NK Afstanden 25-27 oktober

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lisan, 20 okt 2013.

 1. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik zag dat er nog geen topic was voor het NK Afstanden dat aanstaande weekend in Thialf is!

  Programma

  25 oktober
  Start 15:30
  500 meter heren
  5000 meter heren
  1500 meter dames

  26 oktober
  Start 14:00
  3000 meter dames
  500 meter dames
  1500 meter heren

  27 oktober
  Start 12:15
  5000 meter dames
  10000 meter heren
  1000 meter heren
  1000 meter dames
 2. Sidekick

  Sidekick Well-Known Member

  Volgens het programma begint het om 15:30, maar ik hoorde tijdens de voorbeschouwing vanmiddag bij de NOS dat de uitzending vrijdag om 17:00 begint. Zijn ze er niet live bij vanaf het begin of klopt er ergens een tijd niet?
 3. Elina

  Elina Well-Known Member

  Volgens de tv gids start de uitzending van de NOS inderdaad pas om 17.00 uur.
 4. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ze zullen tijdens het begin van de 5 km de 500 meter (in samenvatting) uitzenden en de rest live denk ik..
 5. Mcat

  Mcat Well-Known Member

 6. Mcat

  Mcat Well-Known Member

 7. Koen

  Koen Well-Known Member

  even een tip, maar denk er om dat trein tussen Steenwijk en Heerenveen niet rijdt, dus plan reis een half uur eerder
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  wel op de livestream van nos.nl toch?
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het paradoxale is natuurlijk dat dit NK afstanden geen directe invloed heeft op de plaatsing voor de Spelen, maar tegelijkertijd wil iedereen toch wel de kans krijgen om in Calgary en Salt Lake records te rijden en zelfvertrouwen te tanken richting het OKT. Zoals altijd gaan er op het NK afstanden klappen vallen en gaan er meerdere grote namen buiten de boot vallen en zwaar teleurgesteld zijn. Even een voorbeschouwing zoals ik het zie met mijn verwachte top vijf (wereldbekerplaatsen):

  Dames

  500 meter: Titelverdedigster Oenema is favoriet en Boer haar belangrijkste tegenstander. Van Riessen schrijf ik op voor brons en daar achter gaat het tussen de Corendon-middenafstand-dames Leenstra en Van Beek, oudgediende in vormcrisis Gerritsen en specialistes Smit, Das en Kuipers.
  Voorspelling: 1) T. Oenema, 2) M. Boer, 3) L. van Riessen, 4) M. Leenstra, 5) A. Das.

  1000 meter: De vijf vrouwen die ik graag in de wereldbeker zou zien en daar ook favoriet voor acht zijn Wüst, Boer, Van Riessen, Van Beek en titelverdedigster Leenstra. Binnen die vijf vind ik het moeilijk een favoriet voor het goud aan te wijzen. Mocht mijn top vijf kloppen, de kans daarop is natuurlijk klein, betekent dat dat o.a. Oenema, Gerritsen en Das buiten de boot vallen.
  Voorspelling: 1) M. Leenstra, 2) M. Boer, 3) I. Wüst, 4) L. van Riessen, 5) L. van Beek.

  1500 meter: Wüst gaat op voor haar vierde opeenvolgende titel is absoluut favoriet. Verder natuurlijk haar TVM-trainingsmaatje Linda de Vries, WB-eindwinnares Leenstra, WK-zilver Van Beek (nog niet snel in de training), WK-nr.4 Valkenburg, shorttrack-sensatie Ter Mors en juniore Antoinette de Jong.
  Voorspelling: 1) I. Wüst, 2) M. Leenstra, 3) J. ter Mors, 4) D. Valkenburg, 5) L. de Vries.

  3000 meter: Vorig jaar won Valkenburg redelijk verrassend de titel, maar de nummer twee van vorig jaar, Wüst is de topfavoriete. Verder veel vrouwen die zich in de WB-startplaatsen kunnen gaan rijden, met als belangrijkste namen Ter Mors, Joling en Linda de Vries. Als outsiders buiten deze top vijf zou ik onder meer Nauta, Voorhuis, Van der Weijden en Antoinette de Jong rekenen.
  Voorspelling: 1) I. Wüst, 2) J. ter Mors, 3) D. Valkenburg, 4) L. de Vries, 5) M. Joling.

  5000 meter: Traditioneel de zwakste afstand van de Nederlanders en de combinatie van weinig rijden en het ontbreken van wereldtoppers - de beste Nederlandse rijdt 'm niet - maakt dit toch ook de moeilijkst voorspelbare afstand. Mijn gokje is dan toch dat Marije Joling haar titel kan verdedigen.
  Voorspelling: 1) M. Joling, 2) C. Kleibeuker, 3) D. Valkenburg, 4) L. de Vries, 5) Y. Nauta.
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Heren

  500 meter: Bij de mannen-sprint is het uiteraard Beslist vs. Brand Loyalty, waarbij titelverdediger Michel Mulder de favoriet lijkt voor zijn broer Ronald en Jan Smeekens. Aangezien we tegenwoordig echt specialisten hebben op deze afstand is het de vraag of de meer 1000-meter-georiënteerde schaatsers als Groothuis, Nuis, Tuitert, Schipper, Sjoerd de Vries zich kunnen mengen in het sprintgeweld.
  Voorspelling: 1) M. Mulder, 2) R. Mulder, 3) J. Smeekens, 4) J. Hospes, 5) H. Otterspeer.

  1000 meter: Een echte afstand waarop wij zoveel toppers hebben dat er automatisch grote namen buiten de boot gaan vullen. De nummers 2 en 3 van vorig jaar plaatsten zich uiteindelijk niet voor het WK afstanden bijvoorbeeld. Ook hier wordt een grote Brand Loyalty versus Beslist.nl clash, waarbij ik titelverdediger Kjeld Nuis het meest regelmatig acht, net voor de iets grilligere Hein Otterspeer. Als Mulder, Groothuis en Schipper zich plaatsen, zou dat betekenen dat Sjoerd de Vries, Tuitert, Ronald Mulder en Krol het niet redden, maar dan is er een herkansing op het OKT.
  Voorspelling: 1) K. Nuis, 2) H. Otterspeer, 3) M. Mulder, 4) S. Groothuis, 5) P. Schipper.

  1500 meter: Tijdsnelste Nederlander vorig jaar was Wouter olde Heuvel, maar Verweij en Vriend wonnen een wereldbekerwedstrijd. Nuis is titelverdediger en Tuitert regerend olympisch kampioen. Daarnaast nog vele andere kanshebbers en outsiders als Groothuis, Blokhuijsen, Krol, Douwe de Vries, Rotteveel, Ket en Roelofsen.
  Voorspelling: 1) W. olde Heuvel, 2) K. Verweij, 3) K. Nuis, 4) M. Vriend, 5) M. Tuitert.

  5000 meter: Als er één afstand is waarop het makkelijk een favoriet aan te wijzen is het deze: meneer Kramer. Het gevecht om zilver zal gaan tussen Bob, Blokhuijsen en Bergsma. Voor het vijfde ticket zijn onder meer Rotteveel, Bob de Vries, Douwe de Vries, Bloemen, Verweij, Groeneveld, Bovenhuis in de race.
  Voorspelling: 1) S. Kramer, 2) J. Bergsma, 3) J. Blokhuijsen, 4) B. de Jong, 5) nog iemand.

  10.000 meter: De meest omstreden afstand en ook weer moeilijk te voorspellen want niet veel gereden, dit seizoen bijvoorbeeld nog helemaal niet. Favorieten zijn dezelfde als op de 5000 meter, maar wel in een iets andere volgorde.
  Voorspelling: 1) J. Bergsma, 2) B. de Jong, 3) S. Kramer, 4) J. Blokhuijsen, 5) nog iemand.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Heel sterke voorbeschouwing. Op 1000 meter heren verwacht ik Pim Schipper na een uitstekend voorseizoen in de top5. Op 5km en 10 km houd ik zeker geen rekening met Bloemen. En Blokhuijsen gaat het ook lastig krijgen. verweij (alleen 5) Douwe, Groeneveld en Bovenhuis zijn allen goed in vorm.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  mooie voorbeschouwing. Ik kan me vinden in de aanvulling van G1ant. En ik heb nu al zin in die wedstrijden. Het is nog maar dinsdag...
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik heb Pim Schipper in het 1000-meter-lijstje gezet als vervanging van Sjoerd de Vries. Het is hetzelfde type schaatser, maar Schipper heeft inderdaad meer indruk gemaakt. Dat ik voor Bloemen ga is een gevoel, en misschien ook dat ik niet kan kiezen tussen de pure marathon/stayers.
 14. Sidekick

  Sidekick Well-Known Member

  Bloemen had een zeer slechte 3km recent gereden (3:59 dacht ik?).

  Ik verwacht eigenlijk ook niet veel van Linda de Vries gezien haar trainingswedstrijden.
  En ik moet zien of Vriend echt meer dan een onedayfly is.

  Verder was Joling wel heel goed op de 3km.

  Maar goed, eigenlijk ben ik gewoon erg benieuwd hoe iedereen er echt voor staat. Geen world cups rijden is niet heel erg, maar als je nu je basisvorm niet hebt dan heb je maar 2 maanden om dit nog te veranderen zonder wedstrijdritme.
 15. Elina

  Elina Well-Known Member

  Mooie uitgebreide vooruitblik Leenstrafan.

  Bloemen gaf vandaag aan de knoop doorgehakt te hebben en te starten op het NK, hij had afgelopen weekend twijfels of die mee zal doen...
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als je denkt niet mee te doen vanwege vormproblemen, dan doe je ook niet mee om het podium. Blijkbaar heb ik 'm te veel gegund, ik pas mijn voorspelling aan.
 17. Goed overzicht. Zag veel gelijkenissen met m'n eigen lijstjes, gebaseerd op vorig seizoen. Alleen olympische startplekken ingevuld. Tussen haakjes wereldwijde ranking.

  500 meter (m)
  1. Jan Smeekens (2)
  2. Michel Mulder (4)
  3. Ronald Mulder (5)
  4. Kjeld Nuis (10)

  1000 meter (m)
  1. Kjeld Nuis (3)
  2. Stefan Groothuis (5)
  3. Mark Tuitert (7)
  4. Michel Mulder (8)

  1500 meter (m)
  1. Koen Verweij (6)
  2. Mark Tuitert (8)
  3. Sven Kramer (9)
  4. Kjeld Nuis (10)

  5000 meter (m)
  1. Sven Kramer (1)
  2. Jorrit Bergsma (2)
  3. Jan Blokhuijsen (4)

  10000 meter (m)
  1. Jorrit Bergsma (1)
  2. Sven Kramer (2)
  3. Bob de Jong (3)

  500 meter (v)
  1. Thijsje Oenema (5)
  2. Laurine van Riessen (8)
  3. Margot Boer (11)
  4. Marrit Leenstra (16)

  1000 meter (v)
  1. Ireen Wüst (3)
  2. Marrit Leenstra (7)
  3. Laurine van Riessen (8)
  4. Lotte van Beek (9)

  1500 meter (v)
  1. Ireen Wüst (1)
  2. Jorien ter Mors (3)
  3. Lotte van Beek (4)
  4. Diane Valkenburg (7)

  3000 meter (v)
  1. Ireen Wüst (1)
  2. Jorien ter Mors (4)
  3. Diane Valkenburg (5)

  5000 meter (v)
  1. Ireen Wüst (2)
  2. Linda de Vries (5)
  3. Diane Valkenburg (6)
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Waar komt die ranking vandaan? Waarom staat bijvoorbeeld Jorien ter Mors op 3 op de 1500 meter en Marrit Leenstra niet in de top (ervan uitgaande dat Nesbitt op 2 staat). Marrit won de wereldbeker en had ook een snellere beste seizoenstijd. Het enige was natuurlijk dat ze niet het WK afstanden reed, maar dat gold ook voor Ter Mors.
 19. schaatsfan79

  schaatsfan79 Member

  Scherpe analyse Leenstrafan. Ben benieuwd wat er na het weekend overblijft hiervan. Ik verwacht toch weer een aantal verrassingen. Van dat lijstje van Schaatsliefhebbert snap ik weinig, aangezien Kramer zeker geen 1500 rijdt en Wüst zeker geen 5000. Heb wel weer zin in deze echte seizoenstart.
 20. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het lijstje van Schaatsliefhebbert is gebaseerd op het OKT en de Olympische Spelen en dan gaat Wüst zeker de 5000 meter rijden etcetera.

  Uiteraard verwacht ik komend weekend ook een paar grote verrassingen, maar het idee van verrassingen is dat je nooit precies weet waar je ze moet verwachten. Deze zomer werd ik winnaar van het wieler-voorspelspel door toch maar steeds voor de geijkte namen te gaan. Je kan wel verwachten dat Ireen Wüst nog niet goed genoeg is om de 3000 meter te winnen, maar moet je dan Valkenburg, De Vries, Ter Mors, Joling, Van der Weijden of Nauta noemen? Vaak is de kans dat iemand (bv. Wüst, of Peter Sagan bij het wielrennen) niet wint groter dan de kans dat ze wel wint, maar als je iedereen op een rijtje zet heeft die persoon wel de grootste kans om te winnen.

Deel Deze Pagina