Team Pursuit Heren, zondag 18 en woensdag 21 februari 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Hakkie2, 15 feb 2018.

?

Welke landen wil je op het podium (maximaal 3 keuzes)?

Peiling gesloten op 22 feb 2018.
 1. Canada

  12 stem(men)
  20,7%
 2. Italië

  15 stem(men)
  25,9%
 3. Japan

  1 stem(men)
  1,7%
 4. Zuid-Korea

  29 stem(men)
  50,0%
 5. Nederland

  41 stem(men)
  70,7%
 6. Noorwegen

  38 stem(men)
  65,5%
 7. Nieuw-Zeeland

  33 stem(men)
  56,9%
 8. Verenigde Staten van Amerika

  1 stem(men)
  1,7%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Ik ga ook maar aangeven morgen dat ik mijn dochter al om 11:30 van school haal, in plaats van om 12:00.
  G1ant vindt dit leuk.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En ik heb college van 13.15 tot en met 15.00...
  PRECIES tijdens de wedstrijden :(
  Laatst bewerkt: 20 feb 2018
 3. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Opnemen of vertraagd kijken en oren en ogen daarvoor dicht houden.
 4. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Wat is de kans dat ze vallen? Vanaf 2006 hebben de heren tot nu toe 11 races gereden, 1 maal gevallen.
 5. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik heb van 12:30 tot 14:00 uur een vergadering. Gelukkig hoef ik hem niet voor te zitten en als ik me koest hou mag ik intussen de livestram in de gaten houden. Alleen dan mag ik natuurlijk niet gaan juichen of schelden en dat terwijl ik bloednerveus ben dus het wordt nog een uitdaging, maar ik kan kijken.
 6. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Ik moet trouwens ook werken van 14.00 tot ca, 23.30.
 7. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Voorbeschouwing TP mannen finaledag

  Na de interessante inleidende beschietingen afgelopen zondag zijn er nog 4 teams over met kans op een medaille. Nederland, Noorwegen, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland.
  Vier landen die ik ook een medaille gun, jammer dat dat voor 1 van deze 4 er niet in zit. Gelukkig heeft na de halve finales nog iedereen een kans, ongeacht de uitslag.
  Voor één land zal een medaille niet genoeg zijn, maar is alleen goud geen teleurstelling en dat is natuurlijk Nederland.

  Volgens een hoop schaatskenners een onderdeel dat in Nederland niet serieus genoeg wordt genomen, maar volgens mij is dat grote onzin. Gezien de randvoorwaarden waar Nederland als enorm breed en succesvol schaatsland mee te maken heeft neemt Nederland het uiterst serieus. Natuurlijk zijn er teams die zich er echt specifiek op hebben gericht en daarom ook een team hebben dat meer is dan de som der delen, maar dat zijn er niet zo veel. Ik kom alleen tot de Italianen van 2005-2010 (met o.a. Fabris), de Canadezen van 2010 (met .o. a Morrison), de Zuid-Koreanen met Lee en , de Nieuw-Zeelanders (met Michael) en bij de vrouwen Japan (met o.a de zusters Takagi).
  Bij deze teams zit er overigens een wereldtopper bij, dus die is blijkbaar sowieso nodig.

  Voor de rest zijn er wel landen die goed hebben gepresteerd, maar dat kwam niet zozeer door het enorm te specialiseren als team, maar door een goede generatie zoals Polen (bij de mannen en de vrouwen) of veel klasse zoals de USA (WK in 2011 met Davis, Kuck en Hansen) of Canada WK in 2009 met Klassen, Groves, Nesbitt of een enorme breedte zoals de Russische vrouwen (Graf, Voronina, Kazelina, Skokova, Shikova, Lobisjeva).

  Nederland heeft te maken met een unieke situatie in de schaatswereld:

  1) Er is een enorme hoeveelheid toppers die ook individueel medailles kan halen en haalt. Het zijn er zo veel dat het niet eens mogelijk zou zijn allemaal in één ploeg te trainen. De ploeg zou te groot zijn en te duur om te betalen, bovendien zou er dan absoluut geen plaats zijn voor iets mindere schaatsers, waardoor de breedte/aanwas zou verdwijnen.

  2) Meer richten op de TP zou ten koste gaan van individuele successen. Dezelfde schaatskenners die aangeven dat Nederland te weinig samen traint, roemen de schaatsers die een andere weg kiezen en geven aan dat ze juist daardoor succes hebben.
  Ter Mors doet shorttrack, Wust heeft haar eigen gemengde ploeg opgericht, Leenstra is in Italië gaan trainen, van Beek zit weer in het gewest, Achtereekte heeft na 3 ploegen in 3 jaar zelf Orie gebeld, Nauta is weer in vorm gekomen door het gewest in te gaan, Esmee Visser en later ook Anouk vd Weijden is met de gemengde regiotop in Groningen gaan trainen. Al deze dames in één ploeg had misschien meer succes in de TP opgeleverd (je kan er nog steeds maar 3 opstellen), maar zeker minder individuele medailles.
  Ook bij de mannen past niet iedereen in hetzelfde stramien, Blokhuijsen is een jaar met Swings en Mantia gaan rijden, Bergsma en Kooiman zitten in een marathonploeg en Verweij is teruggekomen door bij de Russen te gaan trainen. Deze mannen samen in 1 ploeg was een ramp geworden.

  3) Er zijn zoveel goede schaatsers dat je niet zomaar schaatsers kan aanwijzen voor meerdere jaren die samen de ploeg zouden moeten vormen, uitgezonderd Kramer en Wust. Je kunt dus niet jaar in jaar uit met een vaste ploeg trainen.

  4) Op de OS mogen er maar 10 schaatsers deelnemen. Als je 4 personen voor de TP aanwijst (toch meer allround types). Is er minder plek voor succesvolle specialisten als de gebroeders Mulder, Smeekens, Nuis, Bergsma, Achtereekte, Visser, B. de Jong en Groothuis. Bovendien is de vraag welke 4 je zou aanwijzen. De schaatsers die je aanwijst zouden er geen problemen mee hebben. Als je 4 schaatsers belooft dat ze naar de Spelen mogen buiten de matrix en dus OKT om, tekenen ze direct en zijn daar zeker voor bereid om enkele trainingskampen per jaar samen te trainen en de WC’s voor hun rekening te nemen.

  In de niet-Olympische jaren is Nederland sowieso één van de landen die het de TP het meest serieus neemt. Er wordt wel degelijk tijdens de WCs al geëxperimenteerd om schaatsers te testen (bijvoorbeeld Stroetinga) en het sterkste team aan de start te krijgen (vooral in het geval Kramer niet start). Er worden enkele mannen als vaste waarde steeds meegenomen, afgelopen jaren D. de Vries en Blokhuijsen. Het levert ook al jaren de WK-titel op, de afgelopen jaren ook zonder Kramer.

  Ook de andere kant dat andere landen het zo serieus nemen en er veel op trainen is niet waar. De USA een team-land bij uitstek en waar de OS het enige echt belangrijke zijn, heeft nooit serieus werk gemaakt van dit nummer. Davis is altijd een buitenbeentje gebleven en de toppers hebben altijd allemaal bij andere trainingsgroepen gezeten (Davis, Kuck, Hansen, Marsicano), dus samen trainen heeft er niet veel bijgezeten.
  Duitsland het land van de “Teamgeist” heeft het gewoon helemaal opgegeven en hun toppers Geisreiter en Beckert trainen ook niet samen.
  Bij Polen heeft Niedzwieski jarenlang in Nederland getraind en dus niet met Szymanski en Brodtka. In Rusland is in ieder geval Yuskov al jaren geen onderdeel van de TP. Valt sus allemaal wel mee, het samen trainen en specialiseren, hoewel de randvoorwaarden daarvoor een stuk beter zijn dan in Nederland.
  Ook bij dames zie je dit verschijnsel, Groves en Nesbitt trainden niet samen en Friesingen, Pechstein en Anschutz trainden niet samen en hadden zelfs een slechte verstandhouding met elkaar.

  Volgens mij zitten bij de mannen de 4 landen die de TP ook in de niet- Olympische Spelen de TP het meest serieus hebben genomen in de halve finales.
  arsimo en Eelco vinden dit leuk.
 8. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Het zijn ook de teams die zonder de val van Korea 1 tm 4 waren geëindigd op het WK van vorig jaar.

  Terug naar de wedstrijd, die zwaar zal zijn, omdat er twee keer kort na elkaar gereden moet worden (er zit 2 uur tussen) .
  Dit is natuurlijk voor alle teams hetzelfde nadeel, maar sommige schaatsers (5km rijders) kunnen hier beter mee omgaan dan anderen.
  De teams worden bijna gedwongen om hun 4e man te gaan gebruiken.

  Zuid-Korea heeft zich als snelste geplaatst. Knap gedaan in eigen huis, een knappe tijd en een mooie race evenals vorig jaar toen ze op weg waren naar de wereldtitel.
  Ze waren bijna 2 seconden sneller dan nummer 4 Nieuwe-Zeeland, dus een finaleplaats in een knotsgek stadion moet er normaal gesproken inzitten.
  In de WC wonnen ze in Heerenveen waar Nieuw-Zeeland 3e werd op een afstand van ruim 2 seconden.
  Vervolgens was Nieuw-Zeelalnd wel 2x sneller, maar Korea reed niet voluit, want de laaglandbaan tijd van Heerenveen werd in Calgay en SCL niet verbeterd door de Koreanen.
  Het zal een flink risico zijn om met 2 tieners binnen 2 uur 2x een TP te rijden. Normaal gesproken heb je als tiener nog niet de hardheid die je krijgt door een flink aantal trainingsjaren. Met Hyeong-Joon Joo, hebben ze een goede stand-in. Hij maakte del uit van het zilveren team van 4 jaar geleden in Sochi en van het WK-team van vorig jaar.

  Nieuw-Zeeland heeft geen keus en zal met dezelfde 3 mannen rijden. De vraag is of ze voluit gaan in de halve finale, de kans op winst is kleiner dan 50% en ze moeten zuinig zijn op kopman Michael, want zijn vorm maakt het verschil.
  Ik kan mij voorstellen dat indien ze op flinke achterstand liggen, Michael de laatste ronden laat lopen, om zich te sparen voor de strijd om het brons.

  Nederland was net iets sneller dan Noorwegen in een allerminst perfecte race, maar ik ben zelden meer onder de indruk geweest van een Nederlandse ploeg. Natuurlijk niet door de tijd, maar op de volwassen manier waarop ze de moeilijke laatste ronden van Koen hebben opgelost. De heren lieten echt zien als een team te kunnen functioneren en elkaar heel goed aan te vullen.
  Verweij is vervangen door Roest, ik denk een goede keus. De druk op Koen zou wel heel groot zijn en nu kan hij gewoon afstand nemen en zich voorbereiden op de 1000m en de MS. Patrick Roest heeft in eerdere TP-wedstrijden nog niet echt bewezen, maar dat was een andere Patrick. Hij is vorig jaar op het WK-allround definitief volwassen geworden en kan dit zeker aan met zijn vlakke rondjes op de 1500m. Ook in deze samenstelling zijn ze de grote favoriet.

  Noorwegen had hetzelfde probleem als Nederland, de snelle man Henriksen kwam op het eind in de problemen. Ik neem aan dat hij gewisseld zal worden. Zelf als is er geen twijfel over zijn vorm (hij was toch de snelste Noor op de 1500m), lijkt het onverstandig om hem 2x te laten rijden.
  Ik weet niet met wie de Noren zullen starten, bij Bokko gaat het helaas lastig, misschien is Johansson, die viel op de 15000m een betere optie.

  Ik verwacht dezelfde finale als 4 jaar geleden met dezelfde winnaar.
  Ik vrees dat 3 races voor Nieuw-Zeeland er te veel aan is en de Noren na de bronzen plak van Pedersen en het goud van Lorentzen weer kunnen vieren.

  Maar alle teams moeten eerst maar zorgen dat ze 2 z blijven staan en geen grote fouten maken en dat is al moeilijk genoeg.
 9. Monique

  Monique Well-Known Member

  Voor iedereen die moet werken, kinderen van school moet halen of andere verplichtingen heeft is dit volgens nu.nl het tijdschema voor vandaag:

  Programma Nederlanders
  12.00 uur: Schaatsen, halve finales ploegachtervolging vrouwen (Wüst, De Jong, Van Beek en Leenstra)
  12.22 uur: Schaatsen, halve finales ploegachtervolging mannen (Kramer, Blokhuijsen, Roest en Verweij)
  13.52 uur: Schaatsen, troostfinale en finale ploegachtervolging vrouwen (Wüst, De Jong, Van Beek en Leenstra)
  14.11 uur: Schaatsen, troostfinale en finale ploegachtervolging mannen (Kramer, Blokhuijsen, Roest en Verweij)
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  oh, dat tijdschema is anders dan ik zag. Wordt het een stuk beter van :)
 11. Axestah

  Axestah New Member

  Ik :'(
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  EenBrabander, strawbale en Tuttifrutti vinden dit leuk.
 13. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Verweij vangt sowieso al het minste wind en reed maar 1.5 ronde op kop. Die laatste halve ronde was al te veel. Dat moet Roest toch beter kunnen. Hopelijk gaan ze nu voor een vlakker schema.
 14. arsimo

  arsimo Active Member

  Nederlandse mannen beide ritten - uitgaande dat ze de finale rijden - op "uitgetrapt ijs" - steeds de vierde rit uit een set van 4 (v-v-m-m) zonder dweil er tussen. De gereden tijd is niet (zo) relevant gelukkig omdat het halve finale en finale betreft. Wel grotere kans op valpartijen door dat ijs. Opletten dus.
 15. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De halve ronde tijden van de halve finalisten op een rij:

  Nederland:
  Kramer 17.36-13.08
  Blokhuijsen (K) 13.29-13.24-13.36
  Verweij (B) 13.59-13.37
  Kramer (V) 13.53-13.24-13.30-13.37
  Blokhuijsen (K) 13.70-13.67
  Verweij (B) 13.90
  Blokhuijsen (V) 14.09-13.94

  Zuid Korea:
  Kim 17.68-13.09
  Chung (L) 13.16-13.21
  Lee (C) 13.38-13.23-13.45-13.49
  Kim (L) 13.63-13.38-13.56
  Chung (K) 13.84
  Lee (C) 13.74-13.52-13.46-13.47
  Uitgebalanceerde rit met nauwelijks tijden boven de 13.5 (2x bij overname). Misschien dat ze Chung in de finale die 2e kopbeurt laten overslaan.

  Noorwegen:
  Pedersen 17.56-13.20-13.11
  Spiler Nilsen (P) 13.27-13.20-13.25
  Henriksen (SN) 13.44-13.37-13.42
  Pedersen (H) 13.64-13.42-13.47-13.64-13.73-14.04-14.33
  De aflossing van Hendriksen was goed maar hij hield het net niet vol en daarmee verliezen de Noren 0.5 sec.

  Nieuw Zeeland:
  Kay 18.30-13.39-13.07-12.98-13.14-13.34
  Michael (K) 13.46-13.40-13.50-13.54-13.62-13.69-13.78-13.88-13.98-14.11
  Michael iets minder sterk dan eerder in de World Cup.
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Sensationeel dit, wie wilde de halve finale afschaffen?
  EenBrabander vindt dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wat een race zeg _O_

  Respect voor Korea zeg. Die jonge jochies met Lee; geweldig teamwork. N-Z rust volledig op de snelle start van Kay en de rest van de race op Michael. Toch iets te weinig balans op het einde, waardoor ze het toch verliezen. Al komt dat mede door die fantastische slotrondes van Z-K.
 18. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Zo wat een rit, 2x onder de 3:40 zonder Nederland. Dit belooft wat.
 19. Koen

  Koen Well-Known Member

  goh wat was dit spannend. jammer voor Nieuw Zeeland.
  nu ook spannend.
 20. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Prachtige race, zonde van Nieuw-Zeeland. Gun ze wel een medaille.
  RodyTur10 en strawbale vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina