NK Afstanden, Heerenveen, 14-16 februari

Ik heb voor alle WK sprints sinds 2004 iedereen gepakt die op beide 1000 meters een ronde onder de 26 seconden reed en het verschil tussen de binnenstart en buitenstart uitgerekend.

Het grootste verschil is van Joji Kato die in 2005 bij zijn binnenbaan 25.87 reed en bij zijn buitenbaan 24.89, bijna een seconde sneller. Andersom is het grootste verschil van Dorofeyev in 2006, die van 25.47 binnen naar 25.90 buiten ging. In totaal levert dit 154 resultaten op en levert de buitenstart gemiddeld een ronde op die 0.104 seconde sneller dan de binnenstart.

De vraag is: Is de buitenbaan dan ook daadwerkelijk sneller? Ik heb dezelfde berekening gedaan maar dan met een limiet van 1:11.00 op de eindtijd. De buitenbaan is hier 0.018 seconden sneller, wat relatief nog minder is gezien de tijd meer dan 2.5 keer zo lang is. Dus de buitenbaan rijdt inderdaad een significant snellere openingsronde zonder een significant snellere eindtijd te rijden.

Kijken we naar de duizend snelste rondes gereden op de 1000 meter (03-04 t/m 23-24 in grote wedstrijden) dan zijn er 535 met een buitenstart gereden en 465 met een binnenstart. De hele top 13 is zelfs met een buitenstart gereden, op eentje na, en dat is nou net de snelste ooit gereden: 24.16 van Stolz. Daar komen dit seizoen nog 24.21 van Stolz en 23.92 van De Boo tussen. Stolz startte weer binnen, en De Boo startte buiten.

Interessant. Komt wel overeen met mijn gevoel. Ik denk dat voor het starten de binnenbaan iets fijner is. Maar voor een goede eerste ronde is het fijner om de eerste buitenbocht te hebben, want dan heb je ook de tweede buitenbocht en dat is de bocht met de meeste snelheid, zoals Hersman altijd terecht zegt. Bovendien heb je dan vaak een richtpunt op de kruising. Voor de laatste ronde is het fijn om ook een richtpunt op de kruising te hebben, plus een laatste binnenbocht, die je met een langere snelheid toch makkelijker doortrapt. En dat heb je als je binnen bent gestart.

Mooi dat het onderaan de streep dan toch eerlijk is. Als de 800 meter een schaatsafstand was geweest, dan was het volgens mij niet eerlijk geweest. Dan zitten er bijna alleen maar voordelen aan binnen starten. (Eerste bocht binnen, tweede en derde bocht buiten, vierde bocht binnen).
 
Ik denk dat voor het starten de binnenbaan iets fijner is. Maar voor een goede eerste ronde is het fijner om de eerste buitenbocht te hebben, want dan heb je ook de tweede buitenbocht en dat is de bocht met de meeste snelheid, zoals Hersman altijd terecht zegt. Bovendien heb je dan vaak een richtpunt op de kruising. Voor de laatste ronde is het fijn om ook een richtpunt op de kruising te hebben, plus een laatste binnenbocht, die je met een langere snelheid toch makkelijker doortrapt. En dat heb je als je binnen bent gestart.
Het verschil op de opening en slotronde is wel heel klein, want die moeten het verschil op de openingsronde delen. Op de opening kom ik uit op 0.036 seconden en op de slotronde op 0.049. Op een slotronde van 27 seconden is dit 0.18% sneller. Dit zijn natuurlijk ook geen definitieve getallen, maar het laat wel zien dat de ritindeling iets anders is afhankelijk van een binnen of buitenstart.
 
De Mass Start heren zal voor Ritsma een prettige bevestiging zijn geweest dat hij zijn selectie prima op orde heeft. Op basis van internationale prestaties en vormbehoud was de selectie van Hoolwerf en Bergsma natuurlijk een zekerheidje, maar ze toonden ook deze race - zonder samen te werken - dat ze een perfect tandem zijn. Jorrit was de enige overtuigende aanvaller. Bart was veruit de snelste sprinter en had er alle vertrouwen in om al op 500m van buitenom aan te gaan.

