Schaatskalender 2014-2015

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 6 jan 2014.

  1. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    A-groep 20 5km's = 10 ritten
    58 in de B-groep :eek: = 15 kwartetten (eerste kwartet 2 ipv 4)
    Is nog te overzien.
  2. McSmit

    McSmit Active Member

    15 x 8 min = 120 min = 2 uur lang alleen maar 5 km. Wat was het probleem ook alweer met de 10km?
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Er mogen er maar 16 in de A-groep starten op de 5000m, dus we hebben dan 16 kwartetten in de B-groep. Met 3x dweilen tussendoor duurt de B-groep 5000m dan al ruim 3 uur.
    Dan een dweil (0,5 uur)
    Dan hebben we vervolgens nog 23 paren 1500m dames, waar ook een dweil inzit neem ik aan. Dat is ook 1,5 uur.
    Dan weer een dweil (0,5 uur)
    Dan de A-groep 5000m met een dweil (1,5 uur)
    Dan een dweil (0,5 uur).
    Dan de A-groep 1500m dames (0,5 uur).

    Totaal 8 uur.
    Dat was dan de zaterdag.
    Zondag 1500m mannen met 29 paren in de B-groep en 3000m vrouwen met 13 kwartetten in de B-groep. En nog massastarts....
  4. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Zo. Dat heeft mij overtuigd om naar Hamar te gaan. Leuk. Lekker veel schaatsen en hopelijk ook Puszkarski en Goss.

    Goed dan hetgeen waar ik mij al enige tijd op verheug. Het moment dat ik definitief kan zeggen: De vliegtickets naar Astana zijn binnen!!!!!
    ZeeKoei en leenstrafan vinden dit leuk.
  5. Koen

    Koen Well-Known Member

    op teletekst van omroep Friesland staat dat ijsselcup niet door gaat!
    staat nog niks over op site van ijsselcup zelf
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De laatste jaren was er tijdens de IJsselcup ook het laatste kwalificatie-toernooi voor de NK afstanden. Dat toernooi zal, op 18-19 oktober, sowieso moeten worden gereden, waarom niet in Deventer dan?
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het rare is dat de KNSB nog steeds geen selectienormen voor de Grote Toernooien bekend heeft gemaakt. Nu is dat ook een hell of a job, omdat de KNSB gewoon de kalender voor de niet-Olympische jaren uit de kast heeft gehaald, terwijl de internationale kalender veranderd is.
    Internationale kwalificatie voor de WK Afstanden moet plaatsvinden tijdens de 4 WBs voor de kerst. De laatste 2 Wereldbekers voor de WK afstanden zijn voor de kwalificatie van de allround en sprint WKs en daar wil je dus geen afstandsspecialisten aan de start.
    Daarom lijkt het me dat als je bij het komende NK afstanden niet bij de eerste 5 zit, je de WK afstanden ook kunt vergeten. En je je schaatsen dus eigenlijk op kunt bergen voor dit seizoen. Daarom is het zo onbegrijpelijk dat Clafis de Aziatische WBs laat schieten, omdat je daarmee concurrenten op plaatsen 6, 7 en verder op het NK afstanden toch nog een kans geeft zich te plaatsen.

    Maar we zullen zien; wie weet komt er nog een skate-off circus.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Kan dat niet gebeuren op de nationale allroundtoernooien? In het verleden zijn ook wereldbekerplekken 500 en 1000 vergeven via de NK sprint (nu vier weken voor de WK afstanden) en wereldbekerplekken 1500 en 3000(v)/5000(m) via de NK allround (nu zeven weken voor de WK afstanden). Met natuurlijk een kleine groep kanshebbers die los van het officiële programma ook een tijd mag neerzetten.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @leenstrafan: dat was ook mijn gedachte. Maakt de allround- en sprintkampioenschappen iets onoverzichtelijker, maar volgens mij gaat het prima.
  11. McSmit

    McSmit Active Member

    Verdien je via de World Cups voor de WK Afstanden een plek voor jezelf en niet voor het land en voor de WK Sprint en Allround juist voor je land en niet voor jezelf?
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Voor de ISU verdien je altijd plekken per land (hoewel je wel een paar WB-punten moet hebben om mee te mogen doen), maar er is natuurlijk altijd ook nog de Nederlandse selectieprocedure.
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Laten we alsjeblieft het NK Allround niet gaan gebruiken als selectie voor de WK Afstanden. Dan weet ik het wel, dan laten middenafstandspecialisten de 5000m lopen, omdat ze daags erop de 1500m moeten rijden, doen stayers hun best niet op de 1500m omdat ze de 10000m later moeten rijden, etc, etc. En verwordt het allrounden definitief tot een relict uit het verleden.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  14. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Routinematig keek ik op de pagina van knsb.nl waar de selectienormen zouden moeten komen te staan. En ja, daar stonden nieuwe selectienormen voor internationale kampioenschappen....voor junioren. Nog steeds dus geen witte rook hoe je je kunt kwalificeren voor wereldbekers en WKs, 2 weken voor het eerste kwalificatiemoment.

    Wat ik ook zag was een reglement voor een landelijke competitie massastart. Vreemd genoeg hanteert de KNSB een heel andere puntentelling en opzet dan internationaal bij de Wereldbeker. Zo tellen bij de KNSB de tussensprints nauwelijks mee, terwijl die internationaal heel belangrijk zijn. Nationaal mogen er maximaal 2 per ploeg starten. Nu is dat internationaal ook zo, maar in de praktijk zou het ook wel eens op 1 per land kunnen uitdraaien. Wat is dat voor rare eigenwijsheid? Zo krijg je toc heel andere tactische races dan zoals ze internationaal gereden gaan worden?
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ja, daar erger ik me ook aan.

    Volgen de nationale wedstrijden massastart niet gewoon de gewijzigde regels voor de internationale massastart op de wereldbeker en het WK? Het nieuwe internationale systeem is 60–40–20 in de eindsprint en 5–3–1 in de (drie) tussensprints, het kwam al langs in het topic over wedstrijden in de zomer vanwege de nationale oefen-massastart.
    Als de nationale regels daarvan afwijken: goed opgelet en bizar van de KNSB; als de nationale regels wel de vernieuwde ISU-regels volgen: volgende keer beter opletten @Mjøsaman voordat je kritiek hebt.
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    @leenstrafan je kunt het zelf zien op www.knsb.nl onze sporten langebaan/kortebaan ; selectieprocedure; bepalingen massastart. Een tussensprintwinst is gelijk aan de 24e plek in de eindsprint.
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    Andere puntentelling inderdaad. Tussensprints maken ook niet uit voor de wedstrijd, de paar puntjes die je sprokkelt tellen direct mee voor het klassement. Zoals men met marathons ook deed de afgelopen jaren (en nog steeds?)

    Bijzonder...
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Tja, zeker met een klassement in het achterhoofd is de punten telling van de KNSB veel logischer. Je krijgt die 5-3-1 punt rechtstreeks voor het klassement, daarnaast krijg je punten voor je eindklassering. Zo hebben die tussensprintpunten wel zin voor de toppers. Stel Rijder A wint de eerste massastart en Rijder B wordt tweede. Zonder tussensprints staat rijder A dan 25 punten voor. De tweede massastart wordt B tweede en A derde. Dan heeft A normaal gezien 5 punten voorsprong. En dan kunnen de 6 tussensprints die geweest zijn plotseling wel eens bepalend zijn voor de eerste positie in het klassement. (En stel dat C derde en eerste werd, dan zijn de tussensprints nog belangrijker...).


    Voor een klassement prima geschikt, niet voor een WK/OS. En met de wereldbeker zit je natuurlijk ook met de WB overall, waarvoor elke wedstrijd even zwaar mee moet tellen.

    Dus logisch dat de puntentelling af wijkt. Niks slecht van de KNSB.
    Laatst bewerkt: 19 okt 2014
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Sorry @Mjøsaman dat ik dacht dat je niet goed keek, deze puntentelling is inderdaad helemaal anders dan zowel de oude als de nieuwe wereldbekertelling.

    Eigenlijk had ik het logischer gevonden om de tussensprints juist wel stevig mee te laten tellen, want er is natuurlijk de concurrentie met de KPN Marathon Cup waar (ondanks de lengte van de wedstrijd) veelal dezelfde schaatsers favoriet zijn. Juist door de tussensprints mee te laten spelen krijg je dan een hele andere dynamiek binnen 16 rondjes. Verder maken de WB-selectiewedstrijd (Heerenveen, 2 november) en het NK (Groningen, 18 januari) geen deel uit van de "landelijke competitie mass start", maar zijn er drie wedstrijden te weten in Den Haag op 8 november, in Hoorn op 22 november 2014 en de finale in Groningen op 20 december.

    Tot slot vind ik de puntenreeks 150 125 105 88 84 80 76 72 68 64 56 52 48 42 38 32 28 24 21 18 15 12 8 5 3 1 wiskundig gewoon heel erg lelijk. Ik snap de bonuspunten voor een podiumplek wel, maar waarom zitten er van die lelijke sprongen in (meestal 4 punten per plek, 8 punten tussen plek 10 en 11, 6 punten tussen plek 13 en 14 en tussen 15 en 16)?
    G1ant vindt dit leuk.
  20. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Misschien missen sommige mensen gewoon het talent van een meer logische cijferopbouw. ;)

    Ik zou juist bij de laatste rijders het puntenverschil zo klein mogelijk houden (ik denk aan 1 punt) zodat zelfs het laatste puntje er toe kan doen. wanneer er te grote verschillen inzitten is voorsprong soms al gemaakt en heeft een rijder geen druk van achteren meer, dat zou nu juist wel blijven. Erg motiverend voor rijders om hun best te blijven doen.:D

    Maar dat is natuurlijk alleen maar mijn mening.

Deel Deze Pagina