Overschoentjes

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door maarten3, 10 jan 2010.

 1. maarten3

  maarten3 New Member

  Hallo,

  Ik ben aan het kijken voor overschoentjes, voor tochten op natuurijs. Daarbij kom je allerlei verschillende tegen. Wat ik mij afvraag is wat het verschil is tussen neopreenhoesjes en thermohoesjes en welke beter zijn voor lange tochten.
 2. dutchflea

  dutchflea New Member

  Thermohoes is naar mijn mening de algemene naam voor hoezen die als doel hebben de voet op temperatuur te houden. Neopreenhoezen zijn dus een soort thermohoezen. Ze zijn in ieder geval lekker warm, licht, rekbaar en vrij soepel, en goed bestand tegen inkomend vocht. Neopreen wordt mede om die redenen ook gebruikt voor duikerspakken.

  Waarschijnlijk zijn er ook nog wel hoezen van andere materialen beschikbaar met min of meer dezelfde eigenschappen als Neopreen.
 3. maarten3

  maarten3 New Member

  Hallo Dutchflea,

  Bedankt voor jouw reactie. Ik zag dat Viking een onderscheid maakt tussen Thermo overschoenen en Neopreen overschoenen. Ik ben erg benieuwd naar het verschil tussen die beide overschoenen.
 4. Tazzy

  Tazzy New Member

  Ik heb van die neopreen dingen gekocht. Heb er nog niet heel veel ervaring mee opgedaan maar voorzover niet echt het gevoel dat het veel doet om mijn viking 2000 schoenen
 5. maarten3

  maarten3 New Member

  Ik heb contact opgenomen met een schaatswinkel. Die wist mij te vertellen dat Neopreen een betere waterafstotende werking heeft en minder wind doorlaat. Met andere woorden, voor warmere voeten, neopreen boven thermo.
 6. dutchflea

  dutchflea New Member

  Die Neopreenhoezen doen echt wel wat hoor! Hartstikke warm. Het enige onhandige is dat je ze al om je enkels moet hebben hangen voordat je je schaats aandoet, want geen ritsje in de hiel/enkelstuk. Maar dat komt natuurlijk wel de isolatie weer ten goede.
 7. Rinus

  Rinus Member

  Ik weet niet hoe die thermo dingen in elkaar zitten, maar neopreen is van zichzelf waterdicht (naar ik mij kan herinneren een gesloten celschuim/rubber) Op naden kan het dus altijd lekken, tenzij het gelijmd is. Verder is neopreen van zichzelf nauwelijks winddicht, maar door toevoeging van een extra laagje textiel/rubber/etc kan het prima winddicht worden. Neopreen is van zichzelf prima winddicht, maar bij wetsuits wordt voor de stevigheid vaak een textiel laagje op het rubber geplakt. Dat textiel wordt nat, houdt vocht vast en koelt dus je lijf af.

  Edit: kom ik zomaar een oude post van mezelf tegen waar geen hol van klopt! :oops:
 8. Taan

  Taan Member

  Als je ze koopt is het misschien handig om even t kijken naar de bevestiging over je schaats. Ik heb zelf neopreen dingen van viking, maar die gaan lastig om mijn klapschaatsen heen. Ik weet niet of er betere systemen voorhanden zijn.
  Het werkt overigens wel. Hoewel ik bij -7 wel ijskoude voeten had. Dat kan ook te maken hebben met dat ik het in het geheel niet warm had. Dan gaat er minder bloed naar je uitstekende delen. (ja die ook :D )
 9. Taan

  Taan Member

  Zijn er al overschoentjes op de markt die beter geschikt zijn voor de nagano klapset?
  Ik krijg het klitteband van mijn Viking neopreen hoezen niet met goed fatsoen vast.
 10. Tjark

  Tjark Active Member

  Ik heb de afgelopen week(en) m'n neoprenen overschoenen gebruik die ik ooit voor het mountainbiken heb gekocht. Dus je hoeft niet 'speciale schaatsoverhoezen' te kopen, neem ook een kijkje met mountainbike/wielrenhoezen. Die van mij hebben een rits aan de achterkant.
 11. jezzels41

  jezzels41 New Member

  heb neopreen hoezen en ik heb nog nooit last gehad van koude voeten
 12. wortelzicht

  wortelzicht New Member

  Ik heb gelukkig een handige vrouw die het klittenband verlengd heeft van mijn neopreen hoezen anders krijg je ze nooit goed dicht om een klapset.
 13. Taan

  Taan Member

  Dat lijkt me ook wel een goed idee wortelzicht. Verder voldoen ze namelijk prima.

Deel Deze Pagina