Harm Visser zal meer van zijn seizoen hebben verwacht. Die kwam echt niet in de sprint voor. Hij zat teveel aan de binnenkant toen Hoolwerf met Vergeer/Ten Cate (ploeggenoten die elkaar behoorlijk in de weg zaten) en Slendebroek in zijn rug van buitenom kwam, maar dat moet je toch echt zien aankomen wanneer je op 500m zit en via de grote schermen in Thialf precies weet dat Bart verder van achteren zit. Vervolgens had Visser ook duidelijk geen extra doorversnelling om een medaille te pakken. Hij heeft dit jaar gewoon niet de klasse die hij vorig jaar had. Of zijn knieblessure van begin dit seizoen daaraan ten grondslag ligt (ik snap nog steeds niet dat ze Visser al die tijd hebben laten doorschaatsen), of eenvoudigweg het totale gebrek aan vorm wat de gehele marathonploeg van Essent het gehele seizoen al etaleert, ik weet het niet.

Wat het meeste opviel was de nr. 2. Nederlands kampioen op natuurijs Wisse Slendebroek (kan best aardig aankomen, maar geen sprinter) die in de slipstream van Hoolwerf probleemloos meekomt; geeneens los gereden wordt ondanks diverse rijders die hij voorbij moest en in een ronde 23,6 tweede wordt. Dat was waarlijk een van de grootste verrassingen van het weekend, perfect geïllustreerd door een breeduit lachende Anema die waarschijnlijk voor de eerste en laatste keer blij verrast was met een tweede plaats. Als een duveltje uit een doosje. Vermoedelijk was dit wel waarop ze bij Zaanlander gokten, want Bergsma had zijn aanval ook eerder kunnen staken, maar dwong Reggeborgh nu om er een lange sprint van te maken zodat het niet alleen op pure explosiviteit aankwam. Zijn 5km liep niet zo, maar Slendebroek is een groeidiamantje. Verder weinig opvallende zaken. Het deelnemersveld was erg zwak, met zoveel junioren van talententeams. Een hoop goede marathonrijders én langebaners hebben weinig zin gehad dit seizoen om mee te doen.
 
Bij de dames hoorde ik de grap dat het een Open NK AH Zaanlander was. Dat klopt in zekere zin ook. Als zij er geen vermakelijke wedstrijd van willen maken kunnen ze waarschijnlijk voor de sprint gaan en is de kans op een 1,2,3 vrij reëel (al doet dat geen recht aan de sprintsnelheid van Talsma en Kiel), maar ter enige nuance:
1) Dit is het equivalent van een standaard 1500m mannen uitslag waarin je alleen rijders van Reggeborgh en Essent langs ziet komen. Er zijn nu eenmaal maar drie ploegen in Nederland (en maar één commercieel team) die Mass Starts bloedserieus nemen, daar de rijders voor hebben en opleiden en daar hun corebusiness van maken. Dan zitten er snel vijf vrouwen van slechts twee ploegen bij de eerste 6 (PuurICT wordt 4e, 5e en 6e). Je kunt daarnaast niet ploegen en rijders straffen voor het feit dat ze meer dan 2 toppers hebben op het onderdeel. Het is daarin door het aanwijsmechanisme ook een afwijkend onderdeel van de marathon waarin je echt een limiet aan het aantal deelnemers per team moet stellen. Ja, AH Zaanlander is enorm dominant, en ja, de kans op een overwinning van een rijder uit een andere ploeg is daardoor klein, maar zij hebben de beste rijders op het onderdeel en steken hier de meeste arbeid in. Niettemin geldt ook hier dat Kim Talsma haar race heeft afgestemd op Marijke Groenewoud, ongeacht het koersverloop niet afwijkt van dat plan, en in haar slipstream overtuigend naar P2 rijdt. Één misslagje van Groenewoud en wie weet...
2) PuurICT reed ook met vier - goede - dames en Frysk had vier dames kunnen opstellen. Daarnaast zou Essent met In 't Hof, Schulting en Hoogendoorn een sterk blok kunnen opstellen als ze er de moeite voor deden (en geen materiaalcontroles zouden missen...). De Nederlandse wedstrijden zijn inderdaad meer ploegenspel en is mijns inziens weinig mis mee. Er wordt niet minder tactisch en intuïtief door gereden en met 12 vrouwen in de punten kunnen we ook niet klagen over het gevarieerde koersverloop.
3) AH Zaanlander had duidelijk niet één overkoepelend plan. Het leek haast wel een open sollicitatie voor de tweede startplek naast Groenewoud voor het WK. Alsof de taak was: ''laat je maar zien''. Dul toonde zich de hele race als knecht van Groenewoud (en deed dat goed); Kerkhoff werd als tweede sprinter uitgespeeld en Verweij en Wijfje probeerden het via de aanval en leken als duo te rijden.

