NK allround en sprint 2022, 22-23 januari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 14 jan 2022.

?

Naar welk toernooi kijk jij komend weekend het meeste uit?

Peiling gesloten op 23 jan 2022.
 1. NK Allround Vrouwen (Wijfje, Beune, Conijn etc.)

  20 stem(men)
  46,5%
 2. NK Allround Mannen (Blokhuijsen, Huizinga, Snellink etc.)

  0 stem(men)
  0,0%
 3. NK Sprint Vrouwen (M. de Jong, Fledderus, Voskamp etc.)

  0 stem(men)
  0,0%
 4. NK Sprint Mannen (Otterspeer, N'tab, Scheperkamp etc.)

  8 stem(men)
  18,6%
 5. Alle vier evenveel!!! :-)

  6 stem(men)
  14,0%
 6. Alle vier even weinig... :-(

  9 stem(men)
  20,9%
 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Wat voor regelwijziging zou dat dan zijn? Het in principe gewoon een inschatting die een schaatser moet maken, heb ik meer of minder snelheid dan mijn tegenstander? Ja dat is nu eenmaal lastig omdat je ook niet weet of je tegenstander versnelt. Wust zat er in dit geval na de bocht voor en had zij meer snelheid gehad dan had ze er voorbij gekund, maar ja de Jong had meer snelheid. Dat het juist Wust die al een ontelbaar aantal wedstrijden heeft gereden, dit overkomt zegt eigenlijk al wel dat het soms gewoon een kwestie van pech hebben is en je dit niet altijd kunt voorkomen.

  Ik zie niet zo zeer hoe je daar een andere regel aan kunt binden.
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Als Ernst dat maar goed vind...
 3. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Talsma: hij werd wel heel erg opgehemeld/ wordt veel van verwacht.. maar heeft hij behalve de ene keer dat hij dankzij DQ van Bergsma gewonnen heeft... echt iets noemenswaardig gepresteerd?

  Wust krijgt de DQ en voor de Jong heeft het uiteindelijk niet veel uitgemaakt omdat ze de titel toch al binnen had.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Toch wel bijzonder hoe Wust gediskwalificeerd werd. Heb het even opgezocht en volgens mij is dit de eerste echte keer dat ze gediskwalificeerd is. Ik kan geen dubbele valse starts, blokjes of foute wissels vinden. De enige andere keer was in 2014 tijdens het NK sprint, toen viel ze en maakte ze als vorm van protest een kickfinish.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Hij reed 6:14 en 12:50 op het NK dit seizoen en vorig seizoen 6:13 in de eerste world cup. Hij presteert dus welzeker onder de maat, al heeft hij daar een verklaring voor.
  sysya vindt dit leuk.
 6. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Ik vind wel dat de moeilijke wissel van Wüst in de categorie beginnersfouten valt. Iemand van haar statuur zou dit veel beter hebben moeten kunnen voorzien/oplossen. Valt mij wel een beetje tegen van Wüst. Zoveel risico had zij echt niet hoeven nemen om perse voor De Jong langs te moeten kruisen.
  VictorP en Yuskov vinden dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Heeft ze toch een wereldrecord bij elkaar geschaatst - grootste aantal wedstrijden achter elkaar zonder DQ
  Camila, alexander79 en sysya vinden dit leuk.
 8. sysya

  sysya Well-Known Member

  Tja, zelfs een 35 jarige is niet altijd perfect. Inschattingsfout, zolang het niet een structureel probleem is hoef je er geen drama van te maken.
  chicagodude en mi vinden dit leuk.
 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Zo zie je maar dat iedereen wel eens foutjes maakt, zeker als je het in een split-second moet beslissen op een moment waar en toch wel wat op het spel staat.
  chicagodude vindt dit leuk.
 10. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Ik heb vanmiddag niet kunnen kijken, maar de berichten hier maakten me nieuwsgierig en ik heb het even teruggekeken.
  Ergerlijke fout van Wüst... 35 jaar en dan nog steeds niet snappen hoe het werkt met binnenbocht buitenbocht en snelheid.
  Als jij in de binnenbocht rijdt en de ander in de buitenbocht naast je of net achter je blijft bij, dan rijdt die ander sneller. Er net voor blijven verdampt zodra je de bocht uitkomt.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Vond het echt een mooie titel van Conijn. De rit op de 5km tussen Conijn en Beune was echt zo'n rit die een allroundtoernooi leuk maakt: de een moet niet alleen winnen van de ander, maar ook nog met een bepaald tijdverschil. Beune probeert het tegen beter weten in en dat lukt drie kilometer prima, en dan komt Conijn een langs huppelen met rondjes 32-laag. Ze is zo blij met die titel, heel leuk om dat te zien.
  Mannen allround was een beetje flets zo zonder de kleur van IKO. Boskers puntentotaal is minder dan bij het EK allround en ook slechter dan bij de NK's allround van 2019, 2020 en 2021. Heel goede 1okm van Snellink. Er werd erg vaak iemand gelapt - het leek wel Lapland zo.
  Bij de vrouwen sprint wint degene die moet winnen. Wüst snijdt zichzelf in de vingers met die DQ. Michelle de Jong dwong het anders ook zelf heel goed af: op de 500 een hele goede kruising achter Wüst, en als het dat op de 1000 ook was geworden, had ze sowieso net zo overtuigend gewonnen. Mooi einde voor Ter Mors' carrière met winst op de afsluitende 1000m. Je zag dat ze nu veel beter reed dan gisteren nu ze dat lastige interview gehad heeft. Dat Van Beek ook afscheid nam, daar kwamen ze wel terloops achter. Niet helemaal netjes.
  Suf dat de ontknoping van de heren sprint niet meer werd uitgezonden. Al was de ziel wel uit het toernooi. Wat is de laatste keer dat je met 1.09 nog won in Thialf? Is dat überhaupt wel een keer gebeurd bij een grote wedstrijd in het nieuwe Thialf ??? NK sprint 2017, I guess. Respect voor Esders dat hij nog reed. Jong podium met Snel, Botman en Yoro. Super typisch voor IKO dat Velema het nog laat liggen op die 1000 meter.

  Ik had het al vermoed, maar de schaatsmaand januari was niet erg inspirerend. November en december waren top. Januari was overall een beetje saai. Ja, ik snap het, iedereen is keihard bezig voor de Spelen, maar de ISU maakt het er ook naar door letterlijk niks mondiaals te organiseren in de maand voor Beijing. Al ligt dat ook aan Covid-19.

  Op naar Beijing. De Olympische Spelen, waar iedereen het al het hele seizoen over heeft. Alsjeblieft zonder blessures, DQs en valpartijen voor iedereen - die hebben we dit weekend hopelijk al opgebruikt.
  Lorca en Duif vinden dit leuk.
 12. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het is een inschattingsfout van Wüst inderdaad. Maar een inschattingsfout moet wel consequenties hebben. Als een voetballer denkt een sliding op de bal te kunnen maken, maar een inschattingsfout maakt en daardoor een doorgebroken speler raakt ipv de bal, dan is dat ook een rode kaart.

  Het lastige is dat een DQ op een afstand vrij vaak eigenlijk geen consequentie is. Zeker op een afstand als een 1000 meter, waarbij inhouden op de kruising eigenlijk al gelijk staat een verprutste race. Dan is de verleiding om grote risico's te nemen wel groot. Dat is vandaag ook het geval. Wüst weet dat als ze in houdt en De Jong voor laat gaan, dat ze die achterstand op De Jong nooit goed gaat maken. Dan maar door rijden en hopen dat het goed komt. Dat was de enige (kleine) kans om alsnog te winnen met voldoende voorsprong om dat WK-ticket te bemachtigen. Een DQ of een 2e plaats in het eindklassement was voor Wüst vrijwel lood om oud ijzer in deze situatie.

  Wat je bijvoorbeeld al zou kunnen doen is dat iemand die een DQ krijgt voor een situatie waarbij de ander hinder ondervindt (wissel/dubbele valse start) bij een wereldbekerwedstrijd geschorst wordt voor de eerstvolgende wereldbeker op dezelfde afstand. Voor een vierkamp wordt dat wat lastiger.
 13. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Jazeker, ik heb als handklokker Martin een keer gespot om z'n dochter aan te moedigen bij gewestelijke pupillenwedstrijden op de Vechtsebanen een aantal jaar geleden. Toen reed ze overigens redelijk in de middenmoot. :p
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat vind ik wel heel ver gaan. Er is totaal geen opzet in het spel en je kunt mensen niet zo ontzettend straffen voor een simpele inschattingsfout. Bij voetballers is het vaak geen inschattingsfout, zij weten precies wat het resultaat is als ze een doorgebroken speler neerhalen en maken de keus om het toch te doen. Een schaatser weet dat helemaal niet. Je kunt wel zeggen dat ze dat wel weten, maar dat doen ze niet. Wust kan niet weten hoe snel de Jong rijdt, het enige wat zij kan weten is hoe snel zij gaat en op basis daarvan een inschatting maken. Daarbij ging ze ook meteen aan de kant toen ze doorhad dat het niet kon.

  Reglementair had de Jong ook gewoon mogen overrijden dus een compensatie voor het slachtoffer is er al. Er is in het schaatsen geen enkele winst te behalen door opzettelijk iemand te hinderen, schaatsers die met 55km per uur in een split second een beslissing maken die 99% van de tijd goed is dan ook nog eens gaan schorsen vind ik echt buiten proportioneel. Datzelfde geldt voor een dubbele valse start. Ook dat kan nooit opzet zijn, dus waarom zou je daar in vredesnaam een extra straf op leggen?
  Camila en chicagodude vinden dit leuk.
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Bijzonder dat je het nodig vindt iemand met zo’n staat van dienst aan de hand van 1 inschattingsfout zo denigrerend te bejegenen.

  denk je nou echt dat iemand als Wüst dat ‘niet snapt’? Natuurlijk wel, het is allemaal makkelijk lullen vanuit onze luie stoel, maar we hebben al talloze keren gezien, inclusief bij zat toppers, dat het tijdens een rit op topsnelheid ‘ in the heat of the moment’ niet zo eenvoudig is als het voor de toeschouwers lijkt.

  Was het een domme inschattingsfot? Ja, dat zeker. Was het nodig om dan te zeggen dat iemand het ‘nog steeds niet snapt’? Nee, vind ik in ieder geval niet.
  Camila, alexander79 en mi vinden dit leuk.
 16. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Wat een prachtig interview was dat trouwens met Jorien ter Mors. En wat een mooie en unieke carrière heeft zij gehad. Wanneer zij goed was kon niemand op de wereld haar verslaan. Kwam niemand ook maar in de buurt. Een echte kampioene die hele hoge toppen en minstens zulke diepe dalen heeft gekend. En altijd sympathiek. Een heel mooi mens.

  Herbert was trouwens ook even heel erg bang dat ze twee keer vals zou starten op de 1000 meter. :D
  Palko, Camila, alexander79 en 5 anderen vinden dit leuk.
 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Iemand toevallig het eerste hoofdstuk uit het boek van Wust gelezen? Daarin beschrijft ze een race waarin ze zo moe was dat ze de baan en haar coach niet eens meer kon zien, gewoon zwarte vlekken voor haar ogen, niemand had dat aan haar gezien tijdens of na de race. Dat was natuurlijk niet de reden hiervan, maar even om te illustreren dat het idd heel eenvoudig is om tv te kijken en te zien dat iets niet past en dat dit op de baan op volle snelheid, met vermoeidheid in je hoofd en benen toch echt iets heel anders is.
  chicagodude vindt dit leuk.
 18. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik ben ervan overtuigd dat er geen opzet in het spel is. Wüst steekt absoluut niet zo in elkaar, dat ze bewust De Jong hindert hier. Maar anderzijds geloof ik niet dat Wüst hier niet ziet aankomen dat het zeer krap wordt. Daarmee kiest ze ervoor om een vrij groot risico te nemen.

  Het is ook geen aanval van mijn kant op Wüst persoonlijk, want de laatste jaren hebben we tal van rijders en rijdsters op dezelfde manier in de fout zien gaan. Het gebeurt dus wel vaker en dat is toch wel een klein probleem. Het zou over twee weken iemand ook zomaar Olympisch goud kunnen kosten. En ja, er heeft ooit iemand bedacht dat het slachtoffer dan mag overrijden, maar daarmee ben je als slachtoffer echt niet geholpen. In de meer dan twintig jaar dat ik nu schaatsen kijk, kan ik me geen reskate herinneren die echt goed was. Daar kom je altijd slechter uit.

  Dus als je iemand hindert op de kruising benadeel je daar je tegenstander mee en dat is onomkeerbaar. Vraag maar aan Nauta, die miste daardoor de Spelen op de 3000 meter.
  JohnZero vindt dit leuk.
 19. Forza

  Forza Active Member

  Ik ga Ter Mors wel erg missen. Ze is voor mij de meest getalenteerde schaatster die ik heb mogen aanschouwen. Een nagenoeg perfecte techniek. Met name de 1500m in Sochi zal ik niet snel vergeten, dat is het schoolvoorbeeld van hoe je moet schaatsen. Ook waardeer ik haar eerlijkheid in de interviews. Ze heeft een heel mooi palmares bij elkaar geschaatst, maar ik zou heel graag willen weten hoe veel meer er mogelijk was geweest zonder alle tegenslagen die ze tegen is gekomen.
  diploma, alexander79, G1ant en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Tja klopt dat een slachtoffer enorm genaaid kan worden, maar wat is het alternatief? Schorsen heeft geen zin. Als jij op de OS de 1500m rijdt en zo'n kruising hebt gooi je dan je race per definitie weg door het risico niet te nemen omdat je anders de WB finale misschien moet missen als het leidt tot hindering? Je zal dat risico dan altijd blijven nemen in grote wedstrijden en eigenlijk is dat ook gewoon normaal. Topsport is nu eenmaal op het scherpst van de snede presteren en dat houdt in dat je risico neemt en het soms ook fout gaat. Je kunt hooguit van schaatsers vragen dat ze zo voorzichtig mogelijk zijn en volgens mij zijn ze dat ook (mede door het feit dat ze zelf anders gediskwalificeerd worden), maar ze accepteren ook allemaal dat dit nu eenmaal bij topsport hoort.

Deel Deze Pagina