Schaatsoscar 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Duif, 24 feb 2022.

 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Overigens ben ik het wel eens met degenen hierboven die zeiden dat een schaatser hem eigenlijk maar 1 keer zou moeten winnen. Verder vind ik ook niet dat hij per se elk jaar uitgereikt hoeft te worden, zeker niet als de regel 1x/schaatser gehanteerd wordt.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik zou 'm ook aan Schouten geven voor haar 5km in Peking. Het MS-goud van Swings vind ik ook wel een goede. Heel oplettend gereden, de koers volledig in handen genomen en aanvallen van de Nederlanders en andere aanvallers zelf gedicht. Ik had echt gedacht dat dat hem zou opbreken in het slot. Sterke laatste bocht (waar anderen erg moeten inhouden loopt hij 'm aardig goed door) en hij sprint gewoon even Lee, Chung en Mantia eraf. Die normaliter in de sprint toch wel superieur zijn aan Swings. Oké, Lee is niet meer de Lee van weleer (liep helemaal leeg op het laatste rechte eind) en Mantia was fysiek duidelijk niet tip-top, maar niettemin was dit zeer indrukwekkend.

  De 10km van Van der Poel was natuurlijk ook weer imposant (vooral qua schema: 5km-tijd x 2 + 12), maar na zijn WR-race van vorig seizoen niet echt Schaatsoscar-waardig. Daarvoor is de prestatie toch even wat te identiek. Misschien als hij het record had verpulverd en onder de 12.30 had gereden. Dan toch liever de ongeslagen Schouten die dit seizoen met 6.45 en 6.43 door middel van indrukwekkend afbouwende schema's (en daarin echt uniek is - die laatste rondes zijn niet normaal) een nieuwe standaard zet op de 5000m met haar laagland wereldrecords. Pure soevereiniteit qua beheersing van de afstand ten opzichte van de andere dames die ook zeker geen koekebakkers zijn. Maar liefst 7 sec sneller dan de winnende tijd van 4 jaar geleden (en net als op de 3km zijn ook de nummers 2 en 3 sneller dan de winnende tijd destijds). Ter vergelijking: Van der Poel is op de 5km gelijkwaardig aan Kramer en op de 10km een kleine 9 sec sneller dan Bloemen destijds. Maar de nummers 2 en 3 zijn op beide afstanden niet sneller dan de winnaar van vier jaar terug.

  Het zou daarom ook wel een mooie beloning zijn voor de doorontwikkeling die de 5km de laatste paar jaar heeft meegemaakt. Sablikova, Voronina en inmiddels Schouten trekken het niveau flink de hoogte in en vanuit allerlei hoeken, denk aan Weidemann, Lollo, Wiklund, maar ook andere Nederlandse dames, wordt verdere vooruitgang en concurrentie flink gestimuleerd. Qua niveau in de breedte zie ik hier meer progressie dan op de overige damesafstanden (waarbij de tijden in de breedte op de 1000/1500m dan ook wel heel erg tegenvielen)

  Verder waren er absoluut prachtige races van de Olympische winnaars (het blijft toch Olympisch goud), maar als individuele prestatie op zichzelf toch wel minder dan deze 3 races.
  Camila vindt dit leuk.
 3. sysya

  sysya Well-Known Member

  Denk vooral dat je momenteel veel progressie ziet op de 3/5km omdat dit een tijdje heeft stil gestaan. Op de 1000/1500 meter hebben we net een bizarre boem gehad van tijden die op laagland opeens de 1.53 en 1.13 inschoten. Het is vrij normaal dat er na zo'n boem even wat minder progressie is voordat er weer een boem komt.
  G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina