Nieuwe schaatsen voor een echte beginner

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjieve, 22 jan 2009.

 1. Sjieve

  Sjieve New Member

  Geen idee, ik hoor alleen altijd dat ik smalle voeten heb. Verder nooit opgemeten...
 2. drestar

  drestar New Member

  kun je misschien je voeten eens opmeten? dan weten we waar we over praten..
 3. Sjieve

  Sjieve New Member

  Ik heb schoenmaat 41 (en soms 42). Op het breedste stuk van mijn voet, is mijn voet iets meer dan 9cm breed.

  Even iets anders. Omdat ik geen schaatsen kon vinden huur ik ze. Probleem hierbij is natuurlijk dat ik niet altijd dezelfde schaatsen krijg. In het begin huurde ik Noren met lage schoen, daar "wiebelde" ik nogal op. Mijn enkels zijn blijkbaar niet super stevig en de schoenen zitten altijd net wat te los. Daarom ben ik op een gegeven moment noren met hoge softboots gaan huren. De eerste twee keer ging dat beter, maar nu raak ik gaan slag meer fatsoenlijk. Ik dacht dus dat ik schaatsen met iets hogere schoen zou moeten kopen, zoals bijvoorbeeld de Zandstra Longtrack of net nog wat hoger rond de enkels zoals de zandstra race hh. Maar nu twijfel ik weer enorm.
 4. drestar

  drestar New Member


  als je schoenmaat 41 of 42 hebt en je voeten zijn iets meer dan 9 cm breed dan heb je volgens mij toch niet echt smalle voeten naar verhouding.ik heb schoenmaat 44 en mijn voeten zijn iets meer dan 10 cm breed en ik moet schoenen hebben met een brede leest zoals bont en powerslide

  maar om even terug te komen op jou verhaal.je zegt dat je nu geen slag meer raakt? dat snap ik niet helemaal.misschien waren de schaatsen niet scherp genoeg.
 5. fred

  fred Member


  Mensen die drie keer per winter schaatsen, en bij natuurijs een toertochtje rijden, zijn er misschien tevreden mee (hoewel ik me afvraag of schaatsen van het type 'Dutchy' of 'Arrows' natuurijs met scheuren en slechte stukken wel overleven...), maar als je vaker gaat schaatsen, en het voornemen hebt er beter in te worden, zou ik toch dringend aanraden voor één van de bekende schaatsmerken te gaan.

  Kwaliteit (m.n. van het ijzer, hardheid ervan, degelijkheid van 't klapsysteem) is gewoon veel beter dan wat Scapino aanbiedt (een complete klapschaats voor wat is het, 95 euro, tsja wat kun je voor zo'n bedrag verwachten).

  Denk dat jouw Bont-schoenen al een behoorlijke verbetering zijn t.o.v. de Scapino-pantoffels :wink:
 6. drestar

  drestar New Member

  wist niet dat de scapino klapschaats 95 euro nieuw koste.die van mij was nog niet gebruikt en heb ik kunnen kopen voor 25 euro.

  maar ze kwamen niet vooruit.nadat ze geslepen waren op de ijsbaan in breda ging het al veel beter.

  ik heb echter nog een set schaatsen van Dutshy met zo'n skischoen erop en deze ijzers gaan vreemd genoeg nog veel harder op het ijs dan de klappers.ik dacht dat het eerst aan mezelf lag.dat ik wegens onstabiele enkels dat ik met lage schoenen niet genoeg op het ijs kon afzetten om goede slagen te maken daarom heb ik de scapino pantoffels eraf gehaalt.ze drukten te veel in mijn enkels omdat ik er scheef op stond.

  de bont schoenen gaan idd ook veel beter omdat ik meer steun heb.

  nu heb ik wel een mooie set skeelrs gekocht met een powerslide C4 schoen,110mm maple frame en matter F wielen.dus ik hoop na veel in de aankomende zomer geskeelert te hebben het volgende schaatszeizoen een paar professionelere schaatsen te gaan aanschaffen
 7. Sjieve

  Sjieve New Member

  Wederom een update.

  Gisteren "standaard noren" gehuurd. Dus lagen potten en een normale schoen. Deze schoen was wel iets hoger, zoals deze schoenen ongeveer:
  [​IMG]

  Ik moest even wennen, omdat ik afgelopen weken steeds op schaatsen met softboots had gereden. Uiteindelijk ging het (voor mijn doen) best wel aardig. Alleen deden mijn voeten aardig pijn, ik ben die strakke schoenen niet meer gewend natuurlijk.

