Limiet op toertochten?

Discussie in 'Marathon' gestart door AlexDTC, 24 jan 2013.

 1. AlexDTC

  AlexDTC New Member

  Tja, dan moet de burgemeester van Steenwijkerland ineens op TV heel wat uitleggen en voor morgen vast roepen dat er max. 20.000 inschrijvers worden toegelaten. Verder geeft de KNSB de (sociale) media de schuld.

  In elk geval kwamen wij zelf met teveel mensen op deze tocht af. Gelukkig was er buiten deze tocht minstens net zo mooi te schaatsen!

  Ondertussen komt er een roep om maatregelen. Daar heb ik nogal moeite mee. Als het gaat vriezen, ontdooit heel Nederland en krijgen we allemaal last van de schaatsziekte. Daar is volgens mij geen maatregel tegen bestand, alleen gezond verstand.

  Dus niet wachten tot er 20cm ligt. Dan kun je bijna nooit meer een tocht houden, en als je de tocht houdt, weet je dan zeker dat het een gekkenhuis wordt.

  Misschien een goede tip aan de ijsverenigingen en KNSB: laat geïnteresseerden zich (verplicht) vooraanmelden per internet, zodat je met een SMS-alert of Whatsapp-alert iedereen snel op de hoogte kan stellen. Meer kun je volgens mij niet doen.

  Wat vinden jullie?
 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ik schreef elders hier al; meestal wordt zo''n tocht pas twee, drie dagen van tevoren aangekondigd. Dan lijkt het me organisatorisch niet haalbaar alles nog op die manier te regelen, en er zo een stop op te zetten. Bovendien lijkt het me vrij onhaalbaar om al dit soort grote aantallen via voorinschrijving te behalen. dan zit het op de dag zelf dus nog niet vol, en komen er toch mensen.

  Ook is moeilijk in te schatten hoeveel mensen er op welk tijdtip komen. Komt iedereen op hetzelfde moment, dan loopt het veel sneller vast.
  Een grotere spreiding over de dag is wat dat betreft al een hele verbetering.

  Ten slotte: er rijden op zo'n tocht ook heel veel zwartrijders en grijsrijders mee. (zwart = rijden de tocht zonder te betalen; grijs = rijden zelf een route, en komen delen op het tocht=parkoers. Dan ga je ook niet tegen de stroom in rijden, dus rijdt je even mee)
  Hoe moelijker je het maakt voor de betalende toerist, des te meer zwartrijders krijg je
 3. Goverman

  Goverman Member

  Oplossing is volgens mij om - waar mogelijk - altijd twee of meer tochten in dezelfde regio tegelijkertijd organiseren. Dat geldt met name voor de regio's in het land waar schaatsen een tweede natuur is. Dat is natuurlijk in Friesland, kop van Overijssel, Noord-Holland en Zuid-Holland.

  Je krijgt dan wat meer spreiding, wat de beheersing van het verkeer op de weg (wat bij tochten uiteraard veel meer is dan waar de wegen bij schaatsgebieden op gebouwd zijn) en vooral ook het aantal mensen per tocht doet afnemen.

  In december 2010 werd een tocht gehouden op het Tjeukemeer. Op de A6 stonden files van kilometers bij de afritten in de buurt van het Tjeukemeer... Er waren zo'n 15000 betalende rijders, maar ook erg veel zwartrijders (van wie ik dat daar eigenlijk niet echt kwalijk kon nemen, omdat rij bij de inschrijving zo'n 3 kwartier lang was en ook een eind lopen was vanaf de parkeerplekken). Toch leverde het geen problemen op bij die tocht, omdat er veel ruimte was op het meer.

Deel Deze Pagina