De wedstrijd was, net als in de marathoncups, een spelletje tussen PuurICT en AH Zaanlander. Zitten de snellere van PuurICT in de kopgroep, dan moesten Dul en Groenewoud er weer achteraan. Waarbij de snelleren van PuurICT attent moesten zijn dat minimaal één meezat met de aanvallers van Zaanlander. Dat deden ze goed door steeds met minimaal twee vrouwen mee te zitten in iedere kopgroep en op het slot zelfs 3-3 wist te komen met Zaanlander, al ging het wel ten koste van hun eindschot. Verweij kwam uiteindelijk nog best dichtbij de overwinning met haar iets te vroeg getimede ontsnapping. Je zag dat Dul op kop van de eerste achtervolgende groep op twee gedachten hinkte; de sprint willen aantrekken voor Groenewoud, maar ook Verweij de kans willen geven om weg te komen en dat deed ze wel verstandig. Hield het tempo hoog genoeg zodat ze de contra-attaque van Van Koppen kon opvangen om Groenewoud voldoende binnen bereik voor de sprint te houden, maar liet wel marge ontstaan om Verweij een klein kansje te geven als Van Koppen of Vijn niet zouden reageren. Zou Dul afstopwerk doen om Verweij de zege te gunnen, dan springt Van Koppen ernaar toe en moet Groenewoud zelf reageren vóórdat de sprint begint.

De MVP van de wedstrijd was overduidelijk Bente Kerkhoff. Leek zichzelf buitenspel te zetten toen ze een gat liet ontstaan met de kopgroep om daarmee Lancee (de tweede sprinter van PuurICT) de kop op te dringen. Die bleek echter al snel kapot te zitten. Vervolgens sprong Kerkhoff op het juiste moment toch nog weg, reed in 2-3 ronden op hoge snelheid een gat van zes seconden(!) dicht naar de groep met Dul, Groenewoud, Talsma, Kiel en Vijn, reed direct naar voren in die groep om de sprint aan te gaan en Van Koppen terug te halen en wist haar sprint, ondanks dat Groenewoud er vol overheen denderde, zodanig vol te houden dat ze zelf ook op het podium terecht kwam. Heel indrukwekkend. Ik ben benieuwd of Ritsma vast blijft houden aan Dul of Wijfje (die prima dingen hebben laten zien in de MS-wedstrijden dit seizoen) of toch kiest voor Kerkhoff. Eerst maar eens zien hoe Wijfje (die in Tomasjoef in de A-groep mag rijden) het doet naast Groenewoud.
 
Laatst bewerkt:
Zo, ik hoop dat Snellink zich eens even fors achter z'n oren gaat krabben. In Calgary lag er een NR in het verschiet op de 10. Maar, zoals Snellink zei, terwijl hij overschot had na de 10: 'Deze rit is niet belangrijk. Er is maar één rit die er toe doet'.
En nu heeft hij niets. Geen WK-ticket en ook geen NR op de 10.
Die uitspraken waren dom, maar ze worden nu wel een beetje uit zijn verband gerukt, heb ik het idee. Hij was eerlijk. Dat is soms onverstandig in tijden waarin alles wat je zegt op een wegschaaltje wordt gelegd. Ik denk dat elke Nederlandse rijder dit NK belangrijker vond dan de WB in Calgary. Ik denk dat niemand echt piekte in Calgary. 'Overschot' is altijd relatief. Dat betekent natuurlijk niet dat hij toen een toertocht heeft gereden. Maar waarschijnlijk dat hij gewoon 'gezond diep' is gegaan in plaats van volledig in het rood.

Je kunt ook niet zeggen dat dit NK heeft aangetoond dat je net zo goed overal voluit kunt rijden. Joy Beune vertelde steeds trots dat ze altijd en overal rijdt om te winnen. Dat siert haar enorm. Maar zij reed nu een relatief tegenvallend NK. De rijders van Anema hebben het imago dat ze alles rijden en overal diep gaan, maar juist zij blijken vaak uitstekende piekers. Ik denk dat zij net zo veel doseren als de rijders van Orie, maar ze doen alleen niet dit soort uitspraken.
 
Die uitspraken waren dom, maar ze worden nu wel een beetje uit zijn verband gerukt, heb ik het idee. Hij was eerlijk. Dat is soms onverstandig in tijden waarin alles wat je zegt op een wegschaaltje wordt gelegd. Ik denk dat elke Nederlandse rijder dit NK belangrijker vond dan de WB in Calgary. Ik denk dat niemand echt piekte in Calgary. 'Overschot' is altijd relatief. Dat betekent natuurlijk niet dat hij toen een toertocht heeft gereden. Maar waarschijnlijk dat hij gewoon 'gezond diep' is gegaan in plaats van volledig in het rood.

Je kunt ook niet zeggen dat dit NK heeft aangetoond dat je net zo goed overal voluit kunt rijden. Joy Beune vertelde steeds trots dat ze altijd en overal rijdt om te winnen. Dat siert haar enorm. Maar zij reed nu een relatief tegenvallend NK. De rijders van Anema hebben het imago dat ze alles rijden en overal diep gaan, maar juist zij blijken vaak uitstekende piekers. Ik denk dat zij net zo veel doseren als de rijders van Orie, maar ze doen alleen niet dit soort uitspraken.
Het verschil is dat de rijders van Anema in Calgary duidelijk niet in vorm waren, terwijl Snellink kennelijk wel prima in vorm was getuige zijn "ik kon wel harder" nadat hij al een zeer goeie tijd had gereden.

En de uitspraak kwam ook nadat hij gezegd had het allrounden niet belangrijk te vinden en er alleen maar kwam om een leuke 5 en 10 te rijden. Je zou dan denken dat hij op de 10 kilometer bij die allroundtoernooien ook niet voluit ging, want dat is ook niet belangrijk. Dat zou betekenen dat hij alleen op het NK afstanden en het WK afstanden voluit zou gaan, en de andere vier 10 kilometers (WCKT, NK allr, EK allr, WB) niet. Dat vind ik echt heel karig. Je moet toch wel meer dan twee keer per seizoen hard kunnen rijden?

En dit komt allemaal bovenop het oude riedeltje dat de Nederlanders al jaren roepen dat alle wedstrijden behalve de plaatsingswedstrijden en de WK's/OS onbelangrijk zijn, en uitspraken als die van Bosker vorig jaar bij de team pursuit dat de Nederlanders zich op de individuele afstanden focussen en dus de TP niet winnen, terwijl hij individueel ook niets wint.
 
Beau Snellink had er tijdens het EK ook over dat hij niet piekte en de Noren wel.
Die arrogantie kan ik slecht tegen.

Bosker moet echt zijn mond houden. Als er één Nederlander is die profijt heeft van de TP.
Zijn carrière blijft niet veel van over als de TP er niet toe doet.

Viervoudig wereldkampioen ploegenachtervolging
Oud wereldrecordhouder TP
Olympiër

Zilver EK allround (2021) of telt dit ook niet
Brons WK allround (2018) idem
15e WK 5000 meter (2024)
Wereldbekeroverwinning 10.000
Wereldbekeroverwinning Massastart
3x Wereldbekeroverwinning TP
 
Laatst bewerkt:
Die uitspraken waren dom, maar ze worden nu wel een beetje uit zijn verband gerukt, heb ik het idee. Hij was eerlijk. Dat is soms onverstandig in tijden waarin alles wat je zegt op een wegschaaltje wordt gelegd. Ik denk dat elke Nederlandse rijder dit NK belangrijker vond dan de WB in Calgary. Ik denk dat niemand echt piekte in Calgary. 'Overschot' is altijd relatief. Dat betekent natuurlijk niet dat hij toen een toertocht heeft gereden. Maar waarschijnlijk dat hij gewoon 'gezond diep' is gegaan in plaats van volledig in het rood.

Je kunt ook niet zeggen dat dit NK heeft aangetoond dat je net zo goed overal voluit kunt rijden. Joy Beune vertelde steeds trots dat ze altijd en overal rijdt om te winnen. Dat siert haar enorm. Maar zij reed nu een relatief tegenvallend NK. De rijders van Anema hebben het imago dat ze alles rijden en overal diep gaan, maar juist zij blijken vaak uitstekende piekers. Ik denk dat zij net zo veel doseren als de rijders van Orie, maar ze doen alleen niet dit soort uitspraken.
Probleem is... Snellink heeft nog niks laten zien op een individueel afstand om zo laagdunkend over wedstrijden en dan ook nog op de wedstrijd die volgens hem het belangrijkst is: niet thuis te geven.
 
Ploegenklassement NK Afstanden:
1. Reggeborgh: 4x goud, 3x zilver, 4x brons
2. AH Zaanlander: 4x goud, 3x zilver, 3x brons
3. Essent: 2x goud, 3x zilver, 2x brons
4. KaFra: 1x goud, 1x brons
5. Reggeborgh Marathon: 1x goud
6. IKO-X2O: 1x zilver, 1x brons
7. Frysk: 1x zilver
8. Essent Development: 1x zilver
9. OKAY/Interfarms: 1x brons
 
Beter laat dan nooit. Hoewel ik afgelopen weekend zelf hopeloos uit vorm was, heb ik zeker wel genoten van het NK. De tijden waren over het algemeen om duimen en vingers bij af te likken, er was op veel afstanden echt een verbeten en spannende strijd om de titels en startplekken en naast een aantal dikke verrassingen waren er ook een aantal suptoppers die weer fijn in de lift zaten. Met een speciale vermelding voor Dai Dai N'Tab die in die tweede omloop toch heel dichtbij een WK plek kwam.

Het in alle eenvoud meest memorabele beeld van het NK zag ik op zondag voorbij komen en wil ik hier toch nog even delen. Kijk naar dit doodgewoon schitterende spandoek, met daaronder een jongetje van een jaar of 10. De tekst spreekt voor zich. Maar het is toch vooral die lieve kleine tekening die hier prachtig met de woorden rijmt.

Kjeld de Held.jpg
 
Beter laat dan nooit. Hoewel ik afgelopen weekend zelf hopeloos uit vorm was, heb ik zeker wel genoten van het NK. De tijden waren over het algemeen om duimen en vingers bij af te likken, er was op veel afstanden echt een verbeten en spannende strijd om de titels en startplekken en naast een aantal dikke verrassingen waren er ook een aantal suptoppers die weer fijn in de lift zaten. Met een speciale vermelding voor Dai Dai N'Tab die in die tweede omloop toch heel dichtbij een WK plek kwam.

