Lekker gezellig bij Clafis

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 23 sep 2014.

 1. Rondje27 9

  Rondje27 9 Active Member

 2. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member


  He gatver, nu zit ik met een beeld van Bergsma in een onderbroek op mijn netvliezen.
  Je wordt bedankt, zo een beeld verdwijnt niet 1,2,3. :p
  Rondje27 9 vindt dit leuk.
 3. Rondje27 9

  Rondje27 9 Active Member

  Ben toch benieuwd naar jullie reacties over het falen van de ploeg van Anema, want dat kun je nu toch wel stellen. Is er te hard getraind op duurvermogen?
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Je kunt pas van falen spreken als het op het OKT mis gaat.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ongetwijfeld te hard getraind (duidelijk meer dan anders), maar ze staan er eigenlijk altijd wel met piekmomenten. Nu blijkt iedereen - misschien door overbelasting - erg vatbaar voor kleine ziektes (die halve ploeg lijkt ziek te zijn geweest) en is de vorm er (nog) niet. Denk inderdaad dat we pas tijdens OKT conclusies kunnen trekken. Het vroeg of laat starten maakt bij rijders van Anema met die strakke schema's waarschijnlijk niet veel uit op de Spelen. Het zal Jillert Anema verder een worst zijn als in SLC slecht wordt gereden door (overigens één van) zijn rijders.

  Maar goed, fijn is het allemaal niet als het in de WC-cyclus niet goed loopt. Dat ging vorig jaar stukken beter (al was toen Kooiman bijvoorbeeld niet van de partij en die doet het nu juist prima).
 6. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Niet goed..ze falen hopeloos.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Er is nog niets aan de hand, maar als ik Anema was dan begon ik me wel zorgen te maken. Tuurlijk hoeft het op het OKT pas goed te gaan, maar daar leef je toch liever in steeds beter wordende vorm naar toe dan al kwakkelend. Bovendien gaat dit misschien tussen de oren zitten van bijvoorbeeld Bergsma, waardoor hij al met een achterstand aan het OKT begint. Dat is al over iets meer dan 2 weken hè, schiet al op hoor!
  Payday vindt dit leuk.
 8. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Uit die interviews met hem liet zelfs Anema blijken dat ie niet had verwacht dat zijn rijders zó matig zouden presteren.

  Dat ie Jorrit op tijd fit genoeg krijgt om zich te plaatsen voor de Spelen, daar geloof ik wel in. Maar dat daar op wonderbaarlijke wijze een tijd uit gaat rollen waar zelfs Sven bang van wordt, dat lijkt me erg sterk. Vier jaar geleden was Jorrit echt niet zo slecht in het voorseizoen.
  Duif vindt dit leuk.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Bergsma reed vorige week in Calgary op de 5000 meter exact dezelfde tijd als tijdens de WB vorig jaar in HARBIN. 6:22.38.
  Harbin, mensen, Harbin is een verschrikkelijk trage baan. Een soort van Groningen, maar dan in China. En dat versus Calgary, de op een na snelste baan van de wereld.

  De laatste keer dat Bergsma boven de 6:20 reed bij een internationale wedstrijd (als we die WB in Harbin niet meerekenen) was maart 2012. Dus vanaf het Pre-Olympische Sotsji-seizoen tot en met november 2017 reed Bergsma in iedere World Cup onder de 6:20. De laatste internationale-wedstrijd-tijd langzamer dan 6:22.38 voor het debacle in Calgary komt zelfs uit 2011.

  Bergsma heeft 32 Wereldbekerwedstrijden over 5000 meter gereden. Drie keer in totaal was hij langzamer dan 6:22.38: twee keer in Heerenveen en een keer in Berlijn, allemaal in het seizoen na Vancouver. Twee keer reed hij dus 6:22.38, en hij was dus ook zevenentwintig keer sneller. Oeps.

  En bij het NK reed hij nog 6:17 en 12:55.
  Doet me denken aan Pedersen, Herzog en de Canadese sprinters vorig jaar. Die reden hard in het voorseizoen en daarna begon de ellende.
  Die waren toen allemaal overtraind. Lijkt erop dat dat ook het geval is met Bergsma (en de rest van Clafis). Inclusief Anema. Want die heeft te hard getraind op onzin uitkramen o_O:rolleyes::D (zie interview na WB Calgary).
  Duif en Hakkie2 vinden dit leuk.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Of hij hem nog goed genoeg krijgt om Blokhuijsen, Bosker, Roest, De Vries, Kooiman e.d. te verslaan op de 5000m betwijfel ik echt. Op de 10km zou het nog wel kunnen, al lijkt Kooiman me daar ook gewoon beter.
  Duif vindt dit leuk.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  10km twijfel ik haast niet aan met Bergsma. De 5.000m is inderdaad een ander verhaal. Kooiman heeft een PR van 12:57 staan in Stavanger onder hele goede omstandigheden. Bergsma was zonder absoluut piekmoment bij het NK Afstanden al twee seconden sneller. Toen waren zowel Kooiman als Bergsma in vorm (reden toen zaterdag ook een sterke marathon) en toen bleek duidelijk groot verschil. Bereikt Bergsma, ondanks mogelijk overtraind, een klein piekmoment dan rijdt hij echt wel 5 seconden harder dan bij het afgelopen NK en harder dan Kooiman. Kooiman moet dan pakweg 8 seconden sneller zijn dan zijn PR om hem voor te blijven. Ik zeg niet dat het niet mogelijk is, maar dat Kooiman daar beter gaat zijn lijkt mij sterk. Kooiman ziet momenteel Blokhuijsen ook als prooi op de 5.000m (anders kan ik mij niet voorstellen waarom hij nog in SLC rijdt - is puur om snelheid te krijgen) en dat kan weleens ten koste gaan van zijn 10km. Zoals we ook bij Bergsma zagen in 2015. Zorgelijk hoe Bergsma eraan toe was in Calgary, zeker, maar hij was ook helemaal beduusd in 2015 bij het NK (toen hij zich niet plaatste op de 10). Daarna rechte hij ook 'gewoon' weer zijn rug.

  Afgaande op zijn vorm gaan we echter niet zo'n spectaculair OKT krijgen als vier jaar terug toen Kramer en Bergsma beiden onder rond de 12.45 reden. Zou haast bizar zijn. Maar we hebben die twee wel meer bizarre dingen zien doen (Gangneung!). Ergens, ik durf het bijna niet hardop te zeggen, denk ik dat het gewoon weer tussen die twee gaat straks. Op de 10km dan, want over de 5km durf ik geen harde uitspraken te doen. Daar is het niveauverschil achter Kramer buitengewoon klein dit seizoen.
  strawbale vindt dit leuk.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik kan me nauwelijks voorstellen dat bergsma zich niet plaatst op de 10, maar helemaal kat int bakkie is het niet nee. Zo wel kooiman als evt de vries hebben met een uitschieter tijdens het okt een kans
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Schijnt dat Bob de Vries al een b-groep heeft aangevraagd! ;)
  G1ant, De Goudsche Doorloper, Eelco en 3 anderen vinden dit leuk.
 14. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  B(ob)-groep
  Nickel en Lorca vinden dit leuk.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Je vergeet gewoon dat Bergsma veel en veel slechter is dan op het NK. Bergsma ging de hele rit voluit en werd LAATSTE op de 5km in de wereldbeker. In de vorm van die dag rijdt hij denk ik nog geen 13:30 in Heerenveen. In die vorm rijdt hij nog geen top 5 op het OKT op de 10km, laat staan top 2.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Tsja, maar waarom zou hij in de vorm van die dag het OKT rijden? Haast ieders prestaties, behalve Kramer en Bloemen, lijkt op het moment ontzettend te fluctueren. Blokhuijsen en Kooiman reden ook niet bepaald soepel in Calgary en hebben wel vorm te pakken. Giovannini was bij de eerste of tweede wereldbeker (niet meer helder) ook niet al te best. Momenteel rijdt hij weer fantastisch. Dat OKT is over een paar weken (en in de WC blijkt dat de ene week de andere niet is) en ze weten dat het niet lekker zit bij Bergsma. Geen vorm en ziekte. Daar kan in Tenerife gewoon aan gewerkt worden. Zon doet een mens goed ;)

  Ik vind het bij dit soort type schaatsers moeilijk om te zeggen dat ze het niet gaan halen. Zeker als ze - normaliter - zo goed zijn. Daarom wacht ik nog even het OKT af.
  strawbale vindt dit leuk.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Dat klinkt al weer heel anders als '10km twijfel ik haast niet aan met Bergsma'. Even het OKT afwachten is logisch, maar niet twijfelen niet.

  Overtraind zijn raak je trouwens niet in 3 weken kwijt, dat duurt maanden. Als dat het is, is het hopeloos denk ik. Dan wordt het de komende weken alleen maar erger.
  Duif vindt dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Met het oog op de naam van dit forum nogal ongelukkig, maar dit lijkt mij wel de plek ervoor omdat Niels Mesu onder contract staat bij Clafis:
  https://www.nu.nl/schaatsen/5057981/marathonschaatser-mesu-opnieuw-getroffen-kanker.html

  Wat een vreselijk kutnieuws. De vorige keer herstelde hij en won hij miraculeus (een jaar nadat zijn broer Erwin 'm won) de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Laten we hopen dat hij dat doel nogmaals kan volbrengen.
  tkwouter, G1ant, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 19. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Heftig
 20. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Verschrikkelijk. Duimen voor Niels.

Deel Deze Pagina