SBS trekt de stekker er uit!

Discussie in 'Marathon' gestart door Nick, 23 nov 2006.

  1. Nick

    Nick New Member

    Waarom ze dit doen is nog niet bekend, het zal wel met de kijkcijfers te maken hebben.

    Het is weer lekker profesioneel, de TC rijders lezen in de TV-gids dat hun wedstrijd niet meer live uitgezonden wordt. :evil:
  2. Mascotte

    Mascotte New Member

    :eek:
    Vanwege kijkcijfers meldt De Telegraaf:

    do 23 nov 2006, 11:37
    Marathon Den Haag niet live op tv
    AMSTERDAM - SBS6 zendt zaterdag de achtste schaatsmarathon van de topcompetitie niet rechtstreeks uit op televisie. De commerciële zender brengt van 18.00 tot 19.00 uur twee andere programma's op de buis.
    SBS stopt volgens een woordvoerder voorlopig met het live uitzenden van de marathons vanwege de zeer slechte kijkcijfers. De wedstrijd in Den Haag is zondag overigens wel gewoon bij SBS6 te zien, maar dan als opname op een ander tijdstip.
  3. Krijn

    Krijn Member


    lekker bezig!!! daar gaan je investeringen!
  4. Nick

    Nick New Member

  5. Flurie

    Flurie New Member

    Tja, eigenlijk paste het ook niet bij SBS he... Zij hebben een doelgroep met een gemiddeld IQ van 90, dus om ineens nieuwe kijkers te trekken. Wel erg flauw van ze hoor, kan Talpa de rechten niet kopen?
  6. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    ZIjn ze helemaal besodemieterd daar bij de SBS6!! Marathon helemaal aangepast aan de wensen van SBS 6 en dan flikken ze dit! Wat belachelijk!
  7. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Alles voor de kijkcijfers... :S

    Naja, je kan zeggen wat je wilt maar er wordt enorm over de marathon gesproken!
  8. Sportgekkie

    Sportgekkie New Member

    Vind het echt jammer dat de marathon niet meer zaterdags om 18.00 wordt verreden! We keken thuis elke zaterdag onder het eten naar marathonschaatsen & ik nog sneu zijn dat ze elke keer alleen de vrouwen in een ieniemienie samenvatting deden!

    Nou, morgenmiddag maar kijken & ondertussen de uitslag proberen te ontlopen...
  9. 3822

    3822 New Member

    28-11-2006 knsb.nl
    Meedenken om de televisietijd marathon te behouden, maar tot hoever?
    Amersfoort - Welgeteld tien wedstrijden na het begin van de strijd om de Essent Cup dringt zich de vraag op of de sceptici het gelijk aan hun zijde krijgen. De combinatie van marathonschaatsen en live televisie werd deze zomer vol trots aangekondigd, maar halverwege het seizoen tornt mediapartner SBS6 al aan de overeenkomst. Er is nog niets verloren, maar de glans is er wel een beetje af.
    Het besluit van SBS6 was even onverwacht als drastisch. Géén live uitzending van de wedstrijd in Den Haag (25 november), en in de weken daarna verplaatsing van de Essent Cup naar vier uur ’s middags, waarbij die wedstrijden weer wél live in de huiskamer worden gebracht. Over de reden werd niet geheimzinnig gedaan: de kijkcijfers vielen de verantwoordelijken bij de commerciële omroep bar tegen. De live uitzending trok gemiddeld zo’n 230.000 kijkers, met uitzondering van de 90.000 die er naar de wedstrijd in Amsterdam (11 november) keken. Maar die viel dan ook samen met de rechtstreekse uitzending door de NOS van de wereldbeker langebaanschaatsen in Heerenveen.
    Natuurlijk werd er in Den Haag volop over gesproken. De kermis van emoties die direct na de beslissing van SBS volop draaide, was inmiddels tot stilstand gekomen. Wat resteerde was vooral die ene vraag: hoe gaat het verder? In het antwoord daarop kwamen er uiteraard enkele doemscenario’s naar voren, maar opvallend was toch dat in veel gevallen de ratio het won van de emotie. Of zoals Nederlands kampioen Arjan Smit het verwoordde: “Het maakt niet uit hoe laat we rijden, marathonschaatsers staan er toch wel.”
    Maar voor sommige rijders heeft de gang van zaken wel degelijk directe gevolgen. Voor Arjan Mombarg wordt het allerminst makkelijk de start van de wedstrijden te halen. Hij heeft eerst te maken met zijn boerderij en vervolgens nog met zijn winkel in Vorden. “Met de start om zes uur kwam ik soms pas om kwart voor zes aan. Zo uit de auto het ijs op. Maar ik sta wél ’s ochtend om kwart voor zes al op om te melken. Nu wordt het helemaal lastig, zeker met de winkel die om vier uur sluit. Ik moet iemand aantrekken om mij te vervangen. En dat terwijl ik het gevoel heb dat we met deze verandering helemaal niets opschieten. Een goede samenvatting, tien minuten na Hart van Nederland, dát trekt kijkers.”
    Het zijn suggesties die Hans Gootjes de voorbije dagen ongetwijfeld ook heeft gehoord. De technisch directeur van de KNSB staat er open voor. Omdat het, zegt hij, juist nu zaak is in onderhandelingen met SBS het juiste format te vinden voor het marathonschaatsen op televisie. En dan gaat het om tijd, wedstrijdvorm en wijze van televisieregistratie. Dat moet de komende weken gebeuren. “Het is waarschijnlijk dat er een aantal aanpassingen wordt gedaan voor de wedstrijd na de jaarwisseling, en dan gaat om het zowel het format als het tijdstip.” Binnen twee weken wordt daarover een bijeenkomst belegd. Gootjes: “Daarin willen we alle betrokkenen informeren.”
    Overigens maakt Gootjes er geen geheim van ’niet blij’ te zijn met de gang van zaken. Hij dacht juist de meeste perikelen achter zich te hebben. “Want er lag een prima akkoord met SBS.” De bond werd net zo verrast door de actie van de mediapartner als de rijders zelf. “SBS heeft eenzijdig besloten de afspraken te wijzigen en daar kan de KNSB ook weinig aan doen.”
    De bond heeft er vervolgens bewust niet voor gekozen SBS aan het bestaande contract te houden, al was daar wel juridisch draagvlak voor. Er is, zegt Gootjes, immers goed over nagedacht en er staan handtekeningen onder. “Maar dan was het niet denkbeeldig dat SBS helemaal niets meer zou uitzenden. En daar zit niemand op te wachten. Want laten we wel wezen, dit is een unieke kans om de sport te populariseren. En dan moet je nuchter denken. Als SBS een commerciële reden ziet om niet langer tussen zes en zeven uur te willen uitzenden, dan is dat teleurstellend, maar zullen we in het belang van de sport ook naar een oplossing moeten zoeken. En eentje waarmee we sterker terugkomen voor de twee jaar nádat seizoen. Daarom heeft de KNSB voor de lijn van overleg gekozen.”
    Daarmee zit de bond bovendien op één lijn met de sponsors van de marathonploegen. De groep, verenigd in de VMS, kwam zaterdagavond in Den Haag óók bij elkaar. En van teleurstelling en boosheid was geen sprake. “Welnee”, stelt Edward van Dijk, directeur van Time Out Sport. “Als je iets nieuws opzet, dan kunnen er kinderziektes optreden. Dan moet je gewoon zoeken naar iets beters.” De VMS, vervolgt hij, ziet de situatie positief in. “Boos worden heeft geen zin. SBS zoekt naar een goede mix, en wij gaan meezoeken naar een oplossing. Constructief meedenken, dat is het standpunt van de VMS.” De sponsors komen op 7 december opnieuw bijeen. Van Dijk: “Dan moet er een format liggen van SBS en op basis daarvan gaan we kijken hoe we verder moeten.” Want dát de ingeslagen weg de juiste is, daaraan twijfelt Van Dijk geen moment. “Wij zijn nog steeds heel blij met SBS als promotor van de sport. Zo’n kans doet zich niet vaak voor. Daarom zijn we ook bereid concessies te doen, maar daarbij zijn we wel waakzaam. Het blijft wel topsport.”
    Eric-Jan Vis ziet ook nog altijd perspectief, al is de directeur van Adformatie nu al niet ontevreden. “Alles bij elkaar kijken er een kleine vierhonderdduizend mensen naar de uitzendingen. Dat is niet slecht. We willen misschien wel meer, maar het kan niet meteen feest zijn. En we moeten ons realiseren dat SBS geen NOS is, die al snel een miljoen mensen trekt.” Maar niet overal is evenveel begrip. Yoeri Lissenberg heeft weinig goede woorden over voor de manier waarop er nu gehandeld is. “Ik heb het gevoel dat onze sport verkocht is. De veranderingen zijn allemaal veel te radicaal doorgevoerd. Er wordt te makkelijk met de rijders omgesprongen. En waarvoor? Of we nu met twintig of zestig man starten, het zijn toch altijd dezelfden die voorin zitten.”
    Lissenberg, lid van de rijdersraad, dringt erop aan dat dat orgaan zo snel mogelijk weer voltallig wordt gemaakt met twee interim-leden. “Dan kunnen we gezamenlijk naar de toekomst kijken. Wat mij betreft hoeft het niet helemaal terug naar het oude, maar wel een beetje.” Ubbo Kuper geeft ook ronduit toe niet vrolijk te worden van de gang van zaken. Dat is best begrijpelijk. De kersverse sectievoorzitter werd eerst geconfronteerd met een competitie die opgeblazen dreigde te worden en krijgt nu weer de beslissing van SBS voor de kiezen. Maar Kuper laat er ook geen misverstand over bestaan dat hij wel meedenkt over het oplossen van de problemen. De belangrijkste factor is in zijn ogen de stabiliteit en duidelijkheid waarop hij bij het begin van de competitie ook al hamerde. “Dat is gewoon hard nodig. Maar eerlijk gezegd zie ik dat er nog even niet van komen. Het format staat er nog steeds niet en ongetwijfeld komen er nieuwe veranderingen. Ook de duidelijkheid over natuurijs komt te laat. Dat moet anders. Wat mij betreft zijn we straks in maart al klaar voor het volgend seizoen.”
    Jan Eise Kromkamp doorstond alle stormen in het marathonschaatsen en houdt ook nu een positieve en heldere kijk op de zaken. “Er zit”, zegt hij, “nu even niet zoveel structuur in. Maar dat komt straks ongetwijfeld goed. Er moet alleen wel iets gebeuren om de onzekerheid bij de rijders weg te nemen. Wat gaan we doen, hoe ziet de rest van het seizoen eruit?” Verder maakt het volgens Kromkamp senior allemaal niet zoveel uit. “Marathonschaatsers mopperen wel, maar ze willen altijd rijden. Maakt niet uit wanneer, en het maakt ook niet uit of er vijf of tien camera’s langs de kant staan. Een andere formule? De succesformule is al dertig jaar oud. Toen reden we al honderd ronden, en nu nog. Uiteindelijk komen ze daar elke keer weer op terug.”
    Toch borrelen er bij Hans Gootjes alweer volop ideetjes om die oude succesformule een nieuwe impuls te geven. Want het moet, zegt hij, blijkbaar nog aantrekkelijker. “Hoe, dat moeten we nog uitzoeken. Maar het is bijvoorbeeld een idee de tussensprints ook te laten meetellen voor het algemeen klassement. Dan moeten álle kanjers mee.” Maar er zijn ook andere middelen die niet eens met de wedstrijd zelf te maken hebben. Gootjes denkt aan een koppeling aan de schaatsuitzendingen van de NOS. “De marathon programmeren voor of na wereldbeker of EK. Een middagvullend schaatsprogramma, waarbij langebaan en marathon elkaar niet beconcurreren maar juist sterker maken.” Maar Gootjes verwacht ook extra inspanningen van SBS. De technisch directeur stelt onverholen dat er daar ’ook best een onsje bij mag’. Gootjes doelt daarbij vooral op het promoten van de marathonuitzendingen. “In beider belang mag dat best wat nadrukkelijker gebeuren. En daarbij is het ook belangrijk dat de rijders bekend worden bij de kijker. Ze moeten zich kunnen identificeren met de sporters. Helden maken, ja. Dat is ook een voornaam punt in onze besprekingen met SBS.”
    Ondertussen is Gootjes niet verrast door de begripvolle houding van de andere belanghebbenden. Verstandig, noemt hij dat. “Want dat deze sport potentieel heeft, is klip en klaar. Als we nu de stekker eruit trekken, weten we dat de eerstkomende jaren televisie voor ons niet aan de orde is. Dat wil niemand.”

Deel Deze Pagina