Schaatsen, hoe bepaal je je keus?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door MacG, 12 dec 2019.

  1. MacG

    MacG New Member

    Waar ik eigenljk benieuwd naar ben is hoe een wedstrijdrijder zijn/haar keuze bepaalt, zijn er specilaiste die voor jou een schaats ontwerpen en maken en mag je gebruik maken van exotische metalen? Zo maar een paar losse flodders.
    Dan vraag ik me af waaraan de bijna perfecte schaats moet voldoen (100% perfect bestaat niet) en waar liggen de criteria?
    Geen mens is volledig symmetrisch. Het ene been kan fractioneel langer zijn dan het andere. De hoek die je dijbenen maken met het bekken kan variƫren. Je ene voet kan iets langer zijn dan de andere.
    Je skelet ondergaat veranderingen wanneer je ouder wordt, het bekken van een vrouw verandert nadat ze een kind heeft gehad - dus, hoe ga je te werk als je een stel nieuwe schaatsen aanschaft?
    De schaats is het een op een contactmiddel met het ijs. Niet de motor, dat ben jezelf, maar de wielen zijn het wel.
  2. VVA

    VVA Member

    Om alle zaken die je opmerkt zijn moderne schaatsen instelbaar. links-rechts; voor-achter; diagonaal; en niet te vergeten de ronding. Voordelen zowel als nadelen...
    voordelen omdat je je schaatsen precies zo kan afstellen als je denkt dat je lichaam nodig heeft, nadelen omdat er altijd twijfel blijft bestaan of je wel de juiste keuze hebt gemaakt...
    Uiteindelijk komt het toch op jezelf aan... De schaatser schaatst, de schaats is slechts een hulpmiddel.
  3. MacG

    MacG New Member

    Duidelijk. De afstelling regelt de sporter/coach. Zoiets als een TdF fiets. Al bestaan daar voorschriften ten aanzien van minimaal gewicht,
    Er bestaan dus geen beperkingen ten aanzien van materiaalgebruik, valt er winst te behalen qua gewicht, of is dat een te verwaarlozen factor?
  4. VVA

    VVA Member

    Er is meer winst te behalen uit het optimaliseren van je persoonlijk gewicht en een goed dieet, dan uit het minieme gewichtsverschil dat uit je schaatsen te halen zou zijn. De belangrijkste factoren zijn en blijven je mentale instelling en lichamelijke mogelijkheden...
    Veel mensen denken, dat als ze maar goede schaatsen kopen, het dan vanzelf wel goed komt. Helaas... een baby kun je geen hardloopschoenen geven en verwachten dat hij/zij dan wel kan rennen... Trainen en doorzettenzijn de sleutelwoorden om verder te komen.
  5. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Over het algemeen is te stellen dat als je begint te schaatsen dat iedere comfortabele goed passende schoen goed is. Na verloop van tijd leer je de techniek en ga je meer druk krijgen.

    Op dat moment komt de eerste behoefte aan extra steun in de enkels. Dit zijn meestal thermoplastische schoenen. Zodra een goede schoen is gevonden komt er een puzzeltocht naar ijzers. Normaal gesproken zijn wat flexibeler ijzers in eerste instantie beter. Deze ijzers helpen meer bij het sturen.

    Na verloop van tijd wordt er geƫxperimenteerd. De meesten gaan dan over naar stijver materiaal (schoenen en ijzers), maar er zijn diverse schaatsers die het gevoel missen en daardoor bij hen vertrouwde materiaal blijven.

    Door de meeste professionals worden custom schoenen gebruikt. Deze zijn voor een groot deel van carbon gemaakt. Daarmee zijn ze een stukje lichter. Het is merkbaar in je hand, maar verwaarloosbaar als je aan het schaatsen bent (zoals @VVA al aan heeft gegeven).

    Is er een specifieke reden dat je deze vragen hebt?

Deel Deze Pagina