Seizoen 2023-2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 19 apr 2023.

  1. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Waar zijn deze details te vinden? Ik kom ze op de isu site nergens tegen.

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    SchaatsDaan vindt dit leuk.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    De indeling van de worldcups ziet er naar mijn mening wel goed uit. Alleen het schrappen van de Mass-start halve finales vind ik wat jammer. Dat zal vermoedelijk gedaan zijn om het aantal starts van bepaalde rijders in een weekend te beperken. Dat is het enige voordeel dat ik kan bedenken.
    1500 en TP op dezelfde dag is niet ideaal, maar je moet wat...
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik ben zelf erg blij met deze indeling. Er zijn nog een hoop imperfecte dingen, zoals vooral het promovetings/degraderingssysteem van de A en B groepen, maar het is tien keer zo goed als vorig jaar.

    Jordan Stolz en Jutta Leerdam krijgen allebei twee kansen op een WR 1000 meter in Salt Lake City, daar kijk ik erg naar uit. Verder zijn de banen veel interessanter, hebben we 10 ipv 6 500 meters, en is de indeling dynamieker ipv de altijd wat relatief saaie (in mijn ogen) zondag met alleen de 1000 meter als klassieke afstand.

    Als Stavanger, Calgary, en Inzell ook een beetje snel zijn dit keer dan wordt het echt een prachtig seizoen.
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  5. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Zelfs als Stavanger niet heel snel is, kan het niet anders dan waanzinnig worden. Een volle Sørmarka Arena met 4000 Noren die Ragne Wiklund en Sander Eitrem naar een baanrecord schreeuwen op de 5000m en de 10000m in een rechtstreeks duel tegen Irene Schouten en Patrick Roest. En dan de de tranen bij Bjarne Rykkje en Wouter Olde Heuvel. Nu al zin in..

    Een man mag dromen, toch? ;)
    (En dromen over het WK Allround doen we later wel!)
    EenBrabander en Marcel Vos vinden dit leuk.
  6. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    10000 meter BR gaat bijna zeker niet gebeuren, maar een herhaling van het duel tussen Schouten en Wiklund dat weer naar een baanrecord leidt voor de winnaar is goed mogelijk en zou geweldig zijn.
    EenBrabander en tostiees-31 vinden dit leuk.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik ga hier even verder over de wereldbeker-reglementen voor volgend jaar.

    (* Overigens heeft de ISU de programma's voor de WBs van Obihiro en Peking omgedraaid. De gemengde estafette en de ploegenachtervolging zijn nu in Obihiro, de teamsprint in Beijing. *)

    Over de nieuwe regel dat de ISU schaatsers aan het veld van een EK, WK, 4CK mag toevoegen als de hele reservelijst ook al niet genoeg was en er nog steeds plekken over zijn. En zelfs met schaatsers die geen limiettijd hebben gereden.

    In mijn eerste reactie dacht ik dat dat vooral voor het 4CK van belang was (haha, zo weinig schaatsers), maar later bedacht ik dat het in het Europa net zo erg is. Het is bijvoorbeeld een hele klus om binnen de Wereldcup-deelnemers 20 Europese 500-meterrijdsters te vinden (bij max. 3 per land). Terwijl de grote 6 niet-Europese landen (KAZ, CHN, KOR, JPN, CAN, USA) daar allemaal al zeker 3 schaatsers voor hebben. En dus al 18 plekken.

    De ISU heeft dat maar meteen bij elk kampioenschap eronder geplakt. Ik neem aan dat dat bij de wereldkampioenschappen niet nodig zal zijn en dat daar voldoende animo voor is en de reservelijst lang genoeg is.. Hoewel, met allround weet je dat maar nooit.
    Dat knip-plakken van de ISU zorgt wel voor rare zinswendingen en worden voor het WK allround en WK sprint onbegrijpelijk:

    "The Skater(s) may be qualified to compete without one of the qualifying times for the Sprint or Allround Combinations, but the best ranked Skater(s) based on their season best times will be ranked higher."

    Waarbij het blijkbaar gaat om beste seizoentijden (in wedstrijden op de ISU-kalender?? Dan geen onderscheid tussen de 3 snelle hooglandbanen en de rest? wat zijn de allroundtijden?? dan ook prioriteit voor landen zonder gekwalificeerde schaatser?) etc.

    Met de interessante conclusie dat de "best ranked skater will be ranked higher", wat volgens mij praktisch niet kan.
    Zoals José de Cauwer van de week ergens snedig opmerkte: "Je kunt de laatste rijder nooit voorbij rijden".

    Redactieslagje bij dit soort dingen lijkt me niet verkeerd.
    EenBrabander, Kristian en tostiees-31 vinden dit leuk.
  8. Kristian

    Kristian Active Member

    Not blaming the General Director For the above, ;), Fredi Schmid has served the ISU for almost three decades. I think he is highly appreciated for what he has done. Now he is moving on followed by an exciting person from the same guild (sic!). With Colin Smiths background, I am curious about what impact he can have on the sport of speed skating.
    https://www.isu.org/isu-news/news/1...mith-as-new-director-general?templateParam=15
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Moeten die schaatsers wel uit landen komen die nog geen of minder dan 3 plekken hadden?
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Er staat dit:
    The accepted Skater(s) may not exceed the allowed ISU Member quota allocation.

    Deze zin is uiteraard krom. (hoe kan een schaatser een allocatie overschrijden?)

    Maar als ik dat dan lees, lijkt het erop, dat kleine landen helemaal niet plekken kunnen innemen. Zij hebben immers een quota allocatie van 0. Maar als je als land x plekken hebt, dan kun je die toch gewoon opvullen? waarom die regel dan?

    Het enige wat ik kan bedenken is dat als je bijvoorbeeld 2 plekken hebt verdiend (dus met 2 verschillende rijders) en dat er dan 1 geblesseerd is en dat je geen enkele andere rijder meer hebt die de limiettijd heeft gereden, dat je dan toch iemand kan laten starten die de limiettijd niet gereden heeft.

    Een slagje verder: voor het EK geldt de onbegrijpelijke regel dat er maximaal 10 schaatsers per land mogen starten. Jaja, haal de matrix maar weer van stal. Bij de OS kan ik dat nog begrijpen gezien de beperking van het totaal aantal schaatsers, maar voor een EK? Waar ze moeten leuren om alle plekken bezet te krijgen.

    Maar nu die regel er is, zou je zo maar een scenario kunnen bedenken: Dat het in de wereldbekers heel slecht gaat op de 500 meter voor Nederland. Als Nederland dan gaat kiezen volgens de matrix, leidt dat bijvoorbeeld tot veel stayers en maar 2 mensen met een 500-meter limiettijd. Volgens de nieuwe regel zouden we dus alsnog een Jorrit Bergsma op de 500 meter kunnen laten starten (als er minder dan 20 inschrijvingen zijn).

    En dan nog iets raars: voor het WK allround en WK sprint worden een aantal plekken al toegewezen op basis van een wedstrijd uit het verleden. Nu is dat nog verdedigbaar toen dat WK elk jaar werd gehouden. Maar nu gaat dat dus op basis van het WK van 2022. Zodat, hoera, de Zweedse mannen alvast een plek op het WK allround hebben, dankzij Van der Poel. En dus gaan we wellicht Ekensskär weer zien! Misschien nu zelfs zonder dat hij een limiettijd heeft gereden....
    EenBrabander vindt dit leuk.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maar als een schaatser geen limiettijd gereden hoeft te hebben, kan er dan door die loophole iemand starten met een PR van 9 minuten op de 5km?
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Zo te zien heb je geen recht op zo'n plek, maar kan de ISU je zo'n gunst verlenen. Of ze dat met een PR van 9 minuten doen, denk ik niet. Tenzij je genoeg betaalt natuurlijk of een vrindje van een bestuurslid bent. Voor Nederland voorzie ik dus geen enkel probleem.

    Bedacht me ook nog, dat dit misschien wel eens een loophole kan zijn om toch Russen toe te kunnen laten, als dat tijdens de EK/WK opeens mogelijk is geworden. De Russen hebben immers geen officiële limiettijden gereden. Maar dan nog blijft dat zinnetje van die toegestane quota per land dat dwarsbomen. Het lijkt me logischer dat ze bedoelen dat je niet meer dan het maximale aantal per land op een afstand mag laten starten. Dus 2 op de langste afstanden en de massastart en 3 op de andere afstanden.

    Overigens staan in de standaardregels uitgebreide paragrafen over de selectieprocedures van de ISU-kampioenschappen. Congresleden stemmen over elke wijziging in punten en komma's. Maar in deze uitwerking worden er zomaar veranderingen in aangebracht die niet gemotiveerd worden, vaag zijn en slecht geformuleerd. Kan dat zomaar?
  13. proeme

    proeme Well-Known Member

    misschien moet ik Litouwer of Griek worden en me aanmelden... Kan ik tocht meedoen ondanks mijn PR die op de 5km hoger is dan wat de andere deelnemers op de 10km rijden ;)
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik zal nog even wat inhoudelijker ingaan op de posts van Mjøsaman.

    Geen slecht idee dit, al zou ik het nog mooier vinden als de deelnemers aan de WB's voor neo-senioren bij hun wedstrijden dit soort rest-plekken konden verdienen bij hun wedstrijden. Dan gaan die wedstrijden tenminste ergens om.

    De breedte in Europa voor vrouwen is eigenlijk vrij matig zo zonder Rusland.
    Er reden afgelopen seizoen 61 vrouwen onder de 2.00,00. Daarvan kwamen er 32 uit Europa en 29 uit de "vier continenten". Van die 32 uit Europa was meer dan de helft Nederlands en had Rusland toch nog 5 schaatsers ondanks het feit dat ze louter in Rusland reden. De breedte in Canada, Japan, China, de VS en Kazachstan is beter op orde dan in Polen, Noorwegen en Duitsland. Kanttekening bij deze statistiek: al die Nederlandse vrouwen mogen in het snelle Thialf rijden.

    19 Nederland
    5 Rusland
    2 Polen
    1 Noorwegen
    1 Oostenrijk
    1 Groot-Brittannië
    1 België
    1 Zwitserland
    1 Duitsland

    8 Canada
    7 Japan
    6 China
    4 USA
    3 Kazachstan
    1 Zuid-Korea

    Hoe ziet het dan bij de mannen? Er reden 59 mannen onder de 1.47,00, dus dat lijkt me goed vergelijkingsmateriaal. (Bijzonder trouwens hoe er normaal zo'n 10 seconden zit tussen de winnende 1500m-tijden van mannen en vrouwen, terwijl er een veel groter verschil in de breedte zit.) Daarvan komen er slechts 23 uit Europa en maar liefst 36 uit de rest van de wereld. Noorwegen komt als enige Europese land een klein beetje in de buurt van de breedte van Nederland. Canada en China staan opvallend hoog (maar ja, Calgary en Urumqi hè...)

    11 Nederland
    5 Noorwegen
    2 Italië
    2 Duitsland
    1 België
    1 Oostenrijk
    1 Rusland

    11 Canada
    7 China
    6 Japan
    5 USA
    3 Zuid-Korea
    2 Kazachstan
    1 Nieuw-Zeeland
    1 Taiwan


    "Opvulling" van het deelnemersveld snap ik, maar bij een EK of 4CC zou je ook prima met vier per land kunnen rijden om een hoger niveau te krijgen. Alleen wordt Nederland dan nóg dominanter, o jee.

    Dit kan ik ook niet volgen...
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik neem aan dat ze hiermee vooral bedoelen dat je niet over de max. 3 per land mag gaan.
    Ik zie dan liever Kaspar Norberg. Hij reed bij het WK junioren 37,17, 6.43,94 en 1.50,94. Die 500m en 5000m zijn ruim onder het PR van Ekensskär. Al hoop ik dan toch dat hij volgend jaar een stuk harder rijdt.
  16. Robinson

    Robinson Member

    Wat ik niet snap, ik zie op de kalender een WK allround/sprint staan, maar ook een WK afstanden, dit klopt toch niet, is toch niet meer in één jaar? Ik heb er nog niemand over gehoord.
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dat was ooit het plan, maar tegenwoordig niet meer. Het WK afstanden blijft elk jaar (behalve OS jaren), en het WK allround/sprint is alleen in de even jaren. Het EK is in even jaren een afstandstoernooi en in oneven jaren een allround/sprinttoernooi.
  18. Robinson

    Robinson Member

    Ok bedankt, vandaar dus. Ik dacht dus dat het altijd elk jaar om en om zou zijn, WK allround/sprint en afstanden, maar in de even jaren dus allebei. En ik was ook even vergeten dat de OS waren in 2022, ik dacht al even, hoe kan dat dan, 2 jaar geleden waren er toch ook geen 2 wk's.
  19. Trymare

    Trymare Active Member

    Bad news. Norwegian television will probably not broadcast speed skating this season. This is sad for Norway, and for international speed skating. I will probably have to watch the competitions on YouTube.
  20. Kristian

    Kristian Active Member

    Still negotiating, though. NRK seems to be the only option left? Infront demands too much money for their liking. NRK seems interested in the championships -- not the World Cup... Infront demands a comprehensive, expensive coverage from Stavanger-WC. They also want to sell the rights as a package together with short track and figure skating.

    What happens if Stavanger cant provide TV-coverage, will they lose the right to hold the Event?

Deel Deze Pagina