Paterswoldsemeer

Discussie in '2009-2010' gestart door rolandd, 21 jan 2010.

 1. Groenewegen

  Groenewegen New Member

  Als de vorst van vannacht/nu doorzet...

  Ik zal regelmatig eens gaan kijken.
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Da's absoluut niet waar. Het is volgens de officiele metingen in Eelde tot 5 graden geweest.
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanochtend lopend een stuk ijs geinspecteerd in de zuid-oosthoek van het grote meer. Dik genoeg nog. De toplaag is nu een vrij egale laag hard bevroren sneeuwpap. Ik schat de schaatsbaarheid op redelijk tot goed. Er is nog steeds het grote (wind)wak over de volle breedte halverwege, lopend van de oostoever tot het eerste eilandje. Opgepast dus, ook als het morgen dichtgevroren is. Wie komt met de eerste testresultaten per schaats?
 4. Tukker

  Tukker New Member

  [​IMG]

  Deze zag ik net op de webcam !!


  Zag er goed uit schaatstechnisch - maw het ijs lijkt heel behoorlijk te zijn.
  En dan nu geen gemier met sneeuw !!


  [​IMG]

  Op de achtergrond het wak.

  Als dat gaat dichtvriezen moet dat eigenlijk goed worden afgezet - liefst met rood/wit lint ofzo dat ook bij "officiële" afzettingen wordt gebruikt.


  Als dit niet gebeurd zie ik weer een redelijk aantal mensen hier in het water schaatsen.

  In de vorige periodes zag ik brandweerlieden soms wakken aan de kant met takken afschermen en oefeningen houden.
  Das mooi, maar verder zag ik alleen de schaatsers die probeerden met takken ed. gevaarlijke wakken aan te geven.


  Volgens mij denkt de Gemeente en de KNSB dat zolang ze het ijs niet goedkeuren ze verder ook geen mallemoer met veiligheid te maken hebben.

  Of dit terecht is weet ik zo niet maar slim vind ik het niet..


  Maar goed - touw en ijspriem mee en ogen open..
  Ijs - zeker op grotere wateren en daar valt het Paterswoldse meer ook onder - kan van minuut tot minuut veranderen, een scheur kan ontstaan en uitgroeien tot een wak of een kistwerk..


  :D
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  het kan weer hoor !!!! op Paterswoldsemeer

  Hallo,

  vanochtend van de Meerweg (surfstrandje) naar Groningen geschaatst. Wel links langs de twee eilandjes gaan i.v.m. wak!
  Via Hoornsemeer en molen terug en westelijk richting scandinavisch dorp en dan naar zuiden via de twee provincien weer terug. Kortom het gewone 8tje kun je maken.
  IJs is erg dik en hard maar wel een beetje hobbelig door de sneeuw. Op Hoornsemeer zitten nog steeds de kleine gaswakjes. Prima schaatsen dus!

  Groet Ugo
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  het kan weer hoor !!!! op Paterswoldsemeer

  Hallo,

  vanochtend van de Meerweg (surfstrandje) naar Groningen geschaatst. Wel links langs de twee eilandjes gaan i.v.m. wak!
  Via Hoornsemeer en molen terug en westelijk richting scandinavisch dorp en dan naar zuiden via de twee provincien weer terug. Kortom het gewone 8tje kun je maken.
  IJs is erg dik en hard maar wel een beetje hobbelig door de sneeuw. Op Hoornsemeer zitten nog steeds de kleine gaswakjes. Prima schaatsen dus!

  Groet Ugo
 7. Quiri

  Quiri Member

  Jippieeeeeeeeeeeeee!!!! Ik had de moed al opgegeven dat we nog konden schaatsen, maar de winter is dus nog niet voorbij! We gaan er weer voor!! :lol:
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanmiddag tegen 13 uur was het enorme windwak op het Paterswoldse Meer nog veel groter geworden. Je zag het letterlijk in een half uur tijd 50 meter uitdijen. Met te grote belasting door schaatsers heeft dit dus ook niets te maken, want rond die tijd waren er misschien 8 schaatsers verspreid over het hele meer.

  Het windwak liep tegen 13:30, toen ik vertrok, door tot halverwege naar het kleine eilandje in de zuid-westhoek.

  Als dat zo door gaat, verwacht ik dat het wak tegen overmorgenavond de hele breedte van het meer heeft bereikt. Zeker gezien het feit dat de verwachting is dat de wind nog wat aan gaat wakkeren.
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Ik kan me niet voorstellen dat dit wak alleen door de wind is ontstaan. Misschien zijn ze toch stiekum aan het malen geweest. Of iemand is met een hoovercraft aan het spelevaren geweest. :p
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik weet niet of er gemaald is; ik geloof eigenlijk van wel. Maar ook door zo'n windwak kan er veel turbulentie in het water ontstaan.

  Ik kan me zo voorstellen dat de straffe wind het oppervlaktewater tegen het ijs aan het eind van het wak aanwaait. Dat water moet ergens naartoe, en zal onder dat ijs gaan, en daarna naar de bodem. Tegelijkertijd ontstaat er een tekort aan water aan de zijde van het wak waar de wind vandaan komt, omdat het water daar "wegwaait". Uiteindelijke resultaat zal zijn dat er een verticale draaiende stroom ontstaat van water dat aan de oppervlakte in het wak met de wind meegestuwd wordt, en over de bodem terugstroomt. Het water wordt dus gemengd met relatief warm bodemwater. Koppel dit aan de golfslag, en het kan hard gaan aan de lijzijde van zo'n wak.
 11. Tukker

  Tukker New Member

  Is een behoorlijk logische redenering over dat wak en het uitdijen ervan.


  Je ziet op mijn foto's (van ruim een week geleden) ook dat het water bij de eilandjes helemaal vies vuilbruin is, veel viezer dan je zou mogen verwachten.

  Links liggen de eilandje en rechts is het oosten met het vogelwak, je ziet de kleurverschillen:

  [​IMG]

  Meer naar de eilandjes toe waar het wak zich naar toe uitbreidde werd het water steeds vuilbruiner.

  [​IMG]
  Richting het vogelwak was het veel schoner.
  En op een aantal plaatsen daar is het zeer ondiep.

  [​IMG]

  Kan me van jaren geleden schaatsen op het Paterswoldse meer ook vaag herinneren dat ik over de hele breedte van het meer ineens een stapel ijs tegenkwam van een tiental centimeters/halve meter hoog.

  Had ik toen ook niet echt verwacht.


  En nu dus sneeuw....
 12. bantega

  bantega Member

  Als we dan toch merkwaardige anekdotes aan het uitwisselen zijn. Ergens jaren 90 heb ik er een keer met invallende dooi geschaatst. Het was vrij nieuw ijs (heel anders dan nu dus) en ik zag een golf in het ijs van bijn een halve meter hoog vooruit gestuwd door een groep schaatsers van een man of 10. Ben alS een gek naar de kant geschaatst, maar de meesten bleven gewoon, hadden dit kennelijk niet gezien en verder helemaal geEn ongelukken gebeurd. Voor mij nog altijd het bewijs dat nieuw ijs heel flexibel is, dus niet snel breekt.

  Was daar trouwens ook niet eens een soort LochNess-monster gesignaleerd? :mrgreen:
 13. Quiri

  Quiri Member

  Ik heb nog een mooi filmpje van 27 januari wat ik jullie niet wilde onthouden. Dit stuk ijs heeft misschien niet iedereen gezien in die week.

  http://www.youtube.com/watch?v=cGdNucd84II

  Net echt! Het was ook echt! :lol:
 14. Tukker

  Tukker New Member

  [​IMG]


  Het wak is nu veel groter..
  Paar dagen geleden - maandag:


  [​IMG]


  Harde wind vannacht - Noord Oost.
  Als dat zo doorgaat moet je klunen om van het Hoornse Meer naar het Paterswoldse meer te komen :mrgreen:

  Momenteel zijn de langlaufcondities beter geloof ik.  [​IMG]
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  ik heb er op de webcam ook al met ontzetting naar zitten kijken; eigenlijk kon ik mijn ogen niet geloven :eek:
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  geveegde baan

  Op welke van onderstaande schaatsplaatsen is er een breed geveegde baan ?
  Net op het PW meer geweest, afgezien van het grote wak zijn de betrouwbare stukken door de hoeveelheid sneeeuw niet meer goed te onderscheiden.
  1 schaatser gezien die in zń eentje (!) midden op het meer schaatste.
 17. johan-br

  johan-br New Member

  weet iemand of de baan vandaag ook sneeuwvrij is gemaakt? Wil morgen gaan schaatsen... :p
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ook als je bovenstaande foto's ziet? De baan liep volgens mij dwars over het grote wak. Wellicht is een rondje over het Hoornsemeer mogelijk? Maar ik weet niet of daar geveegd wordt. Volgens mij kun je beter naar ijs gaan waarvan je zeker weet dat er een baan geveegd wordt (of waar ze daar hun best voor doen, zoals op het Zuidlaardermeer) maar misschien ben ik te sceptisch?
 19. fjild

  fjild New Member

  Vandaag eerst geschaatst op Zuidlaardermeer (veel sneeuw op de eerder geveegde baan door de harde wind, onstandigheden waren matig), en daarna naar Paterwoldsemeer gereden. Er was daar echter geen baan geveegd, en er werd dus ook niet geschaatst. Dus voordat er geschaatst kan worden is er werk aan de winkel! :(
 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  Toch even geschaatst. Opgestapt op Hoornse meer NO-kant. Half wind naar Paterswoldse meer. Bij de molen was er een klein baantje gemaakt. ZW naar reigerlaan, meer sneeuw en karton ijs. Het windwak was enorm groot inmiddels. Nog even naar 'de parkeerplaats' ZO. Ook daar was een klein baantje, met erg slecht ijs, maar wel enkele andere schaatsers. Tegen de wind in terug viel erg tegen door de sneeuw en het karton. Prima schaatsen dus!

Deel Deze Pagina