Lekker gezellig bij TVM

Discussie in 'Lange baan' gestart door Ave, 25 nov 2009.

 1. Ave

  Ave Member

  Schaatsploeg onder vuur

  Door Frank Woestenburg
  HEERENVEEN - Nog maar anderhalve maand geleden sprak Arjan Bos, directievoorzitter van TVM, bij de jaarlijkse presentatie van 'zijn' schaatsploeg hoopvol over vijf olympische medailles in Vancouver. Over 79 dagen wordt het olympisch vuur in de Canadese stad ontstoken, maar naarmate het evenement dichterbij komt, neemt met de spanning ook de bezorgdheid toe. Ook bij de sponsor. Bos: "Ik heb het idee dat de stijgende lijn van een paar jaar geleden is omgebogen in een dalende tendens. Het sprankelende is weg bij een deel van de ploeg."

  Afgelopen weekeinde verzekerde Sven Kramer zich van een olympisch startbewijs op de tien kilometer. Eerder had hij dat ook al gedaan op de halve afstand. Naast Kramer presteerde ook Ireen Wüst goed met haar tweede plaats op de 1500 meter. Meer lichtpuntjes vallen er vooralsnog niet te ontdekken, constateert Arjan Bos. Uitgezonderd Kramer en Wüst en in mindere mate jongeling Koen Verweij heeft in zijn optiek geen enkele TVM-schaatser deze winter overtuigd. Sterker nog, Paulien van Deutekom, Marrit Leenstra en Erben Wennemars zijn uit vorm, Verweij is een talent voor wie Vancouver waarschijnlijk nog te vroeg komt, Renate Groenewold en Wouter Olde Heuvel worstelen met hun fysieke gesteldheid en Carl Verheijen is ogenschijnlijk niet meer de stayer van een paar jaar geleden.
  Oftewel, het succes van de TVM-schaatsploeg is momenteel afhankelijk van de vorm van twee mensen. "Dat maakt ons kwetsbaar", meent Bos. "Tot vorig seizoen was TVM een team van winnaars en werd groen door sommigen al de kleur van succes genoemd. Misschien is het niet helemaal fair om die succesjaren als norm te nemen. Pieken en dalen horen immers bij topsport. Niet voor niets zegt Sven vaak dat winnen niet vanzelfsprekend is. Maar toch bekruipt me soms het gevoel dat enkele sporters in de ploeg het idee hebben dat de maximale ondersteuning die ze genieten, zowel financieel als facilitair, wel vanzelfsprekend is. Maar zo werkt het dus niet."
  Daarmee neemt Bos een voorschot op de toekomst. Immers, alleen de contracten van coach Gerard Kemkers en Kramer, Olde Heuvel en Verweij lopen na Vancouver door. "Voor het overige liggen alle opties open. De allroundvrouwen inruilen voor een sprinttak is een mogelijkheid."
  Bos: "We werken in olympische cycli van vier jaar, hetgeen inhoudt dat de ploeg na Vancouver ingrijpend zal veranderen. Je kunt nu al zien dat die vernieuwing nodig is. Het is allemaal wat minder scherp voor mijn gevoel. Ik heb het idee dat die scherpte en het heilig vuur bij een aantal is verdwenen."
  Arjan Bos geeft toe dat het gebrek aan professionaliteit bij een aantal schaatsers uit de ploeg hem een doorn in het oog is. Sven Kramer is wat hem betreft ook op dat gebied de uitzondering op de regel. Hij presteert op het ijs, maar heeft ook daarbuiten oog voor de commerciële belangen van bijvoorbeeld de sponsor. "Laat Sven een voorbeeld zijn voor de rest. Want ondanks het feit dat er een enorme druk op zijn schouders rust, gaat hij daar heel rustig, sterk en professioneel mee om. Bij anderen mis ik zo'n houding wel eens."
  Hij wil er geen misverstand over laten bestaan dat er op de trainingsinzet van de schaatsers weinig valt aan te merken. "En het is natuurlijk ook zo dat er pas in februari gepiekt moet worden, dus we moeten beslist niet panikeren. Maar ik constateer wel dat de concurrentie dichterbij is gekomen en ons op sommige afstanden heeft ingehaald." Waarbij Kramer en ook Wüst dit seizoen tot dusver wel aan de verwachtingen hebben voldaan.
  "Het is simpel: deze winter draait alles om Sven en de anderen met medailleperspectief. Sven kan zelfs geschiedenis schrijven. Ook de technische staf dient zich dat te realiseren. Gerard moet af van de gedachte dat alle schaatsers even belangrijk zijn en ik heb de indruk dat hij dat inmiddels beseft. Immers, ook onze TVM-trein dendert op volle snelheid richting Vancouver. De verliezers vallen af en moeten zich op volgend seizoen richten. Nu dient het accent op de potentiële medaillewinnaars te liggen. Want juist over hun kansen ben ik enorm positief."
 2. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Bron? Ik geef Bos voor een deel wel gelijk maar aan de andere kant denk ik dat ook in deze conditie vijf medailles realiseerbaar is voor TVM (3 voor Kramer (5k, 10k, TP), 2 voor Wust (TP, 1500), in welke kleuren dan ook). Natuurlijk wordt de ploeg op het moment gedragen door twee schaatsers maar ik vind het een beetje vroeg voor conclusies: Groenewold, ODH en van Deutekom kunnen wanneer hersteld evt terugkeren op hun niveau en misschien kan Wennemars op karakter nog wel wat presteren dit seizoen. Zo'n bericht lijkt mij in ieder geval niet bijdragen aan de sfeer in de ploeg.
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Bos heeft zeker gelijk maar is wel een beetje laat met zijn opmerkingen. Vorig jaar was begin november al duidelijk dat het helemaal niet goed ging bij TVM. Toen had hij al aan de bel moeten trekken en zijn verantwoording moeten nemen om sommige mensen in de ploeg duidelijk te maken dat het zo echt niet verder kon.
  Nu lijkt het erop dat hij te laat is met zijn opmerkingen. TVM was vorig seizoen voor 90% afhankelijk van de successen van Kramer, maar dat werd zeker niet door iedereen onderkend.

  Ook de opmerking van Koen Verweij een paar weken geleden in zijn Sportweek interview (laatste alinea) was veelzeggend:
  "ik hoef niet zo nodig, net als sommige anderen binnen de ploeg jarenlang bij Sven Kramer in de ploeg te zitten"
 4. freddy11

  freddy11 Member


  http://www.telegraaf.nl/telesport/schaa ... html?p=1,1
 5. cindycinderella

  cindycinderella New Member

  Het lijkt mij toch wel een klap in het gezicht van de genoemde schaatsers en hun trainers als hun sponsor (die zich er al jaren op voor laat staan vooral een schaatsliefhebber te zijn) zich zo over hen uitlaat. Hij heeft met zijn bedrijf jaren de vruchten geplukt van dit team (de naamsbekendheid die TVM hierdoor gekregen heeft is volgens mij alleen in miljoenen uit te drukken) en nu het wat minder gaat geeft hij zo'n interview aan de Telegraaf!
  Dat het team er anders uit gaat zien na dit seizoen, dat vind ik een normale en goede conclusie. Maar houd dat binnenskamers en gooi dat niet in 'de publiciteit, creeer je alleen maar onrust mee en dat zal de prestaties niet ten goede komen (of is dat wellicht de bedoeling......)
  Overigens lijkt mij een vrouwensprintteam wel bijzonder, dan zal hij ook een andere coach neer moeten zetten, want ik denk dat je wel de conclusie kunt trekken dat Gerard Kemkers dat niet in de vingers heeft.
 6. Zonnebloem

  Zonnebloem Member

  Ik schrik er wel wat van. Het lijkt me een slecht getimed interview. Doe dat interview na het AKT of na de OS. Er staan bere-belangrijke skate-offs op het programma vandaag. Groenewold: fysieke malaise waar ze niets aan kan doen. Het lijkt erop dat ze gewoon de draad deze week weer oppakt, wacht dan af. v. Deutekom, lijkt vorig jaar overtraind te zijn geraakt, nu liesproblemen. ze heeft dus eerder te hard gewerkt. WOH: knieproblemen, presteert binnen die problemen optimaal. Verheijen: is een rekenaar, doet wat hij moet doen (kwalificaties verdienen) en wacht bij hem af wat hij op het AKT doet zou ik zeggen. Leenstra: mysterie wat daar mee is, wacht af hoe ze het vandaag doet en eventueel vervolgens komende weken in de WC. Wennemars: ik vind hem pietje bellerig momenteel. Maar misschien is hij echt over the hill en gewoon niet goed genoeg meer. Verweij: nieuwe, jonge hond, doet het tot nu toe goed. Wat is het probleem?
 7. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Hoe kan dat nou de bedoeling zijn? Wat voor belang heeft een sponsor bij slechte prestaties?
 8. Zonnebloem

  Zonnebloem Member

  Trouwens een heel slechte ontwikkeling voor het vrouwenschaatsen als TVM niet meer met vrouwen verder gaat. Het worden tweeerangssporters dan: veel minder plek in commerciele ploegen voor hen.
 9. Selm

  Selm Member

  Wat een lekkere timing van de heer Bos zeg, niet normaal. Doe dit na het AKT of na de OS ofzo, niet op de ochtend van hele belangrijke skate-offs voor het merendeel van je team! Zowieso vind ik dat hij dit beter binnenskamers te houden, wat heeft het nou voor positive invloed op de prestaties om je team in de pers aan te vallen? Je legt zo alleen maar meer druk op bijv. erben wennemars en marrit leenstra. Denk niet dat ze daar nu op zitten te wachten.

  Eerlijk gezegd vind ik het een misselijke actie van de heer Bos.
 10. Zonnebloem

  Zonnebloem Member

  Mmm nou dat bericht over dat interview bezonken is bij me, word ik eigenlijk steeds bozer. Wat een :( (stond een woord dat niet mag en dat me ontglipte) is die man zeg. Ik denk dat het een fikse ruzie tussen Kemkers en Bos oplevert. Ik vind echt dat hij dit interview niet op dit moment had mogen geven. Er zijn al talloze kwalificaties binnengehaald door de TVM-rijders en volgens mij gaat het er om dat je er op het AKT staat en op de OS. En Kemkers heeft als een leeuw de route uitgestippeld die daar voor zorgt. Of het gaat lukken is een tweede, maar ze zitten heus op koers. Ze mogen niet eens in topvorm zijn nu. En ik vind dat Bos van TVM echt voorbijgaat aan de fysieke problemen van van Deutekom en Groenwold en WOH. Bah, beetje misselijk. En als je dit echt als kritiek hebt, houd het dan binnenskamers.
 11. Cyclad

  Cyclad New Member


  Wat is dat nu weer voor een uitspraak? Het is prima dat Bos z'n mening ventileert, maar hij beweert nu nogal wat. Ik kan me niet herinneren dat er in de media iets negatiefs is gezegd over de professionaliteit van een aantal, dus dit is of z'n eigen mening (en dan is het niet handig om te zeggen) of hij klapt uit de school (en dat is helemaal not-done).
  Denkt Bos hiermee de schaatsers op scherp te krijgen? Psychologisch echt onjuist. Bovendien moet hij zoiets aan vakmensen overlaten.
  Hiermee kweek je hooguit onrust en daar zit toch niemand op te wachten, Bos.
 12. Cyclad

  Cyclad New Member


  Dat is toch een uitspraak die je als zeer positief kunt kwalificeren?
 13. HA01761

  HA01761 Active Member

  Wie betaalt, bepaalt. Topsport is harde business en een professionele schaatsploeg is geen sociale werkplaats.
 14. dedeut

  dedeut Well-Known Member


  Wie betaalt, wil resultaat zijn van zijn centen. In interview als dit draagt daar in ieder geval niet aan bij. Of hij het had vorig jaar moeten zoals Duif stelt om de boel op scherp te zetten. Of hij had moeten wachten tot na de OS. Nu de boel op scherp zetten is te laat (de schema's zijn al uitgestippeld) en het draagt niet bij aan de moraal in de ploeg. Het is dus gewoon een domme actie.
 15. nietswiet

  nietswiet Member

  Ik zie dit intervieuw meer als dat de heer Bos zich wil indekken voor het volgende jaar.
  Heel veel schaatsers verlaten immers hun schaatscarriere of TVM. Ik meende op te vangen dat Wust het afgelopen jaar niet met
  de trainingsmethode eens was en een beetje haar eigen gang is gegaan. Nu zie hier de resultaten: Ze is weer op de goede weg.
  Is dat dan ook de reden dat ze waarschijnlijk weg gaat komend jaar?
 16. Ave

  Ave Member

  Is Kemkers eigenlijk wel zo'n wereldcoach? Niet vervelend bedoeld, maar zelfs ik zou met Sven Kramer die gouden medailles op kunnen halen in Richmond. En als je verder kijkt naar wat voor een kwaliteit die ploeg heeft - Van Deutekom, Wust, Groenewold, Leenstra, Verheijen, Verweij, Wennemars, WOH -, dan kan je niet zeggen dat hij daarmee geen geweldig materiaal heeft. Eigenlijk zou het een schande zijn als hij géén vijf medailles zou halen in Vancouver.

  Off-topic: Straks komt Mueller nog bij TVM :mrgreen:
 17. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ik sluit niets uit, hoewel ik Mueller eerder naar Rusland zie gaan.
 18. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Kemkers is zeker een wereldcoach, de afgelopen jaren heeft hij prachtresultaten geboekt. Ik vind het flauw om als het even minder gaat (en we weten nog niet eens of het echt minder gaat gegeven dat het vroeg in het seizoen is en de piek ergens anders moet liggen) meteen aan Kemkers te gaan twijfelen. En het argument dat alle successen van de schaatsers niet dankzij Kemkers zijn is fl uw. Dan kan ik ook zeggen, Gerritsen zou haar resultaten ook wel zonder Orie boeken etc.
 19. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Ik vraag me af op welke schaatsers Bos doelt als hij het heeft over een gebrek aan professionaliteit. Niet op Kramer, die laat alles liggen voor de sport. Maar op wie dan wel? Ik kan het niet bedenken.

  Het is wel duidelijk dat het dit jaar (en vorig jaar ook) niet met iedereen in TVM even goed gaat. En dat valt extra op omdat het bij die andere A-ploeg, Control, wel heel goed gaat met praktisch alle rijders (behalve met De Vries en Van Riessen, en Timmer laat ik even buiten beschouwing want die was tot H'veen in topvorm). Een paar jaar geleden was het andersom, toen was groen de kleur van het winnen en was rood de kleur van blessures bij Tuitert en Kuipers, reed Timmer matig en kon de toen nog heel jonge Gerritsen lang niet wat ze nu kon. En nu, nu rijdt die ploeg de sterren van de hemel, halen ze alle sprintmedailles op het NK (ok, 1 voor APPM) en hebben ze al een aardige zak worldcupmedailles binnen. Orie heeft een aantal bestaande rijders aan de praat gekregen en nieuwe rijders als Groothuis, Boer en Smeekens zijn erbij gekomen. Daarvoor zijn er geen mensen uit de ploeg gezet (ja Bloemen en Kusmirak) en is er geen nieuwe trainer gekomen. Dus in hoeverre moet je die zaken nu bij TVM gaan veranderen?

  Het gaat nu goed met Kramer en Wüst, al zou Kramer het in elke ploeg goed doen. Verweij doet het ook goed, hij heeft al menig PR gebroken en wat kan je verwachten van een junior? Vancouver komt nog te vroeg voor hem, maar die jongen gaat een grote concurrent voor Kramer worden. Het gaat matig met Groenewold, maar hey: je hebt 't wel over de wereldkampioen! ODH en Verheijen zitten ook in het matig hoekje, maar ik zie vooral voor ODH nog wel herstel. En Leenstra en Van Deutekom gaan ronduit slecht, maar ik durf dat niet aan een gebrek aan professionaliteit te wijten. Er zit meer achter hun slechte presteren, maar Kemkers lijkt daar niet de vinger op te kunnen leggen.
 20. Cyclad

  Cyclad New Member

  Hoe vaker ik het stuk lees, hoe genuanceerder ik m'n eerste mening vind. Het kan eigenlijk helemaal niet wat Bos fulmineert.
  Slechte timing, slechte woorden.
  Ook als hij gelijk heeft (hetgeen ik niet uitsluit) houdt je zoiets nog binnenskamers.
  Mark Tuitert uitte zojuist op Twitter ook z'n ongenoegen over de Bos-actie.

  Natuurlijk is het zo dat wie betaalt , bepaalt. dat betekent echter niet dat je ongenuanceerd, ongecontroleerd out of the blue van alles de mdedia in kunt slingeren. Bos slaat de plank keihard mis.

Deel Deze Pagina