NK Afstanden 25-27 oktober

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lisan, 20 okt 2013.

 1. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Veel te laat thuis van werk! Geen radio, smartphone of internet en dan lekker de vrijdagavond beginnen met schaatsen, daardoor ook een wat late reactie.

  Wat een superhoog niveau, geweldig! Op de 500m gaat Smeekens gewoon verder waar hij vorig jaar gebleven was. Beide Mulders, Nuis en Hospes ook dik in orde. Otterspeer maakt wel een onstabiele indruk, ik hoop dat hij er op de 1000m wel bijkomt. Ik denk dat hij wedstrijden in Calgary en SLC nu goed kan gebruiken.

  Vervolgens de Sven-show en dat belooft veel voor de 10 kilometer! Bob de Jong gaat ook mooi door met op elk NK afstanden een medaille halen. Het gat met Rottenveel, Bloemen en met name Bob de Vries lijkt onoverbrugbaar groot.

  Voor de 1500 meter dames twijfelde ik om Jorien ter Mors in te vullen als winnares maar durfde het niet aan helaas... Heel sterk net als van Beek. Solide races van Wust en Leenstra die gewoon doen wat ze moeten doen, kwalificeren.
 2. Zo. Dagje NS achter de rug. Vanuit Vlaardingen, via Rotterdam, Steenwijk, Heerenveen en de #Schaatsbus in Thialf aangekomen. Was het meer dan waard. Geweldige sfeer, mooie sport gezien. Maar jongens, dat stadion. Dat kan echt niet meer, he.

  Die deuren die de hele dag open staan daar...

  Oh ja. De terugweg werd gekleurd door de nogal humoristische opmerking van de conducteur: "Dames en heren. Goede avond. We hebben een kleine vertraging van plus minus 18-19 minuten, omdat de machinist zoek was en de sporen glad door de blaadjes uit de bomen. Onze excuses. Wij vragen om uw kostbare geduld."
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Loting voor morgen is bekend, geen Marije Joling helaas:

  14.00 uur:
  7 Antoinette de Jong Yvonne Nauta
  8 Jorien Voorhuis Annouk van der Weijden (de twee verrassende Calgarygangers op de 1500)
  9 Diane Valkenburg Linda de Vries (de twee verrassende niet-Calgarygangers op de 1500)
  10 Ireen Wüst Jorien ter Mors (het Koninginnenduel)

  15.36 uur:
  8 Mayon Kuipers Thijsje Oenema
  9 Anice Das Margot Boer
  10 Lotte van Beek Marrit Leenstra
  11 Laurine van Riessen Annette Gerritsen

  16.18 uur:
  4 Kai Verbij Erben Wennemars (ik vind het echt grappig dat Erben tegen een knul van JO moet!)
  6 Frank Hermans Wouter Olde Heuvel
  9 Kjeld Nuis Koen Verweij
  10 Douwe de Vries Jan Blokhuijsen
  11 Renz Rotteveel Maurice Vriend
  12 Mark Tuitert Stefan Groothuis

  17.17 uur (ritindeling is een schatting):
  9 Marrit Leenstra Lotte van Beek
  10 Margot Boer Anice Das
  11 Thijsje Oenema Laurine van Riessen
 4. naomie70

  naomie70 Active Member

  Zeker jammer maar gelukkig kunnen we alles via de livestream op de nos site zien!
 5. USDutchie

  USDutchie Member

  Ik zou er nog aan willen toevoegen: het wordt hoog tijd dat we ter Mors en van Beek in de team pursuit gaan zien...
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  morgen ook weer via de livestream dus... Goed om te weten. Wel jammer. Tv kijkt toch prettiger.
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Een mooie dag in Thialf. De 500m werd het verwachte vuurwerk: Ronald Mulder explosiever en stabieler dan Michel die de laatste binnenbocht voorzichtig in ging en niet door durfde te trappen en daar de winst liet liggen. Smeekens, altijd heel rustig in de voorbereiding, rijd weer 2 goede races en knalt de laatste binnenbocht wel door. Hospes, terug van een beetje weggeweest netjes 4e. Otterspeer lijkt zijn vorm nog niet gevonden te hebben, Nuis en Groothuis die zich in de 2e race behoorlijk verbeterden. Dat belooft veel voor de 1000m. Dan de 5 km, met 12 rijders die de marathon als core business hebben/hadden. Ariëns en Simon Schouten probeerden het wel met snelle eerste rondes maar konden het niet volhouden. Hadders, Bovenhuis en Douwe de Vries hielden het wel vol maar komen te kort voor de World Cup, zo hoog was het nivo. Stroetinga, Bob de Vries en Groeneveld vielen zwaar tegen. Tussendoor nog Van der Kieft met een nette race, die gaan we op de 10km weer in de top 5 zien. Dan de top 5: Verweij vertrekt als een raket maar weet dan heel mooi de rondetijden vast te zetten en rijd misschien wel zijn beste 5 km ooit. Blokhuijsen, na de overstap naar een andere ploeg heeft ie de draad weer goed opgepakt, gaat zelfs het gevecht met Kramer aan maar moet na 3800m de witte vlag hijsen. Kramer trekt even door naar 29.2 en rijd makkelijk naar 6.12, das toch weer 4 sec. sneller dan vorig jaar rond deze tijd. In de slotrit helpen Bergsma en de Jong elkaar goed en vechten zich naar het podium.
  Tot slot de 1500m dames: ook hier een hoog nivo want er werd al meteen in de 1e rit onder de 2 min. gereden. Verrassend vind ik de comeback van Voorhuis. Van der Weijden rijd zich er weer tussen. De Activia dames (m.n. Valkenburg) stellen toch wel teleur en krijgen het nog lastig op de andere afstanden. Linda de Vries valt er net buiten met een behoorlijke tijd. Dé rit was Leenstra tegen Ter Mors. Van te voren had ik de kansen van Ter Mors nog een keer extra gewogen en het interview van gisteren heeft me wel overtuigd dat ze een goed weekend ging rijden alleen dat ze nu al een mokerslag uit zou delen aan m.n. Wüst had ik niet verwacht. Leenstra gaf goed partij maar red het niet tegen de power van Ter Mors. Wüst leek toch net niet lekker in het ritme te zitten, had natuurlijk ook niets aan Van Riessen die zich opblies. Tot slot de dame die als 23e (qua PR) de wedstrijd inging en er als 10e uitkomt: Kamminga. Van de zomer had ze al laten doorschemeren dat de Spelen waarschijnlijk te vroeg zouden komen. Maar de vorderingen die ze nu maakt zijn zeer interessant. Ze lijkt (eindelijk) de power die ze op de inline-skates kan ontwikkelen met haar double push over te kunnen brengen op het ijs wat toch een hele andere techniek vraagt. Haar race oogde ook erg stabiel. Op haar (tot nu toe) 3e beste afstand dus al 10e, dat belooft veel voor de 500 m waar ze de dames die favoriet zijn voor de WC plekken nu al heel nerveus kan maken. Oenema en Boer zijn zekerheidjes maar daarachter lijkt er veel mogelijk.
 8. schaatsfan79

  schaatsfan79 Member

  Complimenten voor de mooie analyses, SprintMaster!

  Toch maar weer via de livestream kijken dus.

  Mooie lotingen hoor. Helaas voor Erben niet de oudste tegen de jongste :wink:. Verder mooie slotrit tussen de oudgedienden Groothuis en Tuitert

  Bij de dames kijk ik uit naar Wüst - Ter Mors. Wüst als een raket van start en Ter Mors vlak? Verder de duels tussen de (ex)ploeggenoten op de 500. Veel kijkplezier dus.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ter Mors proberen kan alleen in Berlijn, maar Van Beek proberen met Leenstra en Wüst is misschien nodig als De Vries en Valkenburg uit vorm blijven/blijken dit weekend. Maar hé Valkenburg heeft nog drie mogelijkheden om zich te plaatsen.
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  M. Boer: 25.4 28.8 [54,30] 30.7 33.8
  Van Beek: 25.8 28.6 [54,56] 29.9 31.5
  Leenstra: 25.7 28.8 [54,58] 30.0 32.1
  v Riessen: 25.4 29.3 [54,77] 32.0 34.5
  Gerritsen: 25.9 29.0 [55,00] 31.8 34.9
  Kamminga: 26.0 29.2 [55,31] 31.1 32.6
  Ik denk dat je Kamminga nu een beetje overschat. Ze is was in de opening en het eerste ronde toch echt stukken langzamer dan Boer, Van Beek, Leenstra en Van Riessen. Ze was zelfs nog langzamer dan Gerritsen! Op de 500 meter komen daar nog Oenema en Das bij en op de 1000 Wüst en Ter Mors. Ik denk dat de favorieten op de korte afstanden niet nerveus worden van Kamminga. Ze zullen wel nerveus zijn geworden van een andere vrouw die ook uit een andere sport komt, maar niet de sport van Kamminga.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ben erg benieuwd naar de 3km rit tussen Ter Mors en Wust vandaag. Wust zal gebrand zijn op revanche. Ik denk dat velen Wust als 1500 rijdster zien en Ter Mors als 3000 meter specialiste. Maar Ter Mors won de 1500 meter gisteren dankzij haar topsnelheid, in mindere mate dankzij haar inhoud. Misschien is Ter Mors wel veel meer een 1500 meter rijdster.

  Wust hoeft zich geen zorgen te maken. Was nog nooi zo goed in deze fase van het jaar. Nadat ze vorig jaar halverwege het jaar billenkoek van Ter Mors kreeg, haalde ze daarna haar beste niveau ooit.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  We gaan het zien. De 500 m is een zenuwenspel en rijdsters kunnen minder presteren dan ze normaal gesproken doen. Ze zal van Desly Hill wel de opdracht krijgen om alles of niets te spelen. Met name in de 2e rit met de laatste binnenbocht liggen haar kansen omdat ze dan als 'racer' kan jagen op haar tegenstandster.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Kampioenschapsrecords vandaag:
  3000 meter vrouwen: Ireen Wüst 4:04.33 (OKT/NK 2006)
  500 meter vrouwen: Thijsje Oenema 38.36 (NK 2013)
  2×500 meter vrouwen: Thijsje Oenema 76.870 (NK 2013)
  1500 meter mannen: Simon Kuipers 1:44.81 (NK 2011)
 14. Elina

  Elina Well-Known Member

  In het filmpje op schaatsen.nl waar Ter Mors gevolgd wordt, na haar overwinning op de 1500m, geeft Jeroen Otter aan dat Jorien qua trainen en fysieke gestel een 1000/1500m rijdster is.
  Ik ben benieuwd naar de 3 kilometer, leuk dat ze tegen Wüst moet.

  Jammer dat Joling ziek is en vandaag en morgen ook niet zal rijden...


  Blokhuijsen en Verweij waren gisteren, samen met Kramer, de snelste starters op de 5km
  Op de 1500m starten nog vele andere sprinters en specialisten, maar ik hoop dat ze ook op de 1500m naar de wereldbeker mogen...
 15. Danou

  Danou Active Member

  Wat me vooral verbaasde was hoe slecht Activia gisteren heeft gepresteerd. Van Hemert was nog de beste dame met een 14de plaats. Je sponsort geen ploeg om 14, 15, 19 en 21ste te worden. Nu hebben ze allemaal natuurlijk nog een kans en komen hun beste afstanden wellicht nog maar de voortekenen zijn niet best.
 16. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Zal zeker een boeiende rit worden op de 3km. Is natuurlijk niet de belangrijkste wedstrijd, maar Wust wilt toch iets laten zien. Wust is beter dan vorig jaar rond deze tijd, maar kennelijk geldt dit ook voor Ter Mors en dit zonder dat ze specifiek voor de lange baan heeft getraind.

  Ik denk dat Wust het erger vindt om op de 1500m te verliezen, dus..boeiend.
 17. Elina

  Elina Well-Known Member

  De eerste rit gaat zo beginnen met Pien Keulstra.

  Live op NOS.nl
 18. Koen

  Koen Well-Known Member

  volgens mij wel goeie tijden voor Pien en Elma
  Pien in iedergeval tevreden

  gister veel meer publiek trouwens
 19. Koen

  Koen Well-Known Member

  zit mooi dicht bij elkaar allemaal tot nu toe
  al twee mooie pr's
 20. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Het "Sven Kramer effect"? :wink:
  Was inderdaad best druk voor de vrijdag van het NK. Maar ik denk dat er veel mensen niks of weinig betaald hebben voor gisteren.

Deel Deze Pagina