  Ik weet niet of het mee heeft gewerkt, maar het ijs was redelijk stroef gisteren. En slechte schaatsers schijnen doorgaans een beter gevoel te hebben op stroef dan op glad ijs.
 8. drestar

  drestar New Member


  de schaatsen die je op de foto laat zien vind ik niet comfortabel

  er zit in de schoen geen kuiltje in voor je enkels/geven weinig steun en de binnenkant is niet gepolsterd,ook zijn de schoenen niet afneembaar van het ijzer
 9. Sjieve

  Sjieve New Member

  Ik bedoel ook niet zo zeer dat ik deze wil kopen. Gisteren heb ik vergelijkbare gehuurd en qua schaatsen ging het helemaal zo slecht nog niet (en dat is voor mij nogal positief :oops: ).

  Welke zou jij adviseren dan?
 10. drestar

  drestar New Member


  is wel niet goedkoop maar ik zou voor de powerslide C6 2006 boot of de powerslide M1 Ice of M2 gaan.montagesteekmaat is 165mm en past op ieder schaatsframe..ik heb zelf de powerslide C4 skeelerschoenen en die zitten ook heerlijk.zijn termoplastich en stijf + zacht gevoert van binnen en je kunt ook diep zitten met de schoenen.
 11. Sjieve

  Sjieve New Member

  Zitten die ook goed vast om je voeten?
 12. Ezekiel

  Ezekiel New Member

  ik heb gekozen voor de gold 2005 schoen met vaste ijzers eronder ik ben er erg tevreden over.

  (heb zaterdag er voor het eerst op geschaatst, allen wat vel eraf geschraapt bij mijn enkels maar dat moet gewoon effe wennen nooit met blote voeten geschaatst.)
 13. Sjieve

  Sjieve New Member

  Lage potten neem ik aan?

  En welke schaatsen had je hiervoor?
 14. Ezekiel

  Ezekiel New Member

  nee ik heb hoge potten dan zijn ze net zo hoog als met klaponderstel.

  hiervoor had zandstra's laag tourschaatsen (zoals ik al zei een echte beginner (op je 30ste)) maar in maat 45 en ik heb nu maat 44 en een maat 43
 15. Sjieve

  Sjieve New Member

  Ik ben een echte beginner op mijn 38ste...

  Waarom heb je (behalve i.v.m. de maatvoering) afscheid genomen van Zandstra tourschaatsen?
 16. Ezekiel

  Ezekiel New Member

  maatvoering was een belangrijke en ook dat ik tijdens een les (5 lessen via de KNSB gehad) de bocht gingen doen normaal als je dan met 1 been door de bocht gaat en goed hangt (wat ik deed) ga je redelijk automatisch de bocht door maar bij deze vloog ik rechtdoor de boarding in was een erg lachwekkend moment.

  maar het belangrijkste wat ik je kan meegeven is dat je vraag nogmaals moet doorlezen als je je nieuwe schaatsen hebt en daarop geschaatst heb (er gaat een wereld voor je open)
 17. drestar

  drestar New Member


  deze zitten zeer vast rond je voeten,het zijn termoplastische schoenen.dus helemaal rond je voeten gevormt.
 18. Sjieve

  Sjieve New Member

  Toch maar een update geven (al is het erg laat).

  Ik heb begin dit seizoen toch maar voor een allemansvriend gekozen. Het is een paar Raps Voltage geworden. Ben er zeer tevreden over. Het is natuurlijk geen wedstrijdschaats, maar voor mijn doel zeer prima schaatsen. En op natuurijs zijn ze echt fijn (warme schoen die tot over de enkels zit en het ijzer is aan de voorkant afgerond).

  Voor beginners zoals ik en/of voor recreanten een prima schaats denk ik.
 19. Principia

  Principia New Member

  Prima schaats alhoewel ik eigenlijk de Viking I wilde tippen.

  Zelf afgelopen week met de kinderen & slee op een geveegd natuurijsbaanje gaan klooien, dus mijn 25 jaar oude Viking I uit de kast gehaald (normaal op Viking Gold klappers), en tjonge, wat een heerlijke schaatsen zijn dat toch!

  Soepel leer valt mooi over de voet, prima gevoel met ijs en even niet klappen is een heel aardige ervaring. Puntje op de i voor de techniek van de afzet.

  Geinige ervaring!
 20. erwinv

  erwinv New Member

  Ben het helemaal met je eens, heb laatst de klap schaats v8 aangeschaft! Zeker geen spijt van gehad. Net wat je zegt vooral op natuurijs is het een ideale schaats!

Deel Deze Pagina