Nieuwe schaatsen voor een echte beginner

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjieve, 22 jan 2009.

 1. Sjieve

  Sjieve New Member

  Door het goede schaatsweer rond de jaarwisseling ben ik helemaal in de ban van het schaatsen.

  Deze winter heb ik maar een paar ijshockeyschaatsen (Nike Bauer Vapor IX) gekocht, maar nu wil ik echt leren schaatsen.

  Gisteren mijn eerste les gehad op gehuurde schaatsen. Het viel niet mee. In eerste instantie had ik Noren met een hoge schoen, maar na 10 meter schaatsen (!) ben ik deze gaan omruilen voor lage Noren. Veel beter!

  Ik ben een echte beginner, ik ben bij wijze van spreken blij dat ik een rondje heb "geschaatst" zonder op mijn gezicht te gaan. Het "schaatsen" staat tussen ""-tekens, omdat het er eerder uitziet als wiebelen op schaatsen.

  Nu mijn vraag. Ik wil een paar Noren kopen, maar ik heb geen idee waar ik op moet letten. Ik ga uiteraard naar een goede winkel toe, maar wil beslagen ten ijs komen :wink: .

  Waar moet ik op letten? Wat zijn ideale beginners schaatsen?
 2. vlasje79

  vlasje79 Member

  Ik zou zeggen pak een viking. Volgens mij heb je van de marathonserie ook goedkopere varianten. Benden de 150 heb je dan een zeer degelijke schaats. Als je nog niet echt vooruit komt voldoet dat volgens mij meer dan uitstekend.
  Wat ik als zeer belangrijk ervaar is de schoen. Zorg dat die goed aanzit en pak zeker niet te groot, want je wil dat de schoen zo goed mogelijk aan zit, zodat je niet continu zit te schuiven met je voet. Das dus belangrijk bij het passen.
 3. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Noren met een hoge schoen betekent niet dat het 'hoge' noren zijn. Dat ligt aan hoe hoog je ijzer staat tov je schoen. Je hebt lage en hoge potten dat zijn lage en hoge noren. Bedoel je met lage noren dat je een lage schoen hebt genomen (dwz ter hoogte of onder de enkel) of dat je een schoen hebt waarmee je dichterbij de grond staat omdat de afstand tussen ijzer en schoen kleiner is?
 4. Sjieve

  Sjieve New Member

  Sorry, ik heb het inderdaad niet goed uitgelegd. Ik had eerst Noren met hoge schoenen, dus tot ver over de enkel een beetje als ski-schoenen.
  Later had ik er met lage lederen schoenen. Hoe hoog de ijzers waren, daar heb ik niet op gelet.
 5. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Het is vaak zo dat de Noren met hoge, skiachtige, schoenen vaak als belemmerend worden ervaren omdat ze vrij hard zijn en je daardoor minder makkelijk in de schaatshouding kan komen doordat het lastiger wordt de negentiggraden hoe te maken. Met lagere schoenen ben je in mijn ogen ook flexibeler maar dat vergt wel meer kracht van je enkels.

  Ik zou goed kijken naar je budget. Conventionele schaatsen zijn voor een beginner qua budget uitstekend maar wil je snel meer of snel overstappen op klappers dan zou ik een duurdere schoen kiezen zodat je het onderstel kan vervangen als je zover bent.

  Nog een tip als het om vikings gaat:
  Marathon serie = vaste schoen
  Nagano serie = klapschaats

  En wellicht heb je iets aan dit topic: viewtopic.php?t=3779
 6. Sjieve

  Sjieve New Member

  Thanks!

  Ik wil sowieso beginnen met vast schaatsen, dus geen klappers.

  Wat me alleen niet duidelijk is, waar ik dan op moet letten. B.v. welke schoenen zijn goed (ik heb smalle voeten). Moet ik juist hoge of lage ijzers nemen. Enz.
 7. Madeleine

  Madeleine New Member

  Je kunt misschien aan degene die jou lesgeeft om advies vragen.
  Hij/zij kan zien hoe je schaatst en een idee hebben van hoe snel je kunt leren.

