smartphone veilig mee op de ijsbaan

Discussie in 'Techniek & training' gestart door proeme, 2 okt 2013.

 1. Danielle

  Danielle Well-Known Member

 2. pieterjm

  pieterjm New Member

  Ik heb van MYLAPS één promotiecode gekregen voor de MYLAPS practice app voor de iphone. Met de app (en een transponder natuurlijk) zou je realtime feedback over rondetijden etc. moeten krijgen, eventueel in combinatie met een headsetje. Omdat ik zelf een android smartphone heb (en een Pebble smartwatch gebruik) heb ik de app niet nodig. Ik ben wel erg geinteresseerd in ervaringen.

  Dus heb je een transponder, een iphone, en ben je bereid om tenminste één keer de app te testen en je ervaringen te delen als tegenprestatie? Laat me dat den even weten (via mail).

  https://itunes.apple.com/app/mylaps-pra ... ?ls=1&mt=8

  Groeten,

  Pieter Meulenhoff
  pieter@meulenhoff.org
 3. freekb

  freekb New Member

  Inderdaad, als je in de zomer buiten skeelert dan kun je je aantal ronden goed bijhouden met Runkeeper of een andere app die met GPS werkt. Als er natuurijs ligt, dan kan dat ook heel goed :) Maar op de meeste kunstijsbanen werkt dat inderdaad niet.

  Nu heb ik de vrije kerstdagen gebruikt om een klein appje in elkaar te sleutelen die steeds het kompas van je (Android) telefoon uitleest. Dat kompas doet het namelijk ook in overdekte ruimtes. Elke keer als het kompas 'door de nul' gaat (of welke andere richting dan ook) dan telt hij er één rondje bij, en houdt ook bij hoe snel het rondje was. Draaiend op mijn bureaustoel werkt het perfect, ik ga het zondag maar eens op de baan uitproberen. Benieuwd of het kompas een beetje goed werkt als de telefoon alle kanten op zwaait. (En ja, ik heb iets ingebouwd zodat je door je gezwabber met de telefoon niet direct rondjes van 0.8 seconde krijgt...)

  Als het werkt dan zal ik het appje ergens publiceren zodat jullie ook een "poor man's" MyLaps hebben...
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  ah, dat klinkt fantastisch. Als het werkt, hou ik me aanbevolen.
  En om te testen ook wel :)
 5. edkoster

  edkoster New Member

  @freekb: Ik was al op zoek geweest in de play store naar iets om tijdens het schaatsen ronden mee te kunnen timen, maar voor zo ver ik kan zien bestaat er nog niets voor. Het beste wat ik kon vinden zijn de z.g.n. tally counter apps waarmee je door een druk op een knop een tellertje verhoogt.

  Enkelen daarvan werken ook met de button die op mijn headset zit en kunnen ook de tijd van de ronden bij houden. Helaas werkt degene die ik gevonden heb niet als het scherm uit staat en is dus praktisch onbruikbaar.

  Ik had me ook voorgenomen om dan maar zelf iets te (proberen te) maken wat ook werkt als het scherm uit staat, maar daar is het nog niet van gekomen (ADT blijft vastlopen :()

  Het gebruik van het ingebouwde kompas van de telefoon vind ik een erg goed idee! Dus als je mensen nodig hebt om te testen dan houd ik me ook van harte aanbevolen :)
 6. Goverman

  Goverman Member

  Ik wil ook wel deel uitmaken van het testteam :)
 7. freekb

  freekb New Member

  Leuk om te zien dat het 'probleem' van het tellen van ronden bij meer mensen speelt :)

  Voor wat betreft mijn app: het tellen zelf werkt redelijk goed, heb ik gisteravond in de (kleine) ijsbaan in Leiden gemerkt. De eerste ervaringen zijn wel dat de kompaswaarde met plus of min 30 graden varieert tijdens het schaatsen op het rechte eind, maar daar is met wat eenvoudige logica wel uit te komen (zoals: accepteer een overgang "door de 90 graden" alleen als er daarvoor een overgang "door de 270 graden" geweest is; accepteer een lap alleen als hij langer dan bijv. 30 seconden heeft geduurd, dat werk).

  Alleen... het app-bouw-systeem wat ik gebruik (AndroidScript) stopt ermee als het scherm van je telefoon uitgaat... Dat is erg onhandig; want continu het scherm aan laten (dat is op zich nog wel te regelen) is een drama voor je batterij. Ik heb het er al met de ontwikkelaar van AndroidScript over gehad en ik denk dat hij wel iets gaat inbouwen zodat de app ook blijft doordraaien als het scherm uitschakelt. Ik broed nog even op een alternatief wat door de ontwikkelaar van AndroidScript aangedragen is. Het doel blijft: tellen van rondes met kompas in plaats van GPS, zonder zelf op knoppen te hoeven drukken. Ik houd jullie op de hoogte.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat is nog wel een probleempje inderdaad, maar dit klinkt goed! Keep up the good work.
 9. freekb

  freekb New Member

  Het heeft even geduurd... maar er is van de week eindelijk een update van Androidscript gekomen waarmee het probleem verholpen is dat de teller stopt als je telefoonscherm uitgaat.

  Wie hem wil uitproberen: ik ben benieuwd naar je reacties! Het ijsseizoen is bijna voorbij dus ik weet niet of ikzelf nog goed kan testen op de Uithof. Maar anders kan het wel op de skeelerbaan; kan ik meteen de nauwkeurigheid vergelijken door bijv. SportsTracker ook mee te laten lopen, op basis van de GPS.

  Ik heb de code voor de rondeteller app aan dit bericht toegevoegd; uitpakken (het is een zip-bestand, eerst uitpakken dus) en het tracker.js bestand bevat de code (openen in je favoriete teksteditor).

  Het installeren is nog een beetje 'techie', maar op zich niet moeilijk.

  Installeren:
  1. download eerst de app 'Androidscript' uit de Google Play store
  2. zorg dat je op je eigen Wifi-netwerk zit met je telefoon (we gaan vanaf een computer op je telefoon werken)
  3. open de Androidscript app en klik op het icoontje met de twee pijltjes (die naar boven en beneden wijzen)
  4. de app laat nu een adres zien; je kunt de app nu vanaf je computer bedienen, als je in een browser naar dat adres gaat
  5. kies in je browserscherm 'new app' (naam mag je zelf kiezen) en plak daar de tekst in (die in 'tracker.js' zit) uit de bijlage van deze forumpost
  6. opslaan (save-icoon linksonder) en uitvoeren (run-icoon linksonder)

  De rondeteller werkt als volgt:
  0. open AndroidScript en klik op de app 'rondeteller' (of hoe je hem ook genoemd hebt)
  1. druk op start om het rondetellen te starten (aantal ronden wordt als groen getoond)
  2. druk op stop om te pauzeren (aantal ronden wordt als rood getoond)
  3. als je weer opnieuw start, gaat hij verder met tellen
  4. als je de app afsluit en weer opstart, begint hij bij 0 te tellen

  Als je lang drukt op het 'rondeteller' icoon dan kun je een shortcut maken, zodat de rondeteller met een klik op een icoon gestart kan worden.

  De app baseert zijn rondetijden op het kompas van de telefoon. Elke keer dat het kompas door de 90 graden (Oost) gaat, telt hij er één ronde bij. Om te voorkomen dat je heel veel getelde rondes krijgt als je bijvoorbeeld recht naar het oosten rijdt en je telefoon dus steeds een beetje rondom de 90 graden 'wiebelt', telt een ronde pas mee als:
  a. het kompas van de telefoon tussentijds óók een keer door de 270 graden (West) gegaan is.
  b. de vorige ronde minimaal 25 seconden geleden was (deze tijd kun je instellen, als je sneller rijdt dan ik :) of als je op een 200-meter baan rijdt)

  Wie nieuwsgierig is kan 'details' aanvinken, dan wordt er wat technische info getoond. Je kunt daar ook een logfile laten maken, voor als je zelf wilt puzzelen met alle gegevens die de app verzamelt (die logfiles staan in /sdcard/lapcounterlogs/xxx.csv).

  Succes met het testen, ik ben benieuwd!

  Bijgevoegde bestanden:

 10. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  ooooh nice!
  voor iOS wellicht niet zo direct beschikbaar? :)
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  uitproberen op de ijsbaan lukt niet meer, Kardinge is al dicht, maar ik wil het best eens uitproberen bij het hardlopen (ga ik in het plantsoen rondjes om de vijver rennen, dat heeft dezelfde vorm). Maarja, dan moet het wel eerst op mn telefoon staan... Ik zal het binnenkort eens proberen. Stap 5 en 6 gebeuren op de computer neem ik aan? En als ik opsla, dan heb ik automatisch de app op mn telefoon, klopt dat?
 12. freekb

  freekb New Member

  Te vroeg gejuicht... de klok blijft nu wel doorlopen (in de update van Androidscript) maar het kompas, waar het allemaal (letterlijk) om draait, wordt uitgezet als de telefoon op zwart gaat :-(

  Anyway, @proeme, stappen 5 en 6 zijn op de computer inderdaad. Als je na stap 5 in regel 98 het woordje "Partial" vervangt door "Full" dan blijft je scherm altijd aanstaan. Een batterijkiller natuurlijk, maar het tellen van rondes blijft gewoon doorgaan.

  @ZeeKoei: iOS heb ik geen ervaring mee... Ik dacht nog, ik kijk of de app AndroidScript ook op de iPhone te krijgen is, maar de naam zegt het al... Android...
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Batterijkiller inderdaad, maar anderhalf uur overleeft hij wel.

  maar goed, ze hebben nog tot oktober ofzo om met een update te komen waarbij het kompas ook blijft werken. Ik zal binnenkort eens als test een half uurtje ofzo rondjes gaan hollen in het plantsoen en laat je dan mijn testresultaten wel weten. Als je niks hoort, herinner me dan even.
 14. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  en, dit jaar al uitgeprobeerd? :)
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  oh, donders! Nee dus...
 16. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Hoi Freek,
  Hoe staat het nu met de app, ben je er nog mee door gegaan?
  Groet,

  Daan
  EenBrabander vindt dit leuk.
 17. freekb

  freekb New Member

  @Daan: Seizoen is (al weer een tijdje) weer begonnen, dus ik zal weer eens gaan prutsen! Er zijn inmiddels allerhande updates dus misschien is het probleem inmiddels beter op te lossen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 18. freekb

  freekb New Member

  En inderdaad. De update van het appje 'droidscript' (dat ik gebruik om in app in te maken) staat het nu toe dat apps blijven lopen terwijl het scherm uit is. (Voor de techies: "partial wakelock" is nu ook geïmplementeerd.) Dus je kunt je rondes tellen zonder dat je batterij leegloopt.

  Vanavond even op de ijsbaan Leiden getest en daar werkte het goed op mijn Samsung Galaxy 4. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
  - De nieuwe code staat in de bijlage, voor instructies zie mijn post #29 van 23 maart 2014
  - Let op: je telefoon moet wel een kompas hebben; en het kompas moet het ook doen. Ik heb gemerkt dat mijn hoesje (HEMA) metaal bevat en er voor zorgt dat je kompas "vast" blijft staan. Hoesje verwijderen als je gaat schaatsen dus.
  - Knopjes in de app: Start = start met tellen, Stop = stop met tellen, Reset = rondes weer op nul zetten
  - Als je op 'details' klikt in de app, dan kun je de minimale rondetijd instellen (standaard telt een ronde niet me als hij korter dan 25 seconden is; dit om te voorkomen dat een pirouette ook als ronde geteld wordt), en wat technische informatie zien.

  Als het bij meer mensen goed blijkt te werken, dan kunnen er mooie dingen bij gemaakt worden zoals statistieken bijhouden (gemiddelde ronde, snelste ronde; trainingen opslaan). En de vormgeving verbeteren.

  Bijgevoegde bestanden:

 19. edkoster

  edkoster New Member

  Goed om te lezen dat er weer vooruitgang is!

  Ik heb inmiddels een MyLaps chip aangeschaft, maar aangezien ik ook 1 keer per week in Lieden schaats en ze daar geen mylaps systeem hebben wellicht toch intressant om deze tracker eens te gebruiken :)
 20. HarryOnline

  HarryOnline New Member

  Ik heb in de laatste weken van het afgelopen schaatsseizoen mijn nieuwe app getest, deze werkt op Garmin sporthorloges (Forerunner etc) en geeft de rondetijd, aantal ronden etc aan op deze horloges. Voor een demo, bekijk dit artikel:
  http://www.harryonline.nl/apps/garmin-schaatshorloge/4133
  Deze gebruikt overigens ook de MyLaps chip en je moet je smartphone ook nog ergens kwijt voor de Internet verbinding.
  Als je op de hoogte wilt blijven, kun je je inschrijven op de mailinglijst.

Deel Deze Pagina