Seksueel misbruik in de sport

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 22 jan 2019.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Misschien is er al een topic ergens, dan kan iemand het misschien samenvoegen, maar het onderwerp is belangrijk genoeg om toch even te bespreken.

  Op de NOS las ik het artikel Zuid-Koreaanse sportwereld in ban van misbruikschandaal. Shorttrackster Shim Suk-hee, tweevoudig olympisch kampioen, beschuldigt haar voormalige coach Cho Jae-beom van meervoudige verkrachting en ook in allerlei andere takken van sport volgden in Zuid-Korea beschuldigingen.
  In de VS hadden we Larry Nassar, arts van de nationale turnploeg die nu min of meer levenslang in de gevangenis zit en minstens tientallen turnsters misbruikt heeft. Ook verhalen in de Engelse voetbalwereld, bij de Nederlandse vrouwenwielrenners en een Rotterdamse atletiekcoach hebben de afgelopen tijd het nieuws bereikt.
  Elke keer als ik deze verhalen lees schrik ik ervan. Is de sportwereld meer verdorven dan andere werelden? Is het inherent fysieke karakter van sport aanleiding tot het eenvoudiger overschrijden van intieme grenzen? Wat staat er ons nog te wachten?

  Natuurlijk snap ik dat het altijd mogelijk is dat het slechts loze beschuldigingen betreft, en uiteraard is seksualiteit een wereld is waarin veel meer grijs is dan zwart-wit. Echter wijzen onderzoeken uit dat er zeker betreffende zedendelicten altijd meer daadwerkelijke misdrijven onvermeld blijven dan dat er onterechte beschuldigingen geuit worden.

  Zou het misschien kunnen dat ook het in (langebaan)schaatsen een aantal carrières van, met name maar niet beperkt tot, vrouwelijke talenten in de dop afgebroken is vanwege fout gedrag van coaches en trainers?
 2. mi

  mi Well-Known Member

  Afschuwelijke gedachte iig!
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  nee, daar geloof ik niks van.

  Eerder hadden we het schandaal in de kerk. Hoe vreselijk negatief mensen toen werden richting alles wat maar met kerk te maken had. Ook ik heb als christen wel verwijten naar mijn hoofd gekregen. Alsof ik goedkeur wat er gebeurt is... :S
  Daar waar mogelijkheid was om te reageren wees ik er altijd al op dat misbruik ook op veel andere plekken voorkomt. Inmiddels blijkt dat ook wel. Het #metoo-gebeuren begon in de filmwereld. Nu hoor je veel over de sport.

  Hebben we toch zo al 3 werelden waar misbruik veelvuldig voorkomt (of voorkwam, hoop ik...)
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik geloof ook zeer zeker niet dat de sportwereld meer verdorven is. Ik denk wel dat de sport helaas kansen geeft om zo mis te gaan. Je hebt een trainer met een machtspositie en bij veel sporten is het ook nog gebruikelijk dat die je aan raakt om je te helpen. Beide an sich niet slecht (maar onvermijdelijk), maar het blijkt steeds meer dat het dan wel snel mis kan gaan. Je mist trouwens nog wat voorbeelden, vooral in de turnwereld hebben praktisch in elk land, waaronder Nederland, zich schandalen voorgedaan. Zie Verona van der Leur. En misschien nog wel veel erger: ook bij kinder/jeugdtrainingen komt het veel voor.

  Ik denk dat (internationale) sportbonden er vooral voor moeten blijven waarschuwen. En wellicht waar mogelijk het één op één trainen en trainen zonder enig toezicht moet worden vermeden. Daar voorkom je niet alles mee, maar het zal vast wat helpen. Ik weet dat in Alphen waar de waterpoloërs trainen er bijvoorbeeld camera's hangen (die staan in elk geval aan tijdens zwemles, maar ik zou me kunnen voorstellen dat die ook tijdens de trainingen aan staan).

  Of het in de schaatssport ooit voor is gekomen? Vast wel, vrees ik... ook bij schaatstrainingen is het natuurlijk niet ongebruikelijk om elkaar aan te raken. En bijvoorbeeld een ongewenst aanraken in zo'n strak pak is dan zo gebeurd.
  chicagodude vindt dit leuk.
 5. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  de grote constante in die 3 werelden is macht, helaas
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  en dat komt ook buiten die 3 werelden voor, dus ik vrees dat de ellende niet tot die 3 werelden beperkt blijft.

  wat een trieste wereld leven we eigenlijk in dat dat nodig is.

  Ik merk het ook in mijn werk. Als ik een leerling één op één spreek doe ik dat altijd op een plek waar anderen ons kunnen zien zitten. Ook voor mijn eigen veiligheid. Er hoeft maar iemand een compleet onzin-verhaal de wereld in te helpen en je hebt een probleem. Absurd eigenlijk dat je daar rekening mee moet houden als je wiskunde gaat uitleggen.
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Machtsverhoudingen, maar ook intensieve omgang met elkaar, eventueel fysiek contact vanuit de sportbeoefening, vaak weg uit vertrouwde omgeving, dat zijn wel zaken die misbruik in de sport aanjagen.
  De Canadese schaatsploeg had daags voor de afgelopen OS nog de hoofdcoach Mike Crowe op non-actief gezet (en later ontslagen) wegens verdenking van seksueel misbruik en toen kwamen er ook nog verhalen uit de 20 jaar ervoor naar boven, toen hij nog in de VS werkzaam was. Daar is verder weinig aandacht voor geweest hier.
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ook in het schaatsen waren er verhalen over wangedrag door coaches, nu schiet me het verhaal van Mari Hemmer te binnen, die stopte met schaatsen nadat Peter Mueller haar lastig viel. Volgens mij gaan er nog wel meer verhalen boven komen deze jaren, en dat hoop ik ook wel (niet omdat ik hoop dat die zaken hebben plaatsgevonden, maar omdat ik hoop dat die zaken die plaatsgevonden hebben boven komen).
 9. Monique

  Monique Well-Known Member

  Misbruik maken van je machtspositie is altijd erg, maar als je dat doet middels sexueel misbruik is het wel heel schandalig. Ik las vandaag dat een man uit Drente een gevangenisstraf heeft gekregen van 3 jaar voor het misbruiken van zijn 2 dochters vanaf hun geboorte. Dat geloof je toch niet! Zo’n man hoort veel langer in de bak te zitten, zijn dochters zijn getekend voor hun leven. Dus ook alsjeblieft heel lange straffen voor mannen in sport die hun pupillen misbruiken.
 10. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Ik meen me te herinneren dat het hier vooral ging om verbaal geweld, het maken van denigrerende opmerkingen. Is ook niet goed te praten maar wel van een andere orde.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dit ging toch over Maren Haugli? Zie dit artikel .
  leenstrafan vindt dit leuk.
 12. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik heb het ook gelezen, in NL denk ik dat het redelijk safe zit (als we over de huidige generatie schaatsers praten), maar ook daar weet je niks zeker. Coaches, fysio's, sportartsen etc. ze hebben allemaal vrij toegang tot atleten en worden door kinderen en jongeren (en hun ouders) vaak blind vertrouwd. Het enige systeem dat wij in NL hebben om pedofielen en smeerlappen uit de sport te houden is het VOG systeem en dat is zo lek als een mandje, het gaat allemaal op goed vertrouwen en daar gaat het vaak fout.

  Kijk naar het Amerikaanse turnschandaal dat in 2016 uitbrak, net na de spelen, de grootste kampioenen zijn daar structureel seksueel misbruikt door een sportarts (dezelfde meisjes/vrouwen die in RIO olympisch kampioen werden). twintig jaar lang werden meldingen gedaan over deze arts en de bond heeft het allemaal verzwegen om een schandaal te voorkomen, onderhand hebben meer dan 200 slachtoffers zich al gemeld. Overigens is het bij volwassenen vaak lastig (grijs gebied dus), maar veel misbruik in sport vindt plaats bij kinderen en jongeren dat is dus nooit een grijs gebied, dat is altijd fout.

  Veel jongeren maken nooit melding van seksueel misbruik omdat het 1) lastig te bewijzen is 2) vaak niet serieus wordt genomen door de sportbonden 3) er veel schaamte is omtrent seksueel misbruik (zeker bij jongens) en 4) veel jongeren hoe gek ook, seksueel misbruik niet herkennen, ze vertrouwen de persoon die hun begeleid en denken ook wanneer ze iets niet fijn vinden nooit dat de persoon die ze al zo lang kennen iets verkeerd zou doen.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  lastige hierbij is dat de grens soms zo wazig is. Is een arm om je schouder al misbruik? Waarschijnlijk niet, soms wel. Even stevig tegen je aan drukken, is dat misbruik? Hoeft niet, kan wel. Voor jongeren die in een fase van hun leven zitten waarin ze toch al op zoek zijn naar hoe de wereld werkt en hoe ze zelf in elkaar zitten, ook op dit vlak, is dat heel lastig te herkennen.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Klopt, maar onderschat ook niet het vertrouwen dat kinderen hebben (en dus ook pubers hebben). Veel slachtoffers in de sport waaronder de turnvrouwen uit Amerika geven aan dat wanneer ze terugkijken iets heel duidelijk over de grens ging, maar dat ze dit op het moment dat het gebeurde blind geloofde in de persoon die zij vertrouwde, want hij was toch haar vriend? Een aantal van de turndames verteld in detail over de behandelingen die de sportarts uitvoerde (de details zijn echt te gruwelijk om te typen) en heeft zich later geschaamd voor het feit dat ze het niet herkent hebben als misbruik (ook al waren ze voorgelicht). Uit onderzoek blijkt ook dat veel pedofielen ontzettend goed kunnen manipuleren en een slachtoffer ook gewoon kunnen laten geloven dat het hun eigen schuld is, het manipuleren van kinderen is daarbij ook nog eens een stuk eenvoudiger dan volwassenen.

  We krijgen vrees ik de komende jaren sowieso nog heel veel berichten uit vooral Aziatische en Oost-Europese landen over misbruik, de sportinternaten in veel Aziatische landen zijn de perfecte plek voor een pedofiel om slachtoffers te vinden. In veel van die landen heerst ook nog eens een cultuur, waarin er sowieso niet naar kinderen geluisterd wordt. Zeker in die sportinternaten wordt er van kinderen verwacht dat ze presteren en verder hun mond dicht houden, aandacht voor dit soort onderwerpen is er absoluut niet.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  oh, dat wil ik ook niet ontkennen. Ik bedoelde het als aanvulling, niet als verbetering.
  sysya vindt dit leuk.
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Behalve de zaken die hier al genoemd zijn (o.a. door jou), komt ook nog wel eens het probleem voor dat coaches/trainers hun pupillen gaan zien als hun middel tot persoonlijk succes. Zo hebben bijv. in de VS de Karolyi turncoaches intussen redelijk hardnekkig de schijn tegen dat ze wel het een en ander wisten van het misbruik door Nassar maar op geen enkele manier ingegrepen hebben omdat succes van hun pupillen ook (financieel) succes voor henzelf inhoudt.

  Helaas geldt hetzelfde ook, vaker dan je misschien zou verwachten, voor ouders die hun dochter/zoon als potentiele bron van geld/succes/macht zien indien ze sportief zeer succesvol worden. Voor ons ondenkbaar, maar ouders genoeg die eventueel misbruik van hun kind dan maar door de vingers zien.....:(

Deel Deze Pagina