  Ik ben begonnen op combinoren (die ik al had), maar ik vond het al vrij snel belemmerend. Mij is toen geadviseerd om een hoge marathon mid te nemen (waar eventueel later nog een klapset onder kan).
 8. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Je moet schaatsen met lage potten nemen (die worden ook wel lage noren genoemd, heeft dus niets met de schoen te maken). Potten zijn de dingen tussen de schoen en het ijzer en zitten aan het ijzer vast gemaakt. Die heb je in laag en hoog. Jij kunt het beste schaatsen hebben met lage potten, dan sta je dichter bij het ijs en ben je stabieler. Als je harder kunt en fatsoenlijk de bocht door kunt komen kun je aan hoge potten denken, maar als ik het zo lees lijkt lager mij beschikter.

  Daarnaast is het belangrijk dat de schoen goed zit. De kwaliteit van het ijzer is iets minder belangrijk, maar het is wel erg belangrijk dat de schoen goed zit en stevig genoeg is.
 9. Sjieve

  Sjieve New Member

  OK. Thanks!
 10. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Wat is de budget? Dan weten we of we bijvoorbeeld conventionele Vikings moeten aanraden of de Gold 2005. :lol:
 11. Sjieve

  Sjieve New Member

  Max 200 euro.

  :oops:
 12. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Dan kom je bij viking uit op:

  Viking Mid hoog/laag: 180,00

  Viking Junior Hoog/Laag: 105,00

  Viking II Hoog/Laag: 140,00

  Zie ook: www.viking.nl --> catalogus en dan conventioneel serie.
 13. Sjieve

  Sjieve New Member

  Ik zie dat de Viking I "Laag" iets meer dan €235. Dat is ook nog wel binnen budget.

  Volgens de beschrijving is de schoen steviger dan bij de goedkopere modellen. Kan iemand hier iets over vertellen? Persoonlijk denk ik dat de pasvorm/stevigheid/comfort van de schoenen zeer belangrijk is
 14. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Als je nog zwakke enkels hebt, raad ik je af gelijk te beginnen op leren schoenen, bijvoorbeeld de conventionele serie van Viking. Train ze eerst veelvuldig op het droge,
  bijvoorbeeld door op je tenen te gaan lopen.

  Ook kan je op één been gaan staan en vervolgens je voet heen en weer schommelen, dit doe je dan met exact de spieren die sterker moeten worden (aanrader!).

  Andere oefening is zo lang als je kunt (tot verzuring optreed, of het liefst er iets vóór) op 1 been te blijven staan, knie op 90 graden (of iets minder, om te beginnen), dan afwisselen. Zo train je gelijk je bovenbeenspieren.

  Op een balanstol gaan staan, en daarop oefeningen doen. Bij de kijkshop verkopen ze er momenteel eentje, die heb ik toevallig.

  Ik ben begonnen op de Viking Unlimited, lage noor met een schoen die behoorlijke steun bied, maar toch laag is (zodat je beter door de knieën kan). Enige nadeel is de afwerking, die is ronduit zielig. Als je schuin staat in de schoen duwt er een klinknagel in je enkel, heb ik nog een vleeswond door gekregen. Oplossing: laat de schaatswinkel (of doe het zelf) de nagels plat slaan aan de binnenzijde. Ook bladdert de zwarte verf er heel snel af. Maargoed met een beetje lak is dat ook weer opgelost. Als laatste heb ik een blauwe grote teen nagel eraan overgehouden, omdat er in de neus iets irriteert, wat bij het gebruik van je tenen tijdens het schaatsen dus voor pijnlijke plekken kan zorgen.

