Meest legendarische 10 km rijder

Discussie in 'Lange baan' gestart door klapschaats, 10 mrt 2007.

?

Wie is de meest legendarische 10 km rijder?

 1. Halfdan Nielsen (als eerste onder de 20 minuten, 1893)

  0 stem(men)
  0,0%
 2. Jaap Eden (doorbrak in 1 rit zowel 19 als 18 minuten grens, 1895)

  0 stem(men)
  0,0%
 3. Ard Schenk (doorbrak de 15 minuten grens, 1971)

  0 stem(men)
  0,0%
 4. Geir Karlstad (verbeterde WR met 15 sec en doorbrak 14 minuten grens, 1987)

  0 stem(men)
  0,0%
 5. Sven Kramer (nu al WR houder en er zit nog veel in het vat)

  1 stem(men)
  100,0%
 6. Anders, nl.:

  0 stem(men)
  0,0%
 1. Mark

  Mark Active Member

  Daar gaat het hier helemaal niet over, het gaat om legendarisch, dat is wat anders dan winnen. Om legendarisch te zijn is winnen niet noodzakelijk.
 2. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Op welk vlak is Sayutin dan wel legendarisch als het niet op sportief vlak is? Pijltjes gooien, maakt hij legendarisch lekkere broodjes klaar, is het een legendarische vrouwenversierder? Volgens man is hij een legendarisch grijze muis.
 3. fred

  fred Member

  Hij weigerde ooit (in Hamar) een slok alcohol aan te nemen, van Rintje... een Rus die een borrel afslaat, legendaaaarisch..

  Maar kom op Russiafan, dit laat je natuurlijk niet op je zitten toch?
  Ik mocht 'm ook graag zien schaatsen, met die mooie lange klappen.
  En hij doet heel goed werk als coach van de Russen lijkt me, dus 'n grijze muis, nou nee.
 4. russiafan

  russiafan New Member

  2de bij een WK '98 of '99, vaak op het podium bij grote toernooien wat 5 en 10 km betreft. Een paar keer op het podium bij WK afstanden 5 en 10 km. Maar 10 km was zn beste afstand.
 5. russiafan

  russiafan New Member

  Iets wat zichzelf al bewezen heeft hoef ik niet meer te promoten. Maar hier boven lees je mn reactie. Ik ken hem persoonlijk, hij is ook erg sympatiek.
 6. Monique

  Monique Well-Known Member

  Volgens mij was dat Eskil Ervik en niet Sayutin.
 7. fred

  fred Member

  Ooo, zou kunnen hoor, in dat geval stond Sayutin er vlak naast.
 8. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  MMMMMMM, nu likt het net alsof ik Sayutin geen warm hart toedraag. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het leek mij altijd een zeer sympatieke kerel die best goed presteerde, alleen de titel van meest legendarische 10 km schaatser vond ik mi wat overdreven omdat ik me weinig legendarische 10 km's van hem kan herinneren en wikipedia gaf me ook al weinig meer info. Ik bedoel, hij ik nooit wk op de 10 km geworden of olympisch kampioen.

  Maarre, wat mij betreft was hij een legendarische persoonlijkheid en inderdaad een rus die drank afslaat moet psychisch wel zeer sterk in zijn schoenen staan. :wink:
 9. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member


  Ådne Søndrål met zijn experimentele interval 10k.
  In perspectief gezien is de 15.03,6 (EK 1969 Inzell) van Kees Verkerk legendarisch.
  a. De dag ervoor op schuurpapier ijs 15 à 20 seconden verloren op zijn naaste concurrenten. De dag erna de 1500 gewonnen en de 10k met meer dan 20 seconden verschil.
  b. Keessie begon de 10k met (voor die tijd) ongehoorde rondetijden, vergelijk het maar met Romme. De Noorse TV reporter voorspelde elke ronde zijn ineenstorting die maar niet kwam. Enkel toen hij zijn tegenstander in moest halen stokte zijn ritme, wellicht was de 15 minuten grens toen al overschreden. Zijn 10k tijd was bijna even snel als de winnende 5k van de vorige dag.

  WK 1969 Deventer: Verkerk verloor op de 500 meer dan 2 seconden op zijn concurrenten. Op de 5k maakte hij meer dan de helft goed. Op de tweede dag won hij ook de 1500m. Echter met miniem verschil. Zou hij de 10k ook winnen dan was hij wereldkampioen (3 afstanden gewonnen). Echter Verkerk wou meer. Hij wilde op punten winnen om zeker te zijn. Hij begon als een bezetene en had zijn achterstand bijna goedgemaakt. Echter de weersomstandigheden waren drastisch verandert, storm en regen. Hij verzwakte, verloor terrein en werd vierde op 3 seconden van Jan Bols.

  EK 1966 Deventer.
  Strijd tussen Schenk en Verkerk. Verkerk moest zo'n 15 seconden goedmaken en begon voortvarend tegen Fred Anton Maier. Echter hij kwam ten val, maar stond weer snel op. Hij haalde Maier weer en werd tweede achter Jonny Nilsson. Of hij door zijn val de titel verloor blijft een vraag. Het legendarische zit hem mede in het feit dat dit de eerste schaatswedstrijd was die live op TV werd uitgezonden. Doordat er een herhaling van zijn val te zien was, dachten velen in huiskamer dat Keessie voor de tweede keer gevallen was.

