Meest bijzondere prestatie van het seizoen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 16 mrt 2020.

 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  We hebben dit seizoen veel bijzondere prestaties gezien. Van mooie overwinningen naar onverwachte baanrecords en wereldrecords. Wat vinden jullie de meest bijzondere prestatie van het seizoen en waarom?
 2. frederica

  frederica Active Member

  Voor mij was de overwinning van Wüst op het WK Allround de mooiste. Doordat ze zich vooral op de 1500m heeft gericht had ik er geen hoop op dat ze zich goed door de 3 en 5 km heen zou slaan. Aangename verrasing.
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik vond het ook een prachtige prestatie. Na het WK afstanden zag ik hem wel aankomen, maar daarvoor niet echt. Ik vind het wereldrecord van Voronina toch nog iets bijzonderder, om drie redenen: Niemand had het verwacht, ze heeft een grens doorbroken, en ze bleef snel schaatsen ondanks dat ze compleet aan het sterven was en het nergens meer op leek.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Bij de mannen: toch het WR van Kulzhnikov, hoewel het wel een beetje een toss-up is met die van Fish
  Bij de vrouwen: voor mij de WK sprint titel van Takagi. Dat ze kon winnen had ik wel verwacht, maar de manier waarop vond ik erg bijzonder.

  Bij Wust is het probleem dat ik eigenlijk nergens meer van sta te kijken, omdat ze er altijd weet te staan :)
  ZeeKoei, strawbale en Marcel Vos vinden dit leuk.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Voor mij Voronina, fantastische race.
 6. Jaco

  Jaco Active Member

  Wat mij betreft ook het WK Allround en de wereldtitel van Ireen Wüst. Dit seizoen nauwelijks een drie km en al helemaal geen vijf km gereden, maar op het juiste moment er weer staan, zoals zo vaak.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Bijzonder heeft voor mij 2 betekenissen. De eerste neigt meer naar buitengewoon; een supergoede prestatie. De tweede neigt meer naar verrassend: een onverwachte prestatie.

  Wat betreft de eerste heb ik maar even naar de cijfers gekeken, en dan vooral naar verbroken laaglandwereldrecords.
  Meest spectaculaire vooruitgang (0.275 punt) is dan de 1000 meter van Kulizjnikov tijdens het EK in Heerenveen. Dat hij het later nog eens het echte WR in Salt Lake City neerhaalde, geeft het nog een kransje er bij.
  Goede tweede (0.24 punt) is de 500 meter van Shinhama bij de WB-finale.
  En de derde (0.22 punt) staat verrassend op naam van Sven Kramer. Zijn proef-3000 meter vlak voor het NK afstanden in Heerenveen zorgde daarvoor.

  Als je het hebt over verrassingen, ga ik voor de 10 kilometer van Fish.
  mi en Marcel Vos vinden dit leuk.
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ieder zijn smaak natuurlijk, maar waarom dit criterium? In de praktijk komen hierdoor alleen races in Thialf in aanmerking.
  proeme en EenBrabander vinden dit leuk.
 9. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Patrick Roest, ondanks zijn 'falen' op het WK Afstanden, want WK Allround met:
  * 3e keer op rij (voorheen slechts door Eden, Mathisen, Andersen, Schenk, Heiden en Kramer)
  * mvoorsprong op #2 (SLP) van 1.393 ptn, groter dan àlle keren dat Kramer won, wiens beste resultaat: 1.329 op Bøkko (wie anders), in 2008. Davis (2006) was de laatste met een nog grotere voorsprong (op Fabris).
  * de eerste WK Allround met drie afstand-overwinningen sinds Ids Postma (1998)
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ben ik goed in kiezen? Nee. Laat ik maar eerst voor alle 21 onderdelen in het schaatsen kijken wat de bijzonderste race is. Misschien kan ik dan een top-3 daaruit maken.

  500m vrouwen
  Welja, moet ik nu gaan zeggen dat ik het EK afstanden, dat ik zo verachtte vooraf, leuk vond? Van alle 500 meters dit seizoen heb ik die van Femke Kok het vaakst teruggekeken. De technische perfectie, het wereldrecord junioren en dan ook nog dat ontwapenende interview achteraf. Erg bijzonder.

  500m mannen
  Nog recent op het netvlies: Tatsuya Shinhama. De 34.07 natuurlijk? Nee, misschien wel de 34.31. Niet alleen omdat ik toen in het stadion was, maar vooral omdat toen de vloek van de 34.31 zijn ultieme status bereikte. Het baanrecord van Thialf in handen van drie mannen, het wereldrecord laagland van vier heren uit vier landen: Tatsuya, Pavel, Michel en Jeremy. Japan, Rusland, Nederland, Canada. Laten dat nou net de vier toplanden van dit jaar zijn...

  1000m vrouwen
  JUTTA LEERDAM !!! JUTTA LEERDAM !!! JUTT... oh, dat moeten we van Erben in koor roepen. Nee, ik kies de overwinning van Nao Kodaira in Calgary eruit. Niet per se omdat Kodaira zelf zo hard reed, maar meer omdat de top-10 binnen een seconde zat en je dat zelden meemaakt op de 1000m vrouwen.

  1000m vrouwen
  Die is makkelijk. Pavel Kulizhnikov. 1:07.09. Daar was ik ondersteboven van. Dat Kuli daarna wel eventjes onder de 1:06 ging rijden, kon je aan zien komen ná deze race. Daarvoor niet.

  1500m vrouwen
  Ja natuurlijk. Ireen Wüst - Miho Takagi. Dat is zo'n rit die je jaren gaat onthouden. Een baanrecord in Thialf, de val van Takagi, en het onmetelijke verschil met de rest. En eh, Ireen, je hebt wel een wereldrecord gepakt, het wereldrecord laagland. Het vierde uit je carrière op de 1500 meter!

  1500m mannen
  Het is zo verleidelijk om het nieuwe baanrecord in Thialf van Kjeld Nuis te pakken. Maar Thialf is geflatteerd en de internationale concurrentie die dag was belabberd. Nee, ik kies een gekke. Zhongyan Ning. Hij heeft wereldkampioen Thomas, Olympisch kampioen Kjeld en allroundkampioen Patrick allemaal verslagen als 20-jarig broekie op een memorabele dag in Nursultan. Een mooie noot in een verder flets 1500 meter-seizoen.

  3000m vrouwen
  Geen grote baanrecords op de 3000 meter afgezien van Blondin in Nagano. Maar is dat dan de bijzonderste prestatie van het seizoen? Moeilijk te zeggen, want daar was niet iedereen. Nee, dan zeg ik liever Ireen Wüst op het WK allround. Of eigenlijk, die hele 3000 meter, met iedereen weer zo dicht bij elkaar. Op de een of andere manier vind ik dat mooi.

  5000m mannen
  Patrick Roest heeft ons veelal verwend met mooie 5 kilometers dit seizoen, veelal ook in de strijd met zichzelf, maar op het WK afstanden ging alles mis. En dan haalt Ted-Jan Bloemen eindelijk ook een titel op het WK afstanden. Kramer in goede vorm is verslagen. Met Fish ook op het podium. Mooi hoor.

  5000m vrouwen
  Die komt sowieso in de top-3: Natalia Voronina. De eeuwige kampioene Sablikova rijdt een wereldrecord, dwingt Visser tot vallen, daar kun je toch niet aan komen? Wel dus als je kneiterhard begint en alle grenzen die er zijn overgaat. Waanzinnige race.

  10000m mannen
  Geen uitleg nodig. Graeme Fish. Met alle heroïek en drie stoppende schaatsers. Ik ga voor de verandering maar eens mijn blog linken. Hiero. En voor volgend jaar wil ik zo'n muts hebben in de vorm van een vis. Veel opvallender dan zo'n saaie oranje Unoxmuts. :p

  Stand:
  1 Voro
  2 Fish
  3 Kuli

  In de volgende post komen nog Sprint, Allround, TP, MS en, zucht, TS en Relay.
  [1/2]
  Camila, fransvanbakel, Marcel Vos en 4 anderen vinden dit leuk.
 11. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Roest heeft ook twee maal Kramer-in-vorm verslagen, tijdens het NK Afstanden (https://speedskatingresults.com/index.php?p=3&e=22298&r=2&s=14920) en het EK Allround (https://speedskatingresults.com/index.php?p=3&e=22436&r=6&s=14920), beide keren met meer verschil dan Bloemen-Kramer op het WK Afstanden. Ook zijn 3x onder 6.10 laagland tijden vind ik niet onder doen voor de SLC 6.04 van Bloemen (en Kramer) - integendeel.
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het punt is wel dat Bloemen het op het WK afstanden deed en Roest daar juist slecht was. Roest heeft aangegeven het WK afstanden het belangrijkste toernooi te vinden en hij was daar niet goed, terwijl Bloemen daar juist wel goed was. Roest was beter op de 5 dan Bloemen dit seizoen, maar de winst van Bloemen is denk ik bijzonderder dan een race van Roest.
 13. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  - WR van Fish
  - WR Voronina. Ben benieuwd of Sablikova eronder had gekund als ze later had gestart.
  - WR Pavel K . Toch mooi na alle uitsluitingen en laat ook zien waarom vooral de Nederlanders blij zijn als de Russen niet mee mogen doen.
  - Wereldtitel Wust: ze blijft doorgaan.
 14. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  De beste race was voor mij de 1.07,09 van Pavel Kulizhnikov in Thialf. Weliswaar in een vrij onbeduidende race, maar dit was pure perfectie. Echt mind blowing.

  De meest bijzondere race van een vrouw komt op naam van Natalya Voronina. Als eerste vrouw onder de 6,40 rijden, terwijl voor haar de beste stayer ooit een nieuw wereldrecord op de klokken brengt. De 6.39,02, is ook omdat het een WK betreft, de meest Oscar waardige race van 2020. Al vind ik het wel vreemd om een Oscar te geven aan iemand voor een wellicht eenmalige uitschieter.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  TJ Bloemen kreeg hem voor zijn wereldrecord op de 10 en dat was tot dan toe ook zijn eerste grote prestatie dus dat hebben ze wel eerder gedaan. Ik denk dat Voronina zeker een frontrunner is voor de trofee.
 16. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik denk dat geen enkele Rus(sin) de Oscar zal krijgen.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  heb ik iets gemist?
  strawbale vindt dit leuk.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Voronina heeft geen besmet verleden. Dat zullen de Noren wel meenemen.
 19. Interesting discussion! These are the "calculated" top races of this season, and you can see some more on my website. upload_2020-3-22_10-40-20.png

Deel Deze Pagina