Sporters van het jaar 2022

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Duif, 24 sep 2022.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  Nominaties Sportgala 2022
  Sportman: Max Verstappen, Thomas Krol en Harry Lavreysen

  Sportvrouw: Irene Schouten, Suzanne Schulting en Annemiek van Vleuten

  Sportploeg: shorttrack relay vrouwen, atletiek estafette 4x400 vrouwen en Tour-ploeg Jumbo-Visma

  Paralympisch: Diede de Groot, Jetze Plat en Sanne Voets

  Coach: Jeroen Otter, Sarina Wiegman en Eelco Meenhorst
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Nou, qua man en vrouw lijken me dit prima lijstjes.

  bij de teams zal het wel jumbo worden, hoewel ik persoonlijk er niks in zie. Niet omdat ze het als team niet zouden verdienen, maar omdat je het nauwelijks een NL ploeg kan noemen. Puur omdat het een NL licentie en sponsor heeft? Tja…
  SprintMaster en Duif vinden dit leuk.
 3. CasperW

  CasperW Active Member

  Relay vrouwen toch gewoon als team? Na dat emotionele, mooie goud
  leenstrafan, G1ant en SprintMaster vinden dit leuk.
 4. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Er is veel #ophef op twitter vanuit de atletiekwereld over het niet nomineren van Femke Bol.

  https://twitter.com/LaurentMeuwly/status/1602009563703967744
  https://twitter.com/andyhoutkamp/status/1602002082944393220
  https://twitter.com/BjornKoreman/status/1602027361154760704
  https://twitter.com/TopatletiekLive/status/1602033981737910278

  Wat ik wel weer snap, want ze heeft echt iets bijzonders gedaan in een heel erg grote sport. Van de andere kant: Schouten, Schulting en Van Vleuten waren in 2022 alle drie onbetwist de beste vrouw ter wereld in hun hele sport. Femke Bol was niet eens de beste ter wereld op één van de meer dan 20 onderdelen. De veilige keuze zou wel zijn geweest om het aantal genomineerden uit te breiden.

  Verder vind ik dat Jillert Anema, van wie ik als persoon geen fan ben, de nominatie wel een keer had verdiend.

  Die coaches en sportploegen blijven toch raar. Jumbo Visma's tourploeg voelt niet heel Nederlands aan voor mij. Vreemder is nog dat je als coach genomineerd kunt worden als Nederlander die in het buitenland werkzaam is (Wiegman), maar ook als buitenlander die in Nederland werkt (zoals Laurent Meuwly die op de shortlist stond). Dat botst, vind ik. Het is óf de beste Nederlandse coach (beste coach met Nederlandse nationaliteit) of de beste coach coach die in Nederland werkt. Allebei door elkaar heen is vreemd.
  Laatst bewerkt: 12 dec 2022
 5. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Atletiek is inderdaad niet als zodanig 'één sport' zoals de atletiekwereld hier probeert te suggereren. De populariteit van individuele atletiekonderdelen laat vaak ook nog wel te wensen over, net als het wereldwijde competitieniveau op die onderdelen. Nu heeft Bol wel de kwaliteit om op zowel 400m als 400m horden te presteren, wat haar prestaties natuurlijk wel wat extra's geeft. Bij een nominatie van Bol had Schulting denk ik moeten sneuvelen uit de lijst. Had gekund, maar het liep anders.
  G1ant vindt dit leuk.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik had ook graag Femke Bol gezien. Maarja, wie moet er uit dan? Deze 3 kun je niet passeren... We hebben gewoon te veel goede sportvrouwen...

  Wat betreft coaches: eens

  Wat betreft ploeg: da's sowieso ingewikkeld. Is Ajax wel een Nederlandse ploeg? Spelen ook veel buitenlanders in. Waarom zou Ajax wel mogen en Jumbo-Visma niet?
  G1ant vindt dit leuk.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tja, ik snap boosheid over het niet-nomineren van Bol ook wel hoor, maar wie had er volgens hen dan uitgemoeten? Schulting, Schouten, en vVleuten waren zoals jij al zei echt onbetwist de beste van de wereld in hun sport. Van Vleuetn was ongekend dominant met het winnen van alle grote rondes + het WK met breukje. Schulting dominant met meerdere gouden medailles in een sport waar van oudsher andere landen dominant zijn geweest + waarin er veel meer onzekerheden zitten in de wedstrijden zelf. Schputen die ook ongekend dominant was en maar liefst 3x goud haalde.
  Wie van die 3 er ook uit was gehaald, ere was altijd boosheid ontstaan. Overigens heb ik nogal een broertje dood aan het selectief laten zien van een enkele tweet (iets wat helaas veel media tegenwoordig doen) om te laten zien dat mensen "boos" of "verontwaardigd" zijn. Er is nl. altijd wel een tweet te vinden van iemand die boos is, net als er altijd wel een tweet is van mensen die het de perfecte lijst vinden. ZO kun je altijd de tweets vinden om je gewenste narratief te ondersteunen.
  Bovendien zijn al die tweets voorspelbaar uit atletiek-hoek, behalve dan van journalist Houtkamp, die daarna geen antworod geeft op de terechte vraag wie er dan ujit had gemoeten volgens hem. Tja.....
  leenstrafan, proeme en Duif vinden dit leuk.
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Houtkamp is o.a. de commentator bij atletiek. Volgens mij al 100 jaar lang ofzo. Dus ik reken hem ook even tot dat atletiekwereldje.

  Ben het met je eens hoor. Ik heb ook niet gezegd dat de atletiekwereld eensgezind boos is. Wel dat er vanuit die wereld een paar duidelijke statements kwamen, waarvan die van de coach van Bol natuurlijk de meest belangrijke is. Dat heeft toch wel nieuwswaarde, vind ik. Is wat anders dan dat drie willekeurige kijkers iets tweeten over Herbert Dijkstra en je vervolgens een artikel zou maken met de kop: "Schaatsliefhebbers zijn helemaal klaar met Herbert Dijkstra". Want dat soort dingen gebeuren inderdaad ook.
  proeme, leenstrafan en chicagodude vinden dit leuk.
 9. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Even voor de duidelijkheid, mijn bericht was niet bedoeld als kritiek op jou persoonlijk, maar meer op de standaard media als ze weer eens besluiten een voorgeselecteerde tweet te laten zien.
  proeme en G1ant vinden dit leuk.
 10. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Had ik ook niet zo opgevat. Maar omdat ik dezelfde ergernis heb als jij over die tactiek van de media, voelde ik wel even de behoefte om mijn post uit te leggen.

  Ik snap de vergelijking, maar het voelt voor mijn gevoel toch net anders. Ik weet niet helemaal waarom. Misschien omdat PSV (dat andere voorbeeld, daar heb ik minder mee :)) ook echt in de Nederlandse competitie speelt en dus het merendeel van al zijn wedstrijden in Nederland afwerkt. De spelers wonen daarom ook allemaal in Nederland en zijn er dagelijks te zijn tijdens trainingen. Dat voelt Nederlands voor mij. Jumbo-Visma heeft toevallig een Nederlandse licentie, maar het merendeel van de renners woont niet in Nederland, traint niet of nauwelijks in Nederland en rijdt bijna geen wedstrijden in Nederland. Ze hebben mijn sympathie meer dan andere ploegen, maar mijn Nederland-gevoel wordt niet aangewakkerd. Zou de ploeg van Pogacar na diens toerwinst ook zijn genomineerd als sportploeg van het jaar in de Verenigde Arabische Emiraten?

  De broer van Merijn Zeeman was trouwens boos dat Merijn geen nominatie voor sportcoach van het jaar heeft gekregen.
  Laatst bewerkt: 13 dec 2022
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Zeeman als coach vh jaar had ik persoonlijk idd meer voor gevoeld dan TJV als sportploeg. Maar goed, anderen zullen daar weer heel anders over denken.
  G1ant vindt dit leuk.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dat is inderdaad wel een terechte nuance in mijn vergelijking. En ik snap dat gevoel ook wel, ik had Jumbo-Visma ook niet zo snel als sportploeg van het jaar genomineerd, maar Merijn Zeeman wel logisch gevonden.
  G1ant vindt dit leuk.
 13. mi

  mi Well-Known Member

  Het sportgala schijnt geen gala meer te zijn? Het wordt steeds minder. (Bron:tijd voor Max met Bas vd Goor en Ireen Wüst gisteravond)
 14. mi

  mi Well-Known Member

  Het werden:

  Irene Schouten
  Max Verstappen
  De 4x400m dames atletiek
  Diede Groot
  Jeroen Otter

  Allemaal wel behoorlijk ‘up for debate’ en ik vond de avond nou niet zo bijzonder veel vaart hebben. Het ouderwetse gala was toch wat meer af dan deze talkshowtafel met een prijsje hier en daar.

  Het mooiste moment van de avond wat mij betreft: https://nos.nl/l/2457324
  Laatst bewerkt: 21 dec 2022
  G1ant vindt dit leuk.
 15. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik vond het ook een matige uitzending. Mooie muziek en de filmpjes met de teksten van Frank Heijnen waren ook mooi. Maar die jeugdjournaalachtige items met dat verloren beetje hoefde van mij niet steeds terug te komen. Erg flauw. Die quiz (met wel wat hilarische filmpjes uit de oude doos) en de gesprekjes kon ik ook prima missen. Ik wil ook het echte gala terug. Met ook meer sportbeelden. En sporters moeten ook gewoon de ruimte krijgen om een lang bedankpraatje te houden als ze dat willen. Het is hun avond.

  Dan de winnaars:
  Irene Schouten. Onmogelijke keuze tussen haar en Van Vleuten. De wielrenbubbel waarin ik blijkbaar verkeer op twitter is over de flos. "Wat had AvV dan nog meer moeten winnen?" Maar ja: wat had Schouten dan nog meer moeten winnen? Ik had wel verwacht dat AvV hem zou winnen. Maar ik denk nu, achteraf, dat veel stemmende sporters heel erg olympisch denken. De pech voor AvV was dus dat Schouten wel een olympisch jaar had en zij niet.

  Max Verstappen. Ik had ook wel eens een andere winnaar willen zien. Harry dan dus. Maar Max had duidelijk zijn beste jaar ooit en blijft een fenomeen, binnen en buiten Nederland. Logische keuze.

  De 4x400m dames atletiek. Vond ik als enige echt onterecht. 'Slechts' EK-goud. Finale op de WK niet gehaald. Goedmakertje voor het niet nomineren van Bol? Ik had het heel erg verdiend gevonden als de shorttrackvrouwen, met ook de hele Lara-achtergrond, hadden gewonnen.

  Diede de Groot. Het ging tussen haar en Jetze Plat. Twee geweldige vaandeldragers van de paralympische sport. Plat is een beest, maar het rolstoeltennis schat ik qua niveau in de breedte iets hoger in. Logische keuze dus.

  Jeroen Otter. Toch ook wel verrassend, aangezien de aflossingsploeg naast de prijs greep. Maar toch ook weer niet. Terechte verdienste voor zijn hele carrière en alles wat hij heeft opgebouwd.

  Jan Janssen (oeuvreprijs). Het was een beetje pijnlijk dat Zoetemelk en Kuiper die prijs de afgelopen jaren kregen en hij nog niet. Bij Janssen zelf, die niet heel erg geremd wordt door bescheidenheid, stak dat wel een beetje, had ik de indruk. Nu heeft hij de prijs dus ook. Terecht. Hier het hele lijstje van iedereen die hem nu heeft. Ze zullen nu nog wel een paar jaar voor de wat oudere sporters kiezen en daarna kunnen ze een tijdje vooruit met de generatie Epke, Sven, Ireen, Vos, Van Vleuten enzovoorts. Het zou wel leuk zijn als ze hierbij eens met een verrassende naam uit een wat kleinere sport op de proppen komen. Nu is het vrij veilig allemaal.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het is een beetje alsof twee leerlingen een 10 halen op een toets en je dan moet gaan kiezen wie de beste is.
  chicagodude, proeme, mhp1988 en 2 anderen vinden dit leuk.
 17. Jaco

  Jaco Active Member

  Vandaag ook veel berichten op Social Media. Annemiek had moeten winnen, aldus velen en ook Femke Bol kwam vaak voorbij. Niet geheel onterecht in beide gevallen, maar de keuze was erg lastig. En dan het schaatsen altijd maar weer een derderangssport genoemd, die alleen door Nederlanders serieus wordt beoefend. Tja. Druiven zijn zuur.

Deel Deze Pagina