Marathon schaatsen Olympisch?

Discussie in 'Marathon' gestart door koos lagas, 18 feb 2014.

 1. koos lagas

  koos lagas New Member

  waarom is het prachtige marathon schaatsen .
  niet olympisch zou toch mooi zijn?
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Een sport moet, om winter-olympisch te zijn, in een stuk 25 landen op 3 continenten op niveau beoefend worden. Hoeveel landen ken jij waar er een nationaal kampioenschap marathonschaatsen is? Naast Nederland las ik het vandaag over de VS, en in Zweden en Rusland wordt het ook wel gedaan, maar dan houdt het toch ook snel op.
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat zou inderdaad prachtig zijn, want dat zou betekenen (zoals Leenstrafan al opmerkt), dan marathonschaatsen ook buiten Nederland op niveau komt.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De volgorde is echter andersom. Een sport moet eerst redelijk op niveau beoefend worden in meerdere landen voordat het olympisch kan worden.

  Een ander bezwaar is dat er niet eens een wereldkampioenschap in is! Voor een discipline olympisch is, moet er eerst twee of drie keer een wereldkampioenschap in zijn gehouden. De massastart bijvoorbeeld wordt in 2015 toegevoegd aan het WK afstanden en zal in 2018 dus al drie keer op het WK zijn verreden en mogelijk olympisch kunnen worden.
 5. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Is die eis van nationale kampioenschappen die je hierboven noemt dan niet ook een eis voor de mass start? Zo nee, waarom niet? Omdat het om een discipline binnen het langebanen gaat?
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Volgens mij is een (x-aantal) nationaal kampioenschappen geen harde eis, maar een wereldkampioenschap wel.

  Van het schansspringen voor vrouwen herinner ik me dat het al in 2010 olympisch had willen worden, maar omdat pas in 2009 het eerste wereldkampioenschap georganiseerd was, werd het uitgesteld tot 2014 toen er (na 2011 en 2013) inmiddels drie wereldkampioenschappen geweest waren.
  De reden dat ik vroeg naar de nationale kampioenschappen is dat een NK meestal ervan getuigt dat een sport leeft in een land en volgens mij leeft marathonschaatsen alleen in Nederland op een niveau dat er echt een wedstrijdcyclus bestaat.
  G1ant vindt dit leuk.
 7. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Ik heb helemaal niets met marathonschaatsen, dat vind ik nu echt oersaai.
  Sorry voor de marathonfans.:D


  Don't bite my head off.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  zo bedoelde ik het ook.

  als de sport internationaal op niveau komt, komt er ook wel een WK. Daar ben ik niet bang voor. Momenteel zou zo'n WK wat suf zijn. We hebben al een open NK op de Weisensee ;)
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als marathonschaatsen olympisch is, zou dat inderdaad betekenen dat het niveau in andere landen al een tijdje omhoog is gegaan tot een serieus niveau.

  En het Open NK natuurijs omdopen tot een WK en dan ook je best doen om Patrick Meek (Amerikaans kampioen) en wat sterke Zweden/Finnen/Russen aan de start te krijgen zou al iets zijn natuurlijk. Plus die paar exoten die al in onze competitie rondrijden.

  Ik vind marathonschaatsen een prachtige sport, maar juist omdat er geen internationale concurrentie is volg ik het niet zo.
 10. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Ik kijk graag naar marathon schaatsen, maar ik denk niet dat dit ooit olympisch zal worden.

  - Zoals al eerder aangehaald, te weining beoefenaars.
  - Je hebt toch wel snel min 30 schaatsers nodig om een peloton te hebben. En om het een beetje leuk te houden heb je dan toch wel min 10 landen nodig.
  - Het atleten limiet zal moeten worden opgerekt en extra mensen is extra kosten, daar zit het het IOC niet op de wachten.
 11. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  die exoten winnen wel af en toe ;)
  Maar ik denk ook dat ze die marathonners met de mass start mee aan de start willen krijgen... en als dat op de OS komt is dat goed nieuws voor bv de Belgen.
 12. Bokito

  Bokito Active Member

  Zou mooi zijn als dit op termijn zou lukken. Teams van 5 rijders per land. En dan op natuurijs op een meer, hebben we dat ook meteen te pakken. Het is natuurlijk een echte wintersport.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Natuurijs beperkt wel de mogelijke keuzes voor een organiserende stad. Ik Sotchi had dat echt niet gekund.
 14. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Marathonschaatsen is veel mooier dan langebaanschaatsen alleen al omdat het heel veel lijkt op een wielerkoers.
 15. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Dan leggen ze toch zo'n demontabele baan aan analoog aan Flevonice.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat reken ik niet onder natuurijs (ook al is het echt vele malen leuker dan rondjes rijden op een 400m-baan)
 17. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Dan ook nog een kleine klim er in.. en afdaling en je hebt een kruising tussen Crashed Ice en Marathon....
 18. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Als de KNSB echt haar best had gedaan, had marathonschaatsen veel internationaler kunnen zijn. En misschien ook al wel olympisch. Ze hadden de samenwerking met de ISU moeten zoeken, en (naast het Nederlandse circuit) wedstrijden moeten organiseren in landenploegen. Inclusief een (officieus) WK. In het bijprogramma na een WK afstanden of een Worldcup bijvoorbeeld. Dat hebben ze nooit echt geprobeerd. Het is altijd nationaal gebleven, en zo ver mogelijk losgekoppeld van het langebaanschaatsen.

  Er is wel eens geprobeerd om een officieus WK (in Calgary) te organiseren. Maar ook dat was niet met landenploegen maar met de Nederlandse merkenploegen. Dus kreeg je 90% Nederlanders aan de start. Hetzelfde gold voor demonstratiewedstrijden tijdens world-cups, een jaar of acht geleden.

  Nu heeft de ISU de mass-start neergezet, en is voor langere marathonwedstrijden binnen een internationaal programma geen kans meer.

  Het nadeel van marathonschaatsen is dat het voor een niet ingewijde kijker te druk is met 80 a 100 man aan de start. Dat is het voordeel van de massstart. 20 is een prima aantal. Het aantal rondes bij de massstart zou wel omhoog mogen, vind ik persoonlijk. 40 zou ik ideaal vinden.
 19. Bokito

  Bokito Active Member

  Zou het echt? In de bergen is toch altijd wel ergens een meer te vinden dat bevroren is. Bij Sochi dus in de Kaukasus?
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  ach ja, zeg nooit nooit, maar als ik zie hoeveel moeite ze moesten doen om de sneeuw op z'n plek te houden (het dooide enorm), vraag ik me af of dat gelukt zou zijn.

Deel Deze Pagina