Schaats Oscar 2015/2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door LeeMoZovski, 6 mrt 2016.

  1. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    SprintMaster gaf zojuist in het WK Allround Topic een voorzetje door te schrijven dat Martina Sablikova met haar 3000 meter van gisteren de Oscar Mathisen Trofee verdient. Eigenlijk ben ik het hier van harte mee eens. Het is wel zo dat Martina 'm al eens in won in 2010.

    Verder komen er nog wel wat schaatsers in aanmerking voor de Oscar:

    - Ik denk in eerste instantie aan Ted-Jan Bloemen met zijn WR op de 10 kilometer. Het Oscar comité houdt sowieso wel van stayers.

    - Maakt Pavel Kulizhnikov nog een kans? Zou eigenlijk wel moeten, want hij reed niet alleen 2 WR's, waaronder die eerste 33'er. Hij won - behoudens de 1e 500 op het WK Afstanden - ook nog eens alle internationale 500 meters die hij reed. Een redelijk uitzonderlijke prestatie waarvoor Wotherspoon wel ooit met de Oscar werd beloond. Bovendien reed Pavel ook nog een hele reeks verschrikkelijk goede 1000 meters.

    - Brittany Bowe won 'm vorig jaar en komt ondanks haar WR op de 1000 meter denk ik dus niet in aanmerking. Dan blijft Heather Richardson nog over met haar fantastische WR op de 1500 meter.

    - Denis Yuskov werd ook al genoemd. Eigenlijk had hij 'm vorig seizoen wel verdiend met zijn verbluffende 1.43.36. Maar Bowe had naast haar 1.13.90 een completer seizoen. Dit seizoen verpulverde de Hummer weer alle andere autootjes op de 1500 meter. Maar ja, hij blonk ook uit in twijfelachtige afzeggingen op het EK en WK Allround.

    - Heeft Jorien ter Mors nog een kansje? Haar 1000 en 1500 meter dubbel op het WK Afstanden mocht er immers wel wezen. En er kleeft natuurlijk een heel verhaal aan die dame. Al heb ik geen idee of dat meespeelt bij de keuze.

    - Of moet de Oscar toch echt weer een keer naar Sven Kramer? Voor de 8e keer Europees en - ik zeg het gewoon - Wereld Kampioen, al vier jaar ongeslagen op de 5000 meter en weer twee WK Titels in Kolomna. Het is toch eigenlijk idioot dat Zo'n Grote Schaatser de Oscar pas 1 keer won? Schenk, Heiden, Koss en Niemann wonnen het beeldje minstens 3 keer. Als we 1 race moeten pakken, is zijn 5000 meter op het WK Afstanden denk ik een goede kandidaat. Zeer vergelijkbaar met de 3000 die Sablikova gisteren reed. Onder Grote Druk toch nog onder een absolute toptijd duiken.

    Wie o wie verdient de Oscar het meeste?

    Lijst met winnaars:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Oscar_Mathisen-trofee
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    "wie verdient het het meeste?" is een vraag die niet objectief te beantwoorden is. Subjectief wel: ik ga voor Bloemen
  3. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    Lastig lastig. Dat duel op de 10k in SLC was wel episch. Maar de eerste 33-er moet natuurlijk gedecoreerd worden.


    www.passion-for-skating.com
  4. Tuttifrutti

    Tuttifrutti Well-Known Member

    Heel lastig dit jaar... De oscar is toch voor één perfecte race en dan ga ik voor de eerste 33-er of het WR van Bloemen. Welke van die twee het mooist is kan ik echt niet beslissen...
  5. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ik verwacht dat hij naar Pavel Kulizhnikov gaat. Zijn tijd onder de 34 seconden is toch wel de meest bijzondere prestatie van dit seizoen. Hij is nu met recht de snelste man ooit op het ijs. Niemand heeft ooit sneller geschaatst dan hij. Hij heeft de afgelopen twee seizoenen eigenhandig het niveau van de 500 meter behoorlijk opgeschroefd tot een niveau waar je niet meer meedoet voor het podium als je niet onder de 34.9 schaatst. Dat is toch wel eens anders geweest.

    Het WR 10 km van Ted-Jan Bloemen is ook een serieuze kanshebber. Vooral bij de Noren is dat een hoog aangeschreven prestatie. Aan de andere kant: Jorrit Bergsma heeft in Sotsji laten zien dat het record niet héél erg scherp stond. Ik acht een tijd van 12:32 dan ook nog steeds mogelijk. Maar voordat dat kan gebeuren zijn we weer een Olympisch jaar verder en zullen hopelijk nieuwe namen zijn opgestaan om de 10 km een smoel te geven.
    rhalbersma vindt dit leuk.
  6. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Nadeel voor Kulizhnikov is denk ik toch dat de Oscar gewoon niet vaak naar sprinters gaat. Blair won 'm 1 keertje, Lemay, Garbrecht, Wolf, Yu en Lee nooit. Shimizu en Wotherspoon wonnen 'm ook 1 keertje, Mey, Zjelezovski en Jansen nooit.
  7. Elina

    Elina Well-Known Member

    De Noren geven bij deze keuze waarschijnlijk de voorkeur aan de 10km.
  8. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    De grens van de 34 seconden doorbreken en de dominatie op alle sprintafstanden moeten de doorslag geven ben bang dat zijn schorsingsverleden de reden zal zijn om hem niet te geven....
    Misschien een tweede aan Kramer (ja pas één keer gewonnen) voor zijn dominantie bij het allrounden.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Waar is de poll? Eerst even inventariseren welke tien prestaties het meest in aanmerking komen
  10. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Kulikov won hem ook ooit en die presteerde heel wat minder dan Kulizhnikov. Hij was wel de eerste niet-allrounder die de Oscar won.
    Ik denk dat Pavel de grootste kans alleen al vanwege het doorbreken van de 34 seconden grens.
  11. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Het is toch een beetje een troost-prijs: ik denk dat Verkerk (2x) of Stensen (2x) toch liever meer medailles en toernooien hadden gewonnen. Kramer verdient de enige Oscar die echt telt: de beste schaatser van de afgelopen 10 jaar (2007-2016)
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Er zijn hele drie grote kampioenen dit seizoen. Superkampioenen die twee titels op het afstanden-WK wonnen en daarnaast een vierkamp-WK wonnen. Dat zijn Pavel Koelizjnikov, Sven Kramer en Martina Sábliková. Die laatste twee wonnen ook het vierkamp-EK wat voor de eerste niet beschikbaar is.

    Er zijn vier officiële wereldrecords gereden die ook nog steeds staan: Pavel Koelizjnikov op de 500 meter in Salt Lake City, Brittany Bowe op de 1000 meter in Salt Lake City, Heather Richardson op de 1500 meter in Salt Lake City en Ted-Jan Bloemen op de 10.000 meter in Salt Lake City. Daarnaast zijn er twee laaglandwereldrecords gezet, Pavel Koelizjnikov op de 1000 meter in Stavanger en Martina Sábliková op de 3000 meter in Berlijn. Verder reed Zhang Hong met 25,94 als eerste vrouw een rondje in de 25 en ook Koelizjikov reed het snelste rondje ooit. Tot slot verbeterden Carien Kleibeuker en Erik-Jan Kooiman het uurrecord in Inzell.

    Sven Kramer had een goed seizoen, maar reed geen records, en zijn tijden op de WK's waren goed, maar niet superieur. Daarom zou wat mij betreft Koelizjnikov of Sábliková het meest in aanmerking komen. Hoe knap de wereldrecords van Bowe, Richardson en Bloemen ook waren, op het WK afstanden stonden ze er niet echt meer en ook de rest van het seizoen zou je mee mogen laten wegen als er niet één ding bovenuit steekt.
  13. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ik vind een WR op een hooglandbaan, zeker op lange(re) afstanden, niet maatgevend: de 'thuis' rijders zijn in het voordeel want trainen langer op die hoogte en zijn dus beter geacclimatiseerd. Klassen en Bloemenhebben het op een laaglandbaan (nog) niet waargemaakt.
  14. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Verkerk heeft 7x een afstand op het WK gewonnen (toch enigszins vergelijkbaar met een wereldkampioenschap) en 7x (8 als je het prof EK) meerekend op het EK.
    Dat doen niet veel Nederlanders hem na.
    De Oscar was in die tijd echt geen troostprijs. Verkerk was de eerste die hem twee keer won.
    Het missen van beide titels in 1969 (vooral WK Deventer) en het OS goud in Sapporo (10k) deden wellicht het meeste pijn in zijn carriere.
    En natuurlijk de val in Deventer 1966. Die kostte hem wellicht het EK.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  15. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Sorry Klassen was in Turijn 1e, 2e en 2x3e (en 2e TP). Noem dat eens niet waarmaken. Een allroundtoernooi daar had ze met de vingers in haar neus gewonnen.
    Wereldkampioen allround werd ze niet alleen in Calgary 2006 (bijna 4 punten voor op Pechstein, en dat was net als voor haar concurrenten een paar weken nba de OS, dus geen noemenswaardig voordeel) maar ook in Gòteborg 2003.
  16. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ik doelde op allroundklassement goud en Olympisch goud; afstandsgoud op een toernooi is ook een troostprijs. Ik denk (dus) dat Verkerk graag zijn Oscars had ingewisseld voor de door jou genoemde WK-titel en OS-goud.
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    In Turijn werd ze op de lange(re) afstanden, waar ik het over had, 2x derde; in Göthenburg tweede en derde. Dat ze een heel groot kampioene was staat buiten kijf.
  18. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Dat is nooit het argument geweest van de Oscar commissie. Het gaat om de beste unieke prestatie, niet om een optelling van prestaties.

    Die laatste twee prestaties tellen internationaal niet. Verder reed Jorien ter Mors de snelste laatste ronde ooit op de 1500 (op een laaglandbaan).
    Maar dat zal ook niet tellen.
    Tenzij er komend weekend in Heerenveen iets bijzonders gebeurt denk ik dat Kulizhnikov de hoogste ogen gaat gooien voor het slechten van 34 seconden grens. Iets wat Kulikov hem ooit voordeed.
  19. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ik denk dat Kramer zijn enige Oscar ook wel in zou ruilen voor OS goud of WK allround goud (a heeft hij dat laatste eigenlijk nooit verloren, zijn derde plek in 2006 was toch min of meer onverwacht.
    Wat dat betreft is de Oscar van een andere orde en minder belangrijk.
    strawbale vindt dit leuk.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik denk ook dat het wel Kulizhnikov gaat worden. Veel beter dan dit seizoen kan hij het niet doen. Vorig jaar won al een dame dus denk dat Sablikova het helaas niet word.

Deel Deze Pagina