  WK 1971 Goteborg. 15.01,6. WR laaglandbaan. Ard Schenk stond bekend om zijn kracht op de kortere afstanden (vergelijk met Ids Postma en in zijn beginjaren ook Rintje Ritsma).
  Deze 10k was eigenlijk zijn eerste echt goede 10k. Daarvoor kwam hij in internationale kampioenschappen nooit op het podium.

  Bob de Jong en de Olympische spelen.
  1998, tweede achter een ongnaakbare Gianni Romme
  2002: 15e (voorlaatste) na ook een zwakke 5k (30e)
  2006: eerste na ook een niet zo denderende 5k.

  En dan is er nog Bart Veldkamp met de legendarische 10k in Baselga (2001) tegen Shepel.

  Gerrit Stevens
 10. mi

  mi Well-Known Member

  Toch vind ik bijvoorbeeld Kramer en Bergsma legendarischer. Die hebben langer op deze afstand de boel gedomineerd. Nils is de beste in een raar corona-jaar en 1 olympische spelen. Maar als hij nu stopt gaat hij toch slechts in de kantlijn van de geschiedenis belanden.
  chicagodude en Danielle vinden dit leuk.
 11. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Nils van der Poel heeft meer internationale 10km's gewonnen de afgelopen 2 jaar dan Bergsma sinds Sotsji in totaal. Bergsma heeft nooit gedomineerd op de 10.

  Ik weet niet wie ik hoger acht op de 10, Bergsma of De Jong. Moeilijk moeilijk.
  RodyTur10, EenBrabander en kernploegfusie vinden dit leuk.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Op dit moment vind ik persoonlijk vdPoel meer in de categorie Uytdehaage. Die won toch ook erg overtuigend in 2002 zijn 2 gouden medailles met een vergelijkbare voorsprong op de 10. Toch ook een legendarische 10 door als eerste onder de 13 te gaan
  mi vindt dit leuk.
 13. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  raar corona jaar is beetje non argument natuurlijk, want als Roest had gewonnen dan zou niemand over Corona hebben.

  Voor de rest natuurlijk is Nils pas kort op het toneel om echt legendarisch genoemd te worden. Is frappant eigenlijk dat Kramer dominanter op de 10 km is geweest dan Bergsma, maar tsjaa.. de wissel hè. Bergsma heeft een hele korte piek van dominantie gehad als je strikt naar de cijfers kijkt.
 14. mi

  mi Well-Known Member

  Nou nee, het helpt ook niet mee dat we minder allrounden en nog maar 1 WC 10 km hebben. Platgeslagen heeft Nils nog maar een paar 10 kms gewonnen (wel alle kansen benut, maar weinig kansen gehad). Dat gaat niet enorm in mijn geheugen gegrift staan en om iemand legendarisch te noemen is dat wel een voorwaarde. Idd categorie Uytdehaaghe en Romme (hoewel die door zijn commentaar op het wereldrecord:'ik wilde er zo snel mogelijk vanaf zijn!' dan weer wel in mijn geheugen gegrift zit). Maar niet zoals Kramer, Koss, Bergsma en toch ook wel Veldkamp en de Jong.
  Maar wie legendarisch wordt hangt ook wel af van wat het emotioneel bij je raakt. En eerlijk gezegd: het WR in Thialf vorig jaar raakte me meer dan vandaag. Misschien omdat je het al verwacht, misschien omdat ik alle ophef deze week niet fris vond. Tja, dat blijft altijd subjectief.
 15. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Nils gaat denk ik na zijn "ijs-gate" nooit meer legendarisch worden. :) Maar als hij straks als eerste onder de 12:30 zou gaan....
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En dan te bedenken dat er minder internationale 10kms zijn (o.a. geen WB 10km en WK allround vorig jaar).
 17. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Romme? Die zou ik altijd boven Bergsma plaatsen in de rangorde van 10 kilometerrijders.

  Lijstje Bergsma - Romme
  OS Goud: 1-1 (en 1-1 zilver)
  WK Af: 3-4
  WR: 0-3
  WC zeges: 3-5 (en Bergsma heeft meer jaren gehad met 2 10km worldcups dan Romme)

  Romme was ook echt een tijdlang duidelijk de beste stayer, terwijl Bergsma nooit consequent duidelijk beter is geweest dan zijn naaste concurrenten.

  Ik vind juist Bergsma iemand die ik niet zo snel in de categorie legendarisch zou plaatsen. Hij is lange tijd erg goed en heeft veel podiumplekken, maar uiteindelijk relatief weinig echte uitschieters en nooit gedomineerd. Alleen zijn race in Sotsji (ook zijn enige WR laagland) was echt legendarisch (en misschien een keer een nationale wedstrijd hier of daar, maar dat zijn niet de wedstrijden waar het echt om gaat). Bergsma is voor mij echt een schaatser voor de categorie "heel erg goed".

  Van de laatste 25 jaar zou ik in ieder geval Kramer, Romme en waarschijnlijk De Jong boven hem plaatsen.

  Van der Poel heeft voorlopig maar een hele korte carriere gehad, maar die heeft voor mijn gevoel meer kenmerken van een legendarische schaatser. Hij doet het op een hele andere manier, verslaat iedereen 2 jaar lang met gigantische gaten, is de eerste in 15 jaar die een WR rijdt op laagland en doet het een jaar later gewoon nog een keer.
  Jurgen, RodyTur10 en Wolfman vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina