NED vs NOR

Discussie in 'Lange baan' gestart door ArjenK, 23 jan 2015.

 1. ArjenK

  ArjenK Active Member

  Ik had dit nog niet gezien, maar wel een leuk initiatief van Veldkamp. Een interland Nederland Noorwegen met schaatsers uit het recente en verre verleden.

  [​IMG]

  Uit Algemeen Dagblad:

  Bart Veldkamp is de grote initiator van een nostalgische schaatsinterland tussen Noorwegen en Nederland, eind februari in Alta (Noo). De Hagenaar heeft zes oud-topschaatsers uit beide schaatsnaties gerekruteerd voor een bijzondere wedstrijd, die volgens Mark Tuitert - één van de deelnemers - in het teken staat van een geldinzameling voor de plaatselijke ijsclub.

  ,,Cool, hè?,'' vindt Tuitert (34), afgelopen seizoen gestopt en olympisch kampioen op de mijl in 2010. ,,Volgens mij ben ik de jongste van allemaal.'' Naast de Holtenaar hebben ook Ard Schenk, Jan Bols, Bart Veldkamp, Ben van der Burg en Yep Kramer hun komst toegezegd. Voor Noorwegen komen Adne Söndral, Magne Thomassen, Kjell Storelid, Jarle Pedersen, Frode Bartholdsen en Roar Grönvold op het ijs. De meerdaagse zal bestaan uit een 500 meter en een ploegenachtervolging.

  ,,Mijn vriendin woont in Alta en daar heb je een omnisportclub met een schaatstak,'' licht Veldkamp zijn opmerkelijke initiatief toe. ,,Maar die is helemaal ingezakt. Vorig jaar hebben we met enkel andere mensen een dag georganiseerd met een lokale wedstrijd. Daar kwamen zo'n 500 kinderen op af.''

  Blikvanger
  Om de vorige open dag te overtreffen, bedacht Veldkamp iets nieuws. Een interland, met oud-schaatsers uit zes generaties. Legende Ard Schenk zal de grote blikvanger zijn. ,,In twee, drie dagen had ik de Nederlandse deelnemers rond,'' aldus Veldkamp. ,,Bij de Noren duurde het iets langer. Maar uiteindelijk zie je bij iedereen de grote betrokkenheid voor de sport.''

  De Hagenaar hoopt voor Alta's ijsclub geld op te halen voor onder meer een ijsmachine en nieuwe verlichting.
  Tsuki, Eagle en ZeeKoei vinden dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat is toch niet helemaal met elkaar in overeenstemming of ben ik nou de enige die dat denkt?
 3. ArjenK

  ArjenK Active Member

  Ik denk dat een nostalgische 10k ook iets te veel van het goede is voor een aantal van deze mannen.

  Wat zouden Bols en Schenk nog rijden op een 500m met hun 70 jaar?
  WR: ;)
  AG 70. 44,33 Pentti Kiiskinen[​IMG]7 March 2014
 4. Mey

  Mey Well-Known Member

  Nederland-Noorwegen en dan staat Veldkamp op het affiche met een Belgisch pak:eek:
  ZeeKoei en De Keizer vinden dit leuk.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Baanrecord is 38.2 van Frode Rønning (10 maart 1979). Op diezelfde dag werd ook het huidige baanrecord op de 3000m gereden door Eric Heiden.
  strawbale vindt dit leuk.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Een tweekamp over een korte afstand (500 meter) en een lange afstand (3000 of 5000 meter) had ook best gekund en lijkt meer op de traditie dan een ploegenachtervolging. Die had je er dan misschien bij kunnen doen, maar ook één langere individuele afstand.

  Verder natuurlijk een leuk idee met een goed doel (niet de arme kindjes in Afrika weliswaar, maar gewoon de schaatsclub zelf). In het tennis is het al langer gebruikelijk geloof ik om demonstratie-toernooien te geven met oude toppers.
 7. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

  Vind het een erg leuk idee :D Leuke deelnemers ook! Alleen de keuze van de afstanden vind ik ook een beetje jammer. 500m is wel heel kort... Ploegenachtervolging vind ik dan wel weer leuk bedacht. Echt een strijd tussen beide landen dan. Alleen er had nog wel een langere afstand bij gemogen van mij.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, een 3000m ofzo erbij was leuk geweest, maar ach, laten we daar niet te moeilijk over doen. Ik vind het idee om deze mannen bij elkaar te brengen al mooi!
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

 10. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Ik hoop wel dat men de beademingsapparatuur etc klaar heeft staan.

  Moeder Schenk kan aan de bak, ze zal toch een nieuw handgebreid schaatspak moeten maken voor zoonlief.:D:p
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 11. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Trouwens grappig dat steeds meer (oud)schaatsers zelf iets gaan ondernemen.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Kramer senior tegen Pedersen senior dus. Het valt me nu pas op! ;)
  Tuttifrutti vindt dit leuk.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

 14. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Als je de reportage hebt gezien mogen van mij per direct alle hallen gesloopt worden. ...

  Ik wil naar Alta.
 15. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  Het was een lang stukje met in elkaar geflanst commentaar. Ik zie honden, ja honden. Die hebben ze hier veel.

  Really.

  Maar goed. Veel aandacht voor Ard Schenk. De digitale Tuitert. We horen Pederden heel eventjes en nog een andere (oudere) Noor. We zien Sondral maar krijgen hem niet te spreken. Veldkamp komt een paar keer voorbij en hij wordt ook gevraagd naar het waarom. Hij heeft geen duideljjk antwoord. Echt een vaag gesprek. Juist Veldkamp moet toch uitgebreid gevraagd worden naar het waarom en hoe en doelen en tevreden en toekomst etc etc

  Maar wat een prachtige baan. Wat een idillische ligging. Wat een geweldig avontuur moet het zijn om daar te schaatsen. Als er een worldcuppie. Ekaatje of junioren wedstrijdje heen mag gaan, wil ik daar graag bij zijn. Wat een prachtbaan!


  www.passion-for-skating.com
  ZeeKoei en G1ant vinden dit leuk.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  Filmpje stelt inderdaad weinig voor. Prima dat je iets laat zien van de sfeer er omheen, maar dit was alleen maar sfeer, geschiedenis en 10 seconden de wedstrijd. Dat is een beetje uit verhouding... Maar ook ik wil naar Alta. Niet alleen om een schaatswedstrijd te zien. Ik wil daar dan ook zelf schaatsen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 17. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Hartelijk dank voor het plaatsen van dit topic en de link naar het filmpje. Ik heb genoten van mijn helden van "vroeger". Hulde voor Bart Veldkamp met zijn organisatie talent.
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Volgens mij was de wedstrijd eigenlijk meer een bijprogramma. Het ging vooral om de reünie en de sfeer. De 500 meter, 1500 meter (dus toch een iets langere afstand) en de ploegenachtervolging (die wat weg had van een verlengde teamsprint) waren het bijprogramma. Noorwegen schijnt gewonnen te hebben zei De Martosaurus helemaal op het einde van het filmpje toch nog?
  Schaatstinus vindt dit leuk.
 19. Svenfan1

  Svenfan1 Active Member

  Komen er nog uitslagen? o_O
 20. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Ha ha de Martosaurus, die ga ik onthouden. Ik was al lang heel erg klaar met MS en verlangde naar de dag dat hij van de buis zou verdwijnen. Bij dit oude knarren filmpje vond ik hem te pruimen, immers 'zijn generatie'.
  ZeeKoei vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina