Natuurijs zonder kleine oneffenheden maken.

Discussie in 'Techniek & training' gestart door uisutaja, 12 mrt 2006.

  1. uisutaja

    uisutaja New Member

    Iedere natuurijsschaatser weet dat het ijs met kleine oneffenheden opvriest.
    Met een Zamboni op een kunstijsbaan kunnen de messen deze oneffenheden nog wegschaven.
    Daarnaast prepareren de ijsmeesters a la "Ali Chemicali" het water voor de Zamboni voor belangrijke wedstrijden zodat de ijvloer mooi vlak opvriest.

    Kent iemand een makkelijk verkrijgbare niet te dure toevoeging/chemische stof om het water zonder kleine oneffenheden op te laten vriezen ? Liefst milieu-vriendelijk en afbreekbaar natuurlijk.
  2. allard

    allard Active Member

    Vloeibare stikstof er overheen zodat de wind er geen vat op krijgt voordat het dichtvriest lijkt mij een goede oplossing, aangeziener nog geen echt goede oplossing voor dit probleem is.

    Het probleem is gewoon dat het bij natuurijs onder andere waait, en het ijs tijd nodig heeft om te bevriezen. Je krijgt dan een soort golfjes in het ijs, en dat voel je dus....
  3. uisutaja

    uisutaja New Member

    het zijn NIET de golfjes in het ijs die door de wind veroorzaakt zijn waarop ik doel.
    IJskristallen in sneeuw hebben ook de meest uiteenlopende grillige vormen.
    Misschien is dit bij het dichtvriezen van stilstaand water ook aan het oppervlak zichtbaar.

Deel Deze Pagina