en stream. Als Bart Swings rijdt, zet dan AnSem onder het NOS-logo (of welk ander logo daar dan ook staat in het buitenland). Als Sven Kramer of Kjeld Nuis rijdt, zet er dan Lotto-Jumbo onder. Als een van de leden van de Japanse Sankyo-ploeg rijdt, zet er dan Sankyo onder. Dat kun je best per rit veranderen. Een sponsor heeft dan echt beeldtijd en toch hebben we er niet al te veel last van.
De ISU wil ook graag geld verdienen aan de kaartjes. Alleen komt er niemand naar het stadion als de kaartjes te duur zijn. Wat nu? Op het middenterrein ligt bij veel ijshallen een ijsbaantje, toch? Zo'n shorttrackbaantje? Juist.
Laat extra betalende fans daar op rijden op de wedstrijddag. Dan kunnen ze zelf schaatsen terwijl ze dicht bij hun idolen op het middenterrein zijn. In de dweilpauzes schaatsen ze wat rond en tijdens de wedstrijd zien ze de schaatsers van heel dichtbij. Dit vereist wel wat organiseren. Een andere manier is fans na de wedstrijd op de 400m-baan te laten rijden: dan rijden ze zelf rond in de wedstrijdhal met op dito ijs. Ook dit tegen extra betaling uiteraard. En verminder tegelijk maar de bonussen van de bonzen.
Nu eens kijken hoe we deelname wedstrijden aantrekkelijker en de Wereldbeker belangrijker kunnen maken. Dit is misschien best wel rigoureus. Niet wat betreft de afstanden op het programma, wel wat betreft andere zaken…
De
Wereldbeker moet de bron zijn van startplekken op de drie kampioenschappen. Het kwalificatiesysteem voor het WK afstanden met tijden werkt niet zo goed door door de verschillen tussen de banen. In plaats daarvan wordt er gekeken naar de
beste klasseringen in plaats van beste tijden. Een voorbeeld hiervan staat onderin deze post.
Het EK en WK sprint en allround krijgen allebei hetzelfde nieuwe
kwalificatiesysteem met Wereldbekerpunten, alleen tellen voor de WK's meer WB's mee dan voor de EK's. Dit om het debacle van Berlijn te voorkomen. Over meerdere wedstrijden worden de WB-punten per rijder over twee afstanden opgeteld. (500/1000 voor sprint en 1500/lang voor allround). Afmelden voor een WB kan zo startplekken kosten.
Om alles nog wat rigoureuzer te maken zou je afmelding voor een WB-wedstrijd kunnen aanpakken met het aftrekken van punten.
Landen kunnen
bonusstartplekken verdienen op basis van de Team Sprint voor het EK/WK sprint en op de Team Pursuit voor de EK/WK allround, waarbij het maximale aantal plekken niet over 3 per land gaat natuurlijk. Het hoogst geklasseerde land zonder drie startplekken op het vierkampstoernooi dat wel top-10 staat in het WB-klassement TP of TS, krijgt een extra startplek.
Top-5 plekken op een afstand en top-10 plekken in het eindklassement leveren startplekken op voor het vierkampstoernooi van volgend jaar.
Het
prijzengeld per WB-zege gaat flink omlaag, terwijl hogere klasseringen in het eindklassement meer worden beloond. Bovendien krijgen deelnemers aan de vierkampstoernooien "prijzengeld" als ze top-16 halen (per plaats omhoog meer geld). Als je dus de vierkampstoernooien laat schieten, laat je dus ook flink veel geld liggen. Niet handig. Dit top-16-prijzengeld kan voor een deel als beloning-voor-deelname worden beschouwd en moet de vierkampstoernooien meer deelnemers opleveren.
Organiseer dan vervolgens meer WB's en voilà, daar is de exposure.
Verdere mogelijkheden zijn een
robotstarter die iedere keer precies even lang wacht, zodat schaatsers beter op de start kunnen trainen, wat minder valse starts tot gevolg heeft. De
tijd tussen de ritten moet flink worden verminderd. Er kan veel meer met
moderne techniek worden gedaan (altijd snelheden in beeld, de welbekende streep, maar ook vergelijkingen met baanrecords/nationale records en dergelijke).
Tot slot: er moet een prestigieus buitenbaantoernooi komen dat ieder jaar op hetzelfde moment wordt gehouden. Een vast moment voor fans om schaatsen te kijken. Eigenlijk een vierschansentoernee, maar dan op het ijs.
En tot slotst: rij onderdelen waar ze populair zijn. Zorg ervoor dat de MS in ieder geval in Azië wordt verreden en hou liever een WB zonder MS in Noorwegen.
Ik ben het verder eens met het idee van de tijdelijke banen