Het in alle eenvoud meest memorabele beeld van het NK zag ik op zondag voorbij komen en wil ik hier toch nog even delen. Kijk naar dit doodgewoon schitterende spandoek, met daaronder een jongetje van een jaar of 10. De tekst spreekt voor zich. Maar het is toch vooral die lieve kleine tekening die hier prachtig met de woorden rijmt.

Bekijk bijlage 6279
Was dit ook niet het kind met de spandoeken voor Groenewoud en Conijn? Die vielen steeds wel op het gehele weekend.
 
Was dit ook niet het kind met de spandoeken voor Groenewoud en Conijn? Die vielen steeds wel op het gehele weekend.
Poeh, die zijn mij in die enorme beeldenstroom dan weer niet opgevallen ... weet jij (of iemand anders) nog wanneer deze te zien waren ... en hadden die ook zo'n tekening erbij? Als het Nuis spandoek tot een serie behoort, ben ik wel benieuwd naar de andere rijmpjes en vooral ook naar het verschil in de tekening tussen Groenewoud en Conijn. Ik ga even vlug terug kijken.
 
Poeh, die zijn mij in die enorme beeldenstroom dan weer niet opgevallen ... weet jij (of iemand anders) nog wanneer deze te zien waren ... en hadden die ook zo'n tekening erbij? Als het Nuis spandoek tot een serie behoort, ben ik wel benieuwd naar de andere rijmpjes en vooral ook naar het verschil in de tekening tussen Groenewoud en Conijn. Ik ga even vlug terug kijken.
Goeie vraag. Ik zag ze in het stadium op de schermen langskomen bij de 5km van Conijn en de MS van Groenewoud, maar de tv-uitzending heb ik slechts vluchtig teruggekeken. Ik meen dat ik op zaterdag ook een dergelijk spandoek van Groenewoud zag. Zal me dan niet verbazen als er bij wel meer schaatsers een soortgelijk schattig spandoek te zien was van dezelfde familie.
 
Goeie vraag. Ik zag ze in het stadium op de schermen langskomen bij de 5km van Conijn en de MS van Groenewoud, maar de tv-uitzending heb ik slechts vluchtig teruggekeken. Ik meen dat ik op zaterdag ook een dergelijk spandoek van Groenewoud zag. Zal me dan niet verbazen als er bij wel meer schaatsers een soortgelijk schattig spandoek te zien was van dezelfde familie.
Ik heb de zondag net een beetje doorgespoeld en je hebt helemaal gelijk. Bij de 5km van Conijn zien we waarschijnlijk het jongere zusje van het jongetje en bij de Massa Start zien we het jongetje zelf weer met een spandoek. Merel lijkt misschien iets minder op Conijn dan Kjeld op Nuis, maar ze kijkt wel vrolijk dus dat beeld klopt helemaal. Groenewoud is de Koningin van Friesland.

Excuses voor de zeer povere kwaliteit van de foto's.
Groenegoud.jpgConijn.jpg
 
Ik heb de zondag net een beetje doorgespoeld en je hebt helemaal gelijk. Bij de 5km van Conijn zien we waarschijnlijk het jongere zusje van het jongetje en bij de Massa Start zien we het jongetje zelf weer met een spandoek. Merel lijkt misschien iets minder op Conijn dan Kjeld op Nuis, maar ze kijkt wel vrolijk dus dat beeld klopt helemaal. Groenewoud is de Koningin van Friesland.

Excuses voor de zeer povere kwaliteit van de foto's.
Bekijk bijlage 6280Bekijk bijlage 6281
Leuk dat enthousiasme bij jonge fans!

Als je trouwens Windows+Shift+S indrukt kun je een deel van het scherm selecteren om een screenshot van te nemen.
(Al kan het volgens mij voorkomen dat dat niet werkt bij NPO streams?)
 
Laatst bewerkt:
Back
Top