Schaatsijs uiterwaarden Nederrijn

Discussie in '2012-2013' gestart door Adri, 14 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Adri

  Adri New Member

  Waar? Uiterwaarden Nederrijn ten oosten van de veerweg. Bij het Lexkes veer aan de zuidoever van de rivier.
  Het Lexkesveer is het veer van Wageningen naar Randwijk. Cordinaten 51 graden 57´28.54´´ N en 5 graden 41´49.08´´O
  Op maandag 14 januari heb ik het ijs te voet en op de schaats verkend. Het is ondergelopen land met een lengte van circa 250 meter en 35 tot 45 meter breed. Toen ik na een rondje schaatsen nog niet door het ijs gezakt was ben ik weer naar huis gegaan. Vanaf dinsdag is het hier goed schaatsen! Er staat een bord `Struinpad` en verboden voor honden i.v.m. veeziekten. Aan de kant van de knotwilgen kun je het ijs niet op, loop links om en ga het ijs op aan de kant van de rivier. Je moet twee keer over een landhek klimmen en dan kun je gelijk rechts het ijs op. Het is er ongeveer 25 centimeter diep. Aan de kant van het landhek zag ik een obstakel op het ijs in de vorm van een liggende paal. Deze kan wellicht ondersneeuwen!
  Let op! Alleen het langgerekte stuk langs de knotwilgen was op maandag volledig dicht en heeft mij overal gehouden. Al het overige water in de uiterwaarden was deels nog open en is niet te schaatsen! Ik ga hier dinsdag rond het middaguur schaatsen. Je krijgt garantie tot aan je knieen!
 2. Adri

  Adri New Member

  Rond 12 uur ben ik ter plaatse en ga een baan vegen.
  Vrijwilligers zijn welkom om te helpen vegen!
 3. Adri

  Adri New Member

  Vanmiddag heb ik een baan geveegd van ongeveer 250 meter. Het ijs is een heel klein beetje dikker geworden vanacht en is net sterk genoeg. Met twee man hebben we een uur geschaatst. Morgen rond het middaguur ben ik er weer!
 4. norsenoor

  norsenoor New Member

  leuk om te horen! ik ga morgen denk ik ook in de middag. ben benieuwd!
  Dank voor je posts.
 5. joha59

  joha59 New Member

  Ik was er ook, het bewijs: [​IMG]

  Jos de Haan
 6. norsenoor

  norsenoor New Member

  HI Jos, enig idee hoeveel cm er ligt (ijs)? Kom morgenmiddag ook even rondje rijden:)
 7. Adri

  Adri New Member

  We gingen er net niet doorheen, het was best een beetje spannend. Het zal niet veel meer dan drie centimeter dik geweest zijn.
  Maar vanacht gaat het matig tot streng vriezen dus dan zit het morgen wel snor met de ijsdikte.
  Overigens is de waterdiepte nergens meer dan 15 centimeter.

  Jos, bedankt voor het posten van de foto!

  Adriaan
 8. joha59

  joha59 New Member

  Vandaag was het niet meer dan 3 cm, schat ik, het ijs kraakte dat het een lieve lust was. Het rondje was prachtig geveegd en goed schaatsbaar, maar niet voor een hele colonne schaatsers. Misschien is het morgen beter.
 9. Adri

  Adri New Member

  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us

  Nog meer bewijs van ondergetekende

  A3
 10. Adri

  Adri New Member

  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us

  Deze dame is ijsmeester bij de Koninklijke Nederlandse Schotsenrijders Bond.
  Ze heeft het ijs goedgekeurd!

  Adriaan
 11. Adri

  Adri New Member

  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us

  Ook vandaag werd er weer door diverse mensen geschaatst. Op de plekken waar het ijs op de bodem ligt vallen her en der wat gaten in het ijs, maar daar kun je vooralsnog goed omheen schaatsen. Het was wel weer genieten op deze mooie plek in de natuur.
  Als je op de fiets komt moet je naar knooppunt 95 toe. Kruising Randwijkse Rijndijk met de Veerweg. Hier loop je het pad met de geslotenverklaring in en dan kom je bij het ijs.
 12. waverm

  waverm New Member

  Heeft iemand ook de nevengeul naast dit plasje al gecontroleerd. Dat ijs zal nog wel dun zijn, maar ziet er wel mooi uit.
 13. stellingdriel

  stellingdriel New Member

  Beste schaatsliefhebbers

  heb de stoute schaatsen ondergebonden en ben naar Nederrijn gegaan. De foto's zijn veelbelovend, maar de kwaliteit van baan en ijs viel tegen: veel gaten en een rondje van nog geen 100 meter. Conclusie: vanuit het midden zullen we naar het noorden moeten...
  Utrecht, Henk
 14. Adri

  Adri New Member

  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Dit zijn de nummers een, twee en drie van de Randwijk Classic schaatsmarathon!

  De kwaliteit van het ijs gaat achteruit. Doordat het waterpeil in de uiterwaarden zakt ligt het ijs nu op de bodem. Het gevolg is niet alleen dat het ijs erg hobbelig is. Er vallen ook steeds meer gaten in. En dat is ronduit gevaarlijk. Zeker wanneer er sneeuw gaat vallen. Waarschijnlijk zullen er op korte termijn betere plekken om te schaatsen beschikbaar komen. Ik zal daarom bij nieuwe sneeuwval de baan niet meer onderhouden.
  Bij deze wil ik alle mensen bedanken die hun waardering geuit hebben voor het openen van dit topic en het vegen van de baan.

  Adriaan van der Kooij
 15. Oldy

  Oldy New Member

  Rijnstrang Angerlo

  Vandaag zaterdag 19 januari (alleen) geschaatst op de kleine strang recht tegenover Angerlo (nabij Huissen). Opstappen: van de dijk af naar beneden door het land naar de strang gelopen. Het weiland is onder de sneeuw nog erg blubberig (ik was op laarzen). Bij de kant waar de strang grenst aan het land ligt het ijs nog goed op het land en kun je goed opstappen. Aan de overkant (wandelpad) hangt het wat.
  Dikte ca 5 à 6 cm. Wit, hard sneeuwijs; sterk. Oppervlakte ca 2 à 3 voetbalvelden; de gehele plaat is goed.
 16. Oldy

  Oldy New Member

  Ik bedoel natuurlijk bij Angeren (geen Angerlo) !!!!
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina