Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Hoe stel je je dat voor: een ijsspeedway motor voorop die het ijs al lekker kapotmaakt? :eek:

  Van de huidige mass start zou je een puntenkoers kunnen maken. Trek de lengte dan meteen op naar 10 km net zoals bij het inline-skaten en je hebt een mooi onderdeel als vervanger van de huidige 10km.
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Een soort Keirin zonder motor (of te wel, een sprint met 6 man in de baan) zou best nog wel leuk zijn om te kijken.
 3. Kristian

  Kristian Active Member

  I have watched a lot of "afvalraces" in inline-speedskating (!). Think the points/elimination race is a promising onderdeel to be inspired by by speedskating, Cant see why sprints in the tale are more dangerous than the front. Decisive is that the distance is not too short (and not too short before the first "afval" maybe).
  Laatst bewerkt: 14 dec 2017
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Daar hoop ik ook echt op. En ik hoop nog eens dat ze een individueel onderdeel verzinnen waar het gaat om het winnen van je rit, liefst de 500m. Eerst een tijdrit voor plaatsing, dan de top 8 door voor kwartfinale, halve finale en finale. Zullen de tijden aan het eind niet meer best zijn, maar je rijdt dan wel echt tegen elkaar.
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Omdat het hele veld in elkaar schuift. De voorste rijders gaan inhouden en de achterste rijders proberen koste wat kost nog ergens een gaatje te vinden.
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Als je het bij het wielrennen ziet, zie je heel veel onverwachtse bewegingen, heel veel in elkaar schuiven en extreem veel tempowisselingen. Dat gaat niet echt op enorm scherpe ijzers.
 7. Kristian

  Kristian Active Member

  See the point, but not convinced.
  (I myself are preferably talking about a points/elimination suggestion). I am serious. :)
  The racers at the tale are always somewhat weaker even in speedskating. As long at you dont have eliminations after every lap from the beginning, but the first elimination after x-rounds - and then not TOO frequent from then on. Remember that to be able to win something significant, you have to achieve something in what I call the intermediate sprints also. It is not all about avoiding the last places in the eliminations until the "final".
  (Suprisingly in inline though, pure elimination races are often held at a good pace, but then this is a different sport of course)
 8. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Wat is nog de toegevoegde waarde van een sport als het alleen maar een ijsvariant is van skeeleren/baanwielrennen? Als ik naar baanwielrennen wil kijken ga ik wel naar baanwielrennen kijken, niet naar schaatsen.

  Overigens opvallend dat men, om de sport populairder te maken, zoveel kijkt naar het baanwielrennen. Juist een sport die ook alleen maar in populariteit is gedaald volgens mij en die net zo goed volledig wordt gedomineerd door 1 land (Engeland).
  EenBrabander vindt dit leuk.
 9. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik begrijp dat kijken naar baanwielrennen ook niet echt. Behalve dat het baanwielrennen nou ook niet bepaald bekend staat om de populariteit, is het gewoon een wezenlijk andere sport.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat laatste is onzin, in niet olympische jaren doen de Britten zelfs nauwelijks mee. En baanwielrennen trekt nog steeds volle stadions, ook in de minder belangrijke wedstrijden. Baanwielrennen is juist een vrij populaire sport.
 11. Kristian

  Kristian Active Member

  The problem for the 10k is that too few see a possibility on that distance - and too few HAVE a chance of glory. Same thing for the samalog championships. For the samalog I think the answer is a significant medal awarding event after three distances also. For the 10k single distance I am not too sure, but I dont look at mass start as a replacement. Its something else. Could the mass start rules be improved in order to make this event more entertaining? And what could improve the 10k event? A medal-awarding event after the 3k split also where you have a minimum time requirement both after the 3k split and the finish in order to obtain glory?
  Laatst bewerkt: 15 dec 2017
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Nog meer medailles lijkt me niet een oplossing. De populariteit van een onderdeel onder de sporters zelf is doorgaans ook niet afhankelijk van hun kansen op glorie, maar of ze het leuk vinden en er misschien hun brood mee kunnen verdienen.
 13. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Hoe maakt dat het beter? De Britten doen dus nooit mee, maar als ze een keer wel meedoen winnen ze alles. Ik denk dat iedereen, jij voorop, hier moord en brand zou schreeuwen als er bij de Spelen een groep mee zou doen die alles zou winnen en de overige 4 jaar niet meedoet.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, de Britten winnen gewoon vooral met wegwielrenners als Laura Trott, Elinor Barker, Owain Doull. Ik zou het ook vervelend vinden, maar als er elk jaar rond de olympische spelen marathonrijders of shorttrackers in het schaatsen de langebaners weg zouden rijden is dat niet anders. Dat is een probleem van het baanwielrennen. Dan blijft het zo dat baanwielrennen wereldwijd vrij volle zalen trekt.

  Maar goed, we hoeven schaatsen niet te vergelijken met baanwielrennen. Feit is wel dat een heel aantal onderdelen die op baanwielrenonderdelen lijken wel spectaculair zouden zijn op schaatsen. En dat in bijna alle sporten (waar het kan, bij afdalingsskiën gaat het niet) de tijdsonderdelen steeds meer verdwijnen omdat publiek en sponsors wat anders willen. En dat schaatsen geen volle hallen meer trekt. Dan kun je je ogen sluiten, of eens gaan kijken hoe je de sport meer kunt aanpassen naar deze tijd.
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member


  Baanwielrennen trekt ook absoluut geen volle hallen met hun WorldCup-circuit hoor. Ik heb daarvoor een bron, namelijk de samenvatting van de WorldCup van afgelopen weekend in Santiago, Chili. http://www.uci.ch/videos/207-tissot-uci-track-world-cup-santiago-chi-184818/
  Redelijk lege tribunes, in een hal die ook niet eens helemaal omringd is met tribunes

  Aangezien je hele baanwielrenbetoog op de vermeende populariteit van de sport gebaseerd is, zou het ook fijn zijn als je dit kon onderbouwen. Genoeg redenen om aan te nemen dat dit wel meevalt. Bij baanwielrennen recent nog het hele Olympische programma op de schop gegooid, als het zo populair is hoeft dat toch niet... En waar keken zij dan naar voor inspiratie voor hun onderdelen?

  Er zijn een paar hardnekkige misverstanden op dit forum aangaande de populariteit van sporten.
  Het eerste idee is dat elke sport heel populair is in allemaal landen. Dat is niet zo. Behalve door de liefhebbers wordt er naar de meeste sporten amper gekeken. Kijk hoe het gaat in Nederland, een land dat in een breed scala aan sporten wereldwijd bij de top hoort. Behalve schaatsen, darten, voetbal en wielrennen wordt er in Nederland vrijwel niets bekeken als het niet het WK/EK is. Niemand kijkt waterpolo, volleybal, handbal, etc.. Zelfs hockey wordt maar matig bekeken en langs de lijn bij wedstrijden staan enkel andere hockeyers. Eurosport zend gedurende het jaar tal van sporten uit, zoals snooker, biathlon en dergelijke en daar kijkt ook eigenlijk vrijwel niemand naar, zulke hoge kijkcijfers scoort Eurosport namelijk niet.
  Wereldwijd houden enkel de echte liefhebbers (vaak ook beoefenaars) zich bezig met het kijken van sporten. Per sport heb je misschien een handjevol landen waar het daadwerkelijk populair is, zoals handbal in Noorwegen, wintersporten in Duitsland, veldrijden in de België, en dergelijke, maar daar houdt het ook wel op.
  Neem atletiek, een verzameling van wereldwijd bekende en beoefende sporten. Niemand kijkt het. Ga maar na. Wanneer heb jij voor het laatst een kogelstootwedstrijd gezien - niet op de OS of het WK? Wanneer hoorde je iemand voor het laatst praten over de vroege uitschakeling van Milanov bij het discuswerpen bij de meeting in London? Nooit. Behalve de echte liefhebbers kijkt er geen hond naar atletiek.


  Ten tweede moet je de bekendheid van een sport helemaal niet aflezen aan de hand van WorldCups. Die zijn bij bijna geen enkele sport populair, maar dat hoeft ook niet. Ze zijn namelijk bedoeld als relatief laagdrempelige wedstrijden waarin de toppers van de wereld zich met elkaar meten. Op die manier hou je je fans betrokken, doordat er reuring is, krijg je lokaal in het land van de WorldCup wat aandacht, waardoor je mogelijk wat nieuwe mensen bereikt en kunnen de sporters zichzelf testen. Meer dan dat moet je helemaal niet willen en hoeft ook helemaal niet.
 16. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dan een wat minder serieuze kanttekening.

  Eerst dit:
  http://tass.com/sport/980338.
  Putin feliciteert Yuskov met het rijden van een wereldrecord op de 1500 meter. Terecht, het was een prachtige prestatie, maar niet eens onder de 1.41.00.

  Nu is Nederland al decennia lang een zwemland dat redelijk hoge ogen kan gooien op WK/OS - ook weer zo'n sport waar eigenlijk niemand naar kijkt, tenzij het een OS en evt. een WK is natuurlijk (waar was de laatste worldcup?). Ranomi Kromowidjojo mag met recht een Bekende Nederlander genoemd worden. Die zwom dus een wereldrecord deze zomer:

  https://www.nu.nl/sport-overig/4871...jojo-herovert-wereldrecord-50-meter-vrij.html

  Als eerste vrouw onder de 23s op de 500 meter. Rutte bleef stil...
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Wanneer ik voor het laatst een kogelstootwedstrijd heb gezien? Ehm... afgelopen zomer ergens. Maar goed, ik ben dan ook wel een echte liefhebber. Net als van snooker, baanwielrennen en biatlon, trouwens... mijn afwijking. Sorry.

  Je hebt trouwens wel gelijk dat wereldbekers in Zuid Amerika in het baanwielrennen niet zo goed bezocht worden. Daar zijn ze ook al een tijd naar aan het kijken bij die sport, door programmas om te gooien en door commerciële teams toe te laten tot de WB. Maar buiten Zuid-Amerika is het wel populair. Maar goed, daar gaat het helemaal niet om. Mijn betoog draait ook helemaal niet om de populariteit van baanwielrennen (hoe kom je daar bij?), maar om het feit dat spectaculairdere sporten populairder zijn. Dat sporten met hun tijd mee gaan. Kijk ook naar sporten als freestyle skiën die echt wel aan de weg timmeren. Die kunnen wel geld binnen halen.  Maar waar het bij schaatsen om zou moeten gaan is dit: het gebrek aan sponsors (door het gebrek aan kijkers). Al zou ik het misschien niet eens erg vinden als de schaatsers weer amateurs zouden zijn, het zou wel ten koste gaan van het niveau en het aantal deelnemers. Dus er moet iets gebeuren om meer geld binnen te halen, zeker omdat schaatsen één van de duurdere sporten is, met die dure hallen. Daar moet het schaatsen zich vol op richten. En beter verkoopbare onderdelen aan groot publiek lijkt me daar een oplossing voor. En onderdelen waarbij de eerste die over de streep gaat wint, doen het gewoon goed. Kijk maar naar de ombouw van biatlon en langlaufen. Misschien voor jou geen populaire sporten, maar die zijn wel van vrijwel lege stadions naar volle stadions gegaan. En hebben ook meer sponsors aangetrokken. Populair genoeg, dus. Je hoeft voetbal niet te verslaan, maar schaatsen moet uit de negatieve spiraal van minder geld komen. Zelfs een nationale held als Wüst kon nauwelijks een sponsor vinden...

  Dat is het grote probleem. De Noorse ploeg kan geen volledig team naar Calgary en SLC sturen, de Polen moeten al jaren de eindjes aan elkaar knopen. En zelfs in Nederland gaat het aantal profs en teams met sponsors achteruit. Hoeveel sponsors zijn er hier nog na de komende spelen?

  Dan moet je dus wat veranderen, voor er niks meer is om te veranderen...
 18. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Je hebt volkomen gelijk, er is praktisch geen enkele sport waar veel naar gekeken wordt buiten de grote kampioenschappen om. Hier in de VS heb je de grote 4 sporten (allen teamsporten), en alle andere sporten daar kijkt geen hond naar, inclusief de sporten waarin ze toch wel vrij dominant zijn (bijv. atletiek). Turnen en kunstrijden zijn razend populair hier, maar alleen tijdens de OS en een klein beetje de WK, daarbuiten kijkt ook niemand naar de wedstrijden.
  VorstM vindt dit leuk.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat klopt wel, maar daar lijken ze het financieel wel te redden (en zo niet, dan is het het probleem van die sporten en moeten die ook veranderen). In principe maakt dat voor schaatsen weinig uit, of turnen geldproblemen heeft. Het gaat er om dat schaatsen dat in elk geval wel heeft. En erge problemen ook. Dit jaar zullen veel schaatsers in de hoop op de OS geld hebben bijgelegd, maar dat kan niet elk jaar...


  Kunstrijden lijkt trouwens die financiële problemen niet te hebben, is daarom ook het paradepaardje van de ISU. Zelfs de gala's zijn daar regelmatig goed bezocht (vast niet altijd).
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Als de hierboven genoemde ideeën niet goed zijn, wat zouden jullie dan veranderen om meer geld binnen te halen en dus geen teams te hebben die om financiële redenen world cups moeten overslaan?

Deel Deze Pagina