NK Allround & NK Sprint 2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door Elina, 14 jan 2016.

 1. LeeMoZovski

  LeeMoZovski Well-Known Member

  Dat waren een partij heeeeerlijke 1000 meters. Strijd! Tactiek. Vol in de aanval. Man tegen Man. Rit op Rit. Plek om Plek. Echt Heerlijk!

  Verbij pakt de titel! En dat doet ie met overmacht! Die lijkt me rijp voor een medaille in Seoul. Ronald Mulder knokt zich prachtig naar zilver. Persoonlijk vind ik het altijd wel leuk om de meer pure 500 meter mannen (zie ook kamikaze Smeekens) in zo'n toernooi ook twee 1000 meters te zien aanvallen.

  Jorritsma komt net te kort, maar houdt op zijn beurt Schipper weer van zijn lijf.
  Hospes? Reed denk ik zijn beste NK Sprint ooit. Ga toch nog maar even door Jesper!

  Michel Mulder reed gewoon een hele beste tweede dag. Volgens mij exact gelijk aan Otterspeer. En dat spreekt niet bepaald in het voordeel van Hein, hoe jammer ook.

  Het wordt met de val van Hein en de ziekte van Nuis (en Groothuis) toch best een lastige zaak richting die laatste plek voor het WK...
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 2. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  - Kai was sterk het hele toernooi. Kan zomaar een medaille winnen op het WK.
  - Sanneke ook mooie kampioene. Zij heeft de toekomst.
  - Leenstra, solide? Al had je wel verwacht dat ze BEIDE 1000 m's zou winnen en met meer iets overmacht.
  - Hein..begint beetje triest te worden, al die valpartijen.
 3. LeeMoZovski

  LeeMoZovski Well-Known Member

  Die Michel Mulder toch ...
  Rijdt een prima 1000 meter in de training, lijkt klaar voor een mooi NK, verkloot zijn volledige eerste dag en komt dan vanuit de hoek waar de klappen het hardste aankomen met het mes tussen de tanden met een bovenbeste tweede dag op de proppen.
  Puntentotaal Dag 1: 71.120 (plek 11)
  Puntentotaal Dag 2: 69.930 (plek 2)

  Twee Compleet verschillende klassementen gereden door 1 persoon in 1 weekend. Dat vind ik dus geweldig aan Sprint Vierkampen.
  Duif, SprintMaster, HaagscheBluf en 4 anderen vinden dit leuk.
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  Wat een leuke winnaars van het NK sprint! Allebei dik verdiend, hoera voor de nieuwe sprint generatie van Nederland. Verder ben ik echt woest blij dat Michel Mulder echt weer op de weg terug is. Dat geeft moed voor volgend seizoen. Mooi ook die blijdschap van zijn broer Ronald. Gelukkig toch nog een Mulder op de WK.
  LeeMoZovski vindt dit leuk.
 5. Daniel

  Daniel Active Member

  Die jongeman Daidai N'tab gaat het helemaal maken. Nu al voorspel ik hem goud bij de Olympische spelen van 2018 in Zuid-Korea.

  Een kernpunt in de aanpak van Daidai en Gerard van Velde is 'Kata', Kata houdt o.a. in dat verbeteren het best werkt als je grote doelen in mootjes hakt, tot kleine haalbare doelstellingen die je steeds een stapje verder kunnen brengen.
  Schijnt een openbaring te zijn, mijn geliefde vrouw hakt onze problemen al jaren in mootjes omdat we het anders niet kunnen behappen.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Dan moet hij maar gaan shorttracken, daar zijn val partijen een stuk gebruikelijker. Misschien voelt hij zich daar meer thuis.:cool:
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @JohnZero
  en door te shorttracken wordt z'n bochtentechniek beter en valt hij uiteindelijk juist minder ;)
 8. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Thijs van Oosten liet prachtig zien, toen hij met zijn kin tot op de knieën de 1000 meter reed, dat het in Thialf toch wel zo koud is, dat je tong letterlijk blauw wordt.

  En verder, ben ik als enige in Nederland in zijn geheel niet verbaasd over de winst van Sanneke de Neeling. Laten we namenlijk even niet vergeten dat zij een paar jaar geleden al Olympisch goud bij de OS jeugd pakte.
  Ik meen te herinneren bij de 1500 meter. Wat ze vandaag liet zien, zat er dus aan te komen.

  En ben ik nou als enige wél verbaasd over het feit, dat toen De Ruitenwisser (leuk dat die bijnaam nu al beklijft!:)) zonder te kjjken naar de andere baan ging, dat een Mulder in de binnenbaan op volle vaart meereed, en nog vrij lang ook?
  Ik kan me een Uitenhage herinneren die daardoor voor werd geDQued. In het kader van slipstream und so weiter.......

  Hein durfde in de 2e 1000 meter er niet vol voor te gaan, je zag de aarzeling om echt vaart te maken. Hij zag natuurlijk weer een Rukke voor ogen.....

  En welke idioot heeft bedacht dat Blokkie, samen met Kramer DE constante factor in de TP niet mag schaatsen bij de volgende TP??? Zijn ze knetter bij de KNSB??? Of moet Stroet weetr laten zien dat hij dat ook best wel kan.....what's the bloody point????

  En verder vond ik het eigenlijk een hele leuke schaatsdag, veel spannender en leuker dan verwacht.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Op de Jeugd Olympische Spelen van Innsbruck 2012 won Sanneke de Neeling goud op de 3000 meter en de massastart en zilver op de 1500 meter. Dat ze een talent was staat buiten kijf, maar dat ze nu uitgerekend Nederlands kampioene op de sprint wordt is ook voor de kenners verrassend. Ze had nota bene een PR van 39,64 staan op de 500 meter!
 10. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Ik beschouw mezelf niet als kenner, absoluut niet zelfs.
  Maar kennelijk heb ik wel voorspellende gaven.......
  Iemand nog een lottovoorspelling nodig??? Ik neem genoegen met 10% van de winst. :)
  strawbale vindt dit leuk.
 11. Danou

  Danou Active Member

  Mooi hoe er een nieuwe generatie opstaat. Verbij, de Neeling, morgen een goede kans voor de Jong.
  JohnZero vindt dit leuk.
 12. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik vind het zo'n fascinerende sportman. Misschien niet altijd de beste, maar altijd strijdlustig. Hij miste altijd al de aanleg, was meer aan het krassen dan schaatsen, mensen zeiden: het wordt nooit wat met die jongen. En toch... Hij werd in een jaar ineens heel veel beter. Hij werkte aan zijn techniek, aan zijn bochten en voelde zijn vertrouwen groeien. Ineens begon hij met winnen. Tweede op het WK Afstanden van 2012 met een fantastische 34.66. Toen gebeurde het in de zomer. In de stromende regen van San Benedetto del Tronto viel alles ineens op z'n plaats. Hij werd wereldkampioen. Op de wieltjes. Hij legde een fantastisch fundament voor de winter, waarin hij opnieuw wereldkampioen werd. Nu op een razend spannend WK Sprint. Hij bleek ineens een alleskunner. 500 meter, 1000 meter, hij kon het allemaal. Hij werd ook steeds beter. In december op het OKT reed hij die sensationele 34.31. Een maand later sleepte hij ogenschijnlijk eenvoudig zijn tweede sprinttitel binnen. En toen viel in februari alles op z'n plek. Hij werd Olympisch kampioen. De hoogste eer die je als schaatser kan halen. Ineens hoefde hij niet meer beter te worden. Het was klaar, het doel was behaald. Zijn droom was uitgekomen.

  En wat doe je dan? Ga je dan meteen trainen voor een volgende Olympische titel, die je pas over 4 jaar kan halen? Je hebt je droom al behaald. Iets waarvan je eigenlijk nooit dacht dat het zou uitkomen. Nederland deed immers nooit mee op de Olympische 500 meter. Nee, je houdt even rust. Even bijkomen van alle commotie en aandacht van de afgelopen maanden. En dan is het april en sta je weer op de wieltjes. Je moet je weer opladen voor een nieuw seizoen. Eerst even een NK op de baan. En ja hoor, daar is de NOS: Waarom ben je aan het skeeleren? Waarom neem je nou zoveel risico? Je rijdt voor wat je waard bent, maar mist de scherpte. Ach, kan gebeuren. Je hebt immers zo'n twee maanden aan de kant gestaan. Dan het EK in Geisingen. Daar moet het gebeuren. Je hebt inmiddels al een stevige basis. Maar helaas. Geen goud. Geen enkele titel. Wel een paar keer brons en zilver, maar dat waren teamonderdelen. En bovendien slechts troostprijzen. Maar goed, in november weer een kans.

  Het WK in Argentinië kent een bijzonder stroeve start. Koffers kwijt, Kamminga ziek, jij ook niet helemaal fit. Het baantoernooi laat Nederland aan zich voorbijgaan. Het móet gebeuren op de weg. Je knokt je tot de finale, maar moet daarin afrekenen met twee beren van Colombianen. Het mislukt. Je wordt derde. De NOS laat een 5 minuten lang interview zien waarin jouw teleurstelling weer eens voor alle Nederlanders zichtbaar is. Want waarom zou je naar een WK gaan waarin je toch geen kampioen wordt? Dan kun je toch beter naar de World Cups gaan? Dan gebeurt op een warme vrijdagnacht ineens iets ongelooflijks. Je wordt wereldkampioen. Toch nog! Op de aflossing en een millimeter verschil met de concurrentie. Maar een wereldtitel is een wereldtitel. Wereldkampioen op wielen, ijzers én Olympisch kampioen in één jaar. Dat doet niemand je meer na!

  Met vers vertrouwen stap je weer op het ijs. Maar per wedstrijd begint het steeds minder te lopen. Je krijgt steeds meer vragen van de pers. Heb je je seizoen nu niet vergooid door dat skeeleren? Bij het NK afstanden ging het nog goed en nu niet meer. Mis je toch wedstrijdritme? Maar ging het wel zo goed op het NK? Je krijgt steeds meer twijfels, maar verzet je bakens naar het WK Afstanden. Daar moet je die Rus verslaan en heel Nederland laten zien dat je nog altijd meedoet. Het mislukt, maar je wordt wel tweede. Op ruime achterstand. Op het WK Sprint grijp je volledig mis. Je wordt vierde. Niet eens een medaille. Je krijgt de NOS weer op je dak: Hoe kan dat nou? De eerste 500 ging nog goed, maar de tweede gaat volledig de mist in. Seizoen voorbij. Niet eens zo'n heel mager seizoen eigenlijk. Gewoon zilver op het WK Afstanden en een paar keer podium op NK's.

  Maar toch zijn de zaden van de twijfel gezaaid. Afgelopen seizoen is gewoon een Olympisch kampioen onwaardig. Daar is iedereen het over eens. Je hoort het de NOS iedere race zeggen: Michel Mulder, Olympisch kampioen op die afstand... Maar goed, in de zomer ga je weer vol aan de bak. En dan komen de eerste trainingswedstrijdjes in de zomer. Matige tijden. En elke week weer daalt je vertrouwen, omdat de tijden niet beter worden. Je broer rijdt met gemak 35.1 en jij moet het doen met 36'ers. Dat kan toch niet? Voor je het weet begint het nieuwe seizoen alweer. Op de KNSB Cup zak je volledig door het ijs. De dalende lijn die sinds het WK Afstanden was ingezet (en eigenlijk nog steeds sinds Sotsji) gaat gewoon verder. Geen World Cups. Op het NK Afstanden moet het gebeuren en het lukt weer niet.

  Al gaat het wel iets beter. Zit er zowaar een stijgende lijn in? Een trainingswedstrijdje voor het NK: BAM 1:09. Iedereen heeft het eigenlijk al opgegeven. Je bent geen favoriet meer. Niemand verwacht iets van je. En dan ineens die tijd. Zou het dan toch nog? Dag 1 NK Sprint loopt volledig in de soep. Dag 2 is het alles of niets. Een laatste stuiptrekking of een voortzetting van de stijgende lijn? Er is in ieder geval nog veel werk aan de winkel voor de regerend Olympisch kampioen. En dan over twee jaar: kan het dan weer? Is hij al diep genoeg gezakt om zich weer helemaal te richten op die nieuwe ultieme droom: doen wat niemand van je verwacht. Want een Olympische 500 metertitel verdedigen is nog nooit iemand gelukt. Is Michel de eerste?

  Michel Mulder is een man van hoge pieken en diepe dalen. Alles of niets. Ertussenin bestaat eigenlijk niet voor hem. Dat is net als de sprint. Go hard or go home. En Michel gaat voorlopig nog niet naar huis!
  HaagscheBluf, Carola, Duif en 9 anderen vinden dit leuk.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als je Sanneke de Neeling bij je VSS had ingevuld had je toch al snel een puntje of drie gewonnen op de meute die gewoon voor Marrit Leenstra ging (wat eigenlijk een veel verstandiger keuze was).
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Nul keer dus. :D:p
  JohnZero vindt dit leuk.
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De stand van zaken m.b.t. Stavanger:

  kwalificatie_stavanger2.jpg
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Op deze manier zou het voor de KNSB en allround-dames an sich goed zijn als als Ter Mors zou besluiten de 1500 meter niet te rijden. Nu zijn er met Joling, Van der Weijden, De Vries al drie vrouwen die de dubbel rijden voor een skate-off, maar als er ééntje valt, zijn ook de andere twee kansloos. Als Ter Mors niet rijdt kan de Grote Ireen als eventuele back-up dienen. Bij de mannen waren er vorig jaar genoeg scenario's om elkaar te naaien (en dit jaar waarschijnlijk weer), maar misschien moeten we de kans maar niet overdrijven dat topschaatsers een belangrijke internationale wedstrijd verprutsen om de kansen van een collega te verkloten.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  de NOS heeft "samenvattingen" online staan. Ze weten alleen niet zo goed wat een samenvatting is. Dan verwacht ik meer dan de rit van de sprintkampioenen (waar zijn de andere mooie ritten?), 3km van VdWeijden (waarom oa De Jong niet?) en de laatste twee rondjes van de 5km van Blokhuijsen (nota bene zonder commentaar).

  :(


  Van de Weissensee ook alleen maar een interview met Bergsma met een paar seconden van de finish in beeld. Ben gewend dat ze daar lange samenvattingen van maken. Of komt die morgen nog?
  Laatst bewerkt: 24 jan 2016
  frederica vindt dit leuk.
 18. AIAIAI

  AIAIAI Active Member

  Ja, die komt morgen (inmiddels vandaag) zeiden ze bij Studio Sport
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  gelukkig, dan is dat stuk tenminste wel goed geregeld.
 20. miquel1983

  miquel1983 Active Member

  Aanwijsplek voor Nuis op de 500 meter lijkt me logisch, aangezien die toch echt veel meer kans heeft op een medaille op WK sprint dan Schipper en Hospes (die de top-10 niet eens halen internationaal). Wel triest dat Otterspeer weer gevallen is; had hem graag de kwalificatie-wedstrijd in Stavanger zien rijden i.p.v. Schipper en Hospes. Maarja, aan de andere kant verknalt Otterspeer het met zijn valpartijen toch vooral voor zichzelf.

  Tellen tijden in de B-groep trouwens ook mee voor kwalificatie voor WK-allround of WK-sprint? Ik zie bijvoorbeeld geen Jorrit Bergsma op de 1500 m, maar die is normaliter over combo 1500m-5000m sneller dan Roest, Stroetinga en De Vries. Of maakt Bergsma kans op een aanwijsplek voor Stavanger? Of heeft hij zijn kans op WK-allround nu vergooid door trainingskampen en marathons?

Deel Deze Pagina