  Het zijn prima schaatsen, maar ga er niet langer per keer mee schaatsen dan zeg 1,5 uur (vooral wegens de irritatie in de neus). Ik heb een keer 3 uur achter elkaar gereden, en daar zijn ze niet geschikt (pijnlijk) voor.
  De prijs is dan weer wel prima en ver binnen je budget, 140 euro.
 15. Sjieve

  Sjieve New Member

  Mijn enkels zijn absoluut geen probleem. Daar sta ik redelijk stevig op (komt misschien ook wel omdat ik vaak op de mountainbike zit?).

  Gisteren heb ik geprobeerd met Noren met hoge schoenen te schaatsen, dat zat echt niet fijn. Op de andere huur modellen met lage schoen, ging het meteen een stuk beter (al moet ik nog heeeeel veel leren).
 16. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Ah, dan ben je toe aan de meer doorsnee noren ja. Over dat mountainbiken, of het moet heel anders zijn dan wielrennen, maar ik wielren al iets van 5 jaar, en m'n enkels zijn er echt niet merkbaar sterker door geworden..

  Over de schaatstechniek zijn hele fora volgeschreven, zie dit forum als voorbeeld. Belangrijkste is oefenen, wennen aan de schaatsen, en balans krijgen op één been. Leun iets naar achter op de hiel, zet zijwaarts af (helpt als je tijdens de afzet je tenen optrekt), ga goed door de knieën, bolle rug, bekken kantelen, buikspieren aanspannen, en rustig bijhalen van de afzetvoet, hem als het ware laten landen zoals een vliegtuig land, maar dan met de neus eerst.
 17. martelino

  martelino New Member

  Als je de gelegenheid hebt, kan je het best toch even naar een goede schaatswinkel gaan. Voor echt smalle voeten zijn Vikings niet per se de beste keuze. Misschien is een paar Raps Condor of de Viking Thermo smal of een paar Mogemas iets voor je. Er wordt heel snel naar de doorsnee vikings gewezen, maar er is echt heel veel keus en iedere voet vraagt een andere schoen.
  Bedenk ook dat als je nu een paar vaste schaatsen koopt waarbij het ijzer vastgeklonken aan de schoen zit (conventioneel), je als je over twee jaar misschien wel klappers wilt, je ook nieuwe schoenen moet kopen. Terwijl er dus ook schoenen zijn waar je nu vaste ijzers en over een tijdje klappers onder kan schroeven. Of nu lage potten en later hoge.
  Er zijn op internet - maar zeker ook bij de betere schaatswinkels - enorm goede aanbiedingen. Maar altijd goed passen en vragen of ze naar je voet gezet kunnen worden.
  Koop een niet te soepele schoen, het lijkt misschien of dat minder comfortabel zit, maar je went er aan en het schaatst op den duur beter.

  Neem even de tijd om echt fijne schoenen te kopen, want daar kun je heel lang mee doen, en ze zijn het belangrijkste onderdeel van je schaats.

  Succes!
 18. Sjieve

  Sjieve New Member

  Thanks for the tips! En ook voor de theorie over hoe je moet schaatsen, wederom wat geleerd:!:
 19. Sjieve

  Sjieve New Member

  Bedankt! Ik wist nog niet eens dat je ook losse schoenen en ijzers kunt kopen (zal wel een stuk duurder zijn zeker?).

  In Eindhoven zit Ronosport, die zijn gespecialiseerd in schaatsen. Ik zal van de week daar eens langsrijden (en binnengaan).
 20. The020

  The020 New Member

  Hoe het zit met Viking schaatsen weet ik eigenlijk niet, maar bij Raps kan je eenvoudig de potten tussen de schoen en het ijzer wisselen van laag naar hoog naar nog hoger (Sprint). Ook kan je je vaste ijzer wisselen voor een klapschaats. Ideaal dus.
  Maar inderdaad, de schoen is het belangrijkst dus als je geen goed passende Raps schoen kan vinden -kan ik me eigelijk niet voorstellen- dan zal je 't met Viking moeten doen.

  Staar je niet blind op het merk waar anderen op schaatsen; als je schoen niet goed zit zal je nooit plezier aan het schaatsen beleven en daar gaat 't eigenlijk allemaal om.

Deel